Privatlån

Medsökande på lån - därför ökar dina chanser

2023-03-09 Tone Westerholm
Par som håller varandra i hand

När du vill ta ett lån till något men är osäker på om du får stå som ensam låntagare kan det vara en bra idé att ha en medsökande till lånet. Det kan också vara så att ni är två personer som vill ta ett lån tillsammans, exempelvis om ni ska köpa en bostad. Här kan du läsa om hur du ökar dina chanser till att få lån med medsökande samt vad du som medsökande bör tänka på.

  • På 4 minuter eller mindre kommer du att läsa om:
    Varför en medsökande kan ha en positiv inverkan på din låneansökan, vad det innebär och vilket ansvar en medsökande har samt vem som kan vara en medsökande.

Medsökande - så fungerar det

För långivaren blir en medsökande en extra säkerhet för lånet och därför är det till och med möjligt att ni får bättre villkor (exempelvis ränta, lånesumma och återbetalningstid) för lånet än om du skulle ta det på egen hand. Oftast behövs ingen medsökande om du ska ta ett mindre lån men kan vara bra om det är en större summa som ska lånas.

När är en medsökande till lån bra?

Om du har en medsökande till ett lån ser långivaren till bådas inkomster och därför ökar dina chanser att få lånet beviljat. Vanligast är det att gifta par eller sambos tecknar ett lån tillsammans. I vissa fall kan även en förälder stå som medlåntagare till ett myndigt barn.

Har du en låg månadsinkomst och söker lån med en medsökande ser långivaren det som en större säkerhet då det är två som är betalningsskyldiga för lånet.

Exempel på när medsökande kan vara bra:

  • Vid låg eller oregelbunden inkomst

  • Om du har en betalningsanmärkning

  • Om det är ett stort lån du tänkt ansöka om

Vad ska du som medsökande tänka på?

Som medsökande måste du vara medveten om att du har ansvar för lånet. Om huvudsökande skulle hamna i ekonomisk knipa eller inte kunna betala för lånet blir det alltså du som får betala amortering och ränta.

Varje person, både huvudsökande och medsökande, har fullt betalningsansvar vilket betyder att du som medsökande alltså inte bara behöver betala halva summan om något skulle hända.

  1. Är du redo att ha gemensamt ansvar för att lånet betalas tillbaka som det ska? Även om du inte är ansvarig för lånebeloppet så kommer du vara ansvarig för att hålla betalningsplanen, skulle den du ansöker tillsammans med inte ha möjlighet.

  2. Som medsökande är det viktigt att du är involverad till en viss del. Ser till att läsa eventuella ändringar som kan ske och hålla koll på att betalningen följs, detta kan du göra genom din bank och behöver inte kräva någonting från den du är medsökande åt.

Nackdelar att vara medlåntagare

Att vara medsökande på ett lån kan komma med nackdelar. Om du inte har all information så är det viktigt att du tar reda på vilket ansvar du har innan du går med på att vara en medsökande.

Om du är medsökande så kommer det att tas en kreditupplysning på dig, detta är någonting som alltid görs om du ansöker om ett lån, oavsett om du är den som ansöker om ett lån eller endast medsökande.

Du kommer att ha ett ansvar att betala lånet om huvudsökande inte kan. Det betyder att betalningsplanen hamnar på ditt bord och ingår i dina utgifter.

Andra problem som kan uppkomma för medsökande om du inte är försiktig är att du direkt blir ansvarig för att betala lånet. Så även om du bara vill hjälpa till och vara snäll, kanske det är bättre inte gå med på att vara medsökande.

Vara medlåntagare vid bolån - vad krävs?

Om du planerar att vara medsökande vid en bolåneansökan, eller själv planerar att ta ett bolån med medsökande, så gäller precis samma saker som vi redan nämnt och du kommer ha gemensamt ansvar för att bolånet betalas tillbaka.

Vem som kan bli medsökande på bolån är olika, men du borde fråga en nära och kär som du litar på och som kan hjälpa till att ta ansvar om du skulle få problem med att betala av lånet.

Kan jag ta ett bostadslån med förälder?

Absolut kan du ansöka om bolån med en förälder som medsökande, detta har idag blivit vanligare än någonsin på grund av den stigande inflationen, extrema huspriser och ökande vardagspriser. För att ha råd att ta ett bolån so tar därför många hjälp av sina föräldrar.

Vad du ska komma ihåg är att fråga om det kommer vara möjligt, men även vara medveten om att det fortfarande är ditt ansvar att betala bolånet när du ska köpa bostad, oavsett om dina föräldrar eller inte står med som låntagare.

Kan jag sluta som medlåntagare?

Svaret på denna fråga är ett enkel ja. Skulle banken anse att den andra låntagaren kan betala av lånet utan att behöva en medlåntagare, så kan du tas bort, då avslutas även ditt ansvar att betala.

Kreditupplysningar

Banker och långivare gör alltid en kreditupplysning på både huvudsökande och medsökande. Om lånet blir beviljat registreras lånet som en kredit på båda. Om du har ansökt om lån själv och vill lägga till en medsökande går det bra att göra det inom 5 dagar. Då används befintlig kreditupplysning på huvudsökande och en ny upplysning görs på medsökande.

Vem kan anges som medsökande?

Varje bank och långivare definierar och värderar medsökande på olika sätt. En medsökandes relation till huvudsökanden har för många banker en stor betydelse – en partner eller familjemedlem är därför oftast att föredra. Vissa långivare har till och med som krav att medsökande ska vara skriven på samma adress som huvudsökande.

För andra långivare har det mindre betydelse var låntagare och medsökande är skrivna. Det innebär att du i vissa fall kan ha en vän som medsökande.

När långivare bedömer en medsökande tar man förutom relationen mellan huvud- och medsökande hänsyn till betalningsförmåga och kreditvärdighet. Eftersom en medsökande i regel innebär högre inkomst och bättre kreditvärdighet kan långivaren ofta erbjuda bättre lånevillkor.

Läs även: Blancolån

Fler i samma kategori

Se alla
Kvinna ringer och letar efter jobb
Privatlån Lån med låg kreditvärdighet - vilka faktorer ökar dina lånechanser?
Hur gör man om man har ett lågt kreditvärde men behöver låna pengar?
Student som håller i böcker.
Privatlån Guide: Allt du behöver veta om studentlån
Vi förklarar hur det går till när man ansöker om ett studentlån.
staplade mynt på rad med väggklocka i bakgrunden
Privatlån Privatlån utan fast anställning
Kan man ta ett lån utan fast anställning? Ta reda på det och mer här.