Snittränta

När du går in på en webbplats eller jämför räntor på jämförelsesidor eller i tidningen visas det som kalla listränta. Detta är den ränta som banken visar utåt, och som är den högsta räntan som du får betala på ett lån. De flesta har dock möjlighet att förhandla till sig en lägre ränta, i alla fall på bolån. Den genomsnittliga räntan som banken har gett sina kunder kallas snittränta, och är alltså den genomsnittliga räntan som deras kunder betalar för sina lån. Det är inte alltid du kan förhandla dig till en lägre ränta, den ränta du blir erbjuden av banken beror på flera saker: Hur stort lån du ska ta, vilken belåningsgrad du har (hur stort lånet är i förhållande till värdet på bostaden) och din kreditvärdighet är några saker banken tittar på.

Ditt bankengagemang påverkar räntan

Några få banker och låneinstitut har en fast bolåneränta som inte går att förhandla, men de tillhör undantagen. En sak som bankerna tittar på när de erbjuder dig eventuell rabatt på lånet är ditt bankengagemang, och här blir det riktigt svårt att räkna. Många banker har till exempel avtal med försäkringsbolag och vill att du har dina försäkringar hos dem, och det är också vanligt att de vill att du flyttar ditt sparande. Det är alltid lönt att kolla med flera banker vad du skulle kunna få för ränta hos dem.

Om du funderar på att flytta dina övriga bankaffärer till en ny bank är det viktigt att du även räknar med vad detta kommer att kosta dig totalt, och inte stirrar dig blind på räntan. Alla låneinstitut och banker erbjuder inte heller alla tjänster, du kanske till exempel vill ha någon typ av försäkring på ditt lån så att familjen kan bo kvar om någon går bort, eller blir arbetslös. Den personliga kontakten är också viktig, får du en bra service?

Fast eller rörlig ränta

En annan aspekt att tänka på när du ska ta ett bolån är om du ska välja fast eller rörlig ränta. En sak som ibland glöms bort är att när du väljer fast ränta har du också valt att binda ditt lån på den tiden, och kan alltså inte göra en extra amortering eller flytta lånet till en annan bank utan att betala en avgift. Avgiften kallas ränteskillnadsersättning och är en kompensation till banken för de pengar de förlorar på att du betalar ditt lån i förtid.

Ersättningen beror på flera saker, till exempel hur lång tid det är kvar på bindningstiden och hur stor skillnaden är mellan din ränta och dagens ränta. Har du lång tid kvar på din bindningstid kan det löna sig att vänta med att flytta lånet även om du får en lägre ränta i en annan bank. För att få den exakta kostnaden måste du kontakta din bank. Vid varje given tidpunkt är i stort sett alltid den rörliga räntan lägre än den bundna, så vad du väljer beror till stor del på vad du tror om räntorna i framtiden.

Chatta