loans
Bolånekalkylator

Bolånekalkyl - så mycket får du låna

Räkna på bolån med hjälp av vår bolånekalkylator och få en uppskattning av hur mycket du kan låna. Helt kostnadsfritt och utan kreditupplysning.

Boende
Andra lån
Ekonomi
Boende

Boende

Hur vill du bo?

 • Svar direkt
 • Binder dig inte till något
4,6 av 5 baserat på 20 892 omdömen
Alla som har tagit lån, valt elavtal eller försäkring via Zmarta får frågan via mejl att tycka till om oss på Trustpilot. Omdömen av verifierade kunder är markerade – de som syns på vår sajt är utvalda. Vårt Trustpilot-betyg är baserat på alla omdömen av både verifierade kunder och icke-verifierade användare, och beräknas med hjälp av faktorer som antal, stjärnbetyg och annat.
A
Ali säger:

Det är mindre ränta kanske därför jag säger bra.

10 juni 2024
TE
Tony Eriksson säger:

Hjälpa min bror.

10 juni 2024
A
Agneta säger:

Snabbt beslut!

3 juni 2024

Bolånekalkylator – räkna på bolån

Bolånet du kan ansöka om kan ligga på allt mellan 150 000 och 10 000 000 kronor. Genom att visa dig hur mycket du behöver betala per månad hjälper Zmartas bolånekalkylator dig att bedöma vilket boende du har råd med och vilket lån som är bäst för dig. I slutändan, ju högre förtroende en bank eller långivare har för din förmåga att betala tillbaka lånet, desto högre lån kommer de att erbjuda dig.

Det är viktigt att ta följande grundläggande faktorer i beaktande när du räknar på ditt bolån: bostadspriset, kontantinsatsen och räntan på lånet.

 • Räkna på hur mycket du kan ta i bolån

 • Se din månadskostnad

 • Jämför långivare och få lånelöfte direkt

 • Låna mellan 150 000 – 10 000 000 kronor

Hur mycket behöver jag amortera?

Enligt lag måste du amortera på ditt bostadslån om belåningsgraden överstiger 50 % av bostadens värde. Detta amorteringskrav gäller endast lån som tecknats den 1 juni 2016 och senare, din totala årsinkomst före skatt kommer också att ta hänsyn till det. 

Om belåningsgraden, dvs. lånets storlek i förhållande till bostadens marknadspris, överstiger 70 % måste du amortera av 2 % per år på lånet. Ligger belåningsgraden mellan 50 och 70% blir din årliga amortering 1 % på lånet. Har du ett bostadslån som överstiger 4,5 gånger din årliga bruttoinkomst måste ditt lån amorteras med ytterligare 1 % varje år. 

Kontantinsats

Du måste betala minst 15 % av den totala kostnaden för bostaden som en deposition dvs. kontantinsats. Men ju större den initiala kontantinsatsen är, desto mindre blir din månatliga betalning och desto mindre ränta kommer du att betala över tiden. Därför är det generellt sett fördelaktigt att betala en kontantinsats på mer än 15 % av totalpriset om du kan.

Om ditt lån värderas till mer än 70 % av ditt bostadspris, måste du betala av 2 % på ditt lån varje år. Om din belåningsgrad däremot är under 70 %, men fortfarande över 50 %, behöver du endast betala av 1 % varje år.

Vilken ränta är det på bolån?

Räntor på bolånet skiljer sig från långivare till långivare- och sätts individuellt, därför är det viktigt att du jämför bolåneräntor och räknar på kostnaden innan du ansöker om bolån.

Att ha en fast ränta kan vara bra för att undvika risken att räntan stiger. När perioden som räntan är bunden till är över blir räntan en så kallad rörlig ränta. Att ha en fast ränta kan vara fördelaktigt för att undvika räntehöjningar av din bank eller långivare. Samtidigt som en rörlig ränta innebär ett större risktagande, kan den också ge dig större flexibilitet när den justeras nedåt och ligger ofta på en lite lägre nivå än de bundna räntorna. En låntagare kan inte själv justera räntan nedåt, det bestämmer banken.

Hur mycket kan man låna baserat på sin inkomst?

Vi kan ta en titt på ett exempel där du tjänar 30 000 kronor per månad. Hur mycket pengar kan du låna om du tjänar 30 000 kronor per månad?

Vi kan multiplicera 30 000 kronor med 12 för att få en årsinkomst på 360 000 kronor per år före skatt. I allmänhet är maxgränsen för att beviljas ett lån baserat på din inkomst någonstans mellan 5 och 6 gånger din inkomst. Det exakta beloppet kan bero på banken och lånevillkoren, men vi kan anta att maxbeloppet i detta fall är 5 gånger årsinkomsten. Därför kan vi multiplicera 360 000 med 5 för att få det totala möjliga lånet på 1 800 000 kronor.

Förutom att lånet inte är mer än 5 eller 6 gånger den årliga inkomsten, finns det också en minsta kontantinsats för att köpa en bostad. Det minsta kontantinsatskravet är 15 % av det totala bostadspriset, men resten kan komma från bolånet. Med ett lån på 1 800 000 kan vi bestämma högsta möjliga bostadspris genom att dividera 1 800 000 med 0,85 (belåningsgraden) för att få 2 117 647 kronor. Därför kan vi med ett bostadspris på 2 117 647 dra av vårt lån på 1 800 000 från det totala bostadspriset och få vår minsta kontantinsättning på 15 %, vilket är 317 647 kronor.

Månadskostnad på bolån – exempelberäkning

Med hjälp av Zmartas bolånekalkylator kan vi se att månadskostnaden skulle bli ca 7 500 kronor under dessa förutsättningar och med en genomsnittlig ränta på 3 %.

Enligt exemplet blir amorteringskravet på lånet 2 % per år eftersom bostaden är belånad mer än 70 %. Det kommer även att finnas ytterligare 1 % i amorteringskrav eftersom lånet är mer än 4,5 gånger årsinkomsten. Totalt blir alltså amorteringskravet 3 % varje år.

Banker och långivare kommer att bedöma om det är möjligt för dig att klara månadskostnaden mot bakgrund av dina övriga utgifter. Dessutom kanske inte långivare erbjuder dig detta högsta möjliga lån om din kreditvärdighet är lägre än idealisk, eller om dina utgifter och skulder är för höga.

Om du har en högre årsinkomst och bra kreditvärdighet behöver det inte betyda att du kan få ett större lån. Om du rent tekniskt kan få ett lån på 5 000 000 kronor baserat på din årsinkomst och kreditvärdighet, men har en kontantinsats på 317 550 kronor, kommer du att kunna låna max 1 800 000 kronor.

Lån på 2 miljoner – vad blir månadskostnaden?

Lån på 2 miljoner, månadskostnad, ränta och räntekostnad, uppläggningsavgift och aviavgifter, det är med andra ord inte bara lånet som du kommer att betala.  

Säg att du ansöker och tar ett lån på 2 miljoner med en rörlig ränta på 3,5 %, din räntekostnad blir då 2 000 000 x 0,035 / 12 = 5 833 kronor per månad i ränta.  

Tillsammans med dina andra avgifter (om de finns), så slår du ihop amorteringen av lånet tillsammans med räntekostnaden, detta kommer att vara din månadskostnad. Tänk på att om du har en rörlig ränta så kan din månadskostnad variera beroende på läget. 

Kontantinsats när du lånar 2 miljoner 

Kontantinsatsen när du lånar 2 miljoner är 300 000 kronor, det motsvarar 15% av lånebeloppet. Detta eftersom banken endast godkänner ett lån på upp till 85% av bostadens värde.

Krav på bolån – är du berättigad till ett lån?

Finns det några villkor för att kunna få bolån? Ja, du måste uppfylla vissa grundläggande krav för att få ett bolån via Zmarta.

Zmartas bolånekrav är:

 • Du måste vara bosatt i Sverige.

 • Du måste vara minst 18 år gammal.

 • Du får inte ha obetalda skulder hos Kronofogden.

 • Du ska ha en årsinkomst på minst 100 000 kronor.

Vi ser fram emot att hjälpa dig att finansiera ditt drömboende när du uppfyller dessa krav, och grattis om du redan är berättigad till ett bolån! I slutändan kommer dock långivarna att bedöma varje fall individuellt och det finns många faktorer som ökar sannolikheten för att du får flera
låneerbjudanden.

Utöver de grundläggande kriterierna som listas ovan för bolånekalkylatorn, kommer långivarna också att överväga saker som hur länge du har varit anställd och vilken typ av anställning du har. De kommer också att ta i beaktande om du ansöker ensam eller tillsammans med någon annan, om du har barn, om du har utestående lån och om du äger en bil.

I grund och botten, när du ansöker om ett lån, vill långivarna bestämma hur mycket de ska erbjuda dig baserat på din sannolikhet att kunna betala tillbaka lånet.

Kan du ändra eller öka ditt lån?

Om du redan framgångsrikt har fått ett bolån kan du vara intresserad av att antingen förbättra dina lånevillkor eller öka lånet. Zmarta kan hjälpa dig att hitta det bästa erbjudandet för båda dessa.

Om du vill utmana och förbättra villkoren för ditt befintliga lån, kan du jämföra bolån och förhoppningsvis förbättra din ränta. Zmarta hjälper dig att utvärdera ditt hems nuvarande värde och kvaliteten på dina nuvarande lånevillkor. Då kommer du också att kunna se och jämföra ditt låns ränta med andra bankers lån. Då kan Zmarta hjälpa dig att byta lån till en bank eller långivare med bättre räntor och bättre bolånevillkor.

Förutom att kunna jämföra och byta bolån kan du även öka ditt nuvarande lånebelopp genom att utöka ditt bolån. Denna process kan spara pengar genom att kombinera dina separata privatlån till stora lån med lägre ränta. Att höja ditt bolån kan också ge dig råd med renoveringsprojekt som du annars bara skulle kunna drömma om eller väntar på att kunna göra en dag.

Andra typer av lån för dig hos Zmarta

På Zmarta kan vi hjälpa dig att få det bästa lånet för dig som hjälper dig att ha råd med många av livets utgifter för nöjen och nödvändigheter. Förutom att hjälpa dig att ha råd med ditt drömhus med bästa möjliga bolån kan du även använda Zmarta för att få bästa möjliga privatlån, billån, samlingslån, företagslån, försäkringar och elavtal. Våra processer är konsekventa och pålitliga för var och en av dessa typer av lån, så vi hoppas att du är nöjd med din erfarenhet och inte kommer att tveka att återkomma i framtiden för ytterligare ekonomisk hjälp.

Granskad av

Caroline Wedberg, produktägare på Zmarta
Caroline Wedberg, produktägare på Zmarta

Caroline Wedberg

Produktägare / Kundupplevelse och sälj

Caroline är produktägare på Zmarta och har jobbat inom finanssektorn i över 16 år med fokus på privatlån och bolån. Caroline har erfarenhet av flera olika roller inom finans och affärsutveckling, bland annat som säljare, försäljningschef och country manager. Hon har en examen inom marknadsförsäkring och ekonomi från Högskolan i Halmstad.

13 maj 2024

Andra tjänster

Hitta rätt bilförsäkring

Olika bilar behöver olika försäkringar, har du rätt försäkring till din bil?

 • Trafikförsäkring
 • Halvförsäkring
 • Helförsäkring

Skräddarsydda elavtal

Hitta och byt till elavtal utifrån dina behov.

 • Rörliga och fasta elpriser
 • Miljövänlig el
 • Sälj solel

Låna pengar

Hitta lånet med bäst ränta och villkor för dig.

 • Privatlån
 • Samlingslån
 • Bolån

Vanliga frågor och svar

 • Hur räknar jag ut räntan på bolånet?
 • Vad blir månadskostnaden på ett bolån?
 • Kan jag ansöka om bolån med en medsökande?

Hur kan vi hjälpa dig?

Bolånekalkyl

Få en uppskattning om hur mycket du kan låna med vår bolånekalkyl.

Flytta bolån

Flytta bolånet och sänk din månadskostnad.

Utöka bolån

Har du plats för att låna mer på din bostad?

Huslånskalkyl

Räkna på räntan för huslån och jämför långivare utan att binda dig till något.

Lånelöfte

Ansök, jämför och hitta det bästa lånelöftet för dig.

Bolån

Jämför och ansök om bolån kostnadsfritt.