Upplysningscentralen

Du har säkert hört talas om kreditupplysningar, och kanske har du varit med om att någon tagit en kreditupplysning på dig. Det är vanligt vid exempelvis nyanställning, när du tar ett lån eller när du ansöker om kredit hos ett företag. Det företag som genomför flest kreditupplysningar i Sverige kallas för Upplysningscentralen och förkortas UC. Fyra storbanker äger tillsammans Upplysningscentralen, som grundades år 1977. Hos UC lagras information som har att göra med din kreditvärdighet, såsom din inkomst två år tillbaka i tiden, eventuella skulder hos Kronofogden, vilka krediter du har beviljade och om du äger några fastigheter. Uppgifterna hanteras med stor försiktighet och den som vill göra ett utdrag får endast ha tillgång till uppgifterna under 48 timmar. Information som blivit gammal gallras med jämna mellanrum bort, och olika typer av uppgifter lagras olika länge.

Mer än bara kreditupplysningar

De flesta förknippar Upplysningscentralen med kreditupplysningar, men UC erbjuder många fler tjänster, både för företag och för privatpersoner. Exempelvis kan företag få hjälp av Upplysningcentralen med att hantera sina kundregister. UC hjälper då företagen att förbättra kunskapen om sina kunder. Dessutom har många företag nytta av UC:s kreditbedömningsmodell, som räknar ut hur stor risk företaget löper att hamna på obestånd inom det närmsta året. För privatpersoner finns särskilda tjänster för att skydda den egna identiteten. Vissa tjänster kan användas i förebyggande syfte för att undvika identitetsstölder och andra, exempelvis en så kallad bedrägerispärr, används när ett ID-brott redan har ägt rum.

Informationen som Upplysningscentralen besitter har samlats in från Skatteverket och olika finansinstitut. Idag går det även att genomföra internationella kreditupplysningar via UC. Om du vill veta vilken information som finns om dig går det bra att ta en kreditupplysning på dig själv, då får du ut samma information som ett företag eller en annan privatperson hade fått. Tidigare var detta kostnadsfritt men numera är priset 19 kronor. Om någon annan ska genomföra en kreditupplysning på dig måste denna alltid föregås av ditt godkännande.

Kreditupplysningar och kreditvärdighet

Det är ett vanligt missförstånd att antalet kreditupplysningar alltid påverkar din kreditvärdighet, men det stämmer inte helt. Däremot kan många låneansökningar hos olika banker, som alla genomför kreditupplysningar för att ta reda på om du ska beviljas lånet, göra det. Det beror på att bankerna inte vet om du kommer att ta lån hos andra banker också. Att ha många olika lån samtidigt sänker din kreditvärdighet. Om du bara tänker ta ett lån men ansöker om lånet hos flera banker, som alla gör en kreditupplysning, kan bankerna tro att du tänker ta alla lån som du ansökt om.

Utöver att banken inte kan beräkna vilken skuld du faktiskt har, eftersom banken inte vet att du egentligen bara tänker ta ett lån, kan bli fundersam över vad som har hänt i din ekonomi som får dig att ta så många lån på en gång. Därför är det klokt att vara restriktiv med att begära kredit. Det är också gynnsamt att samla flera småkrediter under ett och samma lån här hos Zmarta. Ofta får du även en bättre ränta på ett sådant lån, vilket också förbättrar din kreditvärdighet.

Chatta