Kreditupplysning

En kreditupplysning är när en borgenär undersöker och bedömer en persons kreditvärdighet. Alltså hur trolig en person är att kunna betala tillbaka ett lån till en bank, till exempel. En kreditupplysning tas alltid när det ska upprättas ett lån mellan en borgenär och en gäldenär – alltså mellan en bank och en låntagare. Man undersöker hur inkomsterna ser ut, om det förekommer betalningsanmärkningar, om det finns lån, aktiva krediter och om det finns ett skuldsaldo hos Kronofogden. Detta tillsammans blir sedan underlaget till en bedömning som visar på en persons betalningsförmåga. Det finns två olika sätt att göra en upplysning om en person som du kan läsa mer om i denna artikel här nedanför. Görs det en upplysning av en person har personen alltid rätt att informeras om att detta har skett och vem som beställde upplysningen.

Olika typer av kreditupplysningar

Det finns två typer av kreditupplysningar: mikroupplysning och personupplysning. Mikroupplysning är en mindre form av kreditupplysning som görs vid mindre riskfyllda lånförfrågningar. Då hämtas enbart information om namn, adress, skuldsaldo hos Kronofogden och eventuella betalningsanmärkningar. En personupplysning är mer genomfattande och innehåller, förutom det som ingår i en mikroupplysning, även inkomstuppgifter, information om äktenskapsförord, lån, fastighetsinnehav samt information om tidigare anmärkningar eller tidigare förfrågningar. Vid båda fallen kommer privatpersonen att notifieras att en kreditupplysning har genomförts. Man kan även göra en för sig själv.

Man ska alltså vara medveten om att om man söker lån hos flera långivare som därmed gör var sin kreditupplysning och att man därtill också gör en kreditupplysning på sig själv kommer det att sänka ens kreditvärdighet. Var därför noggrann att inte söka runt bland långivare på internet alltför lättvindigt. Alla banker och långivare måste nämligen göra en kreditupplysning om dig innan de bestämmer sig för att bevilja eller neka ett lån till dig. Detta är reglerat i bland annat konsumentkreditlagen.

Att göra kreditupplysning på en själv

Om du har en betalningsanmärkning så kommer det att synas i kreditupplysningen upp till 36 månader efter att den slutligen har betalats helt. Detta oavsett om det är skuldsaldot hos Kronofogden eller en betalningsanmärkning. Nuförtiden finns det borgenärer, alltså långivare, som kan bevilja ett lån trots att det förekommer betalningsanmärkningar eller något annat bekymrande som kommer fram i en kreditupplysning. I sådana tillfällen är det vanligt att räntan är hög i jämförelse med hur räntan skulle vara hos en "vanlig" borgenär.

Idag finns det flera företag som kan göra en kreditupplysning. Den största aktören idag är UC. Det förekommer en liten avgift om du vill göra en kreditupplysning på dig själv. Det kan vara smart att göra en kreditupplysning på dig själv när du går i tankar om att ansöka om ett bolån till exempel: då kan du se om du har betalningsanmärkningar och i så fall när de går ut så att du kan planera när det är bäst för dig att ansöka om ett lån.

Chatta