Ränta på ränta

Albert Einstein lär ha kallat ränta på ränta världens åttonde underverk. Miraklet ligger i att även om du bara sätter in pengar en gång, så kommer de att växa varje år, så länge du får ränta på pengarna. Om du sätter in 100 kronor, och du får 5 % ränta så får du efter ett år (ränta på sparpengar räknas i stort sett alltid per år) 5 kronor som läggs till din hundring. Så långt är nog alla med, men det är nu det händer! År två får du 5 % ränta på 105 kronor, vilket innebär 5,25. Kanske inte jättemycket, men efter tre år får du 5 % på 110,25, vilket är 5,51, och sådär håller det på, år efter år, utan att du sätter in några nya pengar, och det är det som är det magiska!

Fast eller rörlig ränta

Räntan du får eller ska betala kan vara fast eller rörlig. Vid fast ränta så gör du ett avtal med banken om till exempel 2 % per år i tre år. Om räntan går upp eller ned spelar ingen roll, du har fortfarande dina 2 % varje år. Om vi pratar om sparkonto så innebär det ofta också att du inte får ta ut dina pengar under den här tiden. Om räntan går upp har du förlorat på affären, men om den går ned har du tjänat på den.

Om vi istället pratar om lån blir det såklart tvärtom. Det är inte alltid lätt att sätta sig in i alla villkor, så det kan löna sig att ta hjälp av en lånerådgivare, men tänk på att om du går till din bank så är rådgivaren en säljare som vill sälja en produkt från den banken, och det är inte nödvändigtvis det som är bäst för dig. Ställ frågor, jämför, och fatta sedan ditt beslut i lugn och ro när du haft tid att tänka igenom och räkna på de olika alternativen.

Insättningsgaranti eller inte?

De flesta banker och finansinstitut som erbjuder en något sånär hög sparränta saknar insättningsgaranti. Det betyder att om företaget där du satt in dina pengar, och alltså lånat ut dina pengar till, går i konkurs så förlorar du alla dina pengar. För att skydda dig mot detta kan det vara bra att välja ett institut (bank eller annat finansiellt institut) som har insättningsgaranti. Det innebär att om företaget där du har dina pengar går i konkurs får du ersättning från staten med det kapital du satt in och upplupen ränta upp till 950 000 kronor per person och institut.

Priset du får betala för denna garanti är en något lägre ränta på dina pengar. Detta är det du måste ta ställning till när du investerar dina pengar, ju högre risk, desto högre avkastning. Om någon erbjuder dig en investering med jättehög avkastning och ingen risk är det med största sannolikhet för bra för att vara sant. Hur hög risk som är rimlig måste var och en bestämma, men att låta pengarna bara stå på ett bankkonto utan ränta innebär nästan garanterat att de kommer att minska i värde över tid på grund av inflationen.

Chatta