Bilförsäkring för Saab

Saab

Allt du behöver veta när du ska försäkra din Saab.

Om Saab

Saab grundades 1937 och 1947 rullade de första Saab-bilarna ut på de svenska vägarna. Många populära Saab-modeller har producerats sedan dess och lanserats både i Sverige och utomlands. De flesta känner säkert igen exempelvis Saab 900 som blev Saabs mest sålda bil genom tiderna, och Saab 9000 som kom i slutet på 80-talet. Även de senare modellerna, Saab 9-3 och Saab 95 blev populära. Saab har haft en stor roll i svensk fordonshistoria och inte bara bilar har tillverkats:

 • 1937: Saab grundas i Trollhättan som flygplanstillverkare.

 • 1947: Den första Saab-bilen presenteras.

 • 1955: Saab 9-3 lanseras och blir en stor succé bland bilägare.

 • 1968: Saab Scania föds.

 • 1989: Saabs biltillverkning separeras från Saab Scania och blir till Saab Automobile och General Motors blir delägare.

 • 2000: General Motors tar över hela Saab automobile.

 • 2011: På grund av General Motors finansiella svårigheter försätts Saab automobile i konkurs, vilket innebär slutet för Saabs biltillverkning.

 • 2013–2014: Tillverkningen av Saab 9-3 upptogs tillfälligt igen i Trollhättan.

I dagsläget är Saab ett av världens mest innovativa försvars- och säkerhetsföretag och tillverkar bland annat stridsflygplan och ubåtar.

En del att tänka på när du ska försäkra din Saab

Är du en Saab-ägare som söker efter rätt försäkring? Det första som du bör känna till är att det är obligatoriskt att ha minst en trafikförsäkring. Om du inte har en trafikförsäkring blir du skyldig att betala en straffavgift för varje dag din Saab är oförsäkrad. Vi har i denna artikel samlat information om olika försäkringsnivåer, tips för dig som bilägare, och vad du ska tänka på innan du tecknar en bilförsäkring för din Saab.

Trafikförsäkring för Saab

Enligt gällande trafikskadelag är du som bilägare skyldig att teckna en trafikförsäkring som ger ett grundskydd för dig och dina medtrafikanter. Enda tillfället det inte krävs trafikförsäkring är om du har din Saab avställd. Skyddet i en trafikförsäkring omfattar dig och dina passagerare samt andra trafikanter och deras fordon och egendom vid exempelvis en kollision. Skyddet täcker dock inte skador på det egna fordonet, därför kan det vara en bra idé att titta på nästa försäkringsnivå.
Läs mer om trafikförsäkring för Saab här

Halvförsäkring för Saab

Eftersom trafikförsäkring endast täcker personskador samt andras egendom bör du se till att ha ett utökat skydd för din Saab, som exempelvis en halvförsäkring. Då ingår förutom trafikförsäkring även

 • rättsskydd

 • räddning

 • maskinskada

 • stöld

 • glas

 • brandskydd

Tänk dock på att villkor och annat kan variera mellan de olika försäkringsbolagen så jämför innan du tecknar din bilförsäkring. Halvförsäkring rekommenderas till nya bilar som har en aktiv vagnskadegaranti samt till den Saab som har några år på nacken.
Läs mer om halvförsäkring för Saab här

Helförsäkring för Saab

Då Saab inte har någon nybilstillverkning längre, har en Saab du köper idag troligtvis ingen vagnskadegaranti som ingår. Då kan en helförsäkring vara rätt alternativ för dig, eftersom den inkluderar en vagnskadeförsäkring som ersätter skador på din Saabs kaross. Med en helförsäkring ingår även trafik- och halvförsäkring. Om du behöver ett mer omfattande skydd och är rädd om både in- och utsidan på din Saab kan en helförsäkring vara rätt för dig.
Läs mer om helförsäkring för Saab här

Märkesförsäkring för Saab

Det finns ytterligare en nivå av försäkring för dig som är beredd att betala lite extra i försäkringspremie för din Saab, nämligen en märkesförsäkring. En märkesförsäkring är skräddarsydd för just en Saab och det ingår förmåner som reparation med originaldelar, snabb skadehantering och lägre självrisk. Men exempelvis en helförsäkring kan omfatta liknande villkor och skydd, så här gäller det att jämföra. Själva märkesförsäkringen behöver du själv hämta in prisförslag på, och vi kan sedan hjälpa dig genom att jämföra mot andra försäkringar från våra samarbetspartners.

Är en Saab dyr att försäkra?

En Saab ligger lite under mellannivå när det gäller pris för försäkring. Men hur du använder din Saab, din ålder, samt var i landet du bor påverkar. Det styr även ditt behov av försäkringsnivå. Om du till exempel kör mest på landsväg krävs ett visst skydd, och bor du i storstad kanske stöldrisken ökar och därmed ändras försäkringsbolagets riskbedömning. Är du en erfaren bilist med många skadefria år och tecknar en bilförsäkring kan det också ha en effekt på det du i slutändan betalar för din bilförsäkring. Här hittar du en översikt på kostnader för att försäkra en Saab.

Våra 5 tips när du ska teckna en bilförsäkring

1. Jämför med olika försäkringsbolag innan du väljer bilförsäkring

Jämför alltid både villkor och kostnader från olika försäkringsbolag innan du bestämmer dig. Kanske kan du samla dina försäkringar hos ett och samma försäkringsbolag och spara en slant?

2. Vilken Saabtyp är du?

Att äga en Saab är att äga en del av svensk bilindustris historia. Oavsett vilken modell du väljer får du en klassisk bil med komfort och säkerhet som känns igen av de flesta ute på vägarna. Den sista Saaben som producerades var Saab 9-3 Aero Sedan, med 200 hästkrafter och turbo 4-motor under huven. Endast 420 exemplar av denna modell rullade ut på vägarna.

3. Hur mycket försäkringsskydd behöver jag?

Ditt behov av försäkring är väldigt individuellt. Kanske kan en halvförsäkring räcka om din Saab är av äldre modell? Kanske använder du bara bilen vid enstaka tillfällen eller kör långa sträckor dagligen? Var parkerar du bilen under nattetid – på egen uppfart eller på allmän gata? Det gäller att tänka igenom dina behov innan du bestämmer nivå på din försäkring.

4. Bilspara

Att äga en bil är en kostnad som kräver utrymme i din ekonomi. En god idé kan vara att spara en slant som enbart är avsedd för bilen. Då har du en buffert ifall extra kostnader i samband med ditt bilägande dyker upp.
Läs mer om kostnader för att äga en bil här

5. Alla försäkringar på ett och samma ställe

Har du redan ett försäkringsbolag till andra försäkringar? Att samla alla dina försäkringar hos ett och samma försäkringsbolag, inklusive din bilförsäkring, kan göra att du sparar pengar. Det medför oftast lägre självrisk, rabatter och andra förmåner, plus att det förenklar ditt försäkringsliv om du har allt samlat på ett ställe!

Jämför försäkringar med oss på Zmarta

Vi på Zmarta finns här för att förenkla ditt försäkringsliv, vi jämför olika bilförsäkringar, både villkor och kostnader, och utgår från dina förutsättningar och behov. Med hjälp av av vår jämförelsetjänst är det enkelt att jämföra olika försäkringsbolag och deras erbjudanden. För du vill väl ha rätt skydd för dig till en premie som passar ditt billiv och plånbok? Testa kostnadsfritt genom att fylla i vårt formulär idag.

Chatta