Trafikförsäkring för din bil

Jämför och byt till rätt trafikförsäkring för dig och din bil

Ange ett giltigt registreringsnummer.
?
 • Samma priser som hos bolagen
 • Kostnadsfri rådgivning
4,6 av 5 baserat på 20 983 omdömen
Alla som har tagit lån, valt elavtal eller försäkring via Zmarta får frågan via mejl att tycka till om oss på Trustpilot. Omdömen av verifierade kunder är markerade – de som syns på vår sajt är utvalda. Vårt Trustpilot-betyg är baserat på alla omdömen av både verifierade kunder och icke-verifierade användare, och beräknas med hjälp av faktorer som antal, stjärnbetyg och annat.
AHBs
Abdulla Haj Bakir säger:

Gick snabbt och enkelt och smidigt att kolla billigaste alternativet 👍

19 juli 2024
Ls
Lars säger:

Mycket bra bemötande från er medarbetare. Bra information gällande mitt ärende. Rekommenderas

19 juli 2024
YBs
Yagiz Bugra säger:

Easy interface and quick solution. Thanks.

18 juli 2024

Trafikförsäkring bil

Trafikförsäkringen är ett lagstadgat krav för alla bilar i trafiken. Den betalar ut ersättning till dem som skadas i trafiken, eller om någon annans egendom blir skadad av försäkringstagarens bil. Äger du en bil måste du alltså som minst ha en trafikförsäkring. Via Zmarta kan du jämföra, byta och teckna den bästa och billigaste trafikförsäkringen för dig. 

Innehåll

Om trafikförsäkring för bil 

Trafikförsäkringen betalar ut ersättning till de som blir skadade i trafiken. Den finns till för att ingen ska bli ersättningslös vid en olycka och täcker därför skador på

 • förare 

 • passagerare 

 • medtrafikanter 

 • annans egendom (exempelvis bil eller staket).  

Om du orsakar en olycka är det din försäkring som används, och om du råkar ut för en olycka är det den ansvariges försäkring som används. 

Det är dock viktigt att veta att din trafikförsäkring inte ersätter skador på din egen bil. Behöver du ett utökat skydd som erbjuder skydd för din egen bil bör du därför välja en halv- eller helförsäkring istället. 

Vad ingår i trafikförsäkringen? 

Trafikförsäkringen är uppdelad i två delar: skydd för person och skydd för egendom. 

Personskydd 

Det är alltid trafikförsäkringen som betalar ut ersättning när någon blir skadad i trafiken. Om det är utrett att det är du som har varit orsaken till olyckan är det din trafikförsäkring som betalar ut ersättning till de drabbade. Det innebär också att det är du som får stå för en eventuell självrisk. 

Vid en kollision gäller försäkringen för föraren, alla som sitter i bilen och alla andra personer utanför bilen som blir skadade vid olyckan. 

Egendomsskydd 

Trafikförsäkringen betalar ut ersättning för egendom som blir skadad på grund av en trafikolycka. Detta handlar oftast om fordon, men behöver nödvändigtvis inte vara det. Det kan lika gärna vara att du backar in i grannens staket. 

Är det du som försäkringstagare som är ansvarig för olyckan så täcker försäkringen alltså skador som uppkommit på medtrafikanter och deras fordon. Men försäkringen ger aldrig någon ersättning för skador på din egen bil. 

Varför välja endast trafikförsäkring? 

Att endast ha en trafikförsäkring är ekonomisk – om du exempelvis har en bil med några år på nacken, som har passerat sitt bäst-före-datum, då kan det gott och väl räcka med en trafikförsäkring. Om du skulle ha en helförsäkring på en sådan bil, som har ett lågt värde, skulle du troligtvis inte få så mycket i ersättning, och då behöver du ta ställning till om det verkligen är värt att betala en högre premie för en halv- eller helförsäkring.

Vilka skador ersätts av trafikförsäkringen? 

Trafikförsäkring ger ersättning för 

 • personskador på förare och passagerare i fordonet 

 • personskador på personer utanför fordonet 

 • materiell skada som orsakas på andras fordon eller egendom. 

Vad ingår inte I trafikförsäkring?

Trafikförsäkringen täcker inte 

 • skador på ditt eget fordon eller egendom

 • rätts-, kris- och räddningsskydd

 • brand-, glas eller maskinskador på din egen bil

 • ersättning vid stöld eller försök till stöld.

Vill du ha ett skydd som ersätter punkterna ovan måste du teckna en hel- eller halvförsäkring. 

Vad händer om jag inte har trafikförsäkring? 

Trafikförsäkringen är ett krav, oavsett om bilen är belagd med körförbud eller inte är i körbart skick. Om du inte har försäkring måste du betala en avgift till Trafikförsäkringsföreningen (TFF) varje dag som bilen är oförsäkrad. Avgifterna kan snabbt bli flera tusen kronor i månaden. Därför är det också viktigt att du tecknar din försäkring från den första dagen du äger bilen. När den tidigare ägaren har skickat in papper på att bilen bytt ägare registreras detta hos Transportstyrelsen. De har i sin tur kontakt med försäkringsbolagen, vilket gör att de snabbt får information när ett fordon är oförsäkrat. 

Jämför trafikförsäkring via Zmarta 

Även om trafikförsäkringen är det billigaste alternativet så kan du tjäna mycket på att jämföra olika alternativ innan du tecknar en ny trafikförsäkring. Försäkringsbolagens erbjudanden skiljer sig ofta åt på ett flertal punkter.

Trafikskadelagen – kravet på trafikförsäkring

Enligt Trafikskadelagen (1975:1410) ska alla motordrivna fordon som är registrerade i bilregistret och som inte är avställda ha en trafikförsäkring. Detta är för att garantera att tredje part ska kunna få skadestånd då denna har rätt till det, samt att din ekonomi inte ska drabbas för kraftigt av ett skadeståndsanspråk. 

Det är du som är fordonets ägare och som använder fordonet mest som ska stå på försäkringen. Det är också du som blir skyldig att betala trafikförsäkringsavgift till Trafikförsäkringsföreningen (TFF), om fordonet saknar trafikförsäkring vid någon tid. 

Trafikförsäkringen gäller ofta, men inte alltid, utan självrisk. Det är vanligt att försäkringsbolag tar ut 1 000 kronor extra i självrisk om föraren av fordonet är under 24 år.

Tips för en säkrare bilfärd

1. Se till att ha rätt lufttryck

Kolla däcktrycket regelbundet. För lågt lufttryck ger en trögstyrd bil, är trycket för högt slits däcken onödigt mycket på mitten. Dessutom går det åt mer bränsle när trycket är för lågt.

2. Råkat ut för stenskott?

Boka tid hos en bilglasmästare så fort som möjligt, annars finns det risk att vindrutan spricker. Minska risken för framtida stenskott genom att hålla rätt avstånd i trafiken.

3. Kolla mönsterdjupet

Slitna däck ger längre bromssträcka och ökad risk för vattenplaning.

4. 3-sekundersregeln

Du kan lätt kolla om du håller rätt avstånd till bilen framför dig på vägen! Välj ut en punkt, till exempel en vägskylt, och när bilen framför dig har passerat skylten börjar du räkna sekunder. Håller du rätt avstånd ska det gå minst tre sekunder innan du själv passerar samma märke.

5. Låt bilen stå

Visste du att trötthet bakom ratten är ett lagbrott i Sverige? Låt bilen stå när du är trött, sömnbrist kan vara lika farligt som att köra rattfull.