Försäkring för din Peugeot

Jämför bilförsäkringar och hitta den bästa för dig – enkelt och kostnadsfritt

Ange ett giltigt registreringsnummer.
?
  • Samma priser som hos bolagen
  • Kostnadsfri rådgivning

Hur hittar jag den billigaste och bästa försäkringen för min Peugeot?

Hur mycket en bilförsäkring kostar kan variera mycket mellan olika försäkringsgivare. För att hitta en försäkring till ett pris som passar din plånbok och din bil, gör du därför klokt i att noga jämföra de olika försäkringsgivarna med varandra.

Vagnskadegaranti för Peugeot

Om du köper en ny Peugeot i Sverige får du med en vagnskadegaranti. För Peugeot gäller den i 3 år från och med första registreringsdatum enligt registreringsbeviset. Vagnskadegarantin ger dig ersättning för samma typ av skador som vagnskadeförsäkringen ger. Det innebär att det räcker med en halvförsäkring de första 3 åren för att din Peugeot ska ha ett komplett skydd. När de 3 åren har passerat och vagnskadegarantin löper ut, kan du välja att teckna en helförsäkring för att behålla samma skyddsnivå.

Märkesförsäkring Peugeot

Det finns en speciell märkesförsäkring för dig som har en Peugeot. Den heter “Peugeot Försäkring” och är framtagen i samarbete med Trygg-Hansa. Med en märkesförsäkring kan du få tillgång till utökade förmåner, såsom reparationer på märkesverkstäder och sänkt självrisk på vagnskadegarantin. Nackdelen är att en märkesförsäkring kan bli dyrare än en allmän bilförsäkring. Du avgör själv om du behöver en märkesförsäkring eller inte. Genom att jämföra flera olika försäkringsgivare får du bättre överblick över vilket skydd du kan få och till vilket pris.

Om Peugeot

Peugeot är ett franskt bilmärke som sedan 2021 ingår i den stora fordonskoncernen Stellantis. Peugeot var den första fordonstillverkare som etablerade sig redan på 1800-talet och anses därför vara världens äldsta bilmärke. Många förknippar Peugeot med snygga, praktiska bilar som är sköna att köra. Företaget tillverkar även cyklar, mopeder samt lastbilar.

Grundades 1810

Det franska familjeföretaget Peugeot grundades redan 1810 av bröderna Jean-Frédéric och Jean-Pierre Peugeot. Fokus låg till en början på att tillverka stål i olika former som verktyg, kaffekvarnar, klockdelar och cyklar. År 1889, i samband med världsutställningen i Paris, presenterade Peugeot sitt första fordon: en ångdriven trehjuling. Dock hade man sett att bensinmotorer var på frammarsch och började snart experimentera med denna typ av motor istället. 1891 stod den första automobilen klar och år 1900 tillverkade Peugeot 500 bilar. 

Under mellankrigstiden lanserade Peugeot bland annat modellen Peugeot 201 (1929), som blev den då billigaste bilen på den franska marknaden. Frankrike ockuperades av Tyskland under andra världskriget, vilket gjorde att Peugeots fabriker bombades av de allierade. Efter kriget fick företaget byggas upp på nytt. 1948 lanserades Peugeot 203 som snabbt blev populär. En annan populär modell var Peugot 403 som lanserades 1955. Den hade en motor på 1,5 liter och hade sålts i en miljon exemplar då den slutade tillverkas 1962. 1975 köpte Peugeot upp Citroën och tog senare över den europeiska delen av Chrysler. Dessa förvärv gjorde dock att Peugeot drabbades av betydande förluster under en period. 

På 1980-talet fick Peugeot åter ett uppsving med två populära modeller, Peugeot 205 och Peugeot 405. Peugeot 205 ansågs vara mycket rolig att köra och är än idag märkets mest sålda bil genom tiderna. Peugeot har flera gånger blivit utsedd till årets bil, mycket tack vare deras urval av motorer, som ger möjlighet för bilköpare att välja antingen el-, bensin- eller dieselmotor. Peugeot är ett bilmärke med en lång historia och är ett väletablerat bilmärke i Sverige. I dagsläget tillverkar Peugeot cirka 2 miljoner bilar varje år.  

Huvudkontor

Peugeot har sitt huvudkontor i Paris i Frankrike. Det svenska huvudkontoret hittar du i Malmö.

Om Peugeots logotyp

Peugeot har genom hela sin långa historia använt olika former av lejon i sina logotyper och gör det än idag. Men varför ett lejon? I slutet på 1840-talet ville Emile Peugeot skapa en logotyp till företaget. På den tiden kunde många människor varken skriva eller läsa, och en logotyp skulle göra det möjligt att snabbt känna igen ett varumärke. Han bad guldsmeden Justin Blazer att skapa ett emblem. Guldsmeden tog inspiration från den produkt som då var Peugeots flaggskepp: sågen. Den stod för effektivitet och smidighet och hade ett “bett”, vilket han även förknippade med lejon. Ett lejon i helkroppsprofil placerades ovanpå en pil för att ytterligare symbolisera styrka och precision. Lejonet började förekomma på sågar och andra av Peugeots produkter, och 1858 blev det företagets officiella logotyp. 
 
På 1920-talet producerades kylarlock formade som lejonfigurer som fick pryda vissa av Peugeots personbilar. Lejonet integrerades senare i själva kylargrillen, och ännu lite senare ovanpå motorhuven. 1956 kom en lag som förbjöd utstickande dekorationer på fordon. Lejonet designades om och hamnade i en heraldisk, tvådimensionell bild. Djuret var nu också stående upprest på två ben istället för på alla fyra. Under de kommande åren höll sig det stående lejonet kvar, även om Peugeot parallellt använde versioner av logotypen där endast lejonets huvud i profil syntes, med eller utan företagsnamnet. Den senaste versionen av loggan, som introducerades 2021, består av just ett lejonhuvud i profil, omgivet av en sköld och företagsnamnet upptill. 

Vanligaste Peugeot-modellen i Sverige

Totalt fanns det 147 943 Peugeot-bilar i trafik i Sverige i december 2023. 
 
Den vanligaste modellfamiljen överlag i Sverige är Peugeot Partner, en slitstark transportbil. Den mesta sålda Peugeot-modellen 2023 var Peugeot 3008, en kompakt crossover-SUV. Andra populära Peugeot-modeller är: 

  • Peugeot Expert 

  • Peugeot 2008 

  • Peugeot 5008 

  • Peugeot 208 

Jämför bilförsäkring för din Peugeot

Vilse i försäkringsdjungeln? Som tur är finns Zmartas kostnadsfria jämförelsetjänst, som låter dig jämföra flera olika försäkringsgivare samtidigt. Du får snabbt överblick över olika bilförsäkringar och kan därför lättare hitta en som passar just din Peugeot, till ett pris som du känner dig nöjd med. Att jämföra går på bara ett par knapptryck. 

Utforska olika bilmärken