Kreditkort

Ett kreditkort är ett kort som är kopplat till en beviljad kredit, och betalas via en faktura en gång per månad, till skillnad från ett betalkort där summan du handlar för dras direkt från ett bankkonto. Vilket belopp du kan handla för beror på hur mycket du har fått beviljat när du ansökte om kortet. Ibland när man handlar dyrare varor på kredit får man ett kreditkort kopplat till det belopp man handlat för, och när man betalat tillbaka beloppet kan man utnyttja krediten på kortet igen. Om man betalar hela det utnyttjade beloppet varje månad betalar man vanligtvis ingen ränta, men man kan också välja att dela upp betalningen och betala ett mindre belopp varje månad. Du får då betala ränta på det belopp du är skyldig. Förutom räntan får du också ofta betala en avgift varje månad om du väljer att dela upp betalningen.

Bonus på inköp

På många kreditkort betalar man en årsavgift varje år, men ofta är det även förmåner kopplade till kortet när du handlar. Till exempel får man bonus varje gång man betalar med vissa kort, och de flesta kort har olika erbjudanden och rabatter kopplade till kortet. Om du väljer att alltid betala hela beloppet varje månad kan det ofta löna sig att ha ett kreditkort, så länge man utnyttjar de förmåner som kortet erbjuder, men det gäller att man skaffar rätt kort, så det ger förmåner som man vill utnyttja.

Om du till exempel gillar att resa kan det löna sig att skaffa ett kreditkort från ett av flygbolagen, och samla bonus när du reser. Du kan dessutom få andra förmåner, det är till exempel vanligt att reseförsäkring ingår när du betalar din resa med kortet. Andra förmåner som är kopplade till kreditkort på resebolag är till exempel rabatter och andra erbjudanden om du hyr bil eller bokar hotell, och du kan också utnyttja dina intjänade bonuspoäng för att betala med.

Ränta och avgifter

En viktig sak att tänka på när du handlar med kreditkort, och framförallt om du väljer att betala en mindre summa varje månad, är kostnaden. Det finns flera olika kostnader kopplade till kortet, bland annat betalar du ofta en fast årsavgift för att du har en beviljad kredit. Om du väljer att dela upp din betalning tillkommer dels ränta på din återstående skuld, dels aviavgift eller administrationsavgift för varje inbetalning du gör. Om du funderar på att dela upp betalningen är det en bra idé att räkna på hur mycket det kommer att kosta totalt.

Årsavgiften är ofta högre ju bättre förmåner du får, men då vill det ju till att du utnyttjar dem också. Om du sedan skulle hamna i en situation där du inte kan betala månadsbeloppet kan det bli väldigt dyrt. Tänk också på att det sällan är förmånligt att ha flera kreditkort om du ska dela upp betalningen, eftersom du betalar en avgift för varje faktura, så välj kreditkort med omsorg. Fundera på innan vilka förmåner du är ute efter, och hur mycket du kommer att utnyttja dem. Jämför sedan olika kort, och välj det som bäst passar dig.

Chatta