Medlemslån

Fördelar med ett medlemslån

En av de stora fördelarna med medlemslån är att dessa brukar ha en förmånlig ränta. Räntan brukar vara rörlig och kan således höjas eller sänkas under den tid som det tar att betala av lånet. Det är facket som kommer överens med banken om räntan. Detta belopp är inte förhandlingsbart, det är fackförbundet som ser till att de medlemmar som tar ett medlemslån får bra villkor. Ett exempel på ett medlemslån är att man kan låna 20 000–350 000 till rörlig ränta och utan säkerhet.

Återbetalningstiden för ett typiskt medlemslån kan ligga på 2–12 år. Det brukar vara fritt från uppläggnings- och aviavgifter. Andra fördelar är att det erbjuder trygghet i form av betalskydd om låntagaren blir arbetslös eller drabbas av sjukdom. Det brukar även ingå ett livskydd som löser lånet ifall låntagaren skulle avlida. Villkoren för medlemslånet varierar beroende på vilket fackförbund som låntagaren är med i samt vilken bank som detta fack valt att samarbeta med. Den här typen av lån är vanliga vid renoveringar och bilköp. Läs mer om vad du bör tänka på i samband med ett bilköp här.

Villkor för att ta ett medlemslån

Det är inte vem som helst som kan ta ett medlemslån. Först och främst måste låntagaren vara medlem i ett fackförbund som erbjuder den här typen av lån. Medlemskapet måste sträcka sig en viss tid tillbaka i tiden, ofta sex månader. Dessutom ska låntagaren ha fyllt 18 år och ha ett fast jobb. Den som tar lånet måste bedömas ha utrymme i sin ekonomi för detta och inte förlita sig på bidrag som studiemedel. Vidare så får den som tar ett medlemslån inte ha några betalningsanmärkningar.

Ett medlemslån är ofta ett så kallat blancolån. Bankernas krav på låntagarna kan skilja sig åt. Långivarna är skyldiga att göra en kreditprövning innan de beviljar lånet. Det innebär att de bedömer låntagarens förmåga att betala tillbaka lånet. De kan således neka den som är fackansluten att ta ett medlemslån om personen inte uppfyller bankens krav. Medlemslånet förmedlas direkt via den aktuella banken, fackförbundet är endast med och förhandlar fram villkoren för sina medlemmar och ser till att dessa blir så förmånliga som möjligt.

Chatta