Försäkring för din Volvo

Vi hjälper dig att hitta en bra bilförsäkring – jämför enkelt här

Ange ett giltigt registreringsnummer.
?
  • Samma priser som hos bolagen
  • Kostnadsfri rådgivning

Hur hittar jag den billigaste och bästa försäkringen för min Volvo?

Hur mycket en bilförsäkring kostar kan variera mycket mellan olika försäkringsgivare. För att hitta en försäkring till ett pris som passar din plånbok och din bil, gör du därför klokt i att noga jämföra de olika försäkringsgivarna med varandra.

Vagnskadegaranti för Volvo 

Ska du köpa en helt ny Volvo i Sverige? Då får du med en vagnskadegaranti som gäller i 3 år från det att du först registrerar bilen. Vagnskadegarantin skyddar din bil på samma sätt som vagnskadeförsäkringen gör, vilket betyder att du inte behöver teckna en helförsäkring direkt för att få maximalt skydd – det räcker med en halvförsäkring de första åren. Efter 3 år, när vagnskadegarantin löper ut, kan du välja att teckna en helförsäkring för att behålla den högsta skyddsnivån för din bil. 

Märkesförsäkring Volvo

Det finns en särskild märkesförsäkring för Volvo som heter “Volvia bilförsäkring”. Volvia grundades redan 1959 och var länge Volvos eget försäkringsbolag. Sedan 2001 är Volvia en del av If Skadeförsäkringar, vilket betyder att det är If Skadeförsäkringar som är försäkringsgivare när du tecknar en försäkring under varumärket Volvia. 

En märkesförsäkring ger dig bättre villkor än en generell bilförsäkring. Det kan till exempel handla om extra snabb skadereglering och reparation med originaldelar. Nackdelen med märkesförsäkringar är att premien kan bli dyrare. Du avgör själv om du behöver en märkesförsäkring till din Volvo.  Genom att jämföra flera olika försäkringsgivare och deras erbjudanden får du bättre överblick över vilket skydd du kan få och till vilket pris. 

Om Volvo 

Volvo är ett svenskt bilmärke som sedan 2010 ägs av kinesiska Geely Automobile. Volvo förknippas världen över med trygga, säkra familjebilar och för många svenskar är märket en självklar del av den svenska folksjälen.  

Grundades 1915

Bolaget Volvo AB grundades redan 1915 av SKF, Svenska Kullagerfabriken. “Volvo” betyder “jag rullar” på latin och tanken var först att bolaget skulle producera kullager under namnet Volvo till den amerikanska marknaden. Assar Gabrielsson, försäljningschef på SKF, och Gustaf Larson, civilingenjör, hade dock planer på bilproduktion. De ville själva konstruera och rita delarna till bilen, välja ut leverantörer som kunde sköta tillverkningen av bildelarna och sedan skulle monteringen ske med hjälp av erfarna montörer. Den första Volvon, Volvo ÖV4 (även kallad Jakob) rullade ut från fabriken på Hisingen 1927. Bilmärket Volvo hade sett dagens ljus. 

Under 1930-talet fokuserade Volvo på att producera robusta och pålitliga bilar som var lämpliga för Sveriges vägar och klimat. Man började också tillverka lastbilar under denna tid och lastbilarna hade stor del i Volvos framgång under de första åren. Vid andra världskrigets slut 1945 var Volvo ensamma i världen om att producera lastbilar, bussar, traktorer och personbilar. Detta ledde till internationella framgångar och omsättningen tog fart. På personbilssidan kom nya modeller ut på löpande band (bland andra Volvo PV444, Volvo PV544 och Volvo Amazon). 1959 introducerade Volvo trepunktsbältet som standard i sina bilar. 

1961 lanserade Volvo sin första renodlade sportbil, Volvo P1800. Den blev en ikonisk modell och bidrog till att sprida Volvos goda rykte världen över. Under 1960-talet expanderade Volvo också till nya marknader och etablerade dotterbolag i USA och Australien. Under 1970- och 1980-talen låg mycket av Volvos fokus på förbättring av säkerheten i personbilarna. 1982 blev ABS-bromsar standard och strax därefter även krockkuddar. Modellerna Volvo 240 och Volvo 740 fick stora framgångar, följda av modellerna Volvo 850 och Volvo 940 som blev kända för sin komfort och prestanda. 

Under 1990-talet lanserade Volvo nya modeller som S40 och S80. 1999 förvärvades Volvo av Ford Motor Company. På 2000-talet fortsatte Volvo att utveckla nya säkerhetsfunktioner och teknologier. De lanserade ESP (Electronic Stability Program) som standard 2002 och City Safety (som ska förhindra eller milda lågfartskrockar) 2008. Under 2000-talet lanserade Volvo också nya modeller som XC90 och V60. 

Volvo köptes av Zhejiang Geely Holding Group 2010. På 2010-talet kom modellerna XC40 och XC60, som har hyllats för sin design, prestanda och säkerhet. 2019 kom märkets första elbil, Volvo XC40 Recharge. Idag har Volvokoncernen mer än 100 000 medarbetare världen över och produktion i hela 18 länder. De senaste åren har Volvo satsat mycket på utvecklingen av elbilar och har som mål att uppnå nettonollutsläpp senast 2050. 

Huvudkontor 

Aktiebolaget Volvo har sitt huvudkontor i Göteborg. 

Om Volvos logotyp

Volvo har sedan 1930 använt järnmärket i sin logotyp. Järnmärket består av en cirkel försedd med en pil som pekar diagonalt uppåt åt höger. Järnmärket är det kemiska tecknet för järn och är i sig mycket gammalt: från början symboliserade märket planeten Mars i romarriket. När Volvos logotyp formgavs tänkte man sig att järnframställning var något med stark anknytning till Sverige sedan lång tid tillbaka, vilket skulle passa ett helsvenskt bilmärke. Idag används järnmärket även för att symbolisera maskulinitet, men när det kommer till Volvos logotyp är det just järnet som åsyftas.  

Det var porträttmålaren Erik Helmer MasOlle som formgav logotypen. På de första bilarna fästes det förkromade järnmärket på kylaren med hjälp av ett diagonalt band. Denna snedställda linje blev med tiden en del av Volvos grafiska profil. Idag känner vi direkt igen personbilar och lastbilar med ett diagonalt streck över grillen som Volvo-bilar. Volvo har också länge använt företagsnamnet skrivet med versaler i typsnittet Egyptienne som sin logotyp. 

Vanligaste Volvo-modellen i Sverige

Totalt fanns det 1 049 936 Volvo-bilar i trafik i Sverige i december 2023, och Volvo är med god marginal Sveriges vanligaste bilmärke. 
 
Den vanligaste modellfamiljen överlag i Sverige är Volvo V70. Modellfamiljen tillverkades i tre generationer innan det sista exemplaret rullade ut från fabriken 2016, och bilen har varit Sveriges mest sålda bil 20 år i rad. Den mest sålda Volvo-modellen 2023 var Volvo XC40, en kompakt SUV med den senaste säkerhetstekniken. 

Andra populära Volvo-modeller är: 

  • Volvo V60 

  • Volvo XC60 

  • Volvo V40 

  • Volvo XC70 

Jämför bilförsäkring för din Volvo

Vilse i försäkringsdjungeln? Som tur är finns Zmartas kostnadsfria jämförelsetjänst, som låter dig jämföra flera olika försäkringsgivare samtidigt. Du får snabbt överblick över olika bilförsäkringar och kan därför lättare hitta en som passar just din Lexus, till ett pris som du känner dig nöjd med. Att jämföra går på bara ett par knapptryck.

Utforska olika bilmärken