Försäkring för din Saab

Jämför bilförsäkringar här och spara pengar 

Ange ett giltigt registreringsnummer.
?
  • Samma priser som hos bolagen
  • Kostnadsfri rådgivning

Hur hittar jag den billigaste och bästa försäkringen för min Saab?

Hur mycket en bilförsäkring kostar kan variera mycket mellan olika försäkringsgivare. För att hitta en försäkring till ett pris som passar din plånbok och din bil, gör du därför klokt i att noga jämföra de olika försäkringsgivarna med varandra.

Vagnskadegaranti för Saab

Då Saab inte har någon nybilstillverkning längre, har en Saab du köper idag troligtvis ingen vagnskadegaranti som ingår. Då kan en helförsäkring vara rätt alternativ för dig, eftersom den inkluderar en vagnskadeförsäkring som ersätter skador på din Saabs kaross, på samma sätt som en vagnskadegaranti hade gjort.

Märkesförsäkring Saab

Om du vill kan du välja en särskild märkesförsäkring till din Saab. If Skadeförsäkringar, Folksam och Svedea är exempel på försäkringsgivare som erbjuder märkesförsäkringar för Saab. En märkesförsäkring kan ge dig utökade förmåner, som kan bestå av exempelvis tillgång till märkesverkstäder och förlängd maskinskadegaranti. Nackdelen är att en märkesförsäkring kan bli dyrare än en generell bilförsäkring. Du kan välja fritt mellan olika försäkringsgivare och deras erbjudanden. Genom att jämföra flera olika försäkringsgivare får du bättre överblick över vilket skydd du kan få och till vilket pris.

Om Saab

Saab Automobile var en svensk biltillverkare som tillverkade över 2,5 miljoner bilar mellan 1947 och 2014. Att äga en Saab är att äga en del av svensk bilindustris historia. 

Grundades 1947

Försvarskoncernen Saab AB, grundad 1937, började med biltillverkning 1947. Därför kan man säga att Saab som bilmärke etablerades just 1947. Här är en kort historik över bilmärket: 

1937: Saab AB grundas i Trollhättan som flygplanstillverkare. 

1947: Den första Saab-bilen, Saab 92001, presenteras. Den var en prototyp som låg till grund för Saab 92, som kom ut två år senare. 

1955: Saab 9-3 lanseras och blir en stor succé bland bilägare både i Sverige och utomlands. 

1968: Saab blir en del av Scania, som producerar lastbilar, bussar och militärfordon. 

1989: Saabs biltillverkning separeras från Saab Scania och blir till Saab Automobile. General Motors blir delägare. 

2000: General Motors tar över hela Saab Automobile. 

2011: På grund av General Motors finansiella svårigheter försätts Saab Automobile i konkurs, vilket innebär slutet för Saabs biltillverkning. 

2013–2014: Tillverkningen av Saab 9-3 upptogs tillfälligt igen i Trollhättan. 

Många populära bilmodeller producerades under bilmärkets livstid och lanserades både i Sverige och utomlands. De flesta känner säkert igen exempelvis Saab 900, som blev Saabs mest sålda bil genom tiderna, och Saab 9000 som kom i slutet på 80-talet. Även de senare modellerna, Saab 9-3 och Saab 95 blev populära. Saab har haft en stor roll i svensk fordonshistoria. 

Även om biltillverkningen har upphört finns Saab AB kvar i allra högsta grad. Det är ett av världens mest innovativa försvars- och säkerhetsföretag och tillverkar bland annat stridsflygplan och ubåtar. 

Vad står Saab för? 

Flygplanstillverkaren Saab såg dagens ljus 1937 i Trollhättan. Företagets syfte var att förse det svenska flygvapnet med plan i en tid då Europa stod inför ännu ett krig. Det fullständiga namnet på företaget var “Svenska Aeroplan Aktiebolaget”, vilket gav förkortningen Saab. Det var först tio år senare som de första Saab-bilarna rullade ut på de svenska vägarna. 

Om Saabs logotyp

Saab är ett företag som har genomgått många förändringar under årens lopp, vilket också speglas i logotypen. Den första loggan kom ut 1939 och visade ett bombplan, närmare bestämt Saab B 3. Detta plan grundades på det tyska planet Junkers Ju 86. Några år senare, 1945, kom en version av logotypen som istället visade en stiliserad bild av det helt egenproducerade planet Saab B18.  

1974 dök den röda gripen (ett fabeldjur som är delvis lejon och delvis rovfågel) upp för första gången. Teorierna lutar mot att valet av gripen var en blinkning till Saabs tidigare partner Scania. Scania är ju som bekant baserat i Skåne, och på Skånes landskapsvapen hittar man en grip i rött och blått. Gripen i rött med sin gyllene krona och blå bakgrund förekom i olika versioner de kommande åren, ofta ihop med texten “Saab” i fet stil och omgiven av en cirkel. I slutet av bilmärket Saabs historia förekom även enbart texten Saab i silver, men det är gripen som de allra flesta förknippar med märket än idag. 

Vanligaste Saab-modellen i Sverige

Totalt fanns det 112 103 Saab-bilar i trafik i Sverige i december 2023. 

Den vanligaste modellfamiljen överlag i Sverige är Saab 9-3, en bekväm och kompakt familjebil. Den allra sista Saaben som lämnade fabriken i Trollhättan såldes i november 2019 på auktion för 465 000 kronor, flera år efter att Saab Automobile försatts i konkurs. Det var en Saab 9-3 Aero Sedan Turbo från 2014. Andra populära Saab-modeller är: 

  • Saab 9-5 

  • Saab 900 

  • Saab 9000 

  • Saab 96 

Jämför bilförsäkring för din Saab

Vilse i försäkringsdjungeln? Som tur är finns Zmartas kostnadsfria jämförelsetjänst, som låter dig jämföra flera olika försäkringsgivare samtidigt. Du får snabbt överblick över olika bilförsäkringar och kan därför lättare hitta en som passar just din Saab, till ett pris som du känner dig nöjd med. Att jämföra går på bara ett par knapptryck.

Utforska olika bilmärken