Leende kvinna med uppsatt hår i grön skjorta som dricker kaffe och pratar om smarta lån och privatekonomi

Jämför företagslån

Kostnadsfritt & bara en kreditupplysning

Jämför och ansök om företagslån

Behöver du hjälp för att ta din business till nästa nivå? Ansök enkelt om företagslån och få svar från flera långivare.

 • Jämför kostnadsfritt
 • 1 kreditupplysning på företaget
 • Låna upp till 5 miljoner kronor

4,7 av 5 baserat på 2 268 omdömen
Karin säger:

Mycket trevligt och proffesionellt bemötande och snabb handläggning

2 augusti 2020
Läs fler omdömen

Företagslån – så funkar det

 • Vad är ett företagslån?

  Ett företagslån är ett lån eller en kredit som ett företag tar ut hos en bank eller annat kreditinstitut. Det är en paraplyterm för alla typer av lån och krediter som tas av ett företag eller en juridisk person. Oavsett vilken typ av företag det är, vad pengarna ska användas till eller vilken löptid som gäller så kallas det alltså för företagslån.

  Stäng
 • Varför teckna företagslån?

  Företagslån tecknar du vanligen för att finansiera verksamheten, investera för att få verksamheten att växa eller täcka en oväntad utgift. Att få ett företag att gå runt, växa och gå med vinst kräver att pengar kommer in i företaget. Ibland kan oväntade utgifter göra att verksamheten behöver ett extra tillskott av kapital, och då kan ett företagslån vara en smidig lösning. Ett företagslån kan vara användbart för att täcka kostnaden av en renovering eller för att reparera något som behövs för att din verksamhet ska fungera. Exempelvis kan en pizzaugn som gått sönder för pizzabagaren behöva lagas eller så kan åkeriet behöva investera i en lastbil till.
  Det är också vanligt att man tar ett företagslån för att starta företag, eftersom det ofta förekommer en del kostnader för att få igång ett nystartat företag. Ett annat exempel är om man vill expandera sin verksamhet och vill köpa upp en konkurrent eller en partner.

  Stäng
 • Företagslån med eller utan borgen?

  Företagslån kan tas med eller utan borgen – det vill säga med eller utan en så kallad borgensman. När en borgensman går i borgen för företagslånet innebär det att en privatperson tar på sig det ekonomiska ansvaret för att återbetala lånet om företaget inte skulle klara av det. Långivaren vill ofta ha en borgensman som säkerhet ifall företaget skulle välja att ta ut konkurs och på så sätt slippa återbetala lånet.

  Borgensmannen är oftast en person med nära koppling till företaget, exempelvis en ägare eller styrelsemedlem.

  Fördelen med företagslån med borgen är att räntan oftast blir lägre eftersom långivaren har en extra säkerhet på att lånet kommer att återbetalas. Likaså är det fler långivare som erbjuder företagslån med borgen än utan. Nackdelen är naturligtvis att en privatperson riskerar att bli privat betalningsskyldig för ett företagslån, vilket givetvis kan slå mot den personliga ekonomin.

  Företagslån utan borgen är ett blancolån där det endast är företagets betalningsförmåga och ekonomi som bedöms, för det är endast företaget som blir betalningsskyldigt för lånet. Företagslån utan borgen innebär att räntan blir högre eftersom risken för långivaren är större. Av just den anledningen är det väldigt få, om ens några, seriösare aktörer på den svenska marknaden som erbjuder företagslån utan borgen.

  Via Zmarta jämför du företagslån med borgen. Zmarta hjälper dig att jämföra flera företagslån med borgen snabbt och enkelt, med bara en kreditupplysning och helt kostnadsfritt.

  Stäng
 • Vad kostar det att ta företagslån? Ränta!

  Kostnaden för ditt företagslån består av ränta på lånebeloppet och ibland övriga avgifter såsom aviavgifter och uppläggningsavgifter. Räntan är en procent av hela det kvarvarande lånet som betalas varje månad som du har lånet. Räntan avgörs individuellt av varje långivare och baseras på hur de bedömer företagets ekonomi. Det är just därför det kan löna sig att jämföra olika långivare, du kan få väldigt olika räntor baserat på hur varje långivare bedömer företagets betalningsförmåga.

  När du jämför företagslån via Zmarta får du flera offerter med olika villkor att ta ställning till, så att du kan välja det bästa företagslånet för just dig, dina behov och din situation. Att ansöka om, och jämföra, företagslån är helt kostnadsfritt.

  Stäng
 • Lösa företagslån i förtid?

  Det vanligaste sättet att lösa ett företagslån är genom månadsvisa eller kvartalsvisa amorteringar. Du betalar tillbaka en viss procentsats av lånet vid varje tillfälle. Men eftersom många företagslån tas för att tillfälligt täcka en oförutsedd utgift eller lösa en tillfällig situation värderar många låntagare att kunna återbetala lånet snabbt och enkelt i förtid. Så fort man fått ordning på företagets kassaflöde kan det vara bekvämt att kunna lösa sitt företagslån.

  Vissa företagslån kan lösas i förtid och alltså återbetalas innan löptiden löpt ut, utan att kosta något extra. För andra lån kan du bli skyldig ränteskillnadsersättning eller så kan andra kostnader tillkomma. Denna detalj bör du ha i åtanke när du jämför olika företagslån mot varandra om du eventuellt planerar att betala tillbaka lånet i förtid.

  När du jämför företagslån via oss på Zmarta framgår det alltid tydligt i lånevillkoren om du kan lösa lånet tidigare, samt vad det eventuellt skulle kosta. Vissa av våra partners tillåter att du löser företagslånet i förtid utan extra kostnad. Är du osäker på vad som gäller kan du alltid kontakta oss för att få vägledning och hjälp.

  Stäng
 • Företagslån för aktiebolag eller enskild firma?

  Företagslån kan tecknas av både aktiebolag, enskilda firmor, kommanditbolag och handelsbolag. Villkoren för företagslån skiljer sig inte beroende på företagsform, det som istället avgör hur mycket företaget får låna samt till vilken ränta är företagets ekonomi och betalningsförmåga.

  Även borgensmannens ekonomi och betalningsförmåga påverkar företagslånets ränta och villkor – inte specifikt om det är en enskild firma eller ett aktiebolag som ansöker.

  Stäng
 • Ta företagslån trots betalningsanmärkning?

  Har ditt företag betalningsanmärkningar men god ekonomi i övrigt? Har borgensmannen betalningsanmärkningar men god ekonomi i övrigt? I så fall är det inte omöjligt att teckna ett företagslån trots betalningsanmärkning.

  Varje långivare gör en bedömning av företagets och borgensmannens betalningsförmåga och ekonomi för att bedöma risken att låna ut pengar till företaget. En eller flera betalningsanmärkningar bedöms som riskfaktorer, oavsett om de ligger på företaget eller borgensmannen. Men de behöver inte leda till ett automatiskt nekande. Varje riskfaktor ökar sannolikheten att en långivare nekar – men om risken bedöms som rimlig kan du få ett godkänt företagslån även med betalningsanmärkningar. Lånet får oftast en högre ränta än om du och ditt företag hade haft perfekt ekonomi.

  Bland de långivare Zmarta jämför och samarbetar med finns långivare som erbjuder företagslån även till företag med betalningsanmärkningar, eller där borgensmannen har betalningsanmärkningar. Ansök om företagslån idag!

  Stäng

Vanliga frågor och svar om företagslån

Varför ska jag ansöka om företagslån via Zmarta?

Att ansöka om företagslån via Zmarta är en kostnadsfri, snabb och smidig process. Din ansökan skickas till flera långivare med bara en kreditupplysning och du kan närsomhelst under processen ta hjälp av våra kunniga rådgivare.

Kostar det något att ansöka om företagslån via Zmarta?

Nej, tjänsten är helt kostnadsfri.

Vad krävs för att kunna ansöka om företagslån via Zmarta?

För ansöka om lån måste ditt företag vara registrerat som ett Aktiebolag, Handelsbolag, Kommanditbolag eller Enskild firma. De flesta av våra samarbetspartners kräver att företaget har varit registrerat och aktivt i minst 6 månader.

Vilken ränta kan jag få på mitt företagslån?

Långivarna tillämpar individuell räntesättning, vilket innebär att räntan du får baseras på företagets ekonomiska förutsättningar, återbetalningsförmåga och kreditrisker. Varje långivare har även egna interna riskbedömningar som påverkar vilken ränta du får.

Hur kan tjänsten vara kostnadsfri?

Att använda vår tjänst kostar dig inget eftersom de långivare vi samarbetar med ger oss ersättning varje gång vi matchar deras erbjudande med en Zmarta-användare. På så sätt kan vi hjälpa dig att hitta ett lån med riktigt bra villkor utan att du behöver betala för det.

Tillkommer det några kostnader?

Vi på Zmarta tar inte ut några extra kostnader. Om våra långivare tar ut några extra avgifter så framgår det tydligt i låneerbjudanden som presenteras.

Hur många kreditupplysningar tar Zmarta?

Vi tar endast en kreditupplysning på bolaget, kreditupplysningen delar vi sedan med våra långivare.

Varje långivare kan skicka en kopia av kreditupplysningen hem till dig, en så kallad omfrågekopia. Du kan alltså kan få hem flera kreditupplysningar, men endast en förfrågan registreras.

Kan företaget lösa lånet i förtid?

Ja, en del långivare tar dock ut en avgift för att lösa lånet i förtid, men det framgår tydligt i låneerbjudandet som presenteras.

Hur ansöker jag om företagslån via Zmarta?

Du loggar enkelt in via BankID och fyller i dina uppgifter på några minuter, därefter återkommer vi med låneerbjudanden från våra långivare och du kan i lugn och ro välja det erbjudande som passar dig och ditt företag bäst.

Hur mycket får jag låna?

Du kan ansöka om företagslån på upp till 5 miljoner kronor, sedan gör våra långivare en bedömning och erbjuder ett belopp utifrån sin interna riskbedömning.

När betalas lånet ut?

I de flesta fall kan du ha pengarna på kontot inom 24 timmar efter det att lånet beviljats.

Företagslån

7 tips: Så bör du som är företagare tänka i oroliga tider

Vi på Zmarta kommer i kontakt med ett stort antal småföretagare och förstår att många är oroliga över situationen som uppstått i spåren av covid-19. Inom vissa branscher har allting mer eller mindre stannat av, en del börjar märka en avmattning, medan andra faktiskt ser en ökning i dessa oroliga tider. Hur bör man egentligen tänka för att ta sig igenom den här situationen på bästa sätt? Här får du som är företagare några tips på vägen.

Företagslån

Fem myter om att vara egenföretagare

Zmarta slår hål på några myter om entreprenörskap och bekräftar samtidigt att vissa ändå innehåller ett korn av sanning…

Företagslån

Egenföretagare – tänk på det här

Har du en grym idé, alltid drömt om eget företag eller är du bara helt vansinnigt trött på din chef? Oavsett skäl till att du startar eget så kan det kännas som mycket att tänka på. Lugn, bara lugn. Zmarta hjälper dig!

Inga artiklar hittades

Se fler artiklar

Andra smarta tjänster

Kan vi hjälpa dig göra din ekonomi smartare på fler sätt? Kolla själv!

Sänk ditt elpris

 • Jämför alla Sveriges elbolag
 • Garanterat bäst elpris
 • Byt avtal på några minuter

Hitta rätt bilförsäkring

 • Jämför kostnadsfritt
 • Byt försäkring snabbt och enkelt
 • Spara tusenlappar varje år
Chatta med oss!