Jämför elavtal via Zmarta
- Jämför elavtal från alla svenska elbolag samtidigt.
- Hitta elavtalet som passar dig bäst – billigt, miljövänligt, rörligt eller fast pris.
- Fyll i formuläret på bara några minuter.
Om elavtal
Det här med elavtal kan verka snårigt, men är egentligen inte så komplicerat. Det finns några få saker du bör ha koll på, men själva bytet kan du få hjälp med.
Hur ska man egentligen tänka?
Svårt att välja elavtal? Fast pris är bra om du behöver veta exakt hur mycket elen kommer kosta varje månad. Rörligt avtal brukar oftast löna sig i längden, men priset kan variera kraftigt från månad till månad. Men det finns faktiskt en gyllene medelväg också i fall du har svårt att bestämma dig.
Fast avtal – för dig som vill ha stenkoll
Bra för dig som vill ha koll på dina utgifter. Väljer du fast avtal kan du luta dig tillbaka och slipper fundera över elprisets utveckling eftersom du är skyddad mot prishöjningar. Med fast elpris är priset på kWh det samma under hela avtalsperioden, men det brukar bli dyrare än det genomsnittliga priset vid rörligt avtal.
Det går att binda sitt avtal från tre månader upp till tio år. Du bör dock vara helt säker innan du väljer fast, bryter du avtalet i förtid kan du bli tvungen att betala en lösenavgift. Läs igenom avtalsvillkoren ordentligt innan du skriver på.
Rörligt avtal – billigt idag, dyrt imorgon
Det rörliga elpriset baseras på prisutvecklingen på den nordiska elbörsen, Nord Pool, och kan variera kraftigt under året. Har du en villa och hög elförbrukning, kan det skilja tusenlappar på elräkningen en varm sommarmånad jämfört med i februari när det är som kallast. Bor du däremot i lägenhet blir prisskillnaderna mellan en billig period och en dyr inte lika stora. Se till att du har kort bindningstid om du har rörligt avtal, på så vis kan du fullt ut dra nytta av flexibiliteten det rörliga avtalet innebär.
Mixavtal – den perfekta kombon?
Mixavtalet är räddaren i nöden för den som har svårt att bestämma sig. Hälften av din elanvändning betalar du fast pris för, andra halvan följer priset på elbörsen. På så sätt har du en stabil bas, men kan ändå dra nytta prisnedgångar. Du kan själv välja mellan ett, tre eller fem års bindningstid.
Jaha, vilket är då bäst?
Fast pris kan vara bra för dig som har en hög elförbrukning eller behöver ha fullständig koll på hur mycket pengar du gör av med varje månad. Har du lite mer utrymme i ekonomin och kan hantera eventuella prisökningar kan du välja rörligt. Det lönar sig oftast på sikt, men det finns såklart inga garantier.
Gör ditt val eller betala därefter
Oavsett om du väljer, fast, rörligt eller mixpris är det allra viktigaste att du faktiskt gör ett aktivt val. Den som inte tecknar elavtal får betala ett anvisningspris och det brukar bli betydligt dyrare.
Spara pengar på ett kick
Genom att jämföra elavtal kan du hitta det absolut billigaste alternativet vare sig du bor i lägenhet eller villa. Du behöver 8 minuter och din elfaktura, sen är det bara att dra igång kalaset.
Jajamän, här finns det pengar att spara – den som har en hög årsförbrukning av el kan spara upp till 8 000 kronor per år genom att byta elavtal.
Du bör alltså alltid jämföra elpriser innan du tecknar avtal. Det är krångligt (och ärligt talat supertråkigt!) att själv behöva ställa olika elbolag mot varandra och jämföra priser. I Sverige finns över 100 elhandelsbolag så det skulle bli ett ganska drygt arbete och de är också svårt att säkert avgöra vilket avtal som är mest fördelaktigt. Genom att istället låta en jämförelsetjänst göra jobbet åt dig får du på bara några minuter reda på vilket elbolag som har bäst avtal för din plånbok.
Anvisningspris
Har du aldrig gjort ett aktivt val av elavtal? I så fall betalar du så kallat anvisningspris som är i snitt 30 procent dyrare än om du själv har valt avtal. Kom igen och byt, här finns det pengar att spara! Är du osäker på om du har ett anvisningsavtal? Ring ditt elbolag och fråga. Är svaret ja bör du genast byta.
Hur du kan spara tusenlappar per år på bara 8 minuter:
Innan du börjar – kolla upp om du har någon bindningstid idag, du vill ju inte riskera att behöva betala en brytavgift.
- Ta fram din senaste elfaktura
- Jämför elpriser på Zmarta.se, på bara några minter
- Fyll i dina uppgifter (det går på ett kick!)
- Välj billigast elavtal
- Klart. Grattis, bra jobbat!
Elhjälp för nyutflugna
Flyttar du till egen bostad för allra första gången? Bara lugn, det här med el är inte så knepigt som det först kan verka. Först och främst – grattis till nya bostaden!
Det finns en hel del att tänka på inför en flytt och att elen fungerar brukar vara högprioriterat för de flesta. För att få el hemma i din lya behöver du två olika avtal – ett elnätsavtal och ett elavtal.
Elnätsavtal
När det gäller elnätsavtalet kan du inte göra något val, avtalet tecknas med det elnätsföretag som äger elnätet där du bor. Det är alltså elnätsföretaget som transporterar elen till din lya.
På natområden.se* kan du enkelt ta reda på vem som är nätägare i just din hemkommun.
Se till att teckna ditt elnätsabonnemang i god tid, minst en vecka innan du flyttar till din nya bostad. När du pratar med elnätsföretaget kan det vara bra att anteckna anläggnings-ID, områdes-ID och beräknad årsförbrukning eftersom det underlättar när du ska gå vidare till nästa steg; teckna elavtal.
*Siten är skapad av Svenska Kraftnät som ansvar för elförsörjningssystemet i Sverige.
Elavtal
Det är här du kan tjäna pengar på att välja rätt! Det finns över 100 elhandelsbolag i Sverige och genom att kostnadsfritt jämföra elhandelsavtal och välja avtalet med bäst villkor får du pengar över till nåt mycket roligare.
Om du inte gör något val
Om du låter bli att välja elavtal kommer du få ett så kallat anvisningsavtal, ett standardavtal du tilldelas av elnätsföretaget. Ett anvisningspris är i snitt 30 procent dyrare än andra elavtal så det är värt att göra ett aktivt val. Det är alltså superviktigt att du väljer elbolag, det finns ganska stora summor att spara varje år genom att välja smart. Ta hjälp av en jämförelsesite för att enkelt hitta bäst pris.