Kapitalkostnad

Kapitalkostnad är den samlade kostnaden för ett lån. Det handlar inte om själva lånebeloppet i sig utan kringkostnaderna som tillkommer, till exempel: aviavgifter, ränta, uppläggningsavgift, med mera. Detta är en kostnad som borgenären, vanligtvis en bank, skriver in i ett låneavtal med en gäldenär det vill säga en privatperson eller företag som tecknar ett låneavtal. Kapitalkostnaderna för olika typer av lån kan skilja sig extremt mycket. De ökända SMS-lånen är kända för att ha höga uppläggningsavgifter. Det kan även förekomma när man köper en vara på avbetalning. När det kommer till företagslån brukar kapitalkostnaderna oftast bakas in i en fast kostnad. För privatpersoner som tar privatlån eller bostadslån är räntekostnaden den högsta summan i kapitalkostnaderna eftersom det oftast handlar om rörliga räntor. Kapitalkostnaderna är ofta information som får kritik från bland annat Allmänna reklamationsnämnden (ARN) som menar att det inte informeras tydligt nog för gäldenären om hur villkoren ser ut.

Om kapitalkostnaderna är likadana mellan två erbjudanden

Ett exempel där många låneinstitut gör det svårare för kunder är när det kommer till att informera kunden hur räntan för ett lån ser ut. Att prata om en effektiv ränta med procent utskrivet gör det mer diffust för gemene kund än om det står vad kapitalkostnaden ligger för ett lån. Kapitalkostnaden räknar nämligen in allt, medan räntan bara visar en del av kapitalkostnaden för ett lån. SMS-lån är ett sånt exempel där kapitalkostnaden inte har varit tydlig nog för gäldenären vilket har lett till att många har hamnat hos Kronofogden.

När det kommer till att göra ränteavdrag i skattedeklarationen kan det göra en stor skillnad i vad som ingår i kapitalkostnaden. Om man jämför två låneförslag där kapitalkostnaderna är exakt densamma men där ena har en högre räntekostnad (men lägre aviavgifter, uppläggningsavgifter etc.) och den andra har lägre räntekostnader (men högre aviavgifter, uppläggningsavgifter etc.) så är den förstnämnda ett bättre alternativ. Detta eftersom man då kan få tillbaka pengar i skatteåterbäringen när man gör avdrag för räntan. Det är enbart räntan man kan göra avdrag på, inte övriga kapitalkostnader.

Viktigt att granska kapitalkostnaderna

Kapitalkostnaden för privatlån och skiljer sig generellt sett inte så mycket. När det kommer till snabblån kan skillnaden vara mycket större. När det kommer till att köpa varor på avbetalning kan det skilja sig stort mellan de olika aktörerna. Många erbjuder en räntefri avbetalning medan andra kan ha med en effektiv ränta som kan göra ett köp rejält dyrare i det långa loppet. Kapitalkostnaderna är därför en av de viktigaste sakerna som man behöver titta igenom innan man tecknar ett lån.

Kapitalkostnaden är en kostnad som man kan förhandla om man är i en position där man ber om ett lånebelopp som har en låg belåningsgrad i förhållande till fastighetens totala värde. När det kommer till kapitalkostnaden vid ett bolån ska man då inte underskatta risken av att teckna ett bolån med rörlig ränta eftersom det kan snabbt vända till att bli en tung börda ekonomiskt sett. Kapitalkostnaden kan nämligen därefter enbart ändras om lånet flyttas till ett annat låneinstitut.

Chatta