loans

Billån

Låna till bilen med låg ränta

Menade du ?
 • Kostnadsfri jämförelse
 • Flera långivare – en UC

*Ränteex.: Annuitetslån 10 år, 180 000:-, rörlig ränta 6.99% (startavg. 0:- / aviavg. 0:-) ger eff. ränta 7.22%, tot. belopp 243 435:-, kostnad 2 549:-/mån (120 mån avbet.). Räntor 2023-02-28.

Individuell ränta 3.25–29.40% (effektiv ränta 3.30–30.40%). Återbet. tid 1-20 år.

4,6 av 5 baserat på 20 094 omdömen
Js
Janaka säger:

Jättebra kund service... smart jag rekommenderar 🤛

21 september 2023
ks
kund säger:

Snabbt lösningen att få lån Ni är bästa Mvh Agron

20 september 2023
jls
jeorgjos lico säger:

Bäst tacksam

19 september 2023

Jämför billån hos Zmarta

Ska du köpa bil och undrar vad ett billån kostar? Då har du kommit rätt! Först ska du jämföra räntor för att billånet ska bli så förmånligt som möjligt, men även villkoren och om du kan betala någonting själv. Här är några fördelar med att ta billån via Zmarta:

 • Låna upp till 600 000 kr.

 • Jämför billån från upp till 35 långivare samtidigt.

 • Ingen säkerhet krävs.

 • Endast en kreditupplysning hos UC.

 • Låna till bilens totalkostnad.

 • Köp ny eller begagnad bil.

 • Du väljer avbetalningstid.

Billån eller privatlån?

Det finns två stycken varianter av billån, billån och privatlån. Det finns inget som säger att ett av lånen är bättre än den andra. Men det finns saker som är bra att veta innan du bestämmer dig för vilket du ansöker om.

Vad är ett billån?

I vanliga fall är ett billån ett lån med själva bilen som säkerhet. Det betyder att bilen du köper är pantsatt och skulle du inte ha möjlighet att betala tillbaka lånet, kommer bilen återtas och användas som betalning.

Ett traditionellt billån täcker oftast 80 % av bilens värde. Det betyder att du själv måste stå för minst 20 % i kontantinsats. Det är också vanligt att långivaren ställer som krav att bilen måste köpas hos en auktoriserad återförsäljare.

Privatlån för att låna bil

Om du vill låna till hela bilens belopp, kan du ta ett privatlån. Du lånar då hela bilens värde och slipper lägga någonting i kontantinsats. Om du väljer att finansiera hela bilköpet med ett privatlån är det dock viktigt att du ser över hur mycket räntan blir, då denna kan vara högre än när du ansöker om ett traditionellt billån.

Billån utan kontantinsats

Ett privatlån är att köpa bil på avbetalning utan kontantinsats. Har du så att du kan lägga kontantinsats, kan det vara av värde att istället ansöka om ett traditionellt billån där du endast lånar upp till 80 % av bilens värde.

Billån kalkylator – beräkna räntekostanden

När det kommer till räntan på ditt billån så kan du enkelt räkna på billån genom att använda vår kalkylator. Du fyller enkelt i hur mycket du vill låna och räknar ut hur mycket ditt billån blir genom att fylla i dina uppgifter, tillsammans med hur länge du planerar att betala av lånet.

Ränta på billån - detta gäller

Innan du bestämmer dig för att låna pengar till en bil, är det viktigt att du räknar på vad den faktiska kostnaden blir. Annars är risken att du tar ett lån som du får svårt att betala.

Billån med fast ränta

För bil- och privatlån är rörlig ränta mer vanligt än fast ränta. Det innebär att du inte är bunden till en fast ränta under en bindningstid. Billån med fast ränta är mindre flexibla och du måste betala ränteskillnadsersättning om du vill lösa lånet i förtid.

Effektiv ränta

När du räknar på billån måste du ha koll på effektiv ränta. Det är den totala kostnaden för lån. Förutom nominell ränta inkluderar effektiv ränta även uppläggnings- och aviavgifter samt övriga avgifter. Den effektiva billånsräntan hittar du ofta i det finstilta.

Jämför effektiv ränta för att se vad billån egentligen kostar!

Avbetalningstid

Tänk efter noga när du väljer avbetalningstid för billån. Vilken avbetalningstid du väljer är nämligen lika avgörande som hur hög eller låg ränta ditt billån har. Ju längre avbetalningstid desto högre kostnad. Välj därför så kort avbetalningstid som möjligt.

OBS: Om du tar ett billån får bilen vara max 12–15 år vid slutbetalning.

Kort avbetalningstid rekommenderas av två anledningar. Förutom att kostnaden blir lägre riskerar du inte att åka på ett restvärde –det vill säga att lånet är större än bilens värde. Därför är det viktigt att anpassa avbetalningstid efter värdeminskning.

Avdragsrätt på räntekostnad när du tar billån

När du räknar på ditt billån ska du komma ihåg avdragsrätten. Räntekostnader upp till 100 000 kronor är nämligen avdragsgillt med 30 % per år i deklarationen. Lån med högre ränta kan därför bli billigare än lån med lägre ränta beroende på avgifter.

Billån mer restvärde

Vad är restvärde på billån? Hur fungerar det och när kan det vara smart att finansiera en ny bil tillsammans med ett billån med restvärde?

Vad är restvärde på billån? Om du planerar att låna till bil mer restvärde, så kommer du vid amorteringstidens slut bli ombedd att betala tillbaka resterande skuld med hjälp av det återstående värdet på bilen. Kort och gott så innebär ett billån med restvärde att du inte amorterar bilens totala värde, istället har du kvar motsvarande belopp som bilen uppskattas vara värd när återbetalningstiden är slut.

Är Billån med restvärde bra eller dåligt?

Varför ska man ta ett billån med restvärde? Om du gärna byter bil ofta så är detta ett bra sätt att finansiera ditt bilköp. Då du enkelt kan byta in bilen mot en ny efter en kort tid. Du slipper även betala höga månadskostnader i form av amortering. Billån med restvärde passar dig som:

 • Ser bilen som en kortsiktig investering

 • Kör egen tjänstebil

 • Inte vill amortera mer än bilens värdeminskning

 • Utnyttjar bilens andrahandsvärde

Tips vid billån

Köp begagnat

Det sägs ofta att det är en ren förlustaffär att köpa en ny bil och visst, efter fem år har mer än halva bilens värde försvunnit. Du kan dock lura systemet lite genom att köpa en begagnad bil som inte är så gammal. Du får alltså en relativt ny bil, men slipper den stora värdeminskningen som annars sker så fort du rullar ut från parkeringen hos bilhandlaren.

Pruta

Börja med att pruta ner priset och när du känner att det tar stopp, pruta lite till.

Se till att få med dig prylar på köpet

När du inte kommer längre med prutandet, försök istället att få med så mycket extraprylar på köpet som du kan. Det kan till exempel röra sig om olika tillval såsom navigationssystem, backsensor eller ljudsystem. Vinterdäck och däckförvaring är andra saker som en duktig förhandlare ibland kan lyckas få med sig utan att betala en krona extra.

Räkna med både löpande och oförutsedda kostnader

Det är inte direkt billigt att vara bilägare, det tillkommer en mängd utgifter man kanske inte riktigt tänker på när man köper sin första bil. Lägg till kostnad för försäkring, service, besiktning och fordonsskatt när du räknar på hur mycket bilen kommer att kosta att äga. \n\nDin ekonomi kan plötsligt förändras, se till att det finns utrymme i din ekonomi så att du klarar oförutsedda händelser.

Delbetalning istället för lån

De flesta bilhandlare erbjuder avbetalning, vilket kan vara förmånligt för dig som kund. Det gäller dock att ha full koll på eventuella kostnader som kan tillkomma, som till exempel avi- och uppläggningsavgifter som i slutändan kan göra att bilen blir mycket dyrare än ursprungspriset. Ett tips är att hålla ögonen öppna för kampanjer, det händer att man som kund kan få en riktigt bra deal med räntefri betalning vid nybilsköp.

Vanliga frågor och svar

 • Kan jag låna till bil trots betalningsanmärkning?
 • Vad krävs för att ta billån?
 • Hur fort ska jag återbetala mitt lån?
 • När får jag svar från bankerna?
 • Hur mycket kan jag låna för att köpa bil?
 • Hur många har billån?
 • Vad är restvärde på billån?
 • Vad är bra ränta på billån?

Du glömmer väl inte bilförsäkringen?

Vi hjälper dig skräddarsy din bilförsäkring på några minuter.

Hel- halv- eller trafikförsäkring

Chatta med oss! Chatt