Glad kvinna framför en sjö som pratar om att samla lån och krediter Glad kvinna framför en sjö som pratar om att samla lån och krediter

Jämför privatlån

Låna upp till 600 000 kr

Menade du ?
 • Upp till 35 långivare
 • 1 kreditupplysning hos UC
partner-seb-color
partner-ikanobank-color
partner-santander-color
partner-banknorwegian-color
partner-wasakredit-color
forex-bank
35
4,7 av 5 baserat på 2 782 omdömen
Crister Staberg säger:

Jag tycker ni sköter er utmärkt.

March 5, 2021
Läs fler omdömen

Förverkliga drömmen med rätt privatlån

Med ett privatlån kan du låna till precis vad du vill. Oavsett om du behöver renovera badrummet, köpa en begagnad bil eller resa jorden runt kan ett privatlån vara lösningen. Men det är stor skillnad mellan olika lån och genom att välja privatlånet med bäst villkor kan du spara mycket pengar. Här kommer Zmarta in i bilden. Vi hjälper dig att jämföra privatlån från upp till 35 olika banker och långivare för att du enkelt ska kunna välja det lån som är mest förmånligt för just dig.

Vad är ett privatlån?

Lån som kallas för privatlån är i de flesta fall lån utan säkerhet, även känt som blancolån. Det är med andra ord ett lån där du inte pantsätter det du köpt, så banken kan inte sälja exempelvis ditt hus eller din bil om du inte kan betala tillbaka lånet. Långivaren tar därför en större risk, vilket är anledningen till att villkoren inte är lika förmånliga som när du lånar till en bostad. Däremot kan du spara mycket genom att välja rätt långivare.

Förutom privatlån och blancolån kallas den här typen av lån också för konsumtionslån, eftersom lånet ofta används för att köpa något. Men det är inte hela sanningen – du kan också ta ett privatlån för att samla andra lån och krediter i ett större lån med lägre ränta.

Jämför privatlån innan du lånar

Oavsett varför du vill ta ett privatlån är det viktigt att jämföra olika långivare innan du ansöker om lån, så att du får så bra villkor och ränta som möjligt. Det kan du göra genom att vända dig direkt till olika banker och långivare, som då gör en bedömning av din kreditvärdighet och din privatekonomi för att bedöma din förmåga att betala tillbaka lånet.

Något som är viktigt att känna till, förutom att det kan ta hel del tid att jämföra på egen hand, är att varje enskild långivare tar en kreditupplysning på dig. Tyvärr kan det vara negativt för din kreditvärdighet att ha tagit för många kreditupplysningar, vilket på sikt kan göra det svårare för dig att få låna till låg ränta.

För att slippa riskera din kreditvärdighet när du jämför privatlån är du välkommen att ansöka via Zmarta istället. Vi jämför många låneerbjudanden åt dig på en och samman gång, så att du kan välja det bästa privatlånet med mest fördelaktig ränta. Dessutom tar vi bara en kreditupplysning från UC.

Att ansöka om privatlån via Zmarta tar bara några minuter och inom kort får du svar från upp till 35 olika banker och långivare. Så om du gått och funderat på att köpa båt eller fixa sommarstugan – och undrar över vad det kostar att finansiera drömmen med ett lån – passa på att ta reda på det här och nu!

Vilket är det bästa privatlånet?

De flesta större banker och långivare idag är seriösa aktörer och erbjuder lån till bra villkor. Men det finns också mindre aktörer som ofta erbjuder mindre lånebelopp och som utnyttjar det faktum att låntagaren har bråttom och därför inte tar sig tid att göra nödvändig informationsinhämtning och jämförelser. Detta kan leda till onödigt höga räntor, som i sin tur enkelt kan skapa obalans i hushållskassan och oraka att ytterligare lån behöver tas.

Privatlån utan säkerhet

Du behöver inte någon fysisk säkerhet för att söka ett privatlån. För att få ett privatlån, eller blancolån som det även kallas, ser lånegivaren snarare till din betalningsförmåga. För att få en så tydlig bild som möjligt över din betalningsförmåga behövs en kreditupplysning som underlag. En kreditupplysning speglar din kreditvärdighet genom att sammanställa en rad olika aspekter som påverkar din privatekonomi. Bland annat visar den vad du har i årsinkomst, dina befintliga skulder samt eventuella betalningsanmärkningar. Oavsett vilken typ av lån du tar, behöver långivaren en kreditupplysning. Den avgörande skillnaden mellan ett privatlån och andra lån är allstå att det för ett privatlån räcker med detta som underlag. Därefter bryr sig långivaren inte om vad du använder lånet till. För andra lån, såsom billån eller bolån, är lånet däremot kopplat till det objekt du ska använda pengarna till. Det faktum att privatlånet inte behöver någon säkerhet har gjort det till en populär lösning vid exempelvis resan eller renoveringen.

Privatlån med låg ränta

Vill du ha hjälp med att hitta ett privatlån med en så bra ränta som möjligt, kan du vända dig till oss på Zmarta. Vi jämför privatlån från upp till 35 olika banker och långivare. Privatlån, eller blancolån som det även kallas, kan och bör jämföras mellan olika aktörer innan de tecknas. Helt enkelt eftersom de räntenivåer som erbjuds kan variera väsentligt mellan olika aktörer. När du jämför privatlån via oss på Zmarta så anger du först vilken lånesumma du är intresserad av att låna. I dagsläget kan vi hjälpa dig att hitta ett lån mellan 10 000 och 600 000 kronor. Generellt gäller att du kan få en lägre ränta ju större lånesumma du ansöker om - men detta ska självklart inte vara en anledning för dig att låna mer än vad du faktiskt behöver. Även din kreditvärdighet spelar en betydande roll för den ränta du erbjuds på ditt privatlån. Kreditvärdigheten baseras på ett antal olika faktorer gällande dig privatekonomi, såsom inkomst och fasta utgifter, tidigare belåning samt livssituationen överlag. Vidare kan olika aktörer vara olika bra på olika lånesummor.

Amortering och avbetalning

Du kan själv välja hur lång avbetalningstid du vill ha på ditt privatlån, och detta påverkar i sin tur även räntekostnaden. När du väljer vilken avbetalningstid och amorteringsnivå du önskar till ditt lån, bör du säkerställa att månadskostnaden samspelar med din övriga ekonomi. Att ha månadskostnader som äter upp stora delar av lönen är aldrig kul, och lånet kan då uppfattas som onödigt betungande. Samtidigt bör den avbetalningstid du väljer överensstämma med din nuvarande och framtida livssituation. Det är till exempel inte helt ovanligt att personer som bara har några år kvar till pension, försöker betala av sina privatlån i snabbare takt än de som är mitt i livet. Har du en familj att försörja, kan det finnas betydligt roligare saker att lägga månadslönen på, än att betala av ett privatlån. Vidare är det alltid mer lönsamt att samla ihop flera mindre lån och krediter till ett samlat lån - och därmed ha möjlighet att få en lägre sammanlagd månadskostnad.

Vad är smart att låna till?

privat lan part 2 NO

Låna till prylar

Om du inte har full koll på din ekonomi och en bra buffert ska du undvika att låna till den här sortens köp. Spara i stället pengar till ditt shoppande!

privat lan part 2 MAYBE

Låna till bil

En bil kan för många vara ett nödvändigt och bra köp, och för att göra det möjligt kan det behövas ett lån. Låna inte onödigt mycket, så blir ditt billån en lyckad historia.

privat lan part 2 OK

Låneomläggning

Har du dyra lån och krediter du betalar onödigt mycket på? Då är en låneomläggning, där du samlar dina befintliga lån i ett nytt, en väldigt bra idé.

Vanliga anledningar att ta ett privatlån

Privatlån är väldigt vanliga och tas av en mängd olika orsaker. Ofta är det konsumtionslån (för att köpa något), men det kan också vara lån till renoveringar eller kontantinsatsen till en bostad. En annan anledning är att man vill bli av med dyra smålån genom att samla dem i ett större lån med bättre ränta.

Bli av med dyra lån och krediter: Har du fler dyra lån hos olika kreditgivare idag? Då är det en toppenbra idé att ta ett större lån med bra ränta och lösa de dyrare lånen. Då tar du helt enkelt ett lån som täcker in den totala summan av dina andra lån och krediter. När räntan blir lägre och du slipper aviavgifterna för de olika krediterna kan du ofta spara mycket pengar varje månad. Ansök om att samla dina lån här.

Låna till bil, båt eller mc: Vare sig du är på jakt efter en plånboksvänlig pendlarbil eller längtar efter att köra Tesla som Elon Musk kan ett billån vara en vettig och smidig lösning. Billån kan vara lån med bilen som säkerhet, men då måste du lägga minst 20 procent av bilens värde som kontantinsats. Alternativet är ett privatlån där du bestämmer återbetalningstakten själv.

Låna för att renovera: Ljust och fräscht eller ombonat och mysigt? Smaken varierar, men det är ingen tvekan om att vi älskar att renovera våra bostäder. Och det är kanske inte så konstigt i ett land där vi håller oss inomhus en stor del av tiden. Klart att vi ska ha det fint hemma! Problemet är att det kan kosta en rejäl slant, särskilt om du inte kan eller vill göra jobbet själv. Därför är privatlån vanliga för att få ihop pengar till en bostadsrenovering.

Konsumtionslån: Att låna för att shoppa prylar är också vanligt, även om det är något man ska vara lite försiktig med. Visst kan det kännas lockande att ta ett lån för att kunna lägga vantarna på de senaste prylarna, men händer det för ofta kan det bli en dyr historia. Det är ett mindre problem om det handlar om lån för att köpa enstaka så kallade sällanköpsvaror som kan betalas tillbaka fort.

Så får du ett privatlån med bra villkor

När du tar ett privatlån vill du såklart ha en så låg ränta som möjligt. Räntan på lånet är nämligen kostnaden du betalar för att få låna pengar. Vilken ränta du får på ditt privatlån påverkas av hur stort belopp du lånar, hur lång tid du vill ha på dig att betala tillbaka pengarna och hur stor risk långivaren bedömer att det är att låna ut pengar till dig. Många saker kan du påverka själv – och viktigast av allt för att hitta det bästa privatlånet är att jämföra så många erbjudanden som möjligt.

Förutom att välja lånet med lägst ränta kan du själv påverka exempelvis:

 • Hur stort belopp du vill låna och hur lång tid du vill ta på dig att betala tillbaka. Även oavsett räntan blir totalkostnaden för lånet lägre när lånet är mindre. Kan du klara dig med ett mindre lån än vad du tänkt dig från början? Snabbare avbetalningstakt är ett annat sätt att sänka totalkostnaden.

 • Har du möjlighet att betala av tidigare lån och skulder innan du tar ett nytt privatlån? Ju mindre skulder du har, desto bättre är möjligheterna att få ett privatlån med låg ränta. En möjlighet kan vara att samla dina mindre lån i ditt nya privatlån.

 • Om du har en medsökande. Att låna tillsammans med någon annan påverkar räntan på ditt privatlån eftersom det påverkar både hur stor risk det är att låna ut pengar till dig och den ekonomiska situationen för lånet.

I praktiken är det många individuella faktorer som påverkar räntan och långivarna kan bedöma på lite olika sätt. Något som är viktigt för alla banker är din betalningsförmåga, vilket betyder att de kommer att titta på hur din privatekonomi ser ut som helhet.

Effektiv, nominell, fast och rörlig ränta – vad är vad?

Det finns flera sorters räntor att hålla koll på, men den viktigaste är den som kallas effektiv ränta. I den effektiva räntan räknar man in alla andra kostnader för lånet – inklusive eventuella uppläggningsavgifter och aviavgifter. Alltså är det i praktiken den effektiva räntan som är mest intressant att jämföra när du vill hitta privatlånet med lägst ränta. Den nominella räntan på lånet är räntan utan övriga avgifter medräknade.

Rörlig & fast ränta

För vissa sorters lån kan man välja mellan en fast och en rörlig ränta, något som är vanligt vid bolån men som också kan gälla privatlån. Den rörliga räntan ändras efter det ekonomiska läget på marknaden och kan gå både upp och ner under tiden som du återbetalar lånet. Därför kan du få både en högre och lägre ränta (och månadskostnad) på ditt privatlån under återbetalningstiden.
Fast ränta är en fast räntesats som du kommer överens med långivaren om när du tecknar lånet. Du är då bunden till den räntan och betalar samma räntesats, samma pris för ditt privatlån, oavsett om marknaden och ekonomin går upp eller ner.

Räkna på räntan: Rak amortering och annuitetslån

Amortering är samma sak som återbetalning av själva lånet, exklusive räntan. Rak amortering betyder att du betalar tillbaka lika mycket varje månad tills lånet är återbetalt. Då är räntekostnaden högre i början av återbetalningsperioden och minskar efter hand. Annuitetslån – som är den vanligaste formen av privatlån – innebär att man justerar ränta och amortering så att du betalar samma belopp varje månad under hela perioden.

Exempel: Sara och Anton vill låna pengar för att renovera badrummet i sin gemensamma bostadsrätt. Till det behöver de 150 000 kronor och den effektiva ränta de erbjuds är 6,9 %. De vill betala tillbaka lånet på 5 år (60 månader).

Rak amortering

6,9 % av 150 000 kr är 10 350 kr, vilket är kostnaden för lånet under ett års tid. 10 350 / 12 = 862,50 kr per månad och utöver det betalar Sara och Anton av 2 500 kr varje månad. Vid första betalningstillfället blir alltså månadskostnaden 3 362,50 kr.

Efter ett år har Sara och Anton betalat tillbaka 30 000 kr av skulden, som nu är 120 000 kr (150 000 – 30 000). 6,9 % av 120 000 kr är 8 280 kr. Nu är alltså räntekostnaden 8 280 / 12 = 690 kr per månad och den totala månadskostnaden 3 190 kr.

Skulden på lånet, och räntan Sara och Anton betalar, fortsätter att sjunka månad för månad. I början av det femte året är merparten av skulden är återbetald och månadskostnaden har därför minskat till 2 673 kr.

Annuitetslån

Med ett annuitetslån anpassas både räntekostnad och amortering under hela låneperioden för att inte månadskostnaden ska variera.

 • Första året, första månaden är månadskostnaden 2 963 kr (ränta 863 kr + amortering 2101 kr).
 • Andra året, första månaden är månadskostnaden 2 963 kr (ränta 713 kr + amortering 2 250 kr).
 • Femte året, första månaden är månadskostnaden 2 963 kr (ränta 197 kr + amortering 2 766 kr).

Vanliga frågor och svar om privatlån

Hur mycket kan jag låna?
Via Zmarta kan du ansöka om ett fördelaktigt privatlån på upp till 600 000 kronor till något du drömmer om, men inte har tid att spara till.
Vilka är kraven för att få låna?
Grundkraven för att ansöka om privatlån via Zmarta är att du är över 18 år, har en årsinkomst på minst 100 000 kr, och inte har några obetalda skulder hos Kronofogden.
Kan jag ansöka om privatlån trots betalningsanmärkning?
Japp. Det kan vara lite svårare att få ett privatlån om du har en betalningsanmärkning, men inte alls omöjligt. Att du har en betalningsanmärkning visar att du haft svårt att återbetala en tidigare skuld du haft. Det tolkas av en långivare som en ökad risk, vilket betyder att du ibland får en högre ränta eller bli nekad att ta lån. Men vissa långivare beviljar dig ändå ett privatlån om du kan styrka att du betalat av din tidigare skuld och att du har en godtagbar ekonomi för privatlånet.
När får jag svar från bankerna?
Varje bank och långivare går igenom din ansökan och svarar direkt i vår portal, antingen med ett låneerbjudande eller ett nekande. Du får svar från över 30 banker och långivare inom kort, de första svaren kan börja trilla in redan efter någon minut. Därefter kan du själv jämföra dina låneerbjudanden för att välja det som passar dig bäst.
När betalas privatlånet ut?
När du kikat på alla dina låneerbjudande och bestämt dig för att tacka ja till ett måste du signera avtalet. Det kan du oftast göra med BankID. Därefter betalas pengarna ut till ditt konto så snart som möjligt, ibland redan samma dag!
Kan jag ta ett privatlån till vad jag vill?
Absolut. Själva definitionen av ett privatlån utan säkerhet är att du kan låna pengar till precis vad du vill. Långivaren bedömer bara din inkomst och ekonomi för att avgöra om du kan återbetala lånet, och inte vad du använder pengarna till.
Vad är skillnaden på ett privatlån och blancolån?
I praktiken ingen alls. Blancolån är ett lite äldre och egentligen mer korrekt namn, men idag är privatlån en vanligare term.
Behöver jag amortera på mitt privatlån?
Ja. Att amortera på sitt lån är egentligen synonymt med att betala tillbaka sitt lån. Det finns inga amorteringsfria privatlån.
Kan jag ansöka med A-kassa/provanställning/som student?
Ja, det går utmärkt att ansöka så länge du uppfyller våra grundkrav (se ovan). Vi kan aldrig garantera att din ansökan blir beviljad, det avgör varje långivare för sig utefter sina egna kriterier.
Hur fort ska jag återbetala mitt lån?
Ju snabbare du återbetalar ditt lån, desto lägre blir den totala kostnaden för lånet. Tänk bara på att en kortare avbetalningstid innebär att din månadskostnad ökar, och det är viktigt att du klarar av dina återbetalningar.
Vilka bankers privatlån jämför Zmarta?
Vi jämför upp till 35 banker och långivare åt dig när du vill låna pengar eller samla dina lån. Här kan du se vilka vi jämför.

Andra smarta tjänster

Kan vi hjälpa dig göra din ekonomi smartare på fler sätt? Kolla själv!
Artboard 1

Sänk ditt elpris

 • Jämför alla Sveriges elbolag
 • Garanterat bäst elpris
 • Byt avtal på några minuter
Artboard 1

Hitta rätt bilförsäkring

 • Jämför kostnadsfritt
 • Byt försäkring snabbt och enkelt
 • Spara tusenlappar varje år

Artiklar om lån

Inga artiklar hittades

Chatta med oss! Chatt