Insplanet Migration Mobile Jumbo

Bilförsäkring

Jämför och byt bilförsäkring enkelt och snabbt

Ange ett giltigt registreringsnummer.
?
 • Samma priser som hos bolagen
 • Kostnadsfri rådgivning
Lansforsakringar Stockholm logo
dinaforsakringar 400 retina
ica 400 retina
partner-gjensidige-color
Hedvig Ab - Logo
Watercircles Logotyp
Evoli Logotyp
villaagarna 400 retina
Lin Logotyp

Nu har Insplanets jämförelsetjänst flyttat in till oss på Zmarta!

Zmarta - Insplanet
 • Samma försäkringar, priser och villkor.

 • Jämför försäkringar, lån och elavtal på ett och samma ställe.

 • Kostnadsfri försäkringsrådgivning 08-51 00 00 00.

Hitta rätt bilförsäkring för din bil

 • Jämför priser och villkor från flera försäkringsbolag samtidigt.

 • Spara både tid och pengar på att jämföra försäkringar.

 • Välj mellan en trafik-, halv- eller helförsäkring.

 • Stärk skyddet ytterligare med en eller flera tilläggsförsäkringar.

Hur fungerar Zmarta?

Zmarta är en jämförelsetjänst som hjälper dig att jämföra bilförsäkringar. Det lönar sig att jämföra bilförsäkringar. Våra användare sparar ofta pengar på att byta försäkringsbolag. Det är en bra förtjänst med tanke på att Zmarta gör jobbet åt dig på bara ett par minuter.

Registrera dina uppgifter i formuläret för att börja jämföra. Efter det hämtar vi priser från olika försäkringsbolag och presenterar dem för dig. Du kan köpa alla bilförsäkringar genom Zmarta till samma priser som hos bolagen, utan extra avgifter.

Du kan förstås jämföra bilförsäkringar på egen hand, men det är både komplicerat och tidskrävande. Det Zmarta gör på ett par minuter kan ta dig flera timmar. Zmarta är dessutom gratis att använda, så varför inte göra en jämförelse redan idag?

Så här jämför du bilförsäkringar

 1. Registrera dina uppgifter i formuläret.

 2. Klicka på Jämför bilförsäkringar.

 3. Välj bilförsäkring.

 4. Registrera när försäkringen ska börja gälla och dina kontaktuppgifter.

 5. Klicka på Teckna försäkring.

Ring 08-51 000 000 om du vill prata med en försäkringsförmedlare i stället. Försäkringsförmedlaren förklarar vad som ingår i olika bilförsäkringar och hur du ska tänka när du väljer försäkring. Det är självklart gratis att få hjälp av våra utbildade förmedlare.

Varför behöver Zmarta mina personuppgifter?

Försäkringsbolagen behöver veta vem du är för att ge dig prisförslag på bilförsäkringar. Hur gammal du är, var du bor och vilken bil du kör är exempel på faktorer som påverkar hur mycket du får betala för din bilförsäkring.

Zmarta använder dina personuppgifter för att hämta priser från försäkringsbolagen. Läs vår integritetspolicy för mer information om hur dina uppgifter samlas in och behandlas.

Hur mycket kostar en bilförsäkring?

En bilförsäkring kostar i genomsnitt 4 236 kronor om året, eller 353 kronor i månaden. Men priset varierar mycket beroende på flera olika faktorer, bland annat din ålder, bil och bostadsort. Dessa saker kan vara svåra att påverka, men det finns andra faktorer som är avgörande för priset som du faktiskt kan påverka.

Vad påverkar priset på en bilförsäkring?

Här går vi igenom vad som påverkar priset på bilförsäkringen. På så sätt kan du få reda på vad du själv kan göra för att få en så billig och bra bilförsäkring som möjligt.

Körsträcka

Hur långt du förväntas köra under det kommande året påverkar priset på bilförsäkringen, i alla fall till viss del. Det beror på att försäkringsbolagen bedömer att risken för att en olycka kommer inträffa blir högre ju längre du kör.

Ålder

Statistik visar att förare under 25 år löper större risk att drabbas av olyckor i trafiken, därför brukar försäkringsbolagen sätta ett högre pris på bilförsäkringen för unga förare. Är du en ung förare bör du därför jämföra din bilförsäkring när du blir äldre för att kunna få ner priset.

Bilmärke

Vissa bilmärken kostar mer att laga och då blir även försäkringen dyrare. Har du en bil som är mer stöldbegärlig kan även det höja priset på försäkringen. Billigare bilar kostar därmed mindre att försäkra.

Bostadsort

Var du bor och hur du bor kan också påverka priset på bilförsäkringen. Det beror på att vissa områden har högre olycks- och brottsstatistik än andra. Det är till exempel högre stöldrisk i en storstad än om du bor i glesbygd. Din boendesituation avgör också hur du kan förvara bilen under natten. Kan du förvara bilen i ett låst garage minskar du risken för stöld och kan på så vis få ett lägre pris från vissa försäkringsbolag.

Omfattning

Det som påverkar priset allra mest är vilken omfattning du väljer på bilförsäkringen. Väljer du att bara teckna en trafikförsäkring kommer du billigast undan, medan en halv- och helförsäkring kostar mer. Väljer du att teckna en eller flera tilläggsförsäkringar höjer det såklart också priset på bilförsäkringen.

Självrisknivå

Det går att få ner priset på bilförsäkringen genom att välja en högre självrisk. Då betalar du en mindre kostnad för själva försäkringen, men om du behöver använda dig av den får du betala en högre självrisk.

Olyckshistorik

När du tecknar en bilförsäkring brukar du få fylla i om du orsakat en trafikolycka de senaste 2 till 3 åren. Det beror på att försäkringsbolagen vill bedöma om du är en säker bilförare eller inte. Har du inte orsakat någon olycka brukar du få ett lägre pris, annars kan priset bli högre.

Utöver de här faktorerna beror skillnaderna i pris även på att försäkringsbolagen gör olika riskbedömningar och väljer att rikta in sig på olika målgrupper. Därför lönar det sig alltid att jämföra sin bilförsäkring.

Hos oss på Zmarta kan du jämföra priser och villkor från Sveriges försäkringsbolag och välja den bästa försäkringen för just dig.

Hur hittar jag en billigare bilförsäkring?

Nu när du vet vad som påverkar priset på bilförsäkringen vet du också vad du själv kan göra för att få ner priset. Men det finns fler sätt att få en billigare bilförsäkring:

Jämför din bilförsäkring med andra bilförsäkringar

När du jämför din bilförsäkring med andra bilförsäkringar ser du snabbt och enkelt om du kan få en billigare bilförsäkring genom ett annat försäkringsbolag.

Kör mindre

När du tecknar försäkringen fyller du i hur långt du förväntas köra under nästkommande år. Ju längre du förväntas köra desto högre blir priset på bilförsäkringen.

Använd billarm och garage

En del försäkringsbolag erbjuder dig rabatt om du minskar risken för stöld. Det kan du göra genom att parkera din bil i garage under nattetid, eller utrusta din bil med ett larm.

Samla försäkringar och få rabatt

Du kan få rabatt på bilförsäkringen om du samlar dina försäkringar hos ett och samma försäkringsbolag – ibland så mycket som 20 procent.

Välj en högre självrisk

Väljer du en högre självrisk på bilförsäkringen får du ett lägre pris. Men om du måste använda dig av den får du betala en högre självrisk.

Vad ingår i en bilförsäkring?

Det finns tre omfattningar på bilförsäkringen: trafikförsäkring, halvförsäkring (kallas även delkasko) och helförsäkring (kallas även vagnskada). Trafikförsäkringen är det lägsta skyddet och helförsäkringen det högsta. De tre omfattningarna bygger på varandra, så om du väljer en halvförsäkring ingår även en trafikförsäkring, och väljer du en helförsäkring ingår skydd från både trafik- och halvförsäkringen. Utöver dem kan du även välja att teckna olika tilläggsförsäkringar. Här nedan går vi igenom vad de olika omfattningarna täcker.

Trafikförsäkring

Trafikförsäkringen är obligatorisk enligt lag, så om du vill köra din bil i Sverige måste du ha en trafikförsäkring. Annars blir du i stället tvungen att betala en daglig straffavgift som väldigt snabbt blir betydligt dyrare än den dyraste bilförsäkringen. Den enda gången du inte behöver teckna en trafikförsäkring är om bilen är avställd i vägtrafikregistret (VTR).

Trafikförsäkringen ersätter skador på förare, passagerare och medtrafikanter samt skador på annans egendom – men inte skador på ditt eget fordon eller saker i ditt fordon. Syftet med försäkringen är att ingen som vistas i trafiken ska bli utan ersättning om olyckan är framme. Vill du ha en försäkring som ersätter skador på din egen bil måste du välja en halv- eller helförsäkring.

Halvförsäkring

Halvförsäkringen ersätter vanligtvis brand-, glas- och maskinskador samt stöld. Det ingår också rättsskydd och räddning då du får hjälp med bärgning till närmaste verkstad om bilen får ett driftstopp. I många bilförsäkringar ingår det även ett allriskskydd.

Brand
Ersätter skador som uppstår genom brand, blixtnedslag eller explosion. Vissa bolag ersätter även skador på elektriska kablar genom kortslutning och följdskador.

Glas
Ersätter skador på bilrutor som krossats eller spruckit. Till exempel genom skadegörelse eller stenskott.

Maskinskada
Ersätter kostnader för oförutsedda fel på vissa motordelar och elektronikdelar. Gäller oftast till dess att bilen är 8 år eller upp till ett visst antal mil.

Stöld
Ersätter stöld eller tillgrepp av bilen samt vid försök till stöld eller tillgrepp.

Räddning
Du får hjälp med bärgning av bilen till verkstad vid driftstopp på grund av exempelvis sjukdom, trafikolycka eller punktering. I vissa fall ingår även hemtransport av förare, passagerare och bagage.

Rättsskydd
Ersätter advokat- och rättegångskostnader vid vissa typer av tvister som är kopplade till det försäkrade fordonet.

Allrisk (drulle)
Ersätter plötsliga och oförutsedda skador exempelvis vid skador på bilens inredning, förlust av nycklar och sanering av tank efter feltankning.

Helförsäkring

Helförsäkringen är den mest omfattande bilförsäkringen du kan köpa. I den ingår vagnskadeförsäkring utöver allt det som ingår i trafik- och halvförsäkringen. Vagnskadeförsäkringen ersätter skador på din bil efter en krock, olycka eller skador på bilens kaross, det som försäkringsbolagen kallar för “annan yttre händelse”.

I bilar som är max tre år ingår ofta vagnskadegaranti, vilket är samma sak som vagnskadeförsäkring. Det betyder att du inte behöver en helförsäkring om din bil är nyare än tre år*, utan du får samma skydd om du kompletterar med en halvförsäkring.

Ta reda på om din bil har vagnskadegaranti innan du köper en bilförsäkring.

Tilläggsförsäkringar

Tilläggsförsäkringar låter dig skräddarsy bilförsäkringen, så att du får skyddet du vill ha. Du kan till exempel komplettera med tilläggen Hyrbil eller Vägassistans, så att du kan känna dig ännu tryggare med din bilförsäkring.

Tänk på att vad som ingår i bilförsäkringen och vilka tillägg som finns att välja mellan kan variera mellan olika försäkringsbolag. Det är värt att ha i åtanke när du jämför bilförsäkringar. När du jämför på Zmarta ser du vilka tilläggsförsäkringar som finns.

Exempel på tilläggsförsäkringar:

Hyrbil

Med tillägget Hyrbil kan du få ersättning för kostnaden av en hyrbil om din bil måste repareras. Tillägget rekommenderas om du är beroende av din bil för att få vardagen att gå ihop och inte vill tvingas betala flera tusen kronor för en hyrbil.

Vägassistans

I halv- och helförsäkringar ingår vanligtvis skydd om din bil blir stillastående, som vid punktering. Tillägget Vägassistans ger ytterligare skydd och kan hjälpa till med bärgning av bilen till slutdestinationen, och inte bara till närmaste verkstad.

Djurkollision

Tillägget Djurkollision är en populär tilläggsförsäkring. Den ersätter inte skador som uppstår vid en djurkollision, utan den tar bort kostnaden för självrisken om du kolliderar med ett djur. Om du bor på landet är det en bra tilläggsförsäkring att ha.

Skadegörelse

Tillägget Skadegörelse kan reducera självrisken, det vill säga minska självrisken eller ta bort den helt, om din bil utsätts för skadegörelse.

Vilken bilförsäkring ska jag välja?

Vilken bilförsäkring du ska välja beror på många olika faktorer. Det första du behöver bestämma är om du ska ha en trafik-, halv- eller helförsäkring. Efter det väljer du försäkringsbolag utifrån vem som erbjuder bäst villkor till bäst pris.

Värdet på bilen avgör vilken omfattning du ska välja. Om din bil bara är värd några tusenlappar kan det vara onödigt att köpa en helförsäkring eftersom självrisken kan överstiga värdet på bilen. Då kan det räcka att bara köpa en trafikförsäkring.

Om din bil är värd mer än några tusen är en halvförsäkring ett bättre alternativ. Med halvförsäkringen kan du till exempel få ersättning för omkostnader om din bil blir stående vid sidan av vägen, eller om den blir stulen.

En helförsäkring ger det mest heltäckande försäkringsskyddet och rekommenderas därför till de flesta bilar. Om din bil är max tre år gammal kan det däremot räcka med en halvförsäkring, eftersom vagnskadegaranti sannolikt ingår de första tre åren.

Efter tre år rekommenderas du att byta från en halvförsäkring till en helförsäkring, så att du har ett skydd mot vagnskador trots att vagnskadegarantin har löpt ut. Med tanke på hur dyra vagnskador är vill du undvika att betala för dessa själv.

När du bestämt om du ska ha en trafik-, halv eller helförsäkring kan du börja jämföra. Men stirra dig inte blind på priset. Välj försäkringen med bäst villkor till bäst pris. En billig försäkring som inte ger dig skyddet du vill ha är inte en bra försäkring.

Om du har frågor är du välkommen att kontakta våra försäkringsförmedlare. Ring oss på
08-51 000 000.

Hur och när kan jag byta bilförsäkring?

Du kan säga upp din bilförsäkring när som helst, men normalt fortsätter den att gälla till och med huvudförfallodagen. När du köper en bilförsäkring ingår du nämligen ett avtal som vanligtvis sträcker sig över ett år. Kolla vad som gäller för din försäkring.

Du måste kontakta ditt nuvarande försäkringsbolag och avsluta din bilförsäkring om du vill byta bolag och försäkring. Du kan också säga upp din gamla försäkring direkt via Zmarta, snabbt och enkelt.

Avsluta din nuvarande bilförsäkring och köp en ny bilförsäkring på samma dag, så slipper du stå med dubbla försäkringar eller vara utan försäkring. Enligt lag måste din bil vara försäkrad för att få framföras på svenska vägar.

När du jämför bilförsäkringar på Zmarta kan du köpa försäkringen genom oss till samma pris som hos försäkringsbolaget.

Vanliga frågor om bilförsäkring

 • Är det obligatoriskt med bilförsäkring?

  Ja, enligt lag måste du ha en trafikförsäkring från den dagen du står som ägare på bilen för att få köra den på vägarna. I annat fall blir du automatiskt rapporterad till Trafikförsäkringsföreningen och måste då betala en straffavgift som kallas trafikförsäkringsavgift. Avgiften blir snabbt betydligt dyrare än premien du betalar för en vanlig trafikförsäkring.

  Det enda undantaget då du inte behöver teckna en trafikförsäkring är om bilen är avställd i vägtrafikregistret (VTR).

 • Hur mycket kostar en bilförsäkring?

  Priset på bilförsäkringen är individuellt och påverkas av flera olika faktorer, bland annat din ålder, var du bor och vilken bil du har. År 2020 var snittpriset för en bilförsäkring 4 236 kronor, enligt statistik över tecknade försäkringar via Insplanet, en del av Zmarta.

 • När blir en bilförsäkring billigare?

  Bilförsäkringen kan bli billigare om du till exempel flyttar eller byter bil. Den kan också bli billigare efter det att du har fyllt 25 år. Priset justeras däremot inte automatiskt bara för att du blir äldre, därför är det viktigt att du jämför bilförsäkringar regelbundet, exempelvis en gång om året.

 • Vilken bilförsäkring är bäst?

  Den bästa försäkringen är den som erbjuder det skydd du vill ha till bäst villkor och pris. Man kan också utgå från kundnöjdheten. Exempelvis Svenskt kvalitetsindex (SKI) mäter kundnöjdheten inom försäkringsbranschen och presenterar resultatet varje år.

 • Vilken bilförsäkring ska jag välja?

  Välj bilförsäkring efter vilket behov du har. Om din bil bara är värd några tusenlappar räcker det ofta med en trafikförsäkring, eftersom helförsäkringens självrisk kan överstiga värdet på bilen. Är bilen däremot värd mer än så kan en halvförsäkring vara ett bra alternativ. Halvförsäkringen räcker också för bilar som är upp till tre år gamla, eftersom en vagnskadegaranti ofta ingår de första tre åren på fabriksnya bilar. När vagnskadegarantin inte gäller längre rekommenderas en helförsäkring som innehåller en vagnskadeförsäkring som är likvärdig med skyddet i vagnskadegarantin. Den ersätter yttre skador på bilens kaross, exempelvis vid en trafikolycka, skadegörelse eller om ett träd faller ner över bilen.

  När du har valt vilken försäkringsnivå du vill ha väljer du sedan försäkringsbolag utifrån vem som erbjuder bäst villkor till bäst pris.

 • Vad är det för skillnad på en halv- och helförsäkring?

  En helförsäkring innehåller allt som en halvförsäkring innehåller, den enda skillnaden är att helförsäkringen även innehåller en vagnskadeförsäkring som ersätter plåt- och lackskador. Till exempel skador som orsakats av en trafikolycka, skadegörelse eller om ett träd faller ner över bilen.

 • Hur byter jag bilförsäkring?
  1. Ta reda på när huvudförfallodagen är. Det är den dag då försäkringen förnyas för ytterligare ett år så länge du inte väljer att avsluta den. Försäkringen kan bara avslutas i samband med huvudförfallodagen. Du hittar datumet för huvudförfallodagen i ditt försäkringsbrev.

  2. Jämför försäkringar via Zmarta. Du kan jämföra både priser och villkor hos flera försäkringsbolag samtidigt, kostnadsfritt.

  3. Teckna en ny försäkring och välj att den ska börja gälla i samband med den gamla försäkringens huvudförfallodag. På så vis slipper du betala för dubbla försäkringar, eller stå utan försäkringsskydd tills den nya börjar gälla.

  4. Säg upp din gamla försäkring direkt via Zmarta. Klart!

 • Vem ska bilförsäkringen tecknas på?

  Det är den huvudsakliga brukaren som ska stå som ägare på bilen och som ska teckna bilförsäkringen. Tecknas den på någon annan så gäller inte försäkringen. Om du är under 25 år bör alltså inte någon av dina föräldrar teckna bilförsäkringen åt dig (för att på så vis få en billigare försäkring) eftersom du då inte har någon rätt till ersättning genom försäkringen om någonting händer.

  Försäkringen gäller även om du lånar ut bilen, men det är fortfarande den huvudsakliga brukaren som måste teckna försäkringen.

 • När börjar bilförsäkringen gälla?

  Du väljer själv när du vill att bilförsäkringen ska börja gälla. Du kan välja att den ska börja gälla direkt eller vid ett senare datum, om du till exempel byter försäkringsbolag i samband med huvudförfallodagen på din gamla försäkring.

 • Kan jag ta över den tidigare ägarens bilförsäkring?

  Nej, den tidigare ägarens försäkring upphör i samband med ägarbytet. Du måste därför teckna en egen bilförsäkring som börjar gälla från första dagen som du står som ägare på bilen.

 • Måste jag säga upp min bilförsäkring när jag säljer bilen?

  Nej, så snart Transportstyrelsen har registrerat ägarbyteshandlingarna meddelar de ditt försäkringsbolag att bilen har bytt ägare. Försäkringsbolaget avslutar då din försäkring utan att du behöver göra något.

 • Vad händer med bilförsäkringen när jag flyttar?

  När du flyttar får ditt försäkringsbolag automatiskt uppgifter om din nya folkbokföringsadress. Därför behöver du inte meddela dem om att du har flyttat. Eftersom priset på bilförsäkringen bland annat baseras på var du bor kan du få betala ett högre eller lägre pris på försäkringen på din nya adress.

 • Gäller bilförsäkringen utomlands?

  Normalt gäller trafikförsäkringen i alla EU- och EES-länder. Men i vissa länder krävs det att du har med dig ett Grönt kort som bevisar att du har en giltig trafikförsäkring. Du beställer kortet hos ditt försäkringsbolag. Tänk på att vara ute i god tid innan avfärd.

  Innan du ger dig ut på din bilresa utomlands är det bra att du kontrollerar vad som gäller hos just ditt försäkringsbolag.

Tips för en säkrare bilfärd

Bilforsakring Lufttryck
Se till att ha rätt lufttryck

Kolla däcktrycket regelbundet. För lågt lufttryck ger en trögstyrd bil, är trycket för högt slits däcken onödigt mycket på mitten. Dessutom går det åt mer bränsle när trycket är för lågt.

Bilforsakring Stenskott
Råkat ut för stenskott?

Boka tid hos en bilglasmästare så fort som möjligt, annars finns det risk att vindrutan spricker. Minska risken för framtida stenskott genom att hålla rätt avstånd i trafiken.

Bilforsakring Monsterdjupet
Kolla mönsterdjupet

Slitna däck ger längre bromssträcka och ökad risk för vattenplaning.

Bilforsakring Monsterdjupet
3-sekundersregeln

Du kan lätt kolla om du håller rätt avstånd till bilen framför dig på vägen! Välj ut en punkt, till exempel en vägskylt, och när bilen framför dig har passerat skylten börjar du räkna sekunder. Håller du rätt avstånd ska det gå minst tre sekunder innan du själv passerar samma märke.

Bilforsakring LatBilenSta
Låt bilen stå

Visste du att trötthet bakom ratten är ett lagbrott i Sverige? Låt bilen stå när du är trött, sömnbrist kan vara lika farligt som att köra rattfull.

Läs våra artiklar om bilförsäkring

Hur mycket får jag dra med min bil?

Hur tungt släp du får dra med din bil beror på vilken dragvikt bilen är godkänd för, men också vilken körkortsbehörighet du har. Vi går igenom vilka regler som gäller när du ska köra med släp.

Parkeringsskada – Så får du ersättning

Om din parkerade bil har blivit påkörd av ett annat fordon som sedan har smitit kallas det för parkeringsskada. Att få ersättning för parkeringsskador är svårt eftersom du behöver bevisa att din bil inte har skadats av någon annan anledning. Vi går igenom vad du behöver göra och vilka krav som behöver uppfyllas för att du ska få ersättning.

Vad kostar det att äga en bil 2023?

Att vara bilägare kommer med en hel del utgifter. Många obligatoriska såsom försäkring och besiktning, men också en del som du kan styra över såsom bensinkostnader och service. Här kan du läsa mer om de kostnader som tillkommer för dig som bilägare.