Ägarlägenhet

Ägarlägenheter har funnits som boendeform i Sverige sedan 2009. Denna form av boende gör att den som bor i ett flerbostadshus äger sin lägenhet. Det innebär ett ökat självbestämmande. Du bestämmer helt över lägenheten och kan använda den precis hur du vill, utan att be om lov. Ägarlägenheter måste bestå av minst tre lägenheter som håller ihop. Den som äger en ägarlägenhet är med i en förening – en samfällighet. Dit betalar ägarna en avgift och summan av den avgiften används till att betala underhåll och skötsel av gemensamma utrymmen. Yttertak, fasader, hissar och stamledningar brukar alltid räknas som gemensamma utrymmen, men det kan också vara lite roligare saker som trädgårdar, bastu och festlokal. Ägarlägenheter är ovanliga i Sverige just nu, men vi kommer med stor sannolikhet se mer av dem i framtiden.

Fördelar med ägarlägenheter

Ägarlägenheter är mycket vanliga utomlands, och marknaden i Sverige kommer att växa. Jämfört med andra former av lägenheter, har ägarlägenheter många fördelar. För den som vill äga sitt boende, men inte vill ansvara för exempelvis yttre underhåll och som ändå är intresserad av att dela utrymmen med flera, är ägarlägenheten ett bra alternativ till sådant boende. Du ansvarar inte heller för föreningens skulder. Beslutet hur du ska använda och förändra din lägenhet är bara ditt. Ingen annan kan ha synpunkter om det.

Din bestämmanderätt innebär att du, utan att fråga någon, kan sälja, pantsätta, hyra ut, renovera eller förändra lägenheten. Eftersom äganderätterna består av en samfällighet ger det dig möjligheten att lära känna dina grannar bättre än i många andra boendeformer. Det är också mer ekonomiskt fördelaktigt. De lån du tar är bara dina egna. Dessutom behöver du som köper en ägarlägenhet inte betala dyra månadskostnader för din lägenhet. Det enda du behöver räkna in i din boendekalkyl är kostnaden för ditt lån, en ofta mycket låg samfällighetsavgift och vardagliga utgifter som vatten, sophämtning och el.

Att låna till ett boende

Bolån är den största kostnadsposten för de flesta fastighetsägare. Det är därför viktigt att långivare bevakar så att de inte betalar onödigt mycket i ränta till långivare. Pengarna som blir över kan man använda till bättre saker än att betala av på lån. Låt oss hjälpa dig med att undersöka hur mycket pengar du kan spara, genom att jämföra och sammanställa aktuella räntor för banker och långivare. Om du funderar på att köpa en äganderätt finns det betydande summor att spara på att jämföra kostnaderna med hjälp av oss.

Sammanfattningsvis kan du ägna dig åt något du gillar, medan vi tar hand om sysslan att jämföra och även förmedla olika lån. Vi står alltid på din sida och du kan lita på att vi anstränger oss för att hitta det bästa lånet för just dig. Vi har mycket erfarna lånerådgivare som kan svara på alla dina frågor och hjälpa dig att tänka på allt som har med ditt bolån att göra. Då kan du lägga all din energi på det du ska, nämligen den framtida trygga plats där du kommer att bo en betydande del av ditt liv.

Chatta