Bilförsäkring för Citroën

Bilförsäkring för Citroën

Allt du behöver veta när du ska försäkra din Citroën.

Om Citroën

Det franska bilmärket Citroën grundades 1919 av André Citroën. Företagets innovation inom biltillverkning var tydlig redan då, när deras första bil Typ A utrustad med 4-cylindrig motor kunde komma upp i hela 65 kilometer i timmen. 1934 presenterade Citroën den första bilen som kunde massproduceras med den då unika fyrhjulsdriften. Många andra tekniska innovationer följde, som exempelvis vridbara strålkastare. Citoën har fått flera internationella utmärkelser genom åren, bland annat har bilmärket blivit utsedd till Årets bil i Europa hela tre gånger. Citroën har även lyckats ta hem segern i flera biltävlingar, däribland Monte Carlo-rallyt och Paris-Dakar Rallyt. Citroën har flera populära modeller, en del av dessa finns som både plug-in hybrid och/eller helelektriska varianter:

  • Ë-C4

  • Ë-Berlingo

  • C3

  • C5

  • Ë-Spacetourer

Citroëns senaste innovation, Citroën C5X 2022 PHEV, beskrivs av företaget själva som: “elegansen hos en sedan, dynamiken hos en kombi och den sofistikerade attityden hos en SUV”.

Tänk igenom det här när du ska försäkra din Citroën

Har du en Citroën och letar efter rätt försäkring? Läs då Zmartas samlade info kring bilförsäkringar här innan du bestämmer dig! Oavsett nivå på din försäkring är det viktigt att jämföra. Vi förklarar här skillnaden mellan olika försäkringsnivåer och vad du bör tänka på för att hitta rätt bilförsäkring för dig!

Trafikförsäkring för Citroën

Enligt trafikskadelagen har du som bilägare skyldighet att teckna en trafikförsäkring. Det gäller oavsett om du använder bilen, den har körförbud eller är stulen. Enda undantaget är om du har din Citroën avställd. Det som ingår i en trafikförsäkring är skydd för dig och passagerare samt övriga bilister och deras egendom om du skulle råka kollidera eller skada någon med bilen. Skyddet kan dock minska ifall det konstateras att du orsakat olyckan, eftersom det är den som är vållande till olyckan som får sin försäkring belastad.
Läs mer om trafikförsäkring för Citroën här

Halvförsäkring för Citroën

En så kallad vagnskadegaranti ingår för de flesta nya bilar, och den gäller vanligtvis i 3 år. Det rekommenderas att du tecknar en halvförsäkring då din Citroën är helt ny, alternativt har några år på nacken och ett lägre värde. För alla bilar där emellan rekommenderas en helförsäkring. Men vad ingår då vanligtvis i en halvförsäkring? För det mesta ingår förutom en trafikförsäkring även rättsskydd, räddning, stöld, maskinskada, brand samt glas. Det kan dock variera en del i villkoren för dessa skydd hos olika försäkringsbolag, så jämför alltid innan du tecknar bilförsäkring!
Läs mer om halvförsäkring för Citroën här

Helförsäkring för Citroën

Är din Citroën äldre än 3 år? Då kan en helförsäkring vara ett bra alternativ. Det som skiljer en halvförsäkring från en helförsäkring är att det ingår en vagnskadeförsäkring, vilket innebär att yttre skador på bilens kaross omfattas. Det ingår även de skydd som finns i både trafik- och halvförsäkring, men vill du ha ett mer omfattande skydd är det en helförsäkring du ska välja.
Läs mer om helförsäkring för Citroën här

Märkesförsäkring för Citroën

En märkesförsäkring är speciellt framtagen för dig som kör en Citroën. Villkoren är oftast bättre när du väljer en märkesförsäkring men premien kan bli dyrare. Exempel på vad som kan ingå i en märkesförsäkring är lägre självrisk, tillgång till auktoriserade verkstäder och snabbare skadehantering. Är en märkesförsäkring rätt för dig? Du måste själv kontakta de försäkringsbolag som erbjuder märkesförsäkring och begära prisoffert. Sedan kan vi på Insplanet hjälpa dig att jämföra mot andra typer av försäkringar.

Kostnader för att försäkra en Citroën

En Citroën ligger i prisnivå med Toyota och Volvo när det gäller försäkring. Det är en ekonomisk bil som inte är speciellt stöldbegärlig, därav blir premien lägre. Men det är mycket som kan påverka slutpriset på försäkringspremien. Det som påverkar är exempelvis var i landet du bor och din ålder. Dessutom gör alla försäkringsbolag individuella riskbedömningar som kan skilja sig åt och påverka priset. Här hittar du snittpriser för Citroën bilförsäkringar.

5 olika tips för dig som ska försäkra en Citroën

1. Jämför alltid och jämför allt

Att se till både vad som ingår i försäkringen samt försäkringsvillkoren innan du tecknar din bilförsäkring är viktigt för att du ska hitta en försäkring som motsvarar dina krav och behov.

2. Vilken Citroëntyp är du?

Citroën hade tidigare ett rykte om sig som en komplicerad bil, mycket på grund av sin hydrauliska fjädring. Och kanske minns du uttrycket “sitt-och-träng” (Citroën). Men numera är Citroën ett bilmärke med rykte som innovativt, särskilt när det gäller teknik. Citroën har både familjebilar som C5 Aircross plug-in hybrid och lilla Citroën C3 med unik design och hög komfort, perfekt för stadskörning.

3. Vilken försäkringsnivå är rätt för mig?

Allt beror på dig, din Citroën, dina förutsättningar och försäkringsbehov. En halvförsäkring kan räcka förutsatt att du har en aktiv vagnskadegaranti. Kanske den behöver kombineras med en tilläggsförsäkring om du exempelvis bor i ett område där viltolyckor är vanligt förekommande? Hur ser din ekonomiska situation ut om en olycka är framme och du inte har en vagnskadeförsäkring? Det finns mycket att tänka igenom innan du väljer försäkringsnivå.

4. Kom igång med ett bilsparande

Att avsätta pengar varje månad för din bil kan vara en bra idé. Då är du förberedd på ökade eller oväntade kostnader som lätt kan uppstå. Det kan exempelvis handla om höjda bensin- och dieselpriser, parkeringsavgifter eller kostnader för allmän skötsel av din bil.
Läs mer om kostnader för att äga en bil här.

5. Samla alla skydd på ett ställe

Att samla dina försäkringar hos ett och samma försäkringsbolag kan vara mycket värt i form av sparade pengar. Oftast ger det dig rabatt på försäkringar och lägre självrisk, och det förenklar livet för dig som kund att slippa leta bland dina försäkringsbolag när något händer.

Zmarta kan hitta rätt försäkring för dig

Du kan ta hjälp av vår jämförelsetjänst för att jämföra olika försäkringar samt försäkringsbolag. Särskilt bilförsäkring är det viktigt att du jämför eftersom villkor och individuella förutsättningar påverkar din premie och du vill ha rätt skydd till rätt pris, eller hur? Att jämföra via Zmarta är kostnadsfritt och enkelt, och du kan snabbt se olika försäkringsalternativ från våra samarbetspartners med endast en förfrågan. Testa idag!

Chatta