Bilförsäkring för Seat

Seat

Allt du behöver veta när du ska försäkra din Seat.

Om Seat

Seat (Sociedad Española de Automóviles de Turismo) är ett spanskt bilmärke som grundades 9 maj 1950. Den första modellen som kom ut hette Seat 600. Under 80-talet blev Volkswagen stor delägare i företaget och den välkända Seat Ibiza lanserades. 1990 hade företaget kommit upp i totalt 8 miljoner producerade bilar. År 2000 kom välkända Seat Leon ut på marknaden och även Seat bilservice introduceras. Seat har funnits i Sverige i bara drygt tio år, och totalt finns idag sex olika modeller:

 • Seat Ibiza

 • Seat Leon

 • Seat Leon Sportstourer

 • Seat Arona

 • Seat Ateca

 • Seat Tarraco

Seat har även utvecklat en helelektrisk modell som går under namnet Chupra born, en sportbilsvariant med innovativ teknik och snygg design.

Försäkra din Seat? Vi guidar dig rätt!

Letar du rätt bilförsäkring till din Seat hittar du all information du behöver i denna artikel. Till att börja med behöver du teckna en trafikförsäkring, den är obligatorisk för dig som äger och kör din bil ute på vägarna. Det finns sedan olika nivåer på bilförsäkring och skydd som du har att välja mellan för din Seat.

Trafikförsäkring för Seat

Det är reglerat i trafikskadelagen att du som bilägare har en skyldighet att teckna minst en trafikförsäkring för din bil. En trafikförsäkring ger dig, dina passagerare och andra i trafiken skydd om olyckan skulle vara framme. Skyddet kan dock minska om du anses ansvarig för olyckan, och tänk på att skyddet inte omfattar skador på den egna bilen, utan endast skador på annans egendom, till exempel om du krockar med någons bil eller kör in i någons staket..
Läs mer om trafikförsäkring för Seat här

Halvförsäkring för Seat

Om du vill ha ett utökat skydd för dig och din Seat kan halvförsäkring vara nivån att överväga. I en halvförsäkring ingår alltid en trafikförsäkring samt följande skydd:

 • rättsskydd

 • räddning

 • maskinskada

 • stöld

 • glas

 • brand

En halvförsäkring rekommenderas till dig som har en ny Seat med en aktiv vagnskadegaranti, alternativt om din Seat är av äldre modell och har ett lägre värde.
Läs mer om halvförsäkring för Seat här

Helförsäkring för Seat

Om du tycker att din Seat förtjänar ett högre skydd kan en helförsäkring vara nivån för dig. Med en helförsäkring ingår skydden från både trafik- och halvförsäkringen men även en vagnskadeförsäkring är inkluderad. Dock bör du alltid jämföra villkor, oavsett vilken försäkringsnivå du väljer, för dessa kan skilja sig åt mellan de olika försäkringsbolagen. Om din Seat är ny ingår oftast vagnskadegaranti, och då räcker det med en halvförsäkring så länge garantin är aktiv.
Läs mer om helförsäkring för Seat här

Märkesförsäkring för Seat

Är du beredd att lägga lite extra på din bil? Med en märkesförsäkring får du ytterligare service och förmåner, men var beredd på att det kan kosta. En märkesförsäkring är skräddarsydd för din Seat och kan bland annat ge dig lägre självrisk, utökad maskinskadeförsäkring och reparation med originaldelar. Är du intresserad av att veta mer får du själv kontakta de försäkringsbolag som erbjuder Seat märkesförsäkring. Du kan sedan använda vår tjänst för att jämföra kostnader och villkor för andra försäkringsnivåer med det prisförslag du får via märkesförsäkringen. På så sätt kan du ta reda på om en märkesförsäkring är rätt för dig.

Kostnader när du försäkrar din Seat

Försäkringspriset på en Seat ligger under genomsnittet, det innebär att Seat är en relativt prisvärd bil att försäkra. Men mycket kan påverka, som hur du planerar att använda och köra din bil till exempel. Även din ålder och var du bor någonstans kan göra att premien sjunker eller stiger. Därför är det svårt att säga en exakt siffra när det gäller kostnader för att försäkra din Seat. Här kan du få ett genomsnittspris på försäkring för Seat och andra bilmärken.

Innan du rullar ut på vägarna, här är 5 tips att tänka på!

1. Jämför innan du tecknar din bilförsäkring

Eftersom villkor kan skilja sig åt mellan de olika försäkringsbolagen och även priser samt dina egna förutsättningar, rekommenderar vi att du alltid jämför innan du tecknar din bilförsäkring. Ta hjälp av vår jämförelsetjänst så blir det enkelt.

2. Vilken Seat typ är du?

En Seat finns i många olika varianter. Mindre Seat Arona till exempel, med snygg och vass exteriör, eller 7-sitsiga Seat Tarraco, en rymlig SUV med avancerade säkerhetsfunktioner. Seat har helt enkelt en modell för alla smaker, säkert finns en modell för just dig!

3. Vilket försäkringsskydd är bäst för mig?

Det är alltid bäst att utgå från din bil, dina behov och dina förutsättninga när du väljer försäkringsnivå. Det finns inte en bilförsäkring som passar alla. Och tänk på att riskbedömningen kan variera hos de olika bolagen. Det kan också hända att den halvförsäkring du tecknar automatiskt uppgraderas till en dyr helförsäkring när din vagnskadegaranti löpt ut, så det gäller att du har koll på villkor och allt som ingår i respektive försäkring.

4. Lägg undan pengar varje månad för oförutsedda bilkostnader

Att köpa och äga en bil innebär en stor kostnad. Ett månadssparande som enbart är avsett för din bil kan vara en bra idé. Då kan du täcka upp kostnader för ökade bensin- och dieselpriser, parkeringsavgift och mycket annat.
Läs mer om kostnader för att äga en bil här

5. Samla dina försäkringar och spara pengar!

Om du samlar flera eller alla dina försäkringar hos ett och samma försäkringsbolag finns det pengar att spara, oftast i form av rabatt på försäkringar och andra förmåner. Det blir även enklare för dig att hantera betalningar eller skador, då alla försäkringar finns hos samma försäkringsbolag.

Jämför försäkringar och hitta rätt skydd till din bil

Om du använder vår jämförelsetjänst för att hitta rätt försäkring ökar chanserna att du hittar den försäkring och premie som passar dig allra bäst. Det är viktigt att du inte tecknar första bästa försäkring, exempelvis hos din bilhandlare, utan först jämför dina alternativ. Vi på Zmarta gör det enkelt att jämföra, du får snabbt svar från flera olika försäkringsbolag med bara en sökning. Att jämföra hos oss är dessutom kostnadsfritt.

Chatta