Bilförsäkring för Porsche

Bilförsäkring för Porsche

Allt du behöver veta när du ska försäkra din Porsche.

Om Porsche

Ferdinand Porsche grundade företaget 1931 i Stuttgart, Tyskland. Företaget hade först ingen egen tillverkning av bilar utan var konsult inom biltillverkning. Ett av Porsches första uppdrag var att utveckla en “bil för folket” åt den tyska regeringen, vilket blev den kända Volkswagen “Bubblan”.

Under namnet Volkswagen tillverkades även militära fordon under andra världskriget, men när engelsmännen tog över Volkswagen 1945, blev Ferdinand Porsche av med sin position i företaget och satt i fängelse i nästan två år. Under tiden bestämde sig Ferdinands son, Ferry Porsche, för att börja tillverka bilar under namnet Porsche i väntan på att hans far skulle släppas ur fängelse.

Första Porschen, modellen 365, tillverkades 1947 och följdes av mer framgångsrika exemplar som 550 Spyder och klassiska Porsche 911. Porsche har idag sex olika modeller i sitt “stall”. Alla med sportbilskänsla och snygg klassisk sportbilsdesign:

  • 718

  • 911

  • Taycan

  • Panamera

  • Macan

  • Cayenne

Sedan 2012 ägs Porsche av Volkswagen. Porsche är idag både ett lyxigt livsstilsvarumärke och symbol för motorsport och sportig körning.

Tänk på det här när du ska försäkra din Porsche!

När du ska försäkra din Porsche finns olika nivåer att välja mellan, vilken du väljer är upp till dig och ditt försäkringsbehov, dock är den första nivån, trafikförsäkring, obligatorisk. Äger du en premiumbil som Porsche kommer du troligtvis vilja gå upp en eller två steg i försäkringsnivå. Det är dessutom klokt att välja försäkring som passar just din Porsche. Om du exempelvis har någon av de nyare laddhybridvarianterna eller den helelektriska Taycan, bör du välja försäkring som täcker skador som kan förekomma på just den typen av bilar.

Jämför alltid olika försäkringar och försäkringsbolag innan du väljer försäkring för din Porsche.

Trafikförsäkring för Porsche

Det som ingår i trafikförsäkringen är personskadeskydd samt egendomsskydd på andra bilar eller föremål utanför det egna fordonet. Detta skydd är obligatoriskt eftersom det skyddar andra samt dig och dina passagerare om en olycka skulle vara framme. Dock bör du vara medveten om att trafikförsäkringen inte inkluderar skador på din egen bil eller egendom du förvarar i bilen som blir skadat under transport eller vid olycka.
Läs mer om trafikförsäkring för Porsche här

Halvförsäkring för Porsche

En helt ny Porsche får med sig en vagnskadegaranti som vanligtvis gäller i 3 år och under tiden den är giltig räcker det att ha en halvförsäkring. Det räcker i de flesta fall att teckna en halvförsäkring även om du har en äldre Porsche med lägre värde. Med en halvförsäkring följer det med en rad fler viktiga skydd som till exempel rättsskydd, räddning vid olycka samt skydd för stöld. Även dessa moment brukar ingå:

  • maskinskada

  • brand

  • glas

Men det kan skilja sig åt mellan de olika försäkringsbolagen när det gäller villkoren på dessa skydd, det är därför viktigt att jämföra.
Läs mer om halvförsäkring för Porsche här

Helförsäkring för Porsche

Med en exklusiv bil som Porsche kan det vara värt att satsa på en helförsäkring. Framförallt om vagnskadegarantin har slutat gälla. En del försäkringsbolag uppdaterar automatisk din halvförsäkring till en helförsäkring när vagnskadegarantin löpt ut, men inte alla, därför bör du ha koll på de olika villkoren och förutsättningarna innan du försäkrar din Porsche. I övrigt är både trafikförsäkring, halvförsäkring samt vagnskadeförsäkring inkluderat i en helförsäkring.
Läs mer om helförsäkring för Porsche här

Märkesförsäkring för Porsche

En Porsche kan mycket väl vara värd att investera i när det gäller försäkring, kanske ska du slå till med en märkesförsäkring? Det ger många fördelar som lägre självrisk, endast originaldelar och tillgång till verkstäder där enbart experter på Porsche hanterar din bil.

Vill du veta mer om märkesförsäkring för Porsche? Då får du själv kontakta de försäkringsbolag som har just denna typ av försäkring och begära offert med priser och villkor. Du kan sedan ta hjälp av Zmartas jämförelsetjänst och jämföra med andra typer av försäkringar som erbjuds från våra samarbetspartners, för att se om en märkesförsäkring passar dig och din Porsche.

Vad det kan kosta att försäkra en Porsche

En Porsche är en dyr bil att både köpa och äga och försäkringen är en av de största kostnaderna för en porscheägare. Men vad kan då påverka prisbilden? Kan jag hitta en försäkring som är prisvärd trots valet av bilmärke? Svaret är både ja och nej. Det är en del faktorer som du inte kan påverka som exempelvis din ålder och att din bostadsort. Bor du i storstad blir det dyrare och är du bosatt i glesbygden billigare. Men även vilken typ av Porsche du köper påverkar. Att ge en exakt siffra för försäkringskostnader för just dig och din Porsche är inte helt lätt, men här kan du få en idé om snittpriser på olika bilförsäkringar.

Några tips för dig som ska teckna försäkring för Porsche

1. Jämför alltid, och glöm inte försäkringsvillkoren!

Att enbart se till de olika försäkringsbolagens priser på själva försäkringen i sig räcker inte. Du måste vara noga med att se över alla villkor som kommer med de olika bolagen, för det kan skilja ganska mycket. Det är lätt att vilja teckna den som är billigast men är den rätt för dig?

2. Vilken Porsche typ är du?

Porsche har haft en stark tillväxt i nybilsförsäljningen i Sverige de senaste åren, framförallt de klassiska modellerna 911 och 718 ökar. Men även de nya laddhybriderna Cayenne och Panamera lockar köpare. Och har du inte sett nya helelektriska Porsche Taycan än är det kanske dags, med sitt generösa utrymme och sportiga köregenskaper är det kanske Porschen för dig?

3. Hur väljer jag rätt försäkringsnivå?

Jo, Porschen är dyr att försäkra. Men det kan vara värt att ha en högre försäkringsnivå då du väljer en bil i lyxbilssegmentet. Men det kan fortfarande räcka med en halvförsäkring om din Porsche är äldre. Är du själv ung och tecknar din första bilförsäkring? Detta kan medföra att en del försäkringsbolag gör en högre riskbedömning av dig vilket resulterar i en dyrare premie. Dina unika förutsättningar som bilägare och din bil bör vara det du utgår från när du väljer nivå på din bilförsäkring.

4. Den som spar hen har

Även om du har en bilförsäkring som omfattar det mesta kan det alltid vara en god idé att lägga undan lite extra, just för bilen. Det kan komma väl till hands för till exempel inköp av nya fälgar, årlig rekond eller garageavgift.
Läs mer om kostnader för att äga en bil här.

5. Det finns pengar att spara om du samlar dina försäkringar!

Zmartas sista tips till dig när det gäller bilförsäkring är att titta på möjligheten att samla flera försäkringar hos ett och samma bolag. På så sätt finns möjlighet att spara pengar och få förmånligare villkor när det gäller exempelvis självrisk.

Hur kan Zmarta hjälpa dig till rätt bilförsäkring?

Genom att ge dig möjligheten att jämföra flera olika försäkringar på en och samma gång. När det gäller bilförsäkring är det extra viktigt, eftersom villkor och riskbedömning är olika från bolag till bolag. Det som annars kan hända är att du betalar en hög premie utan att få rätt skydd för just dig. Du kan börja jämföra idag med vår jämförelsetjänst genom att fylla i formuläret. Du får då snabbt och kostnadsfritt förslag från våra olika samarbetspartners med endast en förfrågan.

Chatta