car-insurance

Livförsäkring

Jämför villkor och pris på livförsäkringar snabbt och enkelt

kr
?
 • Samma priser som hos bolagen
 • Kostnadsfri rådgivning
4,6 av 5 baserat på 20 983 omdömen
Alla som har tagit lån, valt elavtal eller försäkring via Zmarta får frågan via mejl att tycka till om oss på Trustpilot. Omdömen av verifierade kunder är markerade – de som syns på vår sajt är utvalda. Vårt Trustpilot-betyg är baserat på alla omdömen av både verifierade kunder och icke-verifierade användare, och beräknas med hjälp av faktorer som antal, stjärnbetyg och annat.
AHBs
Abdulla Haj Bakir säger:

Gick snabbt och enkelt och smidigt att kolla billigaste alternativet 👍

19 juli 2024
Ls
Lars säger:

Mycket bra bemötande från er medarbetare. Bra information gällande mitt ärende. Rekommenderas

19 juli 2024
PBs
Per Björnerfors säger:

Jag fick bra hjälp på min försäkringsfråga

19 juli 2024

Trygghet till dina kära 

 • Ekonomisk trygghet till dina närmsta om du skulle avlida. 

 • Viktigt om du är gift, sambo, har barn eller bolån. 

 • Skattefri engångsutbetalning. 

 • Du väljer vem som får pengarna. 

Vad är en livförsäkring? 

En livförsäkring kan ge dina nära och kära ekonomisk trygghet om du dör. Det är helt enkelt en försäkring som du tecknar för att skydda dina anhöriga. Om du dör betalar livförsäkringen ut ett engångsbelopp till en eller flera förmånstagare som du bestämmer i förväg. Förmånstagaren, den person som ska få ersättningen, behöver inte skatta för pengarna och det finns ingen självrisk. Beloppet bestämmer du när du tecknar försäkringen. 

En livförsäkring kan vara bra om du har anhöriga som är beroende av din inkomst, till exempel om du och din partner har ett belånat boende tillsammans. Livförsäkringen gäller om du skulle dö under tiden försäkringen gäller. Vanligtvis förnyas den varje år fram tills du har nått en viss ålder. Oftast är den högsta åldern 75, men det kan variera mellan olika försäkringsbolag. 

Livförsäkringen börjar i de flesta fall gälla direkt när du har tecknat den, men det kan finnas en karenstid förknippat med vissa omständigheter. Det här kan också variera mellan olika försäkringsbolag, men många har en karenstid när det gäller självmord. Det finns också andra omständigheter där livförsäkringen kanske inte gäller. Oförutsedda händelser som naturkatastrofer och krig, samt vistelse i farliga områden är exempel på sådana omständigheter. Var alltid noga med att titta igenom villkoren för försäkringen så du är säker på att du får rätt skydd för dig. 

Jämför livförsäkring – få rätt skydd för dig 

Vårt bästa tips för att hitta det skydd som passar dig bäst är att jämföra livförsäkring hos olika försäkringsbolag. Du kan jämföra priser och villkor från flera försäkringsbolag samtidigt via Zmartas jämförelsetjänst – kostnadsfritt! Priserna är alltid samma som hos försäkringsbolagen och du binder dig inte till något. 

Innan du jämför behöver du ha en idé om hur stort ditt försäkringsbelopp ska vara. Därför är det bra att fundera på följande saker: 

 • Hushållets storlek och vilka gemensamma utgifter som finns där. 

 • Om du och din partner har lån tillsammans som hen kan få svårt att betala själv om du dör. 

 • Om du har barn eller om någon annan anhörig påverkas av att din inkomst försvinner. 

En livförsäkring kan vara en trygghet för dina efterlevande om du lever tillsammans med någon eller några som är beroende av din inkomst. Livförsäkringen kan då täcka vissa gemensamma utgifter om du skulle gå bort. Hur stora de gemensamma utgifterna är, eller hur många som är beroende av din inkomst, påverkar beloppet livförsäkringen ska vara tecknad för. Tänk också på att dina nära och kära kan ha ett visst skydd genom andra försäkringar. Har ni till exempel tecknat ett bolåneskydd kan det göra det möjligt för din familj att bo kvar i er gemensamma bostad om du skulle gå bort. 

När du jämför livförsäkring är det viktigt att du läser villkoren noga för att veta hur länge försäkringen gäller, under vilka omständigheter den gäller och vad som påverkar din premie (det du betalar för försäkringen). De flesta försäkringsbolag har ungefär samma villkor för sina livförsäkringar, men de kan skilja sig på vissa punkter. Exempelvis kan de ha olika övre åldersgräns. 

Så hittar du en livförsäkring till bästa pris 

Priset för en livförsäkring beror framför allt på två saker: 

 • Försäkringsbeloppets storlek. 

 • Din ålder. 

Försäkringsbeloppet är summan du vill ska betalas ut om du dör. När du tecknar en livförsäkring bestämmer du också försäkringsbelopp. Priset för livförsäkringen varierar också beroende på din ålder. Ofta utgår försäkringsbolaget från statistik om dödligheten i olika åldrar för att bestämma ditt pris. 

För att hitta bäst pris för dig är det viktigt att du funderar över dina behov för att på så sätt komma fram till rätt försäkringsbelopp. Tänk igenom din och dina anhörigas situation – finns det barn i hushållet, tjänar du och din partner lika eller olika mycket och har ni gemensamma lån? Utgå från det för att bestämma hur stor utbetalningen av din livförsäkring ska bli. Detta påverkar vilket pris livförsäkringen får. 

Vad kostar en livförsäkring?   

Livförsäkringens priser varierar beroende på din ålder och försäkringsbeloppet. Priset kan variera från cirka 20–50 kronor i månaden för yngre personer till över tusen kronor för de närmare pensionsåldern. Försäkringsbolag erbjuder olika försäkringsbelopp, vanligtvis mellan 500 000 och 2,5–3 miljoner, ibland upp till 5 miljoner. Högre försäkringsbelopp medför högre premie.   

Teckna livförsäkring via Zmarta 

Du kan jämföra och teckna din livförsäkring via Zmarta – snabbt och enkelt. Det kostar inget extra och du binder dig inte till något. Fördelen med att teckna försäkringen via oss är att du direkt kan jämföra både villkor och priser från flera olika försäkringsbolag för att hitta den livförsäkring som passar dig och dina behov bäst. Priserna som visas är alltid samma som om du skulle vända dig direkt till försäkringsbolagen. 

Du kan ha flera livförsäkringar. Innan du tecknar en ny livförsäkring är det bra att se över det skydd du och dina anhöriga redan har. Har du till exempel försäkringar via jobbet eller ditt fackförbund? Kanske täcks du av en gruppförsäkring där livförsäkring ingår? Har du och din partner tecknat ett bolåneskydd? När du har koll på dina och dina anhörigas behov kan du gå vidare och teckna en livförsäkring. Kom ihåg att gå igenom de belopp som dina nuvarande försäkringar betalar ut om du dör. Kanske behöver de kompletteras med ytterligare en livförsäkring. 

För att få teckna en livförsäkring gäller oftast att du ska vara över 18 år, men under en viss ålder. Den högsta åldern för att teckna en livförsäkring varierar mellan försäkringsbolagen.  

Livförsäkring efter 65 år  

Att teckna en livförsäkring efter 65 år kan variera beroende på försäkringsbolaget. Generellt gäller 65 år som högsta ålder, men vissa bolag tillåter teckning fram till 74 år. Många livförsäkringar gäller sedan upp till 75 års ålder. För äldre personer finns alternativa försäkringslösningar som seniorförsäkring, seniorlivförsäkring eller livförsäkring senior.   

Så här går det till att teckna livförsäkring 

Här går vi igenom steg för steg hur du tecknar en livförsäkring och vad du bör tänka på.

1. Börja med att jämföra livförsäkringar med Zmarta 

Fyll i vårt formulär för livförsäkring och klicka på jämför för att se priser och villkor från våra samarbetspartners. Välj den försäkring som passar dina behov bäst. 

2. Fyll i hälsodeklaration 

När du ska teckna en livförsäkring behöver du fylla i en hälsodeklaration. Hälsodeklarationen är ett frågeformulär med frågor om din hälsa nu och de senaste åren. Det är viktigt att du svarar utförligt och ärligt på frågorna så att du får rätt försäkring till rätt pris. Felaktigheter i hälsodeklarationen kan dessutom innebära att din försäkring inte gäller. Vissa försäkringsbolag har specifika krav kopplade till hälsa, så läs igenom villkoren noga. 

3. Utse förmånstagare 

Om du inte väljer förmånstagare, alltså den eller de som ska få försäkringsutbetalningen, så går utbetalningen till din partner i första hand och i andra hand till dina barn, därefter till dina närmaste släktingar. Du kan styra vem eller vilka som ska vara dina förmånstagare och fördelningen mellan dem ifall du har flera. Det gör du genom ett så kallat förmånstagarförordnande. Du kan ändra förmånstagare vid ett senare tillfälle genom att höra av dig till ditt försäkringsbolag. Det kan vara bra att veta om din livssituation skulle ändras. 

Välj ett belopp som passar din livssituation 

När du tecknar en livförsäkring väljer du också försäkringsbelopp. Det är det här beloppet som kommer att betalas ut till dina efterlevande om du dör. Tänk igenom din livssituation. Högre försäkringsbelopp innebär en högre premie, alltså att du betalar mer för försäkringen. 

Varför ska jag ha en livförsäkring? 

En livförsäkring kan ge trygghet till dina nära och kära. Om ditt hushåll är beroende av flera inkomster, till exempel om du och din partner har ett gemensamt bostadslån, kan en livförsäkring vara bra. När andra är beroende av din inkomst kan de behöva en ersättning för att täcka upp när din inkomst försvinner om du dör. För dig med bolån kan livförsäkringen innebära att din familj kan bo kvar i er bostad även när en inkomst försvinner från hushållet. 

Om du funderar på att skaffa en livförsäkring är det därför klokt att se över hur familjens inkomst påverkas om du går bort. Det är också bra att gå igenom de försäkringar ni redan har för att se om dina nära skyddas helt eller delvis genom andra försäkringar. Generellt finns det större behov av livförsäkring ju högre lån din familj har och ju högre inkomst du har. En livförsäkring kan såklart inte lindra sorgen dina anhöriga kommer att känna om du går bort, men den kan ge en ekonomisk trygghet och täcka upp under en omställningsperiod. 

Kom alltså ihåg att det är de efterlevandes behov som du ska fundera kring när du överväger att teckna en livförsäkring. Lever du ensam och utan att stötta anhöriga ekonomiskt med din inkomst finns det mindre behov av en livförsäkring. Men om du lever i en familj där ni har gemensamma utgifter kan det vara bra att ha en. Tänk då på att din partner också bör teckna en livförsäkring så att ni båda har skydd. 

Hitta den bästa livförsäkringen för dig   

Den bästa livförsäkringen är den som passar dina individuella behov och ekonomi. Använd Zmartas kostnadsfria jämförelsetjänst för att jämföra olika livförsäkringar från flera försäkringsbolag. Genom att jämföra villkor, täckning och pris kan du enkelt hitta den livförsäkring som bäst matchar dina behov och ger dig trygghet för framtiden. 

Vanliga frågor om livförsäkring

 • Hur ansöker jag om livförsäkring?
 • Kan vem som helst få pengarna?
 • Behöver jag genomgå en läkarundersökning?
 • Vad behövs för att få teckna en livförsäkring?
 • Finns det någon karenstid i livförsäkringen?
 • Hur länge gäller livförsäkringen?

Granskad av

Sebastian Franzén, partneransvarig försäkringar på Zmarta
Sebastian Franzén, partneransvarig försäkringar på Zmarta

Sebastian Franzén

Partneransvarig försäkringar

Sebastian är partneransvarig för försäkringar på Zmarta. Han har jobbat med försäkringar i över 20 år och haft roller som försäkringsförmedlare, kundservicechef och försäljningschef. 

26 mars 2024