loans

Jämför bolån och hitta en lägre bolåneränta

Jämför bolåneräntor helt gratis och få erbjudanden från flera banker med endast en kreditupplysning - välj bolånet med lägst ränta och bra villkor

Vad kan vi hjälpa dig med?

Snitträntor på bolån

Här kan du se och jämföra snitträntor på bolån hos olika svenska banker och långivare. Snittränta är ett genomsnitt av de faktiska räntorna som låntagare fått under en viss period.

Snitträntor juli 2024.

4,6 av 5 baserat på 20 983 omdömen
Alla som har tagit lån, valt elavtal eller försäkring via Zmarta får frågan via mejl att tycka till om oss på Trustpilot. Omdömen av verifierade kunder är markerade – de som syns på vår sajt är utvalda. Vårt Trustpilot-betyg är baserat på alla omdömen av både verifierade kunder och icke-verifierade användare, och beräknas med hjälp av faktorer som antal, stjärnbetyg och annat.
BA
Britt Andersson säger:

vänlig och kunnig personal

15 juli 2024
TPBL
Tomas Peter Birger Larsson säger:

Trevligt bemötande

10 juli 2024
A
Anayo säger:

Great and simple

7 juli 2024

Jämför bolåneräntor med Zmarta

Zmarta Illustrations Submitting application 4

En enkel ansökan

Med en enkel och snabb ansökan får du erbjudande om bolån från flera banker med endast en kreditupplysning hos UC.
Zmarta Illustrations Aggregation of offers 7

Vi samlar in erbjudanden

Luta dig tillbaka medan vi samlar in erbjudande från flera banker.
Zmarta Illustrations Select an offer 9

Du väljer erbjudande

Du har nu möjligheten att välja det erbjudande som passar dina behov bäst.

Hur du jämför bolån med Zmarta

Ett bostadslån är precis som det låter – ett lån som du köper bostad med. Med Zmarta kan du samla och jämföra flera bolån innan du bestämmer dig vilket låneerbjudande som matchar din ekonomiska situation bäst.

 • Skicka in låneansökan.

 • Vi matchar dig med flera banker.

 • Du får ett eller flera låneerbjudanden.

Hur hittar jag det bästa bolånet?

Följ dessa steg för att hitta det bästa bolånet för just dig:

 • Använd en jämförelsetjänst som Zmarta för att samla information om räntor och villkor från olika långivare.

 • Jämför räntor, bindningstider och lånevillkor mellan olika långivare.

 • Ta hänsyn till eventuella avgifter och erbjudanden som kan påverka det totala lånebeloppet.

 • Välj det bolån som passar bäst för din ekonomi och bostadssituation.

Jämföra bolån - så fungerar det

När du skickat in din låneansökan via Zmarta så är ditt jobb färdigt för stunden. Vi kommer matcha dig med upp till 5 långivare som kan ge dig det bästa låneerbjudandet utifrån din ekonomiska situation – detta kan betyda att du kan få ett, inget eller flera erbjudande om bolån.

När du väljer bolånet du vill gå vidare med kommer långivaren och Zmarta kontakta dig för att gå vidare i processen. När du jämför bolån från flera banker och långivare har du chans att inte bara få ett högre låneerbjudande, men även bättre ränta och rättvisare villkor.

Nyckelfaktorer att ha i åtanke när du jämför bolån

När du jämför bolån är det viktigt att:

 • Tänk på din hushållsekonomi och låna inte mer pengar än du behöver.

 • Överväg fast eller rörlig ränta - försök att välja den som kommer ha den minsta påverkan på din ekonomi.

 • Håll koll på bostadsmarknaden och ränterabatter för att kunna ta nytta av de bästa erbjudanden på marknaden.

Fast eller rörlig ränta?

Räntor kan alltid vara knepiga och det är inte alltid man vet vad man ska välja, rörlig? Fast? Mixad? När det kommer till kritan så ska man titta på helheten, inte bara vad som är bäst för stunden.

Hur ser din ekonomiska situation ut? Vad kan du och din eventuella medsökande betala tillbaka varje månad och hur stort lån kommer du ansöka om? Bolånemarknaden ändras hela tiden och räntorna likaså, vilket gör det ännu viktigare att jämföra.

Kontantinsats - detta gäller för bolån

Hur mycket du får låna beror på din inkomst och kontantinsats, ju mer du kan lägga i kontantinsats desto bättre bolån kan du bli erbjuden. Du kan endast låna upp till 85% av bostadens värde, det betyder att din kontantinsats måste vara minst 15% av det totala beloppet.

Uppläggningsavgifter för bolån

När det kommer till lån så betalar du en uppläggningsavgift, det är en avgift som innefattar det administrativa jobbet som banker och långivare tar för att lägga upp ditt lån. Uppläggningsavgiften är ligger vanligtvis på 300 eller 500 kronor och kan bland annat betalas via en faktura eller när lånebeloppet betalas ut.

Tar du exempelvis ett lån på 100 000 kronor med en uppläggningsavgift på 500 kr, betalas 99 500 kronor ut. Om du inte betalar avgiften via en faktura, kan du delbetala och betala lite varje månad tills hela summan är betalad.

Kan jag få topplån?

Finns det topplån längre och går det att ansöka om det? Du kan ansöka om att låna en del av kontantinsatsen, men det klassas inte som ett topplån. Du kan läsa allt du behöver veta om topplån här.

Skuldkvotstak - vad är de?

När du ansöker om ett lånelöfte, utökar ditt bostadslån eller om du tar ett bolån för första gången, så kommer långivaren använda sig av något som kallar för skuldkvotstak. Det är kort och gott en maxgräns för hur mycket du får låna i förhållande till din inkomst.

Vad är amorteringskrav?

Alla bolån måste amorteras ned till minst 50% av bostadsvärdet. Under 2018 skärptes reglerna för amorteringskraven och det betyder att alla som tar ett nytt bolån som överstiger 4,5 gånger hushållets årsinkomst innan skatt måste betala ytterligare 1% i amortering per år.

Så mycket får du ränteavdrag för bolån

Hur mycket du kan få i ränteavdrag när du köper en bostad varierar, men utöver CSN-lån har du rätt att få 30 % ränteavdrag för alla lån.

Låt oss ta ett exempel på hur ränteavdraget kan se ut:

Lånebelopp = 3 miljoner kronor
Årlig räntesats = 4,5 % (0,045)

Räntekostnad = 3 000 000 x 0,045 = 135 000 kronor.

Så, din räntekostnad för bolånet under 2023 var 135 000 kronor.

Taket för ränteavdraget ligger i nuläget på 30 %, eller upp till 100 000 kr. så, för din deklaration 2024 skulle ditt ränteavdrag vara 30% av 135,000 SEK:

Ränteavdrag = 0,30 x 135 000 kronor = 40,500 kronor.

Läs gärna: Hur ränteavdrag på bolån fungerar

Grönt bolån - lägre ränta

Bor du eller planerar du att köpa ett energieffektivt boende? Genom att tänka miljövänligt kan du sänka dina månadskostnader ytterligare då du kan få lägre bolåneränta med gröna bolån. Du kan enkelt se om bostaden du vill köpa kvalificeras för ett grönt bolån redan innan du bestämmer dig för att gå vidare i processen. Bostaden måste ha en av följande:

 • Energiklass A- eller B enligt Boverkets energiklassificering.

 • Miljöbyggt och har guld- eller silvercertifiering enligt Sweden Green Building Council.

 • Ha Svanenmärkning.

Oavsett om du ansöker om ett bolån för att köpa ett grönt hem inte, så kan det vara smart att se över och teckna ett låneskydd. Vad gör du om du förlorar jobbet med ett bolån? Det kan vara bra att ha ett låneskydd utifall någonting oväntat skulle hända.

Innan du ansöker om bolån

 • Det finns flera faktorer som gör att räntan kan ändras, vilket kan påverka din månadskostnad. Räkna på hur du kan betala av ditt bolån om din inkomst skulle försämras.

 • Om du blir nekad ett bolån så betyder det inte att du aldrig kommer kunna köpa en bostad, det betyder bara att du måste se över din ekonomi och kolla vilka förändringar du kan göra för att förbättra din lånesituation.

 • Håll koll på bostadsmarknaden och hur den utvecklas. Går priserna upp eller ner? Hur dyrt är det att leva i området du vill köpa? Finns det risk att du inte kommer ha råd och borde se dig om efter en bostad någon annanstans? – håll dig uppdaterad.

 • Du kan ansöka om bolån med betalningsanmärkning. Genom att kontakta Zmartas bolåneexperter med dina frågor och funderingar kan du ta reda på hur just du jämför bolån och får hjälp med att låna till en bostad.

 • Håll koll på ränterabatter från enskilda banker och långivare när du går direkt till dem. De tävlar oftast om att ge dig bästa bolåneerbjudandet, vilket gör att det ibland kan se ut som ett grymt lån, men i själva verket kan det bli dyrare i längden. Läs lånevillkoren då den låga räntan ofta är en tidsbegränsad ränterabatt – det betyder att du kanske får en lägre ränta under 2 års tid, men att den sedan höjs automatiskt efter att dessa 2 åren gått.

 • Det finns ingenting som heter billigast bolån eller bästa bolån på marknaden. Det finns det bästa bolånet för din ekonomiska situation och genom att få det måste du jämföra och hitta långivaren som kan erbjuda dig det – nöj dig inte med din gamla bank bara för att du varit kund hos dem länge, utan se vad andra kan erbjuda.

ME

Snabb och bra service! Fick svar nästan omgående. Allt gick smidigt och fick den hjälpen jag behövde för att allt skulle bli så bra som möjligt för mig som kund.

Snabb och bra service! Fick svar nästan omgående. Allt gick smidigt och fick den hjälpen jag behövde för att allt skulle bli så bra som möjligt för mig som kund.

4,6 av 5 baserat på 20 983 omdömen
Alla som har tagit lån, valt elavtal eller försäkring via Zmarta får frågan via mejl att tycka till om oss på Trustpilot. Omdömen av verifierade kunder är markerade – de som syns på vår sajt är utvalda. Vårt Trustpilot-betyg är baserat på alla omdömen av både verifierade kunder och icke-verifierade användare, och beräknas med hjälp av faktorer som antal, stjärnbetyg och annat.

Ansök om lånelöfte och börja leta

Du kan redan nu ta första steget mot din drömbostad, det gör du genom att ansöka om lånelöfte med Zmarta. Med ett lånelöfte har du en säkerhet på hur mycket du kommer få låna för att köpa en bostad. Det är viktigt att komma ihåg att ett lånelöfte endast är giltigt under en viss tid, du kan med andra ord inte få ett lånelöfte idag och planera att köpa en bostad nästa år.

Granskad av

Caroline Wedberg, produktägare på Zmarta
Caroline Wedberg, produktägare på Zmarta

Caroline Wedberg

Produktägare / Kundupplevelse och sälj

Caroline är produktägare på Zmarta och har jobbat inom finanssektorn i över 16 år med fokus på privatlån och bolån. Caroline har erfarenhet av flera olika roller inom finans och affärsutveckling, bland annat som säljare, försäljningschef och country manager. Hon har en examen inom marknadsförsäkring och ekonomi från Högskolan i Halmstad.

13 maj 2024

Andra tjänster

Hitta rätt bilförsäkring

Olika bilar behöver olika försäkringar, har du rätt försäkring till din bil?

 • Trafikförsäkring
 • Halvförsäkring
 • Helförsäkring

Skräddarsydda elavtal

Hitta och byt till elavtal utifrån dina behov.

 • Rörliga och fasta elpriser
 • Miljövänlig el
 • Sälj solel

Låna pengar

Hitta lånet med bäst ränta och villkor för dig.

 • Privatlån
 • Samlingslån
 • Bolån

Vanliga frågor och svar om bolån

 • Får jag låna pengar för att köpa en bostad?
 • Hur ansöker jag om bolån via Zmarta?
 • Hur mycket får jag låna?
 • Vad får jag för ränta på mitt bolån?
 • Registreras flera kreditupplysningar?
 • Kostar det något att ansöka om jämförelse av bolån via Zmarta?
 • Hur kan Zmartas jämförelsetjänst vara kostnadsfri?
 • Vilka banker jämför Zmarta?
 • Kan jag ansöka om utökat bolån trots betalningsanmärkning?
 • Bolånetaket
 • Belåningsgrad - så mycket får du låna
 • Så fungerar det med amortering
 • Hur jämför man bolån?
 • Hur länge måste man jobba för att få bolån?
 • Får man låna mer än 4.5 gånger sin årsinkomst?

Kontakta oss

Våra bolåneexperter finns tillgängliga via telefon, mejl och chat varje vardag mellan klockan 8-17. Vi svarar oftast inom ett par minuter.

Ring oss nu på 0431 - 47 22 30

Hur kan vi hjälpa dig?

Bolånekalkyl

Få en uppskattning om hur mycket du kan låna med vår bolånekalkyl.

Flytta bolån

Flytta bolånet och sänk din månadskostnad.

Utöka bolån

Har du plats för att låna mer på din bostad?

Huslånskalkyl

Räkna på räntan för huslån och jämför långivare utan att binda dig till något.

Lånelöfte

Ansök, jämför och hitta det bästa lånelöftet för dig.

Bolån

Jämför och ansök om bolån kostnadsfritt.