Summer 22 - Mobile

Jämför och ansök om billån

Låna till bil

Menade du ?
 • Upp till 35 långivare
 • 1 kreditupplysning hos UC
Minska formuläret
4,6 av 5 baserat på 3 862 omdömen
Görel Sidvall säger:

Det gick fort och blev bra

7 december 2022
Läs fler omdömen

Jämför och låna till bil med Zmarta

 • Låna upp till 600 000 kr.
 • Jämför billån från upp till 35 långivare samtidigt.
 • Endast en kreditupplysning hos UC.
 • Låna till bilens totalkostnad.
 • Köp ny eller begagnad bil.

Låna för att köpa bil

Kanske är det frihetskänslan som gör det, känslan att bara kunna gasa på och köra hur långt som helst. Mot nya äventyr! Att köpa bil är i alla fall något alldeles särskilt. Gratis är det dock inte och många behöver ta ett billån för att kunna dra ut på vägarna.

Vad är ett billån?

Ett traditionellt billån är ett lån där bilen lämnas som säkerhet.*

Den som tar ett billån måste vara beredd att betala en relativt stor del av bilen kontant, enligt lag måste man själv kunna hosta upp minst 20 % av köpesumman. Det är också vanligt att långivaren ställer som krav att bilen måste köpas hos en auktoriserad återförsäljare.

Räkna på billån

Innan du bestämmer dig för att låna pengar till en bil, är det viktigt att du räknar på vad den faktiska kostnaden blir. Annars är risken att du tar ett lån som du får svårt att betala.

Annuitetsamortering eller rak amortering
Vill du ha annuitetsamortering eller rak amortering? Annuitetsamortering innebär att du betalar samma månadskostnad hela låneperioden. Med rak amortering är månadskostnaden högre i början och lägre i slutet. Vilket alternativ passar dig bäst?

Effektiv ränta
När du räknar på billån måste du ha koll på effektiv ränta. Det är den totala kostnaden för lån. Förutom nominell ränta inkluderar effektiv ränta även uppläggnings- och aviavgifter samt övriga avgifter. Den effektiva billånsräntan hittar du ofta i det finstilta.

Jämför effektiv ränta för att se vad billån egentligen kostar!

Fast eller rörlig ränta
För bil- och privatlån är rörlig ränta mer vanligt än fast ränta. Det innebär att du inte är bunden till en fast ränta under en bindningstid. Billån med fast ränta är mindre flexibla och du måste betala ränteskillnadsersättning om du vill lösa lånet i förtid.

Avbetalningstid
Tänk efter noga när du väljer avbetalningstid för billån. Vilken avbetalningstid du väljer är nämligen lika avgörande som hur hög eller låg ränta ditt billån har. Ju längre avbetalningstid desto högre kostnad. Välj därför så kort avbetalningstid som möjligt.

OBS: Om du tar ett billån får bilen vara max 12–15 år vid slutbetalning.

Kort avbetalningstid rekommenderas av två anledningar. Förutom att kostnaden blir lägre riskerar du inte att åka på ett restvärde –det vill säga att lånet är större än bilens värde. Därför är det viktigt att anpassa avbetalningstid efter värdeminskning.

Avdragsrätt på räntekostnad
När du räknar på ditt billån ska du komma ihåg avdragsrätten. Räntekostnader upp till 100 000 kronor är nämligen avdragsgillt med 30 % per år i deklarationen. Lån med högre ränta kan därför bli billigare än lån med lägre ränta beroende på avgifter.

Privatlån för bilköp

Behöver du en ny bil, men saknar pengar till kontantinsatsen? Genom att ta ett privatlån via Zmarta har du möjlighet att låna hela summan, utan någon säkerhet. Det innebär att du inte behöver ha pengar till kontantinsatsen, utan kan låna upp till 100 % av bilens värde.

Det är din ekonomi som avgör vilken ränta du får när du tar privatlån för bilköp. Ju bättre förutsättningar att sköta månadsbetalningarna, desto lägre ränta kan långivaren erbjuda.

Precis som när du behöver låna till andra köp, gäller det att du jämför lån när du vill ha hjälp med finansieringen av ditt bilköp. När du ansöker om lån via Zmarta jämför vi kostnadsfritt upp till 35 långivare för att hitta lånet med bäst villkor.

 • Endast en kreditupplysning hos UC
 • Jämför upp till 35 långivare
 • Enkel ansökan på några minuter

Funderar du på att ta ett privatlån för att köpa bil?

  Tips vid billån

  BIL LAN buy used-01
  Köp begagnat

  Det sägs ofta att det är en ren förlustaffär att köpa en ny bil och visst, efter fem år har mer än halva bilens värde försvunnit. Du kan dock lura systemet lite genom att köpa en begagnad bil som inte är så gammal. Du får alltså en relativt ny bil, men slipper den stora värdeminskningen som annars sker så fort du rullar ut från parkeringen hos bilhandlaren.

  BIL LAN bargain REV
  Pruta

  Börja med att pruta ner priset och när du känner att det tar stopp, pruta lite till.

  BIL LAN extra gadgets REV
  Se till att få med dig prylar på köpet

  När du inte kommer längre med prutandet, försök istället att få med så mycket extraprylar på köpet som du kan. Det kan till exempel röra sig om olika tillval såsom navigationssystem, backsensor eller ljudsystem. Vinterdäck och däckförvaring är andra saker som en duktig förhandlare ibland kan lyckas få med sig utan att betala en krona extra.

  BIL LAN costs-01
  Räkna med både löpande och oförutsedda kostnader

  Det är inte direkt billigt att vara bilägare, det tillkommer en mängd utgifter man kanske inte riktigt tänker på när man köper sin första bil. Lägg till kostnad för försäkring, service, besiktning och fordonsskatt när du räknar på hur mycket bilen kommer att kosta att äga. \n\nDin ekonomi kan plötsligt förändras, se till att det finns utrymme i din ekonomi så att du klarar oförutsedda händelser.

  BIL LAN split payment REV
  Delbetalning istället för lån

  De flesta bilhandlare erbjuder avbetalning, vilket kan vara förmånligt för dig som kund. Det gäller dock att ha full koll på eventuella kostnader som kan tillkomma, som till exempel avi- och uppläggningsavgifter som i slutändan kan göra att bilen blir mycket dyrare än ursprungspriset. Ett tips är att hålla ögonen öppna för kampanjer, det händer att man som kund kan få en riktigt bra deal med räntefri betalning vid nybilsköp.

  Vanliga frågor och svar

  • Kan jag låna till bil trots betalningsanmärkning?

   Är du på väg att köpa ny bil, men har en betalningsanmärkning som du är rädd kan komma mellan dig och köpet?

   Om du vill ta lån trots betalningsanmärkning är det viktigt att du kan visa att din ekonomi är stabil idag, långivaren vill alltså se att du klarar av att betala på ett nytt lån. Känner du att du har kontroll över din ekonomi idag hjälper vi dig gärna med att hitta ett fördelaktigt privatlån till ditt bilköp.

   Däremot kan du inte få ett lån beviljat om du fortfarande har en skuld hos Kronofogden.

  • Vad krävs för att ta billån?
   • För att låna pengar via Zmarta måste du
   • vara över 18 år
   • ha en fast årsinkomst på minst 100 000 kr
   • vara folkbokförd i Sverige
   • inte ha några obetalda skulder hos Kronofogden.
  • Hur fort ska jag återbetala mitt lån?
   Ju snabbare du återbetalar ditt lån, desto lägre blir den totala kostnaden för lånet. Tänk bara på att en kortare avbetalningstid innebär att din månadskostnad ökar, och det är viktigt att du klarar av dina återbetalningar.
  • När får jag svar från bankerna?
   Varje bank och långivare går igenom din ansökan och svarar direkt i vår portal, antingen med ett låneerbjudande eller ett nekande. Du får svar från upp till 35 banker och långivare inom kort, de första svaren kan börja trilla in redan efter någon minut. Därefter kan du själv jämföra dina låneerbjudanden för att välja det som passar dig bäst.
  • Hur mycket kan jag låna för att köpa bil?
   Hos Zmarta kan du låna upp till 600 000 kr utan säkerhet. Det betyder att du kan ta ett billån värde 600 000 kr. Du ska dock inte låna till mer än vad du behöver. Är bilens kostnad 250 000 kr finns det ingen anledning att ansöka om ett lån på 600 000 kr.

  Artiklar om lån

  Inga artiklar hittades

  Chatta med oss! Chatt