Försäkring för din Citroën

Hitta en bra bilförsäkring – jämför enkelt här

Ange ett giltigt registreringsnummer.
?
  • Samma priser som hos bolagen
  • Kostnadsfri rådgivning

Hur hittar jag den billigaste och bästa försäkringen för min Citroën?

Hur mycket en bilförsäkring kostar kan variera mycket mellan olika försäkringsgivare. För att hitta en försäkring till ett pris som passar din plånbok och din bil, gör du därför klokt i att noga jämföra de olika försäkringsgivarna med varandra.

Vagnskadeförsäkring för Citroën 

När du köper en ny Citroën i Sverige har bilen en vagnskadegaranti som gäller i 3 år. Under dessa 3 år räcker det att du har en halvförsäkring för att din Citroën ska vara maximalt skyddad. När vagnskadegarantin löper ut efter 3 år, behöver du teckna en helförsäkring för att din bil ska få samma skydd som vagnskadegarantin ger. Det är bara en helförsäkring som ersätter vagnskador. 

Märkesförsäkring Citroën 

Citroën har en märkesförsäkring, “Citroën Försäkring”, via Trygg-Hansa. En märkesförsäkring kan ge dig bättre villkor men också en dyrare premie. Exempel på vad som kan ingå i en märkesförsäkring är lägre självrisk, tillgång till auktoriserade verkstäder och snabbare skadehantering.

Det är dock inget måste att ha en särskild märkesförsäkring – du kan välja vilken försäkringsgivare och vilket erbjudande du vill. Genom att jämföra flera olika försäkringsgivare och deras erbjudanden får du bättre överblick över vilket skydd du kan få och till vilket pris. 

Om Citroën 

Citroën är ett franskt bilmärke med en lång historia. Citroën hade tidigare ett rykte om sig att vara en komplicerad bil, mycket på grund av sin hydrauliska fjädring. Och kanske minns du uttrycket “sitt-och-träng” (Citroën)? Numera är Citroën ett bilmärke med rykte som innovativt, särskilt när det gäller teknik. På svenska kallas Citroën -bilar ibland för cittror.

Grundades 1919 

Citroën grundades 1919 av André Citroën. Företagets innovation inom biltillverkning var tydlig redan då, när deras första bil Typ A (utrustad med 4-cylindrig motor) kunde komma upp i hela 65 kilometer i timmen. 1934 presenterade Citroën den första bilen som kunde massproduceras med den då unika fyrhjulsdriften. 
 
1955 kom en av Citroën mest framgångsrika modeller, Citroën DS, som snabbt blev en modern klassiker. Många andra tekniska innovationer följde, som exempelvis vridbara strålkastare. På 70-talet, efter flera misslyckade investeringar och industrispionage som gjorde att en av deras modeller stals av Renault, var Citroën helt bankrutt. 1976 köptes de upp av Peugeot och blev PSA Peugeot Citroën. 
 
Citroën har fått flera internationella utmärkelser genom åren, bland annat har bilmärket blivit utsedd till Årets bil i Europa hela tre gånger. Citroën har även lyckats ta hem segern i flera biltävlingar, däribland Monte Carlo-rallyt och Paris-Dakar Rallyt. Sedan 2021 ingår Citroën i den fransk-italiensk-amerikanska fordonskoncernen Stellantis.

Om Citroëns logotyp

Ingenjören André Citroën befann sig i Polen år 1900 och fick höra talas om nya versioner av mekaniska kugghjul. I ett system som han såg användes en kugghjulstyp som var vinkelskuren, vilket gjorde kugghjulen säkrare och mer tystgående. Kugghjulstypen kallades för pilkugg och vinklarna i sig kallades för chevronger.

André Citroën köpte rättigheterna till kugghjulen och anpassade dem för sina franska fabriker. Han valde sedan att använda de dubbla vinklarna i kugghjulen till logotypen för sitt nystartade bilföretag. Även om logotypens form och färger har förändrats genom åren, har de två vinklarna alltid funnits med.

Huvudkontor

Citroën huvudkontor ligger i Saint-Ouen, Frankrike. Stellantis, fordonskoncernen som Citroën ingår i, har sitt huvudkontor i Amsterdam i Nederländerna. Citroën svenska huvudkontor hittar du i Spånga (Stockholm).

Vanligaste Citroënmodellen i Sverige

Totalt fanns det 81 687 Citroën -bilar i trafik i Sverige i december 2023. 

Den vanligaste Citroënmodellen överlag i Sverige är Citroën C3. Den mesta sålda Citroën -modellen 2023 var Citroën C4. 

Citroën har flera populära modeller, en del av dessa finns som både plug-in hybrid och/eller helelektriska varianter: 

  • Citroën C5 

  • Citroën E-Berlingo 

  • Citroën C1 

  • Citroën C5 Aircross 

Citroën senaste innovation, Citroën C5X 2022 PHEV, beskrivs av företaget själva som: “elegansen hos en sedan, dynamiken hos en kombi och den sofistikerade attityden hos en SUV”. 

Jämför bilförsäkring för din Citroën

Vilse i försäkringsdjungeln? Som tur är finns Zmartas kostnadsfria jämförelsetjänst, som låter dig jämföra flera olika försäkringsgivare samtidigt. Du får snabbt överblick över olika bilförsäkringar och kan därför lättare hitta en som passar just din Citroën, till ett pris som du känner dig nöjd med. Att jämföra går på bara ett par knapptryck. 

Utforska olika bilmärken