Överbryggningslån

Ibland hittar man sin drömlägenhet eller villa innan man haft möjlighet att sälja den man redan äger. På en marknad med snabba budgivningar är det inte alltid möjligt att matcha tillträdesdatum för både den gamla och den nya bostaden. Här är överbryggningslån en möjlig finansiering av bostadsköpet. Lånet täcker den del av betalningen för den nya bostaden som skulle utgöras av försäljningsvinsten från den gamla och används när det finns ett glapp mellan tillträdesdatumen för den gamla och den nya bostaden. Vanligtvis är låneperioden för den här typen av lån max 6 månader och lånebeloppet brukar ligga mellan ungefär 20 000 och 3 500 000 kronor. Lånet brukar vara amorteringsfritt men räntan är dock oftast något högre än vid traditionella bolån. De allra flesta banker och låneinstitut erbjuder överbryggningslån vid bostadsköp.

Krav för överbryggningslån

Det viktigaste kravet från de flesta långivare är ett påskrivet kontrakt för både den gamla och den nya bostaden. Utöver detta krävs att låntagaren har tillräcklig ekonomi för att klara dubbla boendekostnader under perioden som lånet löper. Detta eftersom lånet ska täcka den period där låntagaren har fått tillträde och betalat den nya bostaden men köparna till låntagarens gamla bostad inte har flyttat in eller överfört några pengar. Under denna period är låntagaren alltså ägare till båda bostäderna samtidigt och behöver betala boendekostnader och avgifter för båda.

En del kräver dessutom att både köp och försäljning är gjorda med hjälp av mäklare. Det kan därför vara svårare att få överbryggningslån för köp av bostäder som förmedlas privat. En annan viktig förutsättning för överbryggningslån är att banken kräver att bolånet placeras hos dem. Oftast är detta inga konstigheter eftersom överbryggningslånet brukar förhandlas i samband med lånelöftet för bolånet. Om försäljning eller köp av bostad av någon anledning annulleras under perioden så kräver låneinstitutet att överbryggningslånet betalas tillbaka omedelbart.

Hitta rätt överbryggningslån

De flesta banker och låneinstitut som erbjuder bostadslån erbjuder även överbryggningslån. Innan du går vidare med planerna på bostadsköp så är det bra att göra en tydlig översikt över den egna ekonomin. Med den här budgeten kommer du att se vilket finansiellt utrymme som finns för bostadsköp. Tänk på att även lagfart och pantbrev är en väsentlig kostnad vid bostadsköp. Vill du ha ett överbryggningslån kommer banken dessutom att vilja se att ditt hushåll klarar av en dubbel boendekostnad under en kortare period.

Innan du kontaktar bankerna är det dessutom viktigt att göra ordentlig research för att hitta de allra bästa erbjudandena. Oftast kan det finnas skillnader i till exempel räntekostnader och andra avgifter. Även till synes små procentuella skillnader kan bli stora pengar vid långa avbetalningstider. Vi hjälper dig därför att jämföra olika banker och institut. Hos oss kan du jämföra lån hos de olika bankerna. Vi står alltid på din sida för att hitta det absolut bästa lånet för just dig. Behöver du ett överbryggningslån? Kontakta våra erfarna lånerådgivare så hjälper vi dig att hitta rätt i lånedjungeln.

Chatta