Skattereduktion

Skattereduktion är när den uträknade skatten enligt inkomna inkomstunderlag blir reducerad av till exempel ränteavdrag för skulder eller rot- och rutavdrag.

Ansök om skattereduktion

När det kommer till skattereduktion behöver du oftast inte ansöka om det som privatperson. Tack vare deklarationen kan Skatteverket se hur det står till ekonomiskt. Alla kreditbolag och banker måste skicka in kontrolluppgifter till Skatteverket där ränteavdrag är inräknat och på så sätt får Skatteverket korrekta uppgifter att gå efter. För de som använder sig av rot- och rutarbete behöver dock en ansökan skickas in och när det kommer till mindre arbeten inom förnybar el och liknande är det oftast företagen själva som skickar in informationen som Skatteverket behöver.

Ett tips är att alltid kolla om företag har rot- och rutarbeten för att undvika konflikt vid betalning. En sak som är bra att veta är att det finns ett maxbelopp när det kommer till användning av rot- och rutavdraget. För att vara medveten om hur mycket pengar du kommer behöva lägga ut själv vid en renovering eller ombyggnation är det bra att ta reda på siffror innan. Det finns en hel del olika typer av skattereduktion som kan vara bra att hålla koll på för personer som behöver utnyttja dessa.

Olika typer av skattereduktioner

Först och främst finns själva rotavdraget som kan användas när du gör en ombyggnation, renovering eller tillbyggnad. Då är det 30 % av arbetskostnaden som avdraget täcker. Vid rutavdraget får du 50 % avdraget på arbetskostnaden för hushållsnära tjänster som exempelvis tvättning, städning, barnpassning och andra relaterade tjänster. Ett annat avdrag som innebär att 30 % av räntekostnaderna på dina lån sker automatiskt som ett vanligt avdrag mot din inbetalda skatt är ränteavdraget. Det här avdraget gäller på de flesta lån och låneformer samt att det får göras avdrag på 30 % upp till räntekostnader som sträcker sig uppemot 100 000 kronor.

Ifall det skulle vara så att summan för räntekostnader överskrider 100 000 kronor är själva avdraget på 21 %. Ett avdrag som handlar om en individs hela arbetsinkomst är jobbskatteavdraget. När det kommer till jobbskatteavdraget räknas det ut hur mycket som ska dras baserat på hur stor din lön är. Din ålder tas även med i beräkningen då avdraget antingen kan vara mer eller mindre beroende om du är över eller under 65 år. Det finns en del olika sätt att få ner din skatt ifall du har ett behov av att minska dina utgifter.

Chatta