Båtlån

Ett båtlån är ett lån som man tar för att finansiera ett båtköp. Det går att få lån utan säkerhet eller med säkerhet när man ska köpa båt. Man behöver inte köpa en fabriksny båt för att få låna, utan även en begagnad båt kan finansieras med hjälp av ett lån. För att bli godkänd för ett båtlån måste man ha fast inkomst och god kreditvärdighet. Lånar man hos en större bank brukar det finnas krav på att försäljningen sker genom en godkänd fackhandlare. Amorteringsplanen för den här typen av lån brukar anpassas efter båtmodellen och lånets storlek.

Med eller utan säkerhet

Ett båtlån med säkerhet kräver pantsättning för att garantera återbetalningen av lånet. Stora banker kräver ofta att man ger en säkerhet för att få ett större båtlån. Vanligtvis sätter man båten som säkerhet, men det går även att använda sin bostad om man äger den. Precis som vid bolån går det inte att låna till hela båtens kostnad utan en viss andel måste även läggas in som kontantinsats. Många långivare kräver att kontantinsatsen uppgår till minst 20 % av priset. Har man inte den summan kan man exempelvis ansöka om ett kontantinsatslån.

Det går även att använda sig av ett båtlån utan säkerhet om man inte har någon kontantinsats. Det är en typ av blancolån eller privatlån som kan användas för att få tag i kontantinsatsen till ett annat lån, men det går även att låna ett större belopp om båten ska finansieras helt av detta lån. Ett lån utan säkerhet har vanligtvis högre räntor och blir därför dyrare än ett lån med säkerhet. Fast inkomst och god kreditvärdighet krävs för att få båda typerna av båtlån godkända.

Ett båtlån med restvärde

Båtlån har i regel inte lika fördelaktiga villkor som fastighetslån. Amorteringstiderna för ett båtlån varierar, men ofta ligger det på 12-15 år. Behöver man ett kortare båtlån kan man exempelvis få ett på 36–60 månader som har ett fastställt restvärde. Har inte lånet något restvärde kan det löpa upp till 240 månader. Ett lån med restvärde tar med båtens värdeminskning i uträkningarna, det vill säga att båtens värde efter en tidsperiod räknas in i lånet. Amorteringsplanen läggs då upp så att motsvarande summa kvarstår efter tidsperioden.

När tidsperioden är slut kan man då kvitta båtens restvärde mot den låneskuld som kvarstår. Genom att göra det kan man byta in båten mot en ny efter en kort tidsperiod och på så sätt kan man undvika höga månadskostnader i form av amortering. Det är vanligt att kunna ta ett billån med restvärde, men många banker och långivare erbjuder även båtlån med samma villkor. Ett båtlån med restvärde är vanligtvis billigare än att betala av båten på några få år, men detta lån är främst till för båtägaren som vill byta båt ofta.

Chatta