loans

Låna till renovering

Jämför & hitta bästa lånet för dig

Menade du ?
  • Kostnadsfri jämförelse
  • Flera långivare – en UC

*Ränteex.: Annuitetslån 10 år, 180 000:-, rörlig ränta 6.99% (startavg. 0:- / aviavg. 0:-) ger eff. ränta 7.22%, tot. belopp 243 435:-, kostnad 2 549:-/mån (120 mån avbet.). Räntor 2023-02-28.

Individuell ränta 3.25–29.40% (effektiv ränta 3.30–30.40%). Återbet. tid 1-20 år.

Hur bör jag låna till renoveringen?

För att låna till renovering kan du utöka ditt bolån, som ofta har lägre ränta än privatlån, upp till 85% av bostadens värde. Om detta inte är möjligt kan du ansöka om ett privatlån, även kallat blancolån. Det är klokt att att jämföra renoveringslån för att hitta bäst ränta och villkor för dig, samt undvika snabblån som har högre räntor.

Kort om renoveringslån via Zmarta

  • Låna till renovering med ett privatlån eller utöka ditt bolån.

  • Ansök hos upp till 35 banker och långivare samtidigt med bara en låneansökan.

  • Endast en kreditupplysning hos UC.

  • Går att ansöka tillsammans med en medsökande.

Utöka ditt bolån för att ha råd med renovering

Oavsett om du ska piffa upp din nya bostad innan du flyttar in, eller ska renovera din nuvarande, är ett utökat bolån ett fördelaktigt alternativ. Om du redan har ett bolån gör du därför klokt i att kolla med din långivare om du kan få utöka det, eftersom bolån ofta har längre ränta än privatlån. Långivarna låter dig låna maximalt 85 % av bostadens värde och har du lägre belåning än så får du ofta låna till renovering. Med ett bolån lämnar du din bostad som säkerhet för lånet.

Räntan på ett bolån är vanligtvis lägre än på andra lån och därför bör du försöka öka ditt bolån innan du ser över möjligheten av att ansöka om privatlån.

Be en mäklare att värdera din bostad som grund för utökningen av lånet, samt uppskatta en värdering på vad din renovering kommer att bidra till i ökning av värde på din bostad.

Privatlån för renovering

Om du däremot redan har lånat upp så mycket som banken tillåter är ett utökat bolån inte aktuellt. Men det behöver inte vara något större problem, eftersom du alltid kan ansöka om ett privatlån för att få ihop pengar till renoveringen. Privatlån kallas också för blancolån – lån utan säkerhet med en kortare återbetalningstid än ett bolån.

En renovering kan öka värdet på din bostadsrätt eller villa, vilket innebär att du kan få igen pengarna med ränta den dag du säljer. Det är däremot inget du helt säkert kan räkna med, så det är viktigt att alltid fundera noga över för- och nackdelarna med att finansiera renoveringen med ett lån. Med ett större lån ökar dina fasta kostnader och då minskar din ekonomiska rörelsefrihet, men om din ekonomi tillåter det så kan privatlån vara ett jättebra alternativ.

Jämför renoveringslån

Du ska alltid jämföra renoveringslån innan du slår till. Genom att jämföra kan du se vilken långivare som ger dig bäst ränta. Det är viktigt eftersom du inte vill betala mer än nödvändigt. Förutom att kolla på räntor bör du även jämföra villkor. Långivare gör individuella bedömningar vilket innebär att du inte kommer undan personlig kontakt. Om du vill spara tid och undvika kreditupplysningar ska du låta Zmarta hjälpa dig.

Privatlån istället för snabblån

Låt dig inte frestas av möjligheten till snabba pengar. Ett privatlån är alltid ett bättre alternativ än snabblån. Förutom att privatlån har längre ansökningsprocess är den stora skillnaden att snabblån har högre ränta. När du lånar pengar vill du låna till så låg ränta som möjligt - räntan är kostnaden för lånet och du vill förstås inte betala mer än du behöver. Därför är privatlån alltid ett bättre alternativ än snabblån.

Spara till renoveringen

I vissa fall har du inget annat val än att renovera bostaden så snart som möjlig, exempelvis när du råkat ut för tråkiga överraskningar och behöver fixa något akut. Men när det inte är bråttom med renoveringen är det här med sparande ingen dum idé. Om du sparar ihop pengar istället för att låna till renoveringen så sitter du tryggt även om din ekonomiska situation av någon anledning skulle förändras till det sämre. Ett annat starkt alternativ är att spara ihop till en del av kostnaden och ta ett mindre lån till renoveringen.

Jämför lån och få bättre ränta

När du vet hur mycket du behöver låna är nästa steg att jämföra olika långivare så att du hittar ett renoveringslån med bra villkor och låg ränta. Att jämföra på egen hand är tidskrävande och du får också många kreditupplysningar, vilket är något som kan påverka din kreditvärdighet.

Använd Zmarta istället! Vi hjälper dig att jämföra privatlån från upp till 35 banker och andra långivare. Tjänsten är kostnadsfri och du förbinder dig inte till något.

Ansök här

Renoveringstips

Gör rätt inredningsval

Tänk långsiktigt när du gör dina val. Även om du skulle vilja ha knallgröna köksluckor, eller tycker att enhörningstapeter i alla rum är en toppenidé, så håller klassiska val bättre i längden. Särskilt när det gäller badrum är det extra viktigt att välja tidlös inredning som kan falla de flesta i smaken. När du gör kloka val ökar bostadens värde, vilket betyder att du får tillbaka kostnaden för ditt renoveringslån.

Spara till renoveringen

Ju mindre du behöver låna till renovering, desto bättre. Om renoveringsbehovet inte är akut – avvakta och spara ihop pengar istället så klarar du dig med ett litet renoveringslån. På längre sikt kan det vara en bra idé att lägga upp ett renoveringskonto som del av ett månadssparande.

Jämför offerter

När du behöver anlita hantverkare är det viktigt att ta in offerter från så många som möjligt för att undvika att betala för mycket. Men att välja den billigaste offerten är inte alltid rätt val. Jämför alla detaljer i offerterna och ta även in referenser och läs omdömen från andra som köpt tjänster av de olika företagen.

Skriftlig dokumentation

Se till att få skriftlig dokumentation över hur renoveringen har utförts. Vid försäljning av en bostadsrätt eller villa är det vanligt att mäklaren ber om fotodokumentation. Exempel på moment som är bra att dokumentera är: tätskiktsarbetet, byte av golvbrunn, installation av värmeslingor (golvvärme). Och självklart vill du även kunna visa upp före- och efterbilder.

Våtrumscertifikat

Badrumsrenovering kräver lite mer arbete än andra typer av renovering, både av dig som beställare och av hantverkaren som utför arbetet. Det finns ingen lag som kräver att våtrumsarbete ska utföras av en behörig hantverkare, men arbetet ska alltid vara fackmannamässigt utfört. Tänk också på att vissa försäkringbolag kräver att du ska kunna uppvisa ett våtrumscertifikat för badrummet för att få ersättning vid en våtrumsskada. För att vara på säkra sidan är det alltså bäst att använda sig av professionella hantverkare med våtrumsbehörighet.

Andra smarta tjänster

Kan vi hjälpa dig göra din ekonomi smartare på fler sätt? Kolla själv!

Sänk ditt elpris

Hitta rätt bilförsäkring

Chatta med oss! Chatt