Försäkring för din Renault

Hitta en bra bilförsäkring – jämför enkelt här

Ange ett giltigt registreringsnummer.
?
  • Samma priser som hos bolagen
  • Kostnadsfri rådgivning

Hur hittar jag den billigaste och bästa försäkringen för min Renault?

Hur mycket en bilförsäkring kostar kan variera mycket mellan olika försäkringsgivare. För att hitta en försäkring till ett pris som passar din plånbok och din bil, gör du därför klokt i att noga jämföra de olika försäkringsgivarna med varandra.

Vagnskadegaranti för Renault

Om du köper en ny Renault i Sverige får du med en vagnskadegaranti på köpet. Vagnskadegarantin gäller i 3 år och skyddar bilen på samma sätt som vagnskadeförsäkringen gör. Det betyder att du bara behöver ha en halvförsäkring på din nya Renault för att den ska ha maximalt skydd de första 3 åren. När vagnskadegarantin löper ut, kan du välja att teckna en helförsäkring om du vill behålla samma goda skydd. 

Märkesförsäkring Renault

Renault har tagit fram en särskild märkesförsäkring för sina bilar - “Renault Försäkring” - i samarbete med If Skadeförsäkring. Med en märkesförsäkring kan du få utökade förmåner. Det kan till exempel handla om förlängd maskinskadegaranti eller reparationer på märkesverkstäder. Dock kan en märkesförsäkring innebära en högre premie än en generell bilförsäkring. Behöver du de extra förmåner som kommer med en märkesförsäkring? Det avgör du själv. Genom att jämföra flera olika försäkringsgivare får du bättre överblick över vilket skydd du kan få och till vilket pris.

Om Renault

Renault Group är en fransk biltillverkare med anor från slutet av 1800-talet. Märket Renault är känt för sina sportiga egenskaper, men har även många modeller anpassat för olika sammanhang och livsstilar. I Renault Group ingår märkena Renault, Dacia, LADA, Alpine och Mobilize.

Grundades 1899

Renault grundades 1899 i Frankrike av de tre bröderna Renault. Marcel och Fernand drev företaget och den tredje brodern, Louis, var anställd och ansvarade för design och produktutveckling. År 1900 stod deras Voiturette 1CV klar, som anses vara den första bilen av typen sedan (alltså en bil med tak). 

Bröderna ställde upp med sina bilar i olika racingtävlingar och rönte fina framgångar. Tyvärr dog Marcel i en tävlingsolycka 1903 och Fernand drog sig strax därpå ur företaget, vilket lämnade Louis ensam kvar. Han reste till USA 1910 och fick där se hur Ford arbetade med löpande-band-tekniken i sina fabriker. Han tog med sig tekniken hem till Frankrike, vilket gjorde Renaults fordonstillverkning framgångsrik.  

Före första världskriget producerade Renault främst bussar och transportbilar. När kriget kom började man ägna sig åt krigsproduktion och byggde bland annat världens första moderna stridsvagn, Renault NF. När man efter kriget återgick till civilproduktion var det traktorer som var huvudfokus. 

Under andra världskriget tillverkade Renault lastbilar åt Tyskland och deras fabriker bombades därför av de allierade. Franska staten gick in och tog över Renault vid krigets slut, vilket gjorde att produktionen kunde fortsätta. 1947 presenterade Renault en av sina mest kända modeller, Renault 4CV – en småbil till ett rimligt pris, som blev mycket populär. På 1960-talet kom två andra kända modeller, Renault 4 och Renault 16. Under den här tiden började Renault också samarbeta med flera andra fordonstillverkare och tillverkade Renault-versioner av deras modeller.  

På 1980-talet gick Renault med stora förluster, men efter massiva omstruktureringar lyckades man vända trenden. 1984 lanserades Reanult Escape, vilket anses vara världens första minibuss. På 1990-talet kom flera framgångsrika modeller, bland annat Renault Clio, vilket är den vanligaste Renault-modellen på svenska vägar. Framgångarna har fortsatt sedan dess och 2016 var Renault världens nionde största biltillverkare. Idag är Renault nära partner med två andra företag, Nissan och Mitsubishi Motors, och anser sig ha en unik expertis inom elektrifiering av bilar.

Huvudkontor

Renault har sitt huvudkontor i Boulogne-Billancourt i Frankrike.

Om Renaults logotyp

Den Renault-logga som vi känner till idag har gått igenom en rad förändringar sedan företaget bildades för över 100 år sedan. Den första logotypen var i form av en bronsfärgad medaljong i jugendstil, prydd med sirliga band och bokstaven “R” i dubbel uppsättning. 1906 fick logotypen formen av ett kugghjul med en stiliserad bild av fronten på bilmodellen Renault AK i mitten, för att symbolisera Renaults framgångar inom racing. Under första världskriget bestod loggan av en stridsvagn, omringad av en enkel cirkel.

1923 introducerade Renault ett emblem på sina bilar, i form av en metallcirkel omgiven av ett galler och namnet Renault i blockbokstäver.  Detta var praktiskt på grund av franska bestämmelser, som krävde att fordonets signalhorn skulle placeras bakom en skyddande grill. Under de kommande åren utvecklades emblemet och formades som en diamant istället för en cirkel. 1945 hamnade diamanten på en gul bakgrund. 

Under 1970- och 1980-talen fick diamanten ett hål i mitten och såg mer futuristisk ut, så att den påminde om ett Möbiusband. Mellan 1992 och 2004 tappade Reanult-diamanten sina distinkta linjer och blev mer stiliserad. Mellan 2004 och 2021 gick diamanten istället i monokromt silver och hade mjukare vinklar. Den allra senaste versionen av Renaults logga visar en variant på diamantformen, fast med labyrintliknande, svarta linjer och mer spetsiga vinklar.

Vanligaste Renault-modellen i Sverige

Totalt fanns det 164 044 Renault-bilar i trafik i Sverige i december 2023. 
 
Den vanligaste modellfamiljen överlag i Sverige är Renault Clio, en småbil som har utsetts till Årets bil i Europa två gånger. Den mest sålda Renault-modellen 2023 var Renault Kangoo, en smidig varutransportbil. Andra populära Renault-modeller är: 

  • Renault Mégane 

  • Renault Trafic 

  • Renault Captur 

  • Renault Master 

Jämför bilförsäkring för din Renault

Vilse i försäkringsdjungeln? Som tur är finns Zmartas kostnadsfria jämförelsetjänst, som låter dig jämföra flera olika försäkringsgivare samtidigt. Du får snabbt överblick över olika bilförsäkringar och kan därför lättare hitta en som passar just din Renault, till ett pris som du känner dig nöjd med. Att jämföra går på bara ett par knapptryck.

Utforska olika bilmärken