Bilförsäkring för Fiat

Allt du behöver veta när du ska försäkra din Fiat.

Om Fiat

Fiat (Fabbrica Italiana Automobili Torino) grundades 11 juli 1899 och redan 1910 var de Italiens största biltillverkare och är det än idag. Fiat är den biltillverkare som flest gånger vunnit internationella priser för sina bilar, bland annat European car of the Year ett antal gånger. Fiat har även rankats med lägsta nivå av koldioxidutsläpp på sina bilar vid flertalet tester genom åren.

Fiat är ett bilmärke som har både en snygg stil, praktiska funktioner och är dessutom rolig att köra. En av deras mest ikoniska modell är den välkända Fiat 500, en modell som finns kvar än idag, i olika versioner. I dagsläget har Fiat dessa modeller i sitt stall:

  • Fiat 500 electric en bil som hyllar den klassiska designen från 1957.

  • Fiat 500 hybrid med extra snygg interiör och detaljer i retrostil.

  • Fiat 500X en kompakt SUV som finns i tre olika versioner: urban, cross och sport.

  • Tipo utrustad med senaste teknik och säkerhetssystem.

  • Tipo Cross en Cross country med extra stark motor och lägre bränsleförbrukning.

  • Tipo Kombi en kombi med avancerat förarassistanssystem och hög komfort.

Fiat har utökade garantier på alla fordon registrerade från 1 juli 2021 något som kan vara värt att veta när du ska leta försäkring till din Fiat.

Försäkra Fiat? Läs det här innan du tecknar!

I denna artikel går vi igenom det du bör tänka på när du ska teckna försäkring för din Fiat. Du kan läsa om försäkringsnivåer, få information om snittpriset på bilförsäkring för Fiat, samt lite tips på vägen om livet som bilägare.

Trafikförsäkring för Fiat

Du som bilägare har en skyldighet att teckna minst en trafikförsäkring innan du kör ut på vägarna. Enligt trafikskadelagen får du annars betala en straffavgift för varje dag din bil är oförsäkrad. Enda undantaget är om din Fiat är avställd. En trafikförsäkring ger ett personskydd för dig, dina passagerare samt övriga trafikanter ute på vägarna, samt ersätter skador på annans egendom. Dock ger den inte något skydd för skador på din egen bil.

Läs mer om trafikförsäkring för Fiat här

Halvförsäkring för Fiat

Med en halvförsäkring har du ett utökat skydd, exempelvis ingår rättsskydd, räddning och stöldskydd. Vanligtvis ingår även maskinskada, glas och brand, men det är viktigt att alltid se över de villkor som gäller hos respektive försäkringsbolag, då de kan skilja sig åt.

Halvförsäkring rekommenderas oftast till dig med en äldre Fiat med lägre värde, eller om du har en helt ny Fiat och en vagnskadegaranti som fortfarande gäller. Självklart ingår trafikförsäkring som grundskydd i alla halvförsäkringar.

Läs mer om halvförsäkring för Fiat här

Helförsäkring för Fiat

Om du tecknar nästa nivå på försäkring, helförsäkring, ingår förutom trafik- och halvförsäkring även en vagnskadeförsäkring. Det kan vara värt att teckna en helförsäkring om din Fiat inte har en aktiv vagnskadegaranti, eftersom det finns ett motsvarande skydd i helförsäkringen som skyddar din Fiat om den blir skadad vid exempelvis en krock. Glöm inte att läsa vilka villkor som gäller!

Läs mer om helförsäkring för Fiat här

Märkesförsäkring för Fiat

Letar du efter en specialförsäkring för din Fiat? Då måste du själv hitta en märkesförsäkring för Fiat hos de försäkringsbolag som erbjuder detta. Sedan kan du använda Zmartas jämförelsetjänst för att jämföra andra försäkringar från våra samarbetspartners. Just märkesförsäkring är den enda försäkring du inte kan teckna via oss, men du kan alltid jämföra för att se om det verkligen är värt att teckna en märkesförsäkring. Med en märkesförsäkring ingår extra förmåner och specialanpassad service. Om du köper en ny Fiat ingår en hel del garantier, så det är värt att kolla upp det innan du väljer bilförsäkring.

Kostnader när du försäkrar din Fiat

En Fiat är relativt kostsam att försäkra. Den ligger i samma prisklass som Mercedes och Audi. Men även om den är relativt dyr att försäkra, påverkas priset av dina egna personliga förutsättningar. Bor du i storstad eller på mindre ort? Köper du bil för första gången eller kanske har du ägt flera bilar och är en van bilförare? Dessa och många andra faktorer påverkar din försäkringspremie. Här kan du se snittpriser på olika bilmärken inklusive Fiat.

Några tips på vägen

1. Jämför alltid och läs villkor

De flesta bilförsäkringar har liknande skydd oavsett försäkringsbolag, men tänk på att villkor kan skilja sig och i slutändan påverka dina kostnader om olyckan skulle vara framme. Fler tips för att hitta en prisvärd bilförsäkring hittar du genom att klicka på länken nedan.

Hitta billigaste bilförsäkringen

2. Vilken Fiattyp är du?

När man tänker Fiat tänker man kanske på en liten bil med retrokänsla och italiensk design. Det stämmer väl, men Fiat har även större rymliga modeller och familjebilar. Oavsett om du vill ha en chic citybil eller en större cross country för landsvägen, finns ett alternativ för dig.

3. Vilket försäkringsskydd behöver jag egentligen?

Det finns inte en bilförsäkring som passar alla, men det finns garanterat en bilförsäkring som passar just dig! Du måste själv fundera på vilken typ av skydd du behöver för att känna dig säker ute på vägarna, och läs alltid villkor. Tänk även på att olika försäkringsbolag kan göra olika riskbedömningar vilket kan påverka din premie.

4. Spara till ditt billiv

Med en bil kommer många extra kostnader. Trängselskatt, garageplats, årlig rekond, ja utgifterna kan bli många. Därför kan det vara bra att lägga upp ett sparande, som kan komma väl till pass för kostnader som inte täcks av din försäkring.

Läs mer om kostnader för att äga en bil här

5. Samla dina försäkringar och spara mer

Att samla dina försäkringar inklusive din bilförsäkring hos ett och samma försäkringsbolag är ett annat sätt att spara pengar. Det ger dig ofta rabatt på försäkringar och andra extra fördelar. Det blir även en förenklad hantering när du ska betala dina försäkringar, då allt är samlat hos ett och samma försäkringsbolag.

Hitta rätt skydd för din Fiat via Zmarta

Använd gärna vår jämförelsetjänst för att hitta din bilförsäkring. Då ökar du chanserna att hitta den försäkring som passar dig bäst med en premie som din plånbok gillar. Att jämföra med Zmarta är kostnadsfritt och du får svar från våra samarbetspartners inom bara trettio sekunder.

Chatta