Frågor & svar

Låna pengar

Får jag låna pengar?

Alla banker och långivare gör en individuell bedömning på dig som möjlig låntagare, utifrån sina specifika krav. Bedömningen avgör om du kan låna eller inte. Det finns dock tre grundkrav du alltid måste uppfylla för att kunna ansöka om lån hos Zmarta:

 • Du måste vara minst 18 år gammal
 • Du måste ha en årsinkomst på minst 100 000 kr
 • Du får inte ha obetalda skulder hos Kronofogden
Vilken ränta får jag?

Räntan sätts individuellt och bestäms utifrån lånebelopp, din återbetalningsförmåga och dina eventuella skulder. Ju bättre återbetalningsförmåga, desto lägre ränta.

Hur gör jag för att få lägre ränta?

Att lägga till en medsökande på lånet kan öka möjligheterna att få lägre ränta och ett högre lånebelopp. En medsökande kan vara vem som helst i din närhet; din sambo, syster eller bästa kompisen. Den medsökande har lika stort ansvar för att lånet betalas tillbaka och därför är det en extra trygghet för banken.

Vad blir min månadskostnad?

Eftersom räntan sätts individuellt och bestäms utifrån lånebelopp, din återbetalningsförmåga och dina eventuella skulder, påverkas månadskostnaden också av detta. Faktorer som amorteringsgrad och avgifter påverkar också månadskostnaden. Generellt sett gäller regeln: Ju bättre återbetalningsförmåga, desto lägre ränta och månadskostnad.

Vad är annuitetslån/rak amortering?

Amorteringen är det belopp du betalar av på ditt lån varje månad. I samband med detta betalas även räntan.

Det finns två olika sätt att betala av ett privatlån på; antingen som ett annuitetslån eller som ett lån med rak amortering. Vid varje återbetalningstillfälle betalas både ränta och amortering.

Ett annuitetslån innebär att du betalar samma belopp varje månad. I takt med att du betalar av på lånet sjunker räntekostnaden och i stället stiger amorteringsbeloppet i samma takt.

Vid ett lån med rak amortering är amorteringsbeloppet alltid det samma medan räntekostnaden sjunker successivt. Det gör att din månadskostnad också minskar under lånets löptid.

Hur gör jag en ansökan?

Det är superenkelt. Klicka bara på "Lån" till vänster i toppmenyn på den här sidan och välj vilken typ av lån du vill ansöka om.

Vad kan jag låna till?

Precis vad du vill! Det är just det som är fördelen med ett privatlån. Långivaren behöver inte någon säkerhet för ditt lån och behöver inte heller veta vad du ska använda pengarna till. Många lånar till bilköp, renovering, en resa eller för att samla dyra lån och krediter.

När får jag pengarna?

Det beror på vilken långivare som hjälper dig med lånet. Vissa erbjuder signering med BankID, vilket brukar snabba på processen. Generellt kan man dock säga att det oftast tar 3–5 bankdagar från det att du signerat och skickat tillbaka avtalet till långivaren.

Registreras flera kreditupplysningar?

Trots att du kan få låneerbjudanden från över 30 banker och långivare, tas bara en enda kreditupplysning på dig hos Upplysningscentralen (UC) när du ansöker om lån hos Zmarta.

Varför har UC gjort flera upplysningar?

Det här är inte upplysningar utan omfrågekopior som långivarna måste skicka ut till dig som kund när de tittat på din ansökan. Oavsett hur många långivare som erbjuder dig ett lån så registreras bara en kreditupplysning hos UC.

Kan jag betala av hela lånet när jag vill?

Ja, eftersom det är ett privatlån som inte binder dig under viss tid kan du lösa lånet precis när du vill.

Lån med betalningsanmärkning

Du kan ansöka om lån hos Zmarta även om du har betalningsanmärkningar.

Lån med skuld hos Kronofogden

Zmarta jämför inga banker eller långivare som kan låna dig pengar om du har skuld hos Kronofogden eller får hjälp med skuldsanering.

Privatlån till lägre ränta

 • Lån på upp till 600 000 kr
 • Jämför fler än 30 långivare
 • Endast en kreditupplysning

Bilförsäkring

Hur många erbjudanden får jag?

Det är individuellt. Alla de försäkringsbolag vi jämför får chansen att ge dig ett prisförslag för att få dig som kund. Det kan dock hända att något av bolagen inte försäkrar just din bilmodell.

När kan jag byta min bilförsäkring?

Det vanligaste är att ha en avtalstid på ett år med sitt försäkringsbolag och då går det bara att byta vid huvudförfallodatumet som du hittar på ditt försäkringsbrev. Läs igenom försäkringsbrevet noga för att vara helt säker på vad som gäller.

På senare tid har det blivit vanligare att bolag erbjuder sina kunder avtal utan bindningstid. Avtalen löper då i stället månad för månad. Exakt vad som gäller framgår i försäkringsbrevet. Tänk på att alltid avsluta din nuvarande försäkring innan nästa huvudförfallodatum.

Hitta rätt bilförsäkring

 • Jämför utan kostnad eller bindning
 • Byt försäkring snabbt och enkelt
 • Spara tusenlappar varje år

Hem- och villaförsäkring

Vad är en bra hemförsäkring?

För att ta reda på vad den bästa möjliga hemförsäkringen är för dig, är det enklaste sättet att jämföra flera försäkringserbjudanden, både när det gäller pris och villkor.

Vilka risker du anser dig ha är helt din bedömning och den bästa försäkringen är den som ger dig trygghet och gör ditt liv lite enklare om något oförutsett skulle hända.

Vad ingår i en hemförsäkring?

I alla hemförsäkringar ingår:

 • Egendomsskydd (lösöre): Ger ersättning vid ex. brand eller inbrott
 • Reseskydd: Gäller i 45 dagar (60 dagar hos vissa bolag)
 • Ansvarsskydd (skadeståndsskydd)
 • Rättsskydd (juridiskt ombud)
 • Överfallsskydd
Vad är en hem- och villaförsäkring?

En hem- och villaförsäkring har samma skydd som hemförsäkringen med ett utökat skydd för att även täcka skador på din fastighet, som exempelvis fuktskador och brand. I hem- och villaförsäkringen ingår även ett skydd som omfattar din tomtmark.

När kan jag byta min hemförsäkring?

Ditt avtal går ut på huvudförfallodatumet. Detta hittar du i ditt försäkringsbrev. Avtalet gäller alltid över ett år men kan oftast brytas om du exempelvis skulle flytta.

Kan jag försäkra mig mot mer?

Ja, genom Zmarta kan du teckna flera typer av försäkringar. Förutom sakförsäkringar som bil-, hem- och hem- och villaförsäkring, kan du också teckna ett utgiftsskydd för att säkra din ekonomi. Utgiftsskyddet ger dig ekonomisk trygghet vid sjukskrivning, arbetslöshet, allvarlig sjukdom och dödsfall.

Hitta rätt hemförsäkring

 • Jämför kostnadsfritt
 • Byt försäkring snabbt och enkelt
 • Spara tusenlappar varje år

Utgiftsskydd

Hur fungerar utgiftsskyddet?

Utgiftsskyddet ger dig ekonomisk trygghet vid sjukskrivning, arbetslöshet, allvarlig sjukdom och dödsfall.

Skulle du drabbas av något av ovan kan försäkringen ge dig 1 000–8 000 kronor skattefri ersättning varje månad. Vid dödsfall delas 100 000 kronor ut till dödsboet.

Vill du veta mer om utgiftsskyddet kan du höra av dig till oss på 0431-47 22 60.

Försäkra din trygghet

 • Ersätter vid arbetslöshet
 • Täcker betalning av dina lån
 • Täcker dina vanliga månadskostnader
Chatta med oss!