Bilförsäkring

Ställa av bil: Så här fungerar det

2022-06-09 Angelica Lindberg
Bil

Har du en bil som du inte använder? Då kan du ställa av den så att du slipper betala fordonsskatt och trafikförsäkring i onödan. Vi går igenom hur du ställer av bilen steg för steg.

Hur ställer jag av bilen? 

En bil som du kör måste vara påställd. Det innebär att du måste betala fordonsskatt och trafikförsäkring för den. Om bilen bara står kan du ställa av den och slippa betala skatt och försäkring. 

 Du kan ställa av din bil på tre olika sätt: 

  • via e-tjänsten “Ställ av/ställ på fordon” 

  • i appen“Mina fordon” 

  • skriftligen på ditt registreringsbevis. 

Du kan inte ställa av bilen genom att ringa till Transportstyrelsen. 

Hur anmäler jag via registreringsbeviset? 

Du anmäler avställning genom att kryssa i rutan för avställning och skriva under Del 1 av registreringsbeviset. Om anmälan görs i samband med ägarbyte använder du istället Del 2. Utfärdades registreringsbeviset innan september 2004 finns bara en del.  

  • Del 1 är den blåa delen. 

  • Del 2 är den gula delen. 

Måste jag avsluta trafikförsäkringen? 

En bil som är avställd behöver inte vara trafikförsäkrad. Om du ställer av bilen låter Transportstyrelsen försäkringsuppgifterna ligga vilande i vägtrafikregistret. De meddelar ditt försäkringsbolag att bilen är avställd och försäkringen avslutas per automatik.     

Får jag köra en bil som är avställd? 

Du får inte köra eller bogsera en bil som är avställd. Undantaget är kortast lämpliga väg till eller från en besiktning, men då krävs det att bilen är försäkrad och att fordonsskatten är betald.  

Hur återbetalas fordonsskatten? 

Du betalar fordonsskatt en gång per år om din bil är påställd och skatten är lägre än 3 600 kronor. Om fordonsskatten är högre delas den upp i tre perioder. Vilken månad du ska betala skatten beror på den sista siffran i bilens registreringsnummer.   

Du behöver inte betala fordonsskatt om din bil är avställd. Om det finns överskjutande skatt när du ställer av bilen återbetalar Transportstyrelsen den, däremot återbetalas inte belopp under 50 kronor. Nedan kan du läsa vad som gäller för återbetalning. 

Läs även: Bilskatt: när och hur mycket ska jag betala?

Om din fordonsskatt är 4 800 kr eller mindre 

Om fordonsskatten på din bil är 4 800 kronor eller mindre tas den ut månadsvis*. Det innebär att skatten som återbetalas omfattar alla kvarvarande månader. Om Transportstyrelsen får anmälan efter den första dagen på månaden tas skatt för hela månaden.  

*Månadsvis betyder inte att du betalar fordonsskatt varje månad, utan att du måste betala skatt för hela månaden om du ställer av din bil efter den första dagen på månaden. 

Exempel 

  • Om du ställer av din bil den 1 juli återbetalas fordonsskatten från och med juli månad.  

  • Om du ställer av bilen den 2 juli återbetalas fordonsskatten från och med augusti månad. 

Det är därför viktigt att anmälan kommer till Transportstyrelsen senast den första dagen på månaden om du ska ställa av din bil i samband med ett månadsskifte. 

Om din fordonsskatt är mer än 4 800 kr 

Om fordonsskatten på din bil är mer än 4 800 kronor gäller andra regler. Då återbetalas nämligen skatten från dagen avställningen registrerades. Men om du ställer på bilen igen inom 15 dygn måste du betala skatt från avställningsdagen och inte påställningsdagen.   

Exempel 

  • Om du ställer av din bil den 3 juli återbetalas fordonsskatten från och med 3 juli. Om bilen ställs på den 13 juli tar Transportstyrelsen ut skatt från och med den 3 juli. 

  • Om du ställer av din bil den 4 juli återbetalas fordonsskatten från och med 4 juli. Om bilen ställs på den 20 juli tar Transportstyrelsen ut skatt från och med den 20 juli.  

Får bilen en ny ägare mellan av- och påställning betalar han eller hon fordonsskatt från påställningsdagen, även om den är inom 15 dygn från avställningsdagen. 

Måste jag betala vägtrafikregisteravgiften? 

Du måste betala vägtrafikregisteravgift även för en avställd bil. Avgiften ska täcka Transportstyrelsens kostnader för att driva och utveckla vägtrafikregistret. I det ingår kostnader för olika tjänster, bland annat av- och påställning av bilar samt ägarbyten. 

Behöver jag en avställningsförsäkring? 

En avställningsförsäkring är en försäkring för en bil som är avställd och inte får användas i trafiken. Du måste inte köpa en avställningsförsäkring men om du är rädd om din bil kan det vara bra eftersom saker kan hända även om bilen står still.   

Om bilen står i garaget eller på garageuppfarten kan den till exempel börja brinna, råka ut för en vagnskada eller till och med bli stulen. Tänk på att du inte har rätt till någon ersättning om din bil är avställd och står helt utan försäkring. 

Fler i samma kategori

Se alla
Två brandmän bekämpar en bilbrand.
Bilförsäkring Bilbrand: Täcker försäkringen om bilen börjar brinna?
Vad gäller om någon sätter eld på din bil, täcker försäkringen? Det går vi igenom i denna artikel.
Bil
Bilförsäkring Byta till sommardäck: Datum och lagar 2023
Vi går igenom vilka datum och regler som gäller för sommardäck, och tittar närmare på året runt-däck.
Turkos bil mot rosa bakgrund.
Bilförsäkring Vilken försäkring måste finnas på en registrerad bil?
Vi går igenom allt du behöver veta om vilken försäkring som du måste ha på en registrerad bil.