loans

Billån - låna till bilen med lägre ränta

Dags att köpa ny eller begagnad bil? Låna upp till 600 000 kr utan säkerhet eller med kontantinsats. Jämför och hitta billånet med bäst ränta för dig.

en

If you want to complete the application in English, please click here.

Menade du ?
Månadskostnad 2 196 kr*
 • Kostnadsfri jämförelse
 • Flera långivare – 1 kreditupplysning hos UC

Räntan är rörlig och sätts individuellt. För ett annuitetslån på 180 000 kr med 10 års löptid, nominell ränta 7,95 % med 0 kr i startavgift/aviavgift blir den effektiva räntan 8,25 %. Totalt belopp att betala 261 497 kr fördelat på 120 avbetalningar ger en månadskostnad på 2 179 kr. Uppdaterat 2023-11-01.

Återbetalningstid 1-20 år. Maximala räntan är 29,4 %. Räntespann 5,2-29,4 %

Din ansökan skickas till de kreditgivare som bäst matchar din profil

4,6 av 5 baserat på 20 892 omdömen
Alla som har tagit lån, valt elavtal eller försäkring via Zmarta får frågan via mejl att tycka till om oss på Trustpilot. Omdömen av verifierade kunder är markerade – de som syns på vår sajt är utvalda. Vårt Trustpilot-betyg är baserat på alla omdömen av både verifierade kunder och icke-verifierade användare, och beräknas med hjälp av faktorer som antal, stjärnbetyg och annat.
A
Ali säger:

Det är mindre ränta kanske därför jag säger bra.

10 juni 2024
TE
Tony Eriksson säger:

Hjälpa min bror.

10 juni 2024
A
Agneta säger:

Snabbt beslut!

3 juni 2024

Jämför billån hos Zmarta

Ska du köpa bil och undrar vad ett billån kostar? Då har du kommit rätt! Först ska du jämföra räntor för att billånet ska bli så förmånligt som möjligt, men även villkoren och om du kan betala någonting själv. Här är några fördelar med att ta billån via Zmarta:

 • Låna upp till 600 000 kr.

 • Jämför billån från upp till 35 långivare samtidigt.

 • Ingen säkerhet krävs.

 • Endast en kreditupplysning hos UC.

 • Låna till bilens totalkostnad.

 • Köp ny eller begagnad bil.

 • Du väljer avbetalningstid.

Billån eller privatlån?

Det finns två stycken varianter av billån, billån och privatlån. Det finns inget som säger att ett av lånen är bättre än den andra. Men det finns saker som är bra att veta innan du bestämmer dig för vilket du ansöker om.

Vad är ett billån?

I vanliga fall är ett billån ett lån med själva bilen som säkerhet. Det betyder att bilen du köper är pantsatt och skulle du inte ha möjlighet att betala tillbaka lånet, kommer bilen återtas och användas som betalning.

Ett traditionellt billån täcker oftast 80 % av bilens värde. Det betyder att du själv måste stå för minst 20 % i kontantinsats. Det är också vanligt att långivaren ställer som krav att bilen måste köpas hos en auktoriserad återförsäljare.

Privatlån för att låna bil

Om du vill låna till hela bilens belopp, kan du ta ett privatlån. Du lånar då hela bilens värde och slipper lägga någonting i kontantinsats. Om du väljer att finansiera hela bilköpet med ett privatlån är det dock viktigt att du ser över hur mycket räntan blir, då denna kan vara högre än när du ansöker om ett traditionellt billån.

Billån utan kontantinsats

Ett privatlån är att köpa bil på avbetalning utan kontantinsats. Har du så att du kan lägga kontantinsats, kan det vara av värde att istället ansöka om ett traditionellt billån där du endast lånar upp till 80 % av bilens värde.

Billån kalkylator – exempel på räntekostnaden vid bilköp

Du har bestämt dig för att köpa en bil, ny eller begagnad spelar ingen roll. Du har en budget men är osäker på hur mycket räntekostnaden kommer att ligga på. Här har vi ett bra exempel på hur du kan räkna ut räntekostnaden för ditt billån, du kan även använda dig av vår billån kalkyl för att räkna ut kostnader för bilen du planerar att köpa. 

Bilen kostar 180 000 kronor och är från 2018, du vill ha en återbetalningstid på 7 år och kan lägga en kontantinsats på 40 000 kronor. Månadskostnad för lånet om vi inte räknar in övriga avgifter, försäkringskostnader och skatter blir följande 

Amortering av lånet på 180 000 kronor + rörlig ränta på 8,19 % (senast ändrad 2023-08-01) = 1 500 kronor per månad. 

Detta är ett väldigt förenklat exempel på hur du kan räkna ut räntekostnaden på ditt billån. Kom även ihåg att vi inte tagit med avgifter som uppläggningsavgift, aviavgifter, skatter och försäkringskostnader i vår uträkning.  

Billån ränta - så bedöms den

Innan du bestämmer dig för att låna pengar till en bil, är det viktigt att du räknar på vad den faktiska kostnaden blir. Annars är risken att du tar ett lån som du får svårt att betala.

Det är inte bara billånet som du betalar, du måste även räkna på

 • Ränta och effektiv ränta

 • uppläggningsavgift

 • aviavgifter.

Billån med fast ränta

För bil- och privatlån är rörlig ränta mer vanligt än fast ränta. Det innebär att du inte är bunden till en fast ränta under en bindningstid. Billån med fast ränta är mindre flexibla och du måste betala ränteskillnadsersättning om du vill lösa lånet i förtid.

Effektiv ränta

När du räknar på billån måste du ha koll på effektiv ränta. Det är den totala kostnaden för lån. Förutom nominell ränta inkluderar effektiv ränta även uppläggnings- och aviavgifter samt övriga avgifter. Den effektiva billånsräntan hittar du ofta i det finstilta.

Jämför effektiv ränta för att se vad billån egentligen kostar!

Avbetalningstid

Tänk efter noga när du väljer avbetalningstid för billån. Vilken avbetalningstid du väljer är nämligen lika avgörande som hur hög eller låg ränta ditt billån har. Ju längre avbetalningstid desto högre kostnad. Välj därför så kort avbetalningstid som möjligt.

OBS: Om du tar ett billån får bilen vara max 12–15 år vid slutbetalning.

Kort avbetalningstid rekommenderas av två anledningar. Förutom att kostnaden blir lägre riskerar du inte att åka på ett restvärde –det vill säga att lånet är större än bilens värde. Därför är det viktigt att anpassa avbetalningstid efter värdeminskning.

Avdragsrätt på räntekostnad när du tar billån

När du räknar på ditt billån ska du komma ihåg avdragsrätten. Räntekostnader upp till 100 000 kronor är nämligen avdragsgillt med 30 % per år i deklarationen. Lån med högre ränta kan därför bli billigare än lån med lägre ränta beroende på avgifter.

Billån med restvärde

Vad är restvärde på billån? Hur fungerar det och när kan det vara smart att finansiera en ny bil tillsammans med ett billån med restvärde?

Vad är restvärde på billån? Om du planerar att låna till bil mer restvärde, så kommer du vid amorteringstidens slut bli ombedd att betala tillbaka resterande skuld med hjälp av det återstående värdet på bilen. Kort och gott så innebär ett billån med restvärde att du inte amorterar bilens totala värde, istället har du kvar motsvarande belopp som bilen uppskattas vara värd när återbetalningstiden är slut.

Är Billån med restvärde bra eller dåligt?

Varför ska man ta ett billån med restvärde? Om du gärna byter bil ofta så är detta ett bra sätt att finansiera ditt bilköp. Då du enkelt kan byta in bilen mot en ny efter en kort tid. Du slipper även betala höga månadskostnader i form av amortering. Billån med restvärde passar dig som:

 • Ser bilen som en kortsiktig investering

 • Kör egen tjänstebil

 • Inte vill amortera mer än bilens värdeminskning

 • Utnyttjar bilens andrahandsvärde

Tips vid billån

Köp begagnat

Det sägs ofta att det är en ren förlustaffär att köpa en ny bil och visst, efter fem år har mer än halva bilens värde försvunnit. Du kan dock lura systemet lite genom att köpa en begagnad bil som inte är så gammal. Du får alltså en relativt ny bil, men slipper den stora värdeminskningen som annars sker så fort du rullar ut från parkeringen hos bilhandlaren.

Pruta

Börja med att pruta ner priset och när du känner att det tar stopp, pruta lite till.

Se till att få med dig prylar på köpet

När du inte kommer längre med prutandet, försök istället att få med så mycket extraprylar på köpet som du kan. Det kan till exempel röra sig om olika tillval såsom navigationssystem, backsensor eller ljudsystem. Vinterdäck och däckförvaring är andra saker som en duktig förhandlare ibland kan lyckas få med sig utan att betala en krona extra.

Räkna med både löpande och oförutsedda kostnader

Det är inte direkt billigt att vara bilägare, det tillkommer en mängd utgifter man kanske inte riktigt tänker på när man köper sin första bil. Lägg till kostnad för försäkring, service, besiktning och fordonsskatt när du räknar på hur mycket bilen kommer att kosta att äga. \n\nDin ekonomi kan plötsligt förändras, se till att det finns utrymme i din ekonomi så att du klarar oförutsedda händelser.

Delbetalning istället för lån

De flesta bilhandlare erbjuder avbetalning, vilket kan vara förmånligt för dig som kund. Det gäller dock att ha full koll på eventuella kostnader som kan tillkomma, som till exempel avi- och uppläggningsavgifter som i slutändan kan göra att bilen blir mycket dyrare än ursprungspriset. Ett tips är att hålla ögonen öppna för kampanjer, det händer att man som kund kan få en riktigt bra deal med räntefri betalning vid nybilsköp.

Du glömmer väl inte bilförsäkringen?

Vi hjälper dig skräddarsy din bilförsäkring på några minuter.

Hel- halv- eller trafikförsäkring

Bilmärkesförsäkring

Vanliga frågor och svar

 • Kan jag låna till bil trots betalningsanmärkning?
 • Hur fort ska jag återbetala mitt lån?
 • Vad är bra ränta på billån?
 • Hur många har billån?
 • När får jag svar från bankerna?
 • Vad är restvärde på billån?
 • Hur mycket billån får man ta?
 • Vad kostar ett billån i månaden?

Hur kan vi hjälpa dig?

Privatlån

Låt oss vara din kompass i lånedjungeln och hitta lånet för dig.

Samla lån

Bind ihop flera lån och krediter till ett – se om du kan sänka månadskostnaden.

Låna pengar

Låna pengar via Zmarta – jämför flera långivare samtidigt.

Lån med betalningsanmärkning

Ta reda på hur och om du kan låna pengar med betalningsanmärkningar.

Omstartslån

Lös dyra lån med ett omstartslån – kan minska lånekostnaden.

Banklån

Skräddarsy banklån som passar dig och dina behov.

Lånekalkyl

Räkna ut ränta på lån och se vad din månadskostnad kan bli.

Blancolån

Ta ett lån utan säkerhet upp till 600 000 kronor.

Billån

På jakt efter en ny bil? Låna till bilen med lägre ränta.

Låna till renovering

Renovera ditt hem med ett renoveringslån.

Låna till resa

Jämför och hitta billigaste lånet för din resa.

Kreditkort

Hitta kreditkortet med lägst ränta, bäst villkor och förmåner.

Smålån

Ett litet lån för dig med en mindre utgift.

Granskad av

Caroline Wedberg, produktägare på Zmarta
Caroline Wedberg, produktägare på Zmarta

Caroline Wedberg

Produktägare / Kundupplevelse och sälj

Caroline är produktägare på Zmarta och har jobbat inom finanssektorn i över 16 år med fokus på privatlån och bolån. Caroline har erfarenhet av flera olika roller inom finans och affärsutveckling, bland annat som säljare, försäljningschef och country manager. Hon har en examen inom marknadsförsäkring och ekonomi från Högskolan i Halmstad.

13 maj 2024