Bilförsäkring

Inbrott i bilen: Vad ska jag göra efter bilinbrott?

2022-07-25 Angelica Lindberg
Inbrott i bilen – vad ska jag göra efter bilinbrott?

Har du råkat ut för inbrott i bilen? Då är det viktigt att du gör en polisanmälan och kontaktar ditt försäkringsbolag. Även om bilinbrotten och bilstölderna minskat de senaste tio åren är det ändå tusentals bilar som stjäls varje år, många kommer dessutom aldrig tillbaka till ägaren. Ta reda på vad du ska göra efter ett bilinbrott och få tips på hur du undviker att drabbas.

Innehållsförteckning:

Inbrott i bilen – Vad ska jag göra?

  • Om du ser ett pågående brott ska du ringa 112.

  • Polisanmäl brottet genom att

    kontakta polisentelefonnummer 114 14

     eller på närmsta polisstation.

  • Gör en skadeanmälan till ditt försäkringsbolag.

  • Leta upp kvitton på det som blivit stulet.

  • Dokumentera skadorna med bilder.

Om någon försökt att stjäla din bil ska du INTE försöka köra iväg med bilen. Bilens rattlås kan vara skadat vilket kan leda till att ratten låser sig när du kör.

Gäller min bilförsäkring vid inbrott i bil? 

Om du kan få någon ersättning beror helt på vilken omfattning du har på din bilförsäkring. Har du bara en trafikförsäkring gäller den inte vid inbrott i din bil. En trafikförsäkring gäller bara för personskador och skador på annans egendom, till exempel om du råkar köra in i någons bil. Skador på din egen bil täcks däremot aldrig av en trafikförsäkring. 

Om du däremot har en halv- eller helförsäkring gäller bilförsäkringen för bilinbrott. Halv- och helförsäkringen täcker kostnaderna för eventuella skador och stulna föremål, till exempel: ratt, krockkuddar, bilradio och GPS. 

Inbrott i bilen!

Hel- och halvförsäkringen täcker även extra däck och takboxar som skulle kunna bli stulna i ett garage, till exempel. Däremot ersätts inte kostnaden för däck och takbox med kontanter, utan du får ersättning efter du köpt nya som motsvarar de gamla.

Du får däremot inte ersättning för personliga tillhörigheter som stjäls från din bil i samband med inbrottet, exempelvis din dator eller mobil. Men om du har en hemförsäkring ersätter den dig för dina tillhörigheter. Har du samlat din bilförsäkring och hemförsäkring på samma ställe kan det i vissa fall vara så att du bara behöver betala en självrisk i stället för två.

Läs även: Så mycket kostar bilförsäkringen där du bor

Statistik över bilinbrott och bilstölder i Sverige

De senaste 10 åren har bilstölderna minskat med hela 45 %, enligt statistik från Brottsförebyggande rådet (BRÅ). Även stölderna ur och från motorfordon har minskat med cirka 16 % jämfört med 2012. Däremot ökade stölderna ur motorfordon med 6 % under 2021 jämfört med 2020. Vilka bilmärken som är allra mest utsatta har däremot inte förändrats under de senaste åren. Du som har någon av dessa bilmärken bör kanske vara lite extra försiktig! 

5 mest efterlysta bilmärkena i Sverige 2021 

  • Volvo: 1 132  

  • Volkswagen: 695 

  • Audi: 505 

  • BMW: 488 

  • Toyota: 467 

Något som sticker ut jämfört med tidigare år är att bilstölder av märket Toyota Prius har ökat något. Larmtjänst förklarar att anledningen till detta är att denna bilmodell har varit väldigt utsatt för stölder av katalysatorer.  

En annan bilmodell som har varit extra utsatt för organiserade stölder under 2021 är Mazda CX-5. Anledningen till det är att kriminella nätverk har haft utrustning för att kunna stjäla den typen av bilmodell. Men efter att gränspolisen i Stockholm gjorde ett tillslag i Nynäshamn lyckades de gripa flera personer, och därefter har stölderna av Mazda CX-5 upphört. 

Källa: Larmtjänst (pdf)

Läs även: Tankat fel bränsle – Täcker försäkringen feltankning?

Var förekommer flest bilinbrott?

Storstäder är extra hårt drabbade och allra värst drabbat är inte helt oväntat Stockholm. Därefter kommer region syd där bland annat Malmö ingår och region väst där Göteborg ingår:

Antal stöldtillfällen 2021  

Polisregion/Antal 

  • Stockholm: 1 828  

  • Syd: 1 328  

  • Väst: 1 142 

  • Mitt: 602  

  • Öst: 520 

  • Bergslagen: 509  

  • Nord: 466  

Källa: Larmtjänst (pdf)

Tips för att slippa inbrott i bil

Du som inte har lust att välja bort vissa bilmärken eller flytta ut till vildmarken kan vara lugn – det finns flera saker du kan göra för att minska risken för inbrott i din bil.

  • Kontrollera alltid att din bil blir ordentligt låst. Biltjuvar kan med hjälp av en störsändare slå ut bilnyckelns låsfunktion och på så sätt blir det fritt fram för tjuven.

  • Utrusta din bil med alarm. Larm är ett utmärkt sätt att hålla tjuvarna borta.

  • Lämna inte värdefulla föremål synligt i bilen, som datorer och mobiltelefoner.

  • Märk bilrutorna med bilens registreringsnummer. Det gör det jobbigare för tjuven att försöka byta identitet på bilen.

  • Investera i ett rattlås. Vissa bilmodeller har inbyggda rattlås, men det finns också separata rattlås som du kan köpa från exempelvis Biltema. De är väl synliga utifrån och gör det omöjligt att köra bilen.

Inbrott i bilen

Fler i samma kategori

Se alla
Skylt som visar parkerings- och stoppförbud samt att bilen kommer bli bortbärgad.
Bilförsäkring Parkeringsböter
Läs vår guide om parkeringsböter för att undvika oönskade överraskningar på din vindruta.
Kvinna i stickad tröja och orange mössa laddar en hybridbil.
Bilförsäkring Hybridbil
Lär dig allt om de populära och miljövänliga hybridbilarna, vilka olika typer som finns och hur de fungerar.
Bil
Bilförsäkring Ställa av bil: Så fungerar det
Har du en bil som du inte använder? Vi går igenom hur du ställer av bilen steg för steg.