Helförsäkring för bil

När det kommer till bilförsäkringar har du som bilägare mycket att säga till om. Genom att jämföra helförsäkringar är det enkelt att påverka ditt pris och få så bra villkor som möjligt. På detta sätt kan du spara tusentals kronor om året. Att jämföra helförsäkringar för din bil är enkelt – och gratis! Jämför nu och ta del av de bästa och billigaste erbjudandena från försäkringsbolag över hela Sverige.

Om helförsäkring för bil

Ju mer din bil är värd desto mer relevant blir det att ha en helförsäkring. Detta särskilt om bilen saknar vagnskadegaranti, det vill säga den garanti som ger ersättning för yttre skador på bilen och som i regel ingår de allra första åren då du köpt en helt ny bil. Så länge vagnskadegarantin gäller, räcker det med att ha en halvförsäkring till bilen. Så fort vagnskadegarantin gått ut, är det alltså läge att teckna en helförsäkring.

Med försäkringsskyddet helförsäkring får du det största grundläggande ekonomiska skydd som går att få för din bil. För att få ytterligare skydd och bättre villkor på din helförsäkring finns det även många olika tilläggsförsäkringar att teckna till.

Nedan går vi igenom allt du kan tänkas behöva veta för att skapa dig en så bra bild som möjligt över helförsäkringen – och hur du får den bästa och billigaste!

Läs mer:

Vad ingår i helförsäkringen?

En helförsäkring har samma innehåll som en trafikförsäkring samt en halvförsäkring men med ett tillägg: vagnskadeförsäkring. Detta gör att du kan få ersättning för vagnskada, alltså yttre skador på bilen som kan uppkomma vid exempelvis skadegörelse eller olycka. Oavsett vilket försäkringsbolag du tecknar din helförsäkring hos så ingår både trafikförsäkring och halvförsäkring.

Trafikförsäkring – ett måste

Bilens trafikförsäkring ersätter personskador på alla som blir skadade i en olycka i trafiken – förare och medtrafikanter. Eftersom det är lag på att du minst måste ha en trafikförsäkrad bil blir ingen person utan ersättning vid olycka. Skulle du vara oförsäkrad (vilket är olagligt) och vara orsaken till en olycka ges ersättning från Trafikförsäkringsföreningen.

Här kan du läsa mer om trafikförsäkring för bil.

Halvförsäkring – ett brett skydd

En halvförsäkring för bil är den del av det totala försäkringsskyddet som innehåller mest. Halvförsäkringen kan delas upp i två delar: personskydd och skydd för bilen.

 • Krisskydd ger ersättning för terapisessioner i samband med en traumatisk händelse i trafiken.

 • Rättskydd ger ersättning för skadestånd och rättegångskostnader om du blir indragen i en rättstvist.

 • Räddningsskydd ger ersättning för bärgning och hemtransport vid bland annat motorstopp och olycka.

 • Brand ger ersättning för brandskador som exempelvis uppstått av anlagd brand, genom blixtnedslag eller har spridits från närliggande brand.

 • Glas ger ersättning för skada på vindruta, till exempel vid stenskott.

 • Vagnskada ger ersättning för skador på bilen som uppkommit om någon försökt stjäla bilen eller vid fullbordad stöld.

 • Elektronik ger ersättning vid vissa skador på bilens elektronik, växellåda och mekaniska delar inom kraftöverföring.

Här kan du läsa mer om halvförsäkring för bil.

Hur mycket kostar helförsäkring?

Priset på en helförsäkring är i snitt 6 192 kr per år, baserat på data från Insplanets kunder. Insplanet går numera under namnet Zmarta.

Helförsäkring är det högsta försäkringsskyddet du kan välja till din bil och det är därmed det dyraste. Men det är självklart många faktorer som man måste väga in som påverkar premien. Var du bor kan ha en stor betydelse. En personer som bor i Stockholm betalar i snitt 65 % mer för sin helförsäkring än en person som bor i Jämtland.

Med en tjänst som Zmarta kan du få hjälp med att hitta den billigaste helförsäkringen till din bil. Att jämföra bilförsäkring via oss tar 30 sekunder och du från svar från fler försäkringsbolag samtidigt. När du jämfört kan du enkelt välja det försäkringsbolag som du tycker erbjuder dig bäst pris och villkor och sen köpa snabbt och enkelt direkt via Zmarta.

Helförsäkring - genomsnittspris per län

Läs även: Statistik för 2021: Så mycket kostar bilförsäkringen där du bor

Varför välja helförsäkring till bilen?

Även om det bara är en enda punkt som skiljer en helförsäkring mot en halvförsäkring så är det ett mycket stort ekonomiskt skydd. Med helförsäkring får du nämligen ersättning för alla yttre skador som kan uppkomma på fordonet.

Det handlar oftast om kollisionsskador men kan lika gärna handla om att du av ren otur repar lacken eller att bilen blir utsatt för skadegörelse. Det finns även många tilläggsförsäkringar du kan teckna för att få ett ännu mer omfattande skydd.

Vagnskadeförsäkring

En vagnskadeförsäkring innebär att du får ersättning vid yttre skador. Det kan handla om att ett träd välter omkull över din bil, du hamnar i en trafikolycka eller om någon avsiktligt skadar din bil.

Handlar det om konstruktionsfel eller rostskador gäller inte vagnskadeförsäkringen. Det finns också ett aktsamhetskrav i försäkringen, vilket bland annat kan handla om att du inte får köra din bil vid körförbud. Om du bryter mot detta krav kan ersättningen nekas eller bli mindre.

Köper du en helt ny bil är det mycket vanligt att en vagnskadegaranti ingår. Det betyder att du enbart behöver teckna en halvförsäkring under de allra första åren. Däremot bör du komma ihåg att teckna helförsäkring när dessa år har passerat eftersom du annars står utan vagnskadeförsäkringen.

Jämför och teckna ny bilförsäkring.

Tilläggsförsäkring – extra trygghet

Även om en helförsäkring till bilen ger ett stort och brett ekonomiskt skydd bör du se över utbudet av tilläggsförsäkringar. Dessa kan både ge ett extra skydd, förbättra det skydd du redan har eller sänka kostnaden på självrisken.

Utbudet av tilläggsförsäkringar är olika mellan olika försäkringsbolag. Men de allra flesta går endast att teckna om du har helförsäkringen hos försäkringsbolaget. Några av de populäraste tilläggsförsäkringarna på marknaden är:

 • Drulleförsäkring

 • Självriskreducering

 • Hyrbil

 • Assistans

 • Olycksfall (rehab)

Råd till en bättre helförsäkring

Jämför. Att jämföra pris på helförsäkring till bilen är ett enkelt första steg för att inte betala för mycket. Något du gör enklast online. Här kan du snabbt jämföra försäkringsbolag och bilförsäkringar från ett stort urval av försäkringslösningar och priser. Det du ska komma ihåg är att du bör göra dessa jämförelser regelbundet. Risken är annars att du sitter med samma försäkringsbolag år efter år med ett avtal som inte alls är lika bra i jämförelse med konkurrerande bolag.

Fråga. Det finns mängder av tips på vad du kan göra för att få billigare premie på din bilförsäkring. Men i slutändan handlar det om vad försäkringsbolagen erbjuder för alternativ. Det kan vara allt från att du kan få rabatt om du har flera försäkringar hos bolaget som att rabatt fås om du har bilen inlåst på nätterna. Det rekommenderas därför att du alltid frågar ditt försäkringsbolag vad du kan göra för att pressa priset. Förstår du hur prissättningen fungerar är det dessutom enklare att kunna pressa priset – och med det ordna ett bättre försäkringsavtal.

Chatta med oss! Chatt