Bilförsäkring

Jämför bilförsäkring – hitta och byt bilförsäkring enkelt och snabbt

Ange ett giltigt registreringsnummer.
?
 • Samma priser som hos bolagen
 • Kostnadsfri rådgivning
Prisgaranti

Prisgaranti

Inga gömda kostnader och samma priser som hos bolagen.

1.5 miljoner

Nöjda kunder

Över 1.5 miljoner sålda försäkringar.

Snabbt och enkelt

Snabbt och enkelt

Jämför kostnadsfritt och få försäkringserbjudanden från över 20 bolag.

Försäkringar i alla lägen

Behov förändras och här kan du se några försäkringserbjudanden kunder fått via oss.

4,6 av 5 baserat på 20 977 omdömen
Alla som har tagit lån, valt elavtal eller försäkring via Zmarta får frågan via mejl att tycka till om oss på Trustpilot. Omdömen av verifierade kunder är markerade – de som syns på vår sajt är utvalda. Vårt Trustpilot-betyg är baserat på alla omdömen av både verifierade kunder och icke-verifierade användare, och beräknas med hjälp av faktorer som antal, stjärnbetyg och annat.
Is
Ingela säger:

Försäljare Mikael var kunnig, vänlig, glad och förtroendeingivande

17 juli 2024
PFs
Perre F säger:

Jag har flera bilar o byter bil ofta. Zmarta har jag använt tidigare och upplever att dom har kunnig...

16 juli 2024
HFs
Håkan Flodin säger:

Lätt och få ett nytt försök med mig på en

15 juli 2024
SamlaLan_Jamfor

Jämför priser och villkor från flera försäkringsbolag

Samla och jämför försäkringar och hitta den som passar dina behov bäst.

Zmarta Illustrations CRM Car insurance generic Version 2 10

Välj mellan trafik-, halv- eller helförsäkring

Skydda dig, ditt fordon och andra trafikanter med rätt försäkring.

Gradering Medium

Förstärk skyddet med tilläggsförsäkringar

I behov av extra skydd? Teckna tilläggsförsäkring.

Jämför alla bilförsäkringar och hitta rätt försäkring

Stärk skyddet ytterligare med en eller flera tilläggsförsäkringar. 

Teckna försäkring till bilen  

Följ dessa steg för att teckna din nya bilförsäkring: 

 • Jämför priser och villkor från flera försäkringsbolag. 

 • Välj mellan trafik-, halv- eller helförsäkring. 

 • Förstärk skyddet med tilläggsförsäkringar. 

 • Teckna din försäkring online eller ring 08-51 000 000 för gratis hjälp. 

Använd Zmartas jämförelsetjänst för att hitta den bästa försäkringen för dina behov. 

Bilförsäkring pris – hur mycket kostar en bilförsäkring?

En bilförsäkring kostar i genomsnitt 4 236 kronor om året, eller 353 kronor i månaden. Men priset varierar mycket beroende på flera olika faktorer, bland annat din ålder, bil och bostadsort. Dessa saker kan vara svåra att påverka, men det finns andra faktorer som är avgörande för priset som du faktiskt kan påverka.

Det finns flera olika faktorer som påverkar priset på bilförsäkringen:  

 • Körsträcka 

 • Ålder 

 • Bilmärke 

 • Bostadsort 

 • Omfattning 

 • Självrisknivå 

 • Olyckshistorik 

Vi går igenom dessa i mer detalj här för att hjälpa dig få reda på vad du själv kan göra för att få en så billig (och bra) bilförsäkring som möjligt.  

Din körsträcka per år

Hur långt du förväntas köra under det kommande året påverkar priset på bilförsäkringen, i alla fall till viss del. Det beror på att försäkringsbolagen bedömer att risken för att en olycka kommer inträffa blir högre ju längre du kör.

Ålder spelar roll

Statistik visar att förare under 25 år löper större risk att drabbas av olyckor i trafiken, därför brukar försäkringsbolagen sätta ett högre pris på bilförsäkringen för unga förare. Är du en ung förare bör du därför jämföra din bilförsäkring när du blir äldre för att kunna få ner priset.

Typ av bilmärke som körs

Vissa bilmärken kostar mer att laga och då blir även försäkringen dyrare. Har du en bil som är mer stöldbegärlig kan även det höja priset på försäkringen. Billigare bilar kostar därmed mindre att försäkra.

Var du bor i landet

Var du bor och hur du bor kan också påverka priset på bilförsäkringen. Det beror på att vissa områden har högre olycks- och brottsstatistik än andra. Det är till exempel högre stöldrisk i en storstad än om du bor i glesbygd.

Din boendesituation avgör också hur du kan förvara bilen under natten. Kan du förvara bilen i ett låst garage minskar du risken för stöld och kan på så vis få ett lägre pris från vissa försäkringsbolag.

Hur stor omfattning försäkringen har

Det som påverkar priset allra mest är vilken omfattning du väljer på bilförsäkringen. Väljer du att bara teckna en trafikförsäkring kommer du billigast undan, medan en halv- och helförsäkring kostar mer. Väljer du att teckna en eller flera tilläggsförsäkringar höjer det såklart också priset på bilförsäkringen.

Valet av självrisk

Det går att få ner priset på bilförsäkringen genom att välja en högre självrisk. Då betalar du en mindre kostnad för själva försäkringen, men om du behöver använda dig av den får du betala en högre självrisk.

Olyckshistorik

När du tecknar en bilförsäkring brukar du få fylla i om du orsakat en trafikolycka de senaste 2 till 3 åren. Det beror på att försäkringsbolagen vill bedöma om du är en säker bilförare eller inte. Har du inte orsakat någon olycka brukar du få ett lägre pris, annars kan priset bli högre.

Utöver de här faktorerna beror skillnaderna i pris även på att försäkringsbolagen gör olika riskbedömningar och väljer att rikta in sig på olika målgrupper. Därför lönar det sig alltid att jämföra sin bilförsäkring.

Hos oss på Zmarta kan du jämföra priser och villkor från Sveriges försäkringsbolag och välja försäkringen som är bäst för just dig.

Vilken bilförsäkring ska jag välja?

Vilken bilförsäkring du ska välja beror på många olika faktorer. Det första du behöver bestämma är vilken omfattning på försäkringen som är bäst för dig: trafik-, halv- eller helförsäkring. Efter det väljer du försäkringsbolag utifrån vem som erbjuder bäst villkor till bäst pris. Jämför olika typer av bilförsäkringar:

Vad ingår i en bilförsäkring?

Det finns tre omfattningar på bilförsäkringen: trafikförsäkring, halvförsäkring (kallas även delkasko) och helförsäkring (kallas även vagnskada). Trafikförsäkringen är det lägsta skyddet och helförsäkringen det högsta.

De tre omfattningarna bygger på varandra, så om du väljer en halvförsäkring ingår även en trafikförsäkring, och väljer du en helförsäkring ingår skydd från både trafik- och halvförsäkringen. Utöver dem kan du även välja att teckna olika tilläggsförsäkringar. Välj den omfattning som du tycker är bäst för dig och din bil.

Trafikförsäkring

Trafikförsäkringen är obligatorisk enligt lag, så om du vill köra din bil i Sverige måste du ha en trafikförsäkring. Annars blir du i stället tvungen att betala en daglig straffavgift som väldigt snabbt blir betydligt dyrare än den dyraste bilförsäkringen. Den enda gången du inte behöver teckna en trafikförsäkring är om bilen är avställd i vägtrafikregistret (VTR).

Trafikförsäkringen ersätter skador på förare, passagerare och medtrafikanter samt skador på annans egendom – men inte skador på ditt eget fordon eller saker i ditt fordon. Syftet med försäkringen är att ingen som vistas i trafiken ska bli utan ersättning om olyckan är framme. Vill du ha en försäkring som ersätter skador på din egen bil måste du välja en halv- eller helförsäkring.

Halvförsäkring

Halvförsäkringen ersätter vanligtvis brand-, glas- och maskinskador samt stöld. Det ingår också rättsskydd och räddning då du får hjälp med bärgning till närmaste verkstad om bilen får ett driftstopp. I många bilförsäkringar ingår det även ett allriskskydd.

Brand

Ersätter skador som uppstår genom brand, blixtnedslag eller explosion. Vissa bolag ersätter även skador på elektriska kablar genom kortslutning och följdskador.

Glas

Ersätter skador på bilrutor som krossats eller spruckit. Till exempel genom skadegörelse eller stenskott.

Maskinskada

Ersätter kostnader för oförutsedda fel på vissa motordelar och elektronikdelar. Gäller oftast till dess att bilen är 8 år eller upp till ett visst antal mil.

Stöld

Ersätter stöld eller tillgrepp av bilen samt vid försök till stöld eller tillgrepp.

Räddning

Du får hjälp med bärgning av bilen till verkstad vid driftstopp på grund av exempelvis sjukdom, trafikolycka eller punktering. I vissa fall ingår även hemtransport av förare, passagerare och bagage.

Rättsskydd

Ersätter advokat- och rättegångskostnader vid vissa typer av tvister som är kopplade till det försäkrade fordonet.

Allrisk (drulle)

Ersätter plötsliga och oförutsedda skador exempelvis vid skador på bilens inredning, förlust av nycklar och sanering av tank efter feltankning.

Helförsäkring

Helförsäkringen är den mest omfattande bilförsäkringen du kan köpa. I den ingår vagnskadeförsäkring utöver allt det som ingår i trafik- och halvförsäkringen. Vagnskadeförsäkringen ersätter skador på din bil efter en krock, olycka eller skador på bilens kaross, det som försäkringsbolagen kallar för “annan yttre händelse”.

I bilar som är max tre år ingår ofta vagnskadegaranti, vilket är samma sak som vagnskadeförsäkring. Det betyder att du inte behöver en helförsäkring om din bil är nyare än tre år*, utan du får samma skydd om du kompletterar med en halvförsäkring.

Ta reda på om din bil har vagnskadegaranti innan du köper en bilförsäkring.

Tilläggsförsäkringar

Tilläggsförsäkringar låter dig skräddarsy bilförsäkringen, så att du får skyddet du vill ha. Du kan till exempel komplettera med tilläggen Hyrbil eller Vägassistans, så att du kan känna dig ännu tryggare med din bilförsäkring.

Tänk på att vad som ingår i bilförsäkringen och vilka tillägg som finns att välja mellan kan variera mellan olika försäkringsbolag. Det är värt att ha i åtanke när du jämför bilförsäkringar. När du jämför på Zmarta ser du vilka tilläggsförsäkringar som finns.

Exempel på tilläggsförsäkringar:

Hyrbil

Med tillägget Hyrbil kan du få ersättning för kostnaden av en hyrbil om din bil måste repareras. Tillägget rekommenderas om du är beroende av din bil för att få vardagen att gå ihop och inte vill tvingas betala flera tusen kronor för en hyrbil.

Vägassistans

I halv- och helförsäkringar ingår vanligtvis skydd om din bil blir stillastående, som vid punktering. Tillägget Vägassistans ger ytterligare skydd och kan hjälpa till med bärgning av bilen till slutdestinationen, och inte bara till närmaste verkstad.

Djurkollision

Tillägget Djurkollision är en populär tilläggsförsäkring. Den ersätter inte skador som uppstår vid en djurkollision, utan den tar bort kostnaden för självrisken om du kolliderar med ett djur. Om du bor på landet är det en bra tilläggsförsäkring att ha.

Skadegörelse

Tillägget Skadegörelse kan reducera självrisken, det vill säga minska självrisken eller ta bort den helt, om din bil utsätts för skadegörelse.

Värdet på bilen avgör försäkringstypen

Värdet på bilen avgör vilken omfattning du ska välja. Om din bil bara är värd några tusenlappar kan det vara onödigt att köpa en helförsäkring eftersom självrisken kan överstiga värdet på bilen. Då kan det räcka att bara köpa en trafikförsäkring.

Om din bil är värd mer än några tusen är en halvförsäkring ett bättre alternativ. Med halvförsäkringen kan du till exempel få ersättning för omkostnader om din bil blir stående vid sidan av vägen, eller om den blir stulen.

En helförsäkring ger det mest heltäckande försäkringsskyddet och rekommenderas därför till de flesta bilar. Om din bil är max tre år gammal kan det däremot räcka med en halvförsäkring, eftersom vagnskadegaranti sannolikt ingår de första tre åren på den nya bilen.

När behövs helförsäkring på bil?

Efter tre år rekommenderar vi att du byter från en halvförsäkring till en helförsäkring, så att du har ett skydd mot vagnskador trots att vagnskadegarantin har löpt ut. Med tanke på hur dyra vagnskador är vill du undvika att betala för dessa själv.

När du bestämt om du ska ha en trafik-, halv eller helförsäkring kan du börja jämföra. Men stirra dig inte blind på priset. Välj försäkringen med bäst villkor till bäst pris. En billig försäkring som inte ger dig skyddet du vill ha är inte en bra försäkring.

Om du har frågor är du välkommen att kontakta våra försäkringsförmedlare. Ring oss på
08-51 000 000.

Hur hittar jag en billigare bilförsäkring?

Nu när du vet vad som påverkar priset på bilförsäkringen vet du också vad du själv kan göra för att få ner priset. Men det finns fler sätt att få en billigare bilförsäkring:

1. Jämför din bilförsäkring med andra bilförsäkringar

När du jämför din bilförsäkring med andra bilförsäkringar ser du snabbt och enkelt om du kan få en billigare bilförsäkring genom ett annat försäkringsbolag.

2. Kör mindre

När du tecknar försäkringen fyller du i hur långt du förväntas köra under nästkommande år. Ju längre du förväntas köra desto högre blir priset på bilförsäkringen.

3. Använd billarm och garage

En del försäkringsbolag erbjuder dig rabatt om du minskar risken för stöld. Det kan du göra genom att parkera din bil i garage under nattetid, eller utrusta din bil med ett larm.

4. Samla försäkringar och få rabatt

Du kan få rabatt på bilförsäkringen om du samlar dina försäkringar hos ett och samma försäkringsbolag – ibland så mycket som 20 %.

5. Välj en högre självrisk

Väljer du en högre självrisk på bilförsäkringen får du ett lägre pris. Men om du måste använda dig av den får du betala en högre självrisk.

Hur och när kan jag byta bilförsäkring?

Du kan säga upp din bilförsäkring när som helst, men normalt fortsätter den att gälla till och med huvudförfallodagen. När du köper en bilförsäkring ingår du nämligen ett avtal som vanligtvis sträcker sig över ett år. Kolla vad som gäller för din försäkring.

Du måste kontakta ditt nuvarande försäkringsbolag och avsluta din bilförsäkring om du vill byta bolag och försäkring. Du kan också säga upp din gamla försäkring direkt via Zmarta, snabbt och enkelt.

Avsluta din nuvarande bilförsäkring och köp en ny bilförsäkring på samma dag, så slipper du stå med dubbla försäkringar eller vara utan försäkring. Enligt lag måste din bil vara försäkrad för att få köras på svenska vägar.

När du jämför bilförsäkringar på Zmarta kan du köpa försäkringen genom oss till samma pris som hos försäkringsbolaget.

S

Snabb och effektiv hjälp med byta av bilförsäkring som nu sparar mig tusentals kronor. Mycket bra service!

Snabb och effektiv hjälp med byta av bilförsäkring som nu sparar mig tusentals kronor. Mycket bra service!

4,6 av 5 baserat på 20 977 omdömen
Alla som har tagit lån, valt elavtal eller försäkring via Zmarta får frågan via mejl att tycka till om oss på Trustpilot. Omdömen av verifierade kunder är markerade – de som syns på vår sajt är utvalda. Vårt Trustpilot-betyg är baserat på alla omdömen av både verifierade kunder och icke-verifierade användare, och beräknas med hjälp av faktorer som antal, stjärnbetyg och annat.

Kan jag teckna bilförsäkring under helgen?

Enkla svaret på denna fråga är ja, du kan teckna din försäkring online, när som helst på dygnet. Enligt lag måste du skaffa en trafikförsäkring från första dagen som du blir ägare till ett fordon, eftersom den tidigare ägarens försäkring upphör direkt vid ägarbytet.

Vill du hellre prata med kundtjänst och teckna försäkringen över telefon? Då många företag har stängt under helgdagar, kan du teckna en försäkring i förväg på ett bestämt datum. Vet du att du ska köpa en bil på exempelvis en söndag kan du ange söndagens datum som startdatum på försäkringen. Då är bilen försäkrad när du hämtar upp den.

Om bilköpet av någon anledning inte skulle bli av har du 14 dagars ångerrätt på försäkringen.

Skaffat tjänstebil? Du glömmer väl inte teckna företagsbilförsäkring?

Det kan variera hur försäkringar fungerar när det kommer till din privata bil och en tjänstebil. Genom att jämföra och samla flera försäkringar kan du enkelt hitta rätt försäkring till just din företagsbil.

Vanliga frågor om bilförsäkring

 • Är det obligatoriskt med bilförsäkring?
 • Hur mycket kostar en bilförsäkring?
 • När blir en bilförsäkring billigare?
 • Vilken bilförsäkring är bäst?
 • Vilken bilförsäkring ska jag välja?
 • Vad är det för skillnad på en halv- och helförsäkring?
 • Hur byter jag bilförsäkring?
 • Vem ska bilförsäkringen tecknas på?
 • När börjar bilförsäkringen gälla?
 • Kan jag ta över den tidigare ägarens bilförsäkring?
 • Måste jag säga upp min bilförsäkring när jag säljer bilen?
 • Vad händer med bilförsäkringen när jag flyttar?
 • Gäller bilförsäkringen utomlands?

Trafikskadelagen – kravet på trafikförsäkring

Enligt Trafikskadelagen (1975:1410) ska alla motordrivna fordon som är registrerade i bilregistret och som inte är avställda ha en trafikförsäkring. Detta är för att garantera att tredje part ska kunna få skadestånd då denna har rätt till det, samt att din ekonomi inte ska drabbas för kraftigt av ett skadeståndsanspråk. 

Det är du som är fordonets ägare och som använder fordonet mest som ska stå på försäkringen. Det är också du som blir skyldig att betala trafikförsäkringsavgift till Trafikförsäkringsföreningen (TFF), om fordonet saknar trafikförsäkring vid någon tid. 

Trafikförsäkringen gäller ofta, men inte alltid, utan självrisk. Det är vanligt att försäkringsbolag tar ut 1 000 kronor extra i självrisk om föraren av fordonet är under 24 år.

Tips för en säkrare bilfärd

1. Se till att ha rätt lufttryck

Kolla däcktrycket regelbundet. För lågt lufttryck ger en trögstyrd bil, är trycket för högt slits däcken onödigt mycket på mitten. Dessutom går det åt mer bränsle när trycket är för lågt.

2. Råkat ut för stenskott?

Boka tid hos en bilglasmästare så fort som möjligt, annars finns det risk att vindrutan spricker. Minska risken för framtida stenskott genom att hålla rätt avstånd i trafiken.

3. Kolla mönsterdjupet

Slitna däck ger längre bromssträcka och ökad risk för vattenplaning.

4. 3-sekundersregeln

Du kan lätt kolla om du håller rätt avstånd till bilen framför dig på vägen! Välj ut en punkt, till exempel en vägskylt, och när bilen framför dig har passerat skylten börjar du räkna sekunder. Håller du rätt avstånd ska det gå minst tre sekunder innan du själv passerar samma märke.

5. Låt bilen stå

Visste du att trötthet bakom ratten är ett lagbrott i Sverige? Låt bilen stå när du är trött, sömnbrist kan vara lika farligt som att köra rattfull.

Andra tjänster

Jämför för bästa privatlånet

 • Upp till 35 långivare
 • 1 kreditupplysning hos UC
 • Kostnadsfritt

Hitta rätt hemförsäkring

 • Skydd utifrån dina behov
 • Jämför flera försäkringsbolag samtidigt
 • Hitta rätt pris och villkor för dig

Sänk ditt elpris

 • Helt kostnadsfritt
 • Jämför elpriser hos alla svenska elbolag
 • Elavtal utfrån dina behov

Hur fungerar Zmarta?

Zmarta är en jämförelsetjänst som hjälper dig att jämföra bilförsäkringar så att du kan hitta bilförsäkringen som du tycker är bäst, och har samma utbud av försäkringar som Insplanet. Det lönar sig att jämföra bilförsäkringar. Våra användare sparar ofta pengar på att byta försäkringsbolag. Det är en bra förtjänst med tanke på att Zmarta gör jobbet åt dig på bara ett par minuter. 

Registrera dina uppgifter i formuläret för att börja jämföra. Efter det hämtar vi priser från olika försäkringsbolag och presenterar dem för dig. Du kan köpa alla bilförsäkringar genom Zmarta till samma priser som hos bolagen, utan extra avgifter. 

Du kan förstås jämföra bilförsäkringar på egen hand, men det är både komplicerat och tidskrävande. Det Zmarta gör på ett par minuter kan ta dig flera timmar. Zmarta kostar dessutom ingenting att använda, så varför inte göra en jämförelse redan idag? 

Varför behöver Zmarta mina personuppgifter?

Försäkringsbolagen behöver veta vem du är för att ge dig prisförslag på bilförsäkringar. Hur gammal du är, var du bor och vilken bil du kör är exempel på faktorer som påverkar hur mycket du får betala för din bilförsäkring. 

Zmarta använder dina personuppgifter för att hämta priser från försäkringsbolagen. Läs vår integritetspolicy för mer information om hur dina uppgifter samlas in och behandlas.

Granskad av

Sebastian Franzén, partneransvarig försäkringar på Zmarta
Sebastian Franzén, partneransvarig försäkringar på Zmarta

Sebastian Franzén

Partneransvarig försäkringar

Sebastian är partneransvarig för försäkringar på Zmarta. Han har jobbat med försäkringar i över 20 år och haft roller som försäkringsförmedlare, kundservicechef och försäljningschef. 

26 mars 2024