Halvförsäkring för din bil

Jämför halvförsäkringar för din bil och byt enkelt och snabbt

Ange ett giltigt registreringsnummer.
?
  • Samma priser som hos bolagen
  • Kostnadsfri rådgivning
4,6 av 5 baserat på 20 911 omdömen
Alla som har tagit lån, valt elavtal eller försäkring via Zmarta får frågan via mejl att tycka till om oss på Trustpilot. Omdömen av verifierade kunder är markerade – de som syns på vår sajt är utvalda. Vårt Trustpilot-betyg är baserat på alla omdömen av både verifierade kunder och icke-verifierade användare, och beräknas med hjälp av faktorer som antal, stjärnbetyg och annat.
Ss
Sofi säger:

Lättanvändligt.

21 juni 2024
THs
Tosen Hajo säger:

Säljare jätte trevlig

21 juni 2024
FGs
Fernberg Gunilla säger:

Killen som hjälpte mig på Zmarta var hjälpsam och trevligt korrekt. Jag är super nöjd.

19 juni 2024

Vad är halvförsäkring?

En halvförsäkring ger mer skydd än en trafikförsäkring – förutom att den täcker skador på andras fordon och personskador, så ger den också ett ekonomiskt skydd vid brand-, glas- och maskinskador. Halvförsäkringen inkluderar även ett rättsskydd som hjälper dig ifall att du skulle hamna i en rättstvist relaterat till bilen du har försäkringen på.

Innehåll

Vad ingår i halvförsäkringen? 

I en halvförsäkring ingår en trafikförsäkring samt ett stort ekonomiskt skydd för både bilen och dig som förare. Viktigt att ha i åtanke är att villkor och priser kan skilja sig åt mellan olika försäkringsbolag. Så var noga med att ta reda på vad som ingår och vad som är viktigt för dig, när du jämför din bilförsäkring. 

Delkaskoförsäkring 

Delkasko är en term som används inom försäkringsbranschen för att beskriva det som ingår i en halvförsäkring, utöver trafikförsäkringen. Du kan alltså inte teckna en delkaskoförsäkring utan det du tecknar är en halvförsäkring. I en halvförsäkring för bil ingår förutom den obligatoriska trafikförsäkringen även det du kan läsa om nedan. 

Ekonomiskt skydd för bilen 

  • Brandskyddet ersätter de flesta skador som uppstått vid brand. Däremot gäller detta inte om branden har uppstått av kortslutning, frost eller köld. Det beror på att sådana bränder inte bör uppstå om du servar och underhåller din bil ordentligt. 

  • Glasskador på sido-, fram-, och bakfönster ersätts. Den vanligaste orsaken är stenskott. 

  • Stöld av bilen eller monterade delar till den ersätts. Är delarna fabriksmonterade brukar ersättningsnivån vara högre än om de är eftermonterade. Även skador på bilen och dess tillbehör som uppstått vid stöld eller stöldförsök ersätts. 

  • Maskinskada på vissa maskindelar samt elektronikdelar ersätts. Detta gäller främst motor och kraftöverföring, men på denna punkt finns alltid en begränsning. Det kan exempelvis vara att den endast gäller om bilen körts mindre än 10 000 mil eller är max 8 år gammal. 

Ekonomiskt skydd för personen 

  • Krisskyddet ger dig upp till 10 samtal hos en legitimerad psykolog eller terapeut efter en traumatisk händelse, till exempel en trafikolycka. 

  • Räddningsskyddet används om bilen plötsligt går sönder och du blir stående längst vägen långt hemifrån. I dessa fall ersätter försäkringen kostnaden för att en bärgningsbil ska transportera din bil till en verkstad. Därefter får du som förare ersättning för eventuell transport av bilen, dig själv och passagerare till hemorten. Transport till hemorten ingår även om bilen skulle bli stulen. 

  • Rättsskyddet kan användas om du kommer i tvist med någon person eller företag angående bilen. Skyddet ger ersättning för domstolskostnader och eventuella advokatkostnader om tvisten går upp i domstol. 

Hur mycket kostar en halvförsäkring för bil? 

Priset på en halvförsäkring är i snitt 3 323 kronor per år.* Priset kan variera beroende på var du bor och vilken bil du kör. Sen finns det många andra faktorer som du måste ha i åtanke. Som hur gammal din bil är och hur mycket du har tänkt köra. Försäkringsbolagen baserar priset på hur stor risk det är att du skulle vara med i en olycka. 

Försäkringsbolagen beräknar risken olika och därför kan du få olika pris från olika bolag. Med en tjänst som Zmarta får du pris från flera bolag samtidigt. Men kom ihåg att inte bara titta på priset, utan även på vad som ingår i din försäkring! 

Läs även: Statistik för 2021: Så mycket kostar bilförsäkringen där du bor 

*Priset är baserat på försäkringar tecknade av Insplanets kunder under 2021. Insplanet går numera under namnet Zmarta Försäkringar. 

Varför välja halvförsäkring? 

En halvförsäkring är det mellersta försäkringssteget av trafikförsäkring, halvförsäkring och helförsäkring. Nedan får du svar på varför du inte bör gå ner ett steg på försäkringstrappan och varför ett kliv upp inte heller alltid är rätt. 

Säkrare än trafikförsäkring 

Trafikförsäkringen erbjuder inget skydd för ditt eget fordon. Den är istället menad att ersätta skador på förare, passagerare och andra medtrafikanter samt andras fordon och ting som din bil orsakat. Därför behöver du en halvförsäkring om du vill ha något som helst försäkringsskydd för din bil. 

Halvförsäkringen erbjuder ett visst skydd för din bil, som till exempelersättning vid stöld eller vissa typer av bränder. Det är dock långt ifrån ett heltäckande skydd, och du måste fortfarande betala självrisk för att få ersättning. 

Halvförsäkringen är väldigt värdefull med tanke på rättsskyddet och krisskyddet som ingår i den. Rättsskyddet är speciellt viktigt eftersom det kan täcka väldigt höga belopp om du hamnar i en tvist. Blir det en utdragen tvist kan kostnaden i många fall växa till flera hundratusen kronor, något som de flesta inte kan hantera på egen hand. Därför är det också viktigt att försäkra sig mot. 

Helförsäkring inte alltid värd sin kostnad 

Helförsäkringen täcker allt som ingår i både trafik- och halvförsäkringen, men utöver det innehåller den även en vagnskadeförsäkring. En vagnskadeförsäkring betyder att du kan få ersättning för yttre skador på bilen vid en olycka, eller om du exempelvis råkar skrapa sönder lacken. Men för att få ersättning måste du betala en självrisk vilket ofta ligger på kring 3 000 kronor. Att betala så mycket för att laga en bil som är värd 3 000–5 000 tycker många är onödigt. I dessa fall är det ofta smartare att teckna en halvförsäkring. 

Har du en fabriksny bil brukar det ofta ingå en vagnskadegaranti de tre första åren. Eftersom vagnskadegarantin motsvarar vagnskadeförsäkringen i helförsäkringen räcker det att teckna en halvförsäkring de första åren. När vagnskadegarantin sen går ut rekommenderar vi dig att teckna en helförsäkring.  

Om en helförsäkring passar dig bättre kan du läsa mer om att teckna helförsäkring för bil. 

Råd för en bättre halvförsäkring 

Alla vill ha en billig halvförsäkring. Genom att jämföra erbjudanden och priser från olika försäkringsbolag får du en bra bildövermarknaden. Förstår du hur prissättningen fungerar är det enklare att kunna pressa priset – och med det ordna ett bättre försäkringsavtal. Nedan följer några bra tips att tänka på innan du tecknar en bilförsäkring. 

Ta reda på skillnaderna 

Många försäkringsbolag vill hellre sälja helförsäkringar istället för halvförsäkringar. Detta inte bara för att den kostar mer utan även för att det ger ett tydligare skydd för vad som ingår och inte ingår inom försäkringens ramar. Av den anledningen är prisskillnaden ofta inte så stor mellan halv- och helförsäkringar. 

Det du bör fråga dig är om den lilla prisskillnaden är värd det mindre försäkringsskydd du får vid enbart en halvförsäkring.

Jämför inte bara priset 

Allt för många stirrar sig blinda på priset när de väljer försäkring. De väljer den billigaste och är jättenöjda – fram till dagen då något händer. För det är när olyckan är framme som det verkligen visar sig om din försäkring är bra. Så var noga med att läsa vad som ingår i försäkringen och vilka villkor som gäller. Först då vet du att du har fått ett bra avtal. 

Försäkringsbolagen brukar ha olika erbjudanden och villkor. Självrisken och högsta ersättningsnivån kan variera, men även hur länge maskinskadeförsäkringen gäller. Därför bör du fundera över vilka punkter du anser är viktigast för dig och därefter söka en försäkring som uppfyller dessa på bästa sätt. 

Kolla upp om drulleförsäkring ingår 

Drulleförsäkring, också kallad allriskförsäkring, innebär att du kan få ersättning för skador på inredningen (exempelvis utspillt kaffe eller målarfärg) samt ersättning för borttappade nycklar och feltankning. En drulleförsäkring är en av de mest populära tilläggsförsäkringarna och du bör vara noga med att kontrollera om denna del ingår eller inte. 

Är halvförsäkring rätt för dig?

hel halv eller trafikförsäkring.png

Är du osäker på om halvförsäkring är rätt för dig och din bil? Vore det bättre med en helförsäkring, eller räcker det kanske att bara ha basskyddet som en trafikförsäkring erbjuder? Zmarta tipsar och går in i detalj om vad som ingår i varje försäkring.

Trafikskadelagen – kravet på trafikförsäkring

Enligt Trafikskadelagen (1975:1410) ska alla motordrivna fordon som är registrerade i bilregistret och som inte är avställda ha en trafikförsäkring. Detta är för att garantera att tredje part ska kunna få skadestånd då denna har rätt till det, samt att din ekonomi inte ska drabbas för kraftigt av ett skadeståndsanspråk. 

Det är du som är fordonets ägare och som använder fordonet mest som ska stå på försäkringen. Det är också du som blir skyldig att betala trafikförsäkringsavgift till Trafikförsäkringsföreningen (TFF), om fordonet saknar trafikförsäkring vid någon tid. 

Trafikförsäkringen gäller ofta, men inte alltid, utan självrisk. Det är vanligt att försäkringsbolag tar ut 1 000 kronor extra i självrisk om föraren av fordonet är under 24 år.

Tips för en säkrare bilfärd

1. Se till att ha rätt lufttryck

Kolla däcktrycket regelbundet. För lågt lufttryck ger en trögstyrd bil, är trycket för högt slits däcken onödigt mycket på mitten. Dessutom går det åt mer bränsle när trycket är för lågt.

2. Råkat ut för stenskott?

Boka tid hos en bilglasmästare så fort som möjligt, annars finns det risk att vindrutan spricker. Minska risken för framtida stenskott genom att hålla rätt avstånd i trafiken.

3. Kolla mönsterdjupet

Slitna däck ger längre bromssträcka och ökad risk för vattenplaning.

4. 3-sekundersregeln

Du kan lätt kolla om du håller rätt avstånd till bilen framför dig på vägen! Välj ut en punkt, till exempel en vägskylt, och när bilen framför dig har passerat skylten börjar du räkna sekunder. Håller du rätt avstånd ska det gå minst tre sekunder innan du själv passerar samma märke.

5. Låt bilen stå

Visste du att trötthet bakom ratten är ett lagbrott i Sverige? Låt bilen stå när du är trött, sömnbrist kan vara lika farligt som att köra rattfull.