Bilförsäkring för Mini

Bilförsäkring för Mini

Allt du behöver veta när du ska försäkra din Mini.

Om Mini

Mini är ett engelskt bilmärke som föddes 1957. Det var en ingenjör hos biltillverkaren Morris vid namn Alec Issigonis, som fick i uppdrag att tillverka en liten, bensinsnål bil med plats för fyra, till ett rimligt pris. Mini kom ut 1959 med sitt speciella utseende och en ny teknik. Tekniken innebar att hjulen placerats långt ut i hörnen på bilen och att motorn var tvärställd, vilket gjorde att man kunde köra stabilt även i tvära kurvor. Under 60-talet blev Mini en populär bil, alla från ungdomar och rockstjärnor till kungligheter och rallyförare ville köra en Mini.

 • 1960 den klassiska Mini blir en symbol för den ungdomliga 1960-tals kulturen.

 • 1964–1967 Mini utklassar större bilar ett flertal gånger i prestigefyllda Monte Carlo rallyt.

 • 1999 Mini har nu tillverkats och sålts i 5 miljoner exemplar världen över och blir framröstad som århundradets bil.

 • 2002 nya Mini lanseras och ökar efterfrågan.

 • 2019 Mini firade 60 år som biltillverkare och lanserar en ny 3-dörrars Mini.

Mini tillverkar idag även större bilar som exempelvis Mini Countryman, som även finns med plug-in hybrid.

Försäkra din Mini? Läs det här!

Det är mycket att tänka på när man ska teckna en bilförsäkring, vilken försäkringsnivå ska du välja? Vad kostar det? Läs vår samlade info som ger dig en bättre förståelse om bilförsäkringar och vad det kan kosta att försäkra din Mini.

Trafikförsäkring för Mini

Det är enligt lag obligatoriskt att ha minst en trafikförsäkring för din bil. Om din Mini saknar en trafikförsäkring kan du bli erlagd straffavgift för varje dygn som den är oförsäkrad. Det skydd som en trafikförsäkring ger är i första hand för dig, dina passagerare samt andra trafikanter om en olycka inträffar. Det ingår även ett skydd för andras egendom, till exempel om du krockar med någons bil som får en buckla. Tänk på att skyddet inte gäller din egen bil, och att skyddet kan minska om du själv är orsak till olyckan.

Läs mer om trafikförsäkring för Mini

Halvförsäkring för Mini

Ett utökat skydd i form av en halvförsäkring kan vara en god idé att ha. I en halvförsäkring ingår alltid trafikförsäkring samt även dessa delar:

 • rättsskydd

 • maskinskada

 • brand

 • stöld

 • räddning

 • glas

Det rekommenderas att du har en halvförsäkring om din Mini är ny och har en aktiv vagnskadegaranti, eller om din Mini är äldre och har ett lägre värde. Se alltid över och jämför de villkor som gäller hos respektive försäkringsbolag innan du tecknar din försäkring.

Läs mer om halvförsäkring för Mini här

Helförsäkring för Mini

Det som skiljer en halvförsäkring från en helförsäkring är framförallt att det ingår en vagnskadeförsäkring i en helförsäkring. Det betyder att din bil har ett utökat skydd om bilens exteriör kommer till skada. Detta är extra viktigt om din vagnskadegaranti löpt ut. Det händer att vissa försäkringsbolag automatiskt uppgraderar din halvförsäkring till en helförsäkring när din vagnskadegaranti löpt ut, så det gäller att ha koll och se till att du är rätt försäkrad.

Läs mer om helförsäkring för Mini här.

Märkesförsäkring för Mini

Söker du en specialanpassad bilförsäkring för Mini? Med en märkesförsäkring ingår exempelvis rabatt på premien om du köper din Mini hos en auktoriserad återförsäljare, rabatt på självrisken, förlängt maskin- och elektronikskydd och mycket annat.

Om du vill veta samtliga priser och villkor får du själv ta reda på det från de försäkringsbolag som erbjuder just märkesförsäkring för Mini. Vi på Zmarta hjälper dig sedan att jämföra mot de försäkringar våra samarbetspartners erbjuder. På så sätt kan du jämföra och se om en märkesförsäkring är rätt för dig.

Läs mer om märkesförsäkring för Mini här.

Kostnader när du försäkrar din Mini

Mini ligger strax över snittet när det kommer till försäkringskostnader, men även om det är ganska kostsamt att försäkra en Mini kan det finnas pengar att spara genom att jämföra olika försäkringar. Men dina unika förutsättningar påverkar även försäkringspremien. Till exempel kan försäkringsbolagen göra olika riskbedömningar som påverkar; en ung förare betalar oftast en dyrare premie än en äldre, mer erfaren bilförare. Här kan du få en uppskattning om snittpriser för olika bilförsäkringar.

Biltips från oss på Zmarta

1. Jämför och läs igenom alla villkor

De flesta trafik-, halv- och helförsäkringar har liknande upplägg och skydd, men villkoren kan variera. Ibland är det först när olyckan är framme som man letar fram villkoren på försäkringen, och då kan det vara försent. Och visst vill du ha en prisvärd bilförsäkring? Det finns mycket att tänka på när det gäller bilförsäkring och kostnader.

Hitta billigaste bilförsäkringen

2. Vilken Minityp är du?

Mini, eller hundkojan som den kallas, förknippas med brittisk körglädje i kompakt format och häftigt retroutseende. Än idag, med BMW som ägare, är Mini ett trendigt bilmärke som passar perfekt i storstaden, men även större modeller satsar Mini mycket på, som exempelvis Mini Clubman med extra stort bagageutrymme.

3. Vilket försäkringsskydd ska jag välja?

Det finns garanterat en bilförsäkring som passar dig och din Mini perfekt. Vilken just du väljer beror på dig och ditt behov av skydd samt om du har en ny eller begagnad Mini. Det gäller att du även tänker igenom hur du planerar att använda bilen och tar med i beräkningen att olika försäkringsbolag gör olika riskbedömningar.

4. Spara pengar för oförutsedda bilkostnader

En hel del extra kostnader kan uppstå när du äger en bil. Att lägga undan pengar avsett för bilen kan vara ett sätt att trygga din vardagsekonomi. Även om du har din Mini försäkrad kan kostnader finnas som exempelvis parkeringsavgifter och höjda bensin- och elpriser.

Läs mer om kostnader för att äga en bil här

5. Spara pengar genom att samla försäkringar

Om du väljer ett och samma försäkringsbolag kan du spara pengar, både i form av rabatter och andra förmåner. Det förenklar även ditt försäkringsliv att ha alla dina försäkringar på ett och samma ställe.

Rätt skydd för din Mini med Zmarta

Välj inte bara första bästa försäkring utan att först ha jämfört olika alternativ och försäkringsnivåer. Risken är annars att du får en försäkring med en onödigt dyr premie eller inte inkluderar de skydd som passar just dig. Du kan enkelt jämföra olika försäkringar genom att fylla i vår jämförelsetjänst kostnadsfritt och snabbt få svar från alla våra samarbetspartners med bara en förfrågan.

Chatta