loans

Omstartslån

Nystartslån för dig med dyra lån

Menade du ?
 • Kostnadsfri jämförelse
 • Flera långivare – en UC

*Ränteex.: Annuitetslån 10 år, 180 000:-, rörlig ränta 6.99% (startavg. 0:- / aviavg. 0:-) ger eff. ränta 7.22%, tot. belopp 243 435:-, kostnad 2 549:-/mån (120 mån avbet.). Räntor 2023-02-28.

Individuell ränta 3.25–29.40% (effektiv ränta 3.30–30.40%). Återbet. tid 1-20 år.

4,7 av 5 baserat på 19 646 omdömen

29 maj 2023

Mona säger:

Gick som förväntat!

Bästa omstartslånet – jämför hos Zmarta

Vad är ett omstartslån? Hur fungerar det och när kan det behövas? Kort och gott kan du se ett omstartslån som ett refinansieringslån som kommer med betalningsanmärkningar. För dig som behöver hjälp med din ekonomi eller vill lösa dyra lån med betalningsanmärkningar, är ett omstartslån något att överväga.

Genom att ansöka om ett nystartslån kan du få hjälp med att sänka din ränta, få bättre villkor och baka ihop eventuella skulder hos Kronofogden.

Ett omstartslån är ett privatlån, därför är det viktigt att du jämför och ser vilket låneerbjudande som kan vara bäst utifrån din ekonomiska situation. Vad du ska komma ihåg när det gäller omstartslån är att

 • du får en bra överblick vilka banker som kan erbjuda dig det bästa omstartslånet

 • villkoren och räntan sätts utifrån din ekonomiska situation

 • du måste ställa en säkerhet när du ansöker om lånet om du har betalningsanmärkningar

 • ett omstartslån passar dig som har betalningsanmärkningar, flera dyra lån och krediter.

Omstartslån utan säkerhet

Om du letar efter ett omstartslån utan säkerhet så är det en del du behöver överväga. Ett omstartslån används oftast för att betala av skulder och om man har betalningsanmärkningar, ett sätt att se över och förbättra en svår ekonomisk situation.

Det finns kreditutgivare som kan erbjuda ett omstartslån utan säkerhet, men vad du måste vara medveten om är att villkoren kommer att vara hårdare och räntan troligtvis högre. Kreditgivaren kommer att göra en individuell kreditprövning av dig och din ekonomiska situation och räntan kommer att sättas därefter. Här gäller det att du kan bevisa att du har en stabil ekonomi så att kreditgivaren ser att du kan betala tillbaka ditt nystartslån.

Omstartslån utan bostad

Du kan ta ett omstartslån utan bostad, men det kan ställas andra krav på dig, detta då låne- eller kreditgivaren vill säkerställa att du kan betala tillbaka ditt nystartslån.

Om du inte har en bostad som säkerhet kan du använda dig av värdehandlingar som fordon. Ju mer du har, desto större möjlighet har du att bli beviljat ett lån.

Omstartslån med säkerhet

Lån för att betala av skulder är någonting som man måste räkna på och se över om det passar rätt. Därför bör du se om du kan lägga någonting i säkerhet för att öka dina möjligheter till att få ett bra låneerbjudande, det kan vara en bostad, en bil eller andra värdesaker i form av lösöre.

Bästa sättet att få ett bra omstartslån med låg ränta är att erbjuda någonting i säkerhet, detta spelar en stor roll innan du bestämmer dig för att ansöka då ingen säkerhet betyder högre ränta, högre ränta betyder högre månadskostnad, högre månadskostnad kan påverka din ekonomiska situation till det sämre om du inte har räknat på det ordentligt.

Andra faktorer du bör tänka på är att

 • försöka lösa skulder till inkasso och Kronofogden innan du ansöker om ett omstartslån

 • ha en årsinkomst på runt 200 000 kr (detta varierar från långivare till långivare).

Omstartslån med många förfrågningar

Trots flera förfrågningar så går det att ansöka om ett omstartslån. Det kan påverka räntan, men det är inte omöjligt. I vissa fall kan du ansöka om ett omstartslån trots att du har upp till tio betalningsanmärkningar.

När du ansöker om ett lån när du redan är skuldsatt och har betalningsanmärkningar, är det viktigt att verkligen se över din inkomst och vad du kan göra själv innan, detta då långivarna kommer att göra en individuell bedömning av din ekonomiska situation.

Om du innan din ansökan kan förbättra din ekonomi själv, ökar det dina möjligheter att få ett omstartslån med bra villkor.

Anmärkningar hos Kronofogden

Alla kan få hjälp med skulder hos Kronofogden. Det finns krav som kommer med högre risker, men det är inte omöjligt. Om du har obetalda skulder hos Kronofogden finns det flera olika vägar du kan ta, snabblån är inte ett av dem.

Ett saneringslån är ett annat ord för omstartslån eller nystartslån. Det är inte samma sak som skuldsanering som det kan misstas för. Ett saneringslån (omstartslån) kan hjälpa dig komma på fötter igen om du har det svårt ekonomiskt, men om du har större skulder hos Kronofogden, inget som du kan använda som säkerhet och svårt att få det att gå ihop, kan det vara bättre att se om skuldsanering är någonting för dig istället.

För att du ska kunna ansöka om ett omstartslån trots Kronofogden krävs det att du bland annat, inte har några innestående skulder hos dem, du kan dock ansöka trots betalningsanmärkningar. Du kan få hjälp med skulder trots Kronofogden, din ekonomiska situation är unik och genom att se över vilka möjligheter du har, kan du få rätt hjälp att vända din ekonomi till det bättre.

Omstartslån utan medsökande

Om du har flera betalningsanmärkningar, låg eller oregelbunden inkomst så kan det vara bra att ansöka ett omstartslån tillsammans med en medsökande. Då är ni två som delar på betalningsansvaret istället för en.

Att ansöka om ett omstartslån utan medsökande betyder att du ansöker utan Borgensman. Då är det endast din ekonomi som fungerar som utgångspunkt för om ett lån kommer att bli beviljat eller inte.

Vad krävs för att få ett omstartslån?

I grund och botten är ett omstartslån ett lån för att samla befintliga skulder och krediter till ett. Du får med det bättre villkor och endast en räntekostnad att betala, grundkraven för att du ska kvalificeras till ett omstartslån via Zmarta är att du

 • har fyllt 18 år

 • bor och är folkbokfört i Sverige

 • har en årsinkomst på minst 100 000 kronor

 • har inte några innestående skulder hos Kronofogden.

Tillsammans med dessa krav så gäller det att du har en vilja och benägenhet att själv förbättra din ekonomiska situation, samtidigt som du håller alla betalningar.

Vanliga frågor och svar

 • Hur kan jag få ett omstartslån?
 • Ska jag ta omstartslån eller samla mina lån?
 • Vad är ett saneringslån?
 • Kan jag ta omstartslån för lägenhetsköp?

Förbättra ekonomin

Vi hjälper dig att förbättra din ekonomiska situation och hitta lånet som passar dig bäst.

Lån trots betalningsanmärkning

 • Skräddarsy ditt lån
 • Personlig hjälp hela vägen
 • Villkor utifrån din ekonomi

Samla lån och krediter

Lån utan inkomst - så lyckas du

För de allra flesta människor är livets största affär att köpa det första huset. Förvisso ka...

Lån trots Kronofogden - går det?

Hur fungerar det att ta lån samtidigt som du har skulder hos Kronofogden? Är det ens möjligt...

Vardagsekonomi – 6 tips för att underlätta budgeten

En fika här, en taxi där, lite extra lördagsgodis eller varför inte ta en dagsutflykt på lan...

Chatta med oss! Chatt