Försäkring för din Porsche

Jämför olika bilförsäkringar här – snabbt och enkelt

Ange ett giltigt registreringsnummer.
?
  • Samma priser som hos bolagen
  • Kostnadsfri rådgivning

Hur hittar jag den billigaste och bästa försäkringen för min Porsche?

Du vill så klart ha bäst pris på din Porsche-försäkring, men hur mycket en bilförsäkring kostar kan variera mycket mellan olika försäkringsgivare. För att hitta en försäkring till ett pris som passar din plånbok och din bil, gör du därför klokt i att noga jämföra de olika försäkringsgivarna med varandra.

Vagnskadegaranti för Porsche

När du köper en fabriksny bil i Sverige ingår oftast en vagnskadegaranti som gäller i 3 år. Detta gäller även vissa bilmodeller från Porsche – närmare bestämt Porsche Macan, Porsche Taycan, Porsche Cayenne och Porsche Panamera. Om du köper en av dessa modeller ny behöver du bara ha en halvförsäkring på din bil för att den ska vara maximalt skyddad. Vagnskadegarantin ger nämligen samma skydd som vagnskadeförsäkringsdelen i en helförsäkring. Efter 3 år, när vagnskadegarantin löper ut, behöver du teckna en helförsäkring för att behålla samma goda skydd. 

Märkesförsäkring Porsche

Porsche tillhandahåller en speciell märkesförsäkring för sina bilar i samarbete med If Skadeförsäkringar. En märkesförsäkring ger dig utökade förmåner – det kan till exempel handla om möjlighet till reparationer på märkesverkstäder och förlängd maskinskadegaranti. Nackdelen med märkesförsäkringar är att de ofta kostar mer än allmänna bilförsäkringar. Du väljer själv vilket försäkringsbolag och vilket erbjudande du vill satsa på. Genom att jämföra flera olika försäkringsgivare får du bättre överblick över vilket skydd du kan få och till vilket pris. 

Om Porsche

Porsche är ett tyskt bilmärke som sedan 2012 är med i Volkswagen Group. Många förknippar Porsche med ikoniska sportbilar och lyx.

Grundades 1931 

Ferdinand Porsche grundade företaget 1931 i Stuttgart i Tyskland. Företaget hade först ingen egen tillverkning av bilar utan var konsult inom biltillverkning. Ett av Porsches första uppdrag var att utveckla en “bil för folket” åt den tyska regeringen. Man samarbetade med bland annat Volkswagen, vilket senare resulterade i den välkända “Volkswagen-bubblan”. 

Under namnet Volkswagen tillverkades även militära fordon under andra världskriget, men när engelsmännen tog över Volkswagen 1945, blev Ferdinand Porsche av med sin position i företaget och satt i fängelse för krigsbrott i nästan två år. Under tiden bestämde sig Ferdinands son, Ferry Porsche, för att börja tillverka bilar under namnet Porsche i väntan på att hans far skulle släppas ur fängelse. Den som många anser vara den första riktiga Porschen, Porsche 365, lanserades 1948.  

Denna modell blev en succé, både på vägen och i tävlingar, och dess framgång ledde till nya modeller, som Porsche 550 Spyder (1953) och Porsche Carrera (1955).

Porsche fortsatte att göra sig ett namn på racingbanorna på 1960-talet, men man hade även annat för sig. 1963 kom Porsches legendariska modell Porsche 911 (som först hette 901, men döptes om efter protester från Peugeot). Den var en svansmotorbil (den hade alltså motorn bak) med en luftkyld, sexcylindrig boxermotor. På 1970-talet tillverkade man flera modeller i samarbete med Volkswagen och Audi. 1985 kom Porsche 959. 

Under 1990-talet brottades Porsche med svikande försäljningssiffror, men man gjorde en omstrukturering av företaget och lanserades ett nytt modellprogram, med bland annat Porsche Cayenne, en SUV, och Porsche Boxster, en så kallad Roadster. Under 2000-talet köpte Porsche andelar i Volkswagen och hade siktet inställt på att ta över det helt, men efter finanskrisen 2008–2009 hade Porsche allt för stora skulder. 2012 gick Porsche med i fordonskoncernen Volkswagen Group, där även märken som Audi, Škoda Auto och Seat finns med. 

Huvudkontor

Porsche har sitt huvudkontor i Stuttgart i Tyskland.

Om Porsches logotyp

Porsche-logotypen är ett exempel på en logotyp som är konstruerad av olika befintliga symboler. Vapenskölden är en avskalad version av den vapensköld som tillhörde “Freier volkstaat Württemberg”, en republik i Tyska riket mellan 1918 och 1945. Originalversionen av skölden hade hjortar på sidorna, men dessa tog Porsche bort och satte företagsnamnet upptill. Skölden fick även en stegrande svart häst i mitten på en gul bakgrund, en symbolik som många förknippar med Ferrari. Denna häst är dock tagen från Stuttgarts stadsvapen (Stuttgart är som bekant Porsches hemstad). Logotypen har varit i stort sett likadan ut sedan 1950-talet.

Vanligaste Porsche-modellen i Sverige

Totalt fanns det 15 985 Porsche-bilar i trafik i Sverige i december 2023. 
 
Den vanligaste modellfamiljen överlag i Sverige är Porsche 911, en klassisk sportbil som har kommit i nya versioner sedan 1964. Den mesta sålda Porsche-modellen 2023 var Porsche Cayenne, en lyxig SUV. Andra populära Porsche-modeller är: 

  • Porsche Boxster/Cayman 

  • Porsche Macan 

  • Porsche Panamera 

  • Porsche Taycan 
     

Jämför bilförsäkring för din Porsche

Vilse i försäkringsdjungeln? Som tur är finns Zmartas kostnadsfria jämförelsetjänst, som låter dig jämföra flera olika försäkringsgivare samtidigt. Du får snabbt överblick över olika bilförsäkringar och kan därför lättare hitta en som passar just din Porsche, till ett pris som du känner dig nöjd med. Att jämföra går på bara ett par knapptryck.

Utforska olika bilmärken