Bilförsäkring

Alla bilar som är i trafik måste enligt lag ha en trafikförsäkring. En trafikförsäkring ersätter alla skador du orsakat i trafiken med din bil, men den täcker inte skador på din egen bil vid olycka i trafiken. Om man vill teckna en bilförsäkring som även gäller på sin egen bil så behöver man ha antingen en halvförsäkring eller en helförsäkring. I en halvförsäkring så ingår allt som man har i trafikförsäkringen samt stöldskydd, brandskydd, glasskydd, maskinskydd, räddningsskydd och rättsskydd för den egna bilen. I en helförsäkring ingår allt i föregående men också ett skydd för vagnskada på bilen vid olycksfall eller skadegörelse. Om man köper en fabriksny bil så ingår i regel skydd för vagnskada i ett par år, så under första tiden efter man skaffat ny bil behöver man bara teckna en halvförsäkring.

Vilken bilförsäkring ska man välja?

När man ska välja en bilförsäkring så är det ett par saker att ta hänsyn till, som till exempel vilket skick bilen är i. Om bilen är gammal och inte är värd mycket mer än vad självrisken i försäkringen vid vagnskada kostar, så är det bättre att bara ha en trafik- eller halvförsäkring. På bilar med högt värde och som förväntas rulla ett bra tag så är det rekommenderat att man har tecknat en helförsäkring så att man även får ersättning vid vagnskada på bilen, när nybilsgarantin har löpt ut.

En annan sak som är viktig att fundera på innan man tecknar försäkring, är vilket försäkringsbolag man ska välja. Det är därför alltid bra att jämföra vilken försäkring som passar bäst och som är mest prisvärd. Vissa försäkringsbolag har till exempel ytterligare försäkringsdelar inbakade i sin försäkring, medan andra har dessa som tilläggsförsäkringar som man kan välja extra på sin försäkring. Det finns i regel många tillägg och bland dem finns allrisk, olycksfall, hyrbil och självriskreducering.

Vilket försäkringsbolag ska man välja?

Det finns en hel del försäkringsbolag att välja mellan och ofta är de rätt lika i vad de innehåller men kan skilja en hel del i priser, självriskkostnader och ersättning. Det är därför mycket viktigt att man ser sig omkring för att hitta det som passar en bäst. Många väljer att ha sin bil försäkrad i samma försäkringsbolag som man har hem och lösöre försäkrat i, men ibland kan det vara mer gynnsamt att välja ett annat bolag som kanske är mer inriktade på just bilförsäkringar.

Man kan spara tusenlappar per år genom att välja rätt bilförsäkring. En försäkring som har en lägre premie, kan exempelvis ha en mycket högre självrisk och andra villkor än en lite mer kostsam försäkring men som täcker för ett högre värde. Många väljer att ha sina försäkringar hos bland annat Länsförsäkringar, If och Svealand som har lite lägre premier men goda villkor. Det finns även tips och råd att få från kunniga försäkringsrådgivare som med sin kunskap kan hjälpa en att finna den rätta bilförsäkringen.

Chatta med oss! Chatt