Bilförsäkring

Så mycket kostar bilförsäkringen 2021

2022-06-13 Angelica Lindberg
Bil

Hur mycket du betalar för din bilförsäkring beror på flera olika faktorer, bland annat på var du bor. Därför skiljer sig priserna åt mellan Sveriges län. Utifrån färsk statistik får du veta var du ska bo och vilket bilmärke du ska ha för att få en så billig bilförsäkring som möjligt.

Snittpris på bilförsäkringen uppdelat på län

Priset på bilförsäkringen avgörs av flera olika faktorer bland annat hur gammal du är, vilken bil du har och var du bor.

De högsta premierna hittar vi, inte helt oväntat, i Stockholms län. Där kostar en bilförsäkring i genomsnitt 5 042 kronor. I vanliga fall brukar de andra storstadsregionerna följa tätt efter Stockholm, men i år tar Västmanlands och Kronobergs län över i toppen av de dyraste länen att försäkra sin bil i. Där kostar bilförsäkringen i genomsnitt 4 238 respektive 4 233 kronor.

Bor du däremot i Västerbotten kan du skatta dig lycklig som har den lägsta snittpremien i hela Sverige! Där är premien 3 463 kronor. Även i Halland (3 523 kr) och i Gävleborg (3 528 kr) hittar vi bland de lägsta snittpremierna i landet.

Det skiljer därmed 1 579 kronor mellan den billigaste och dyraste bilförsäkringen, en skillnad på hela 31 %.

Snittpris på bilförsäkringen uppdelat på län

Data från Insplanet, numera Zmarta

Genomsnittlig försäkringspremie för 25 populära bilmärken

Vilken bil ska du välja för att få en så billig bilförsäkring som möjligt? På bilden ser du vilka bilmärken som ligger över eller under snittpremien på 3 934 kronor. Det dyraste bilmärket att försäkra är BMW med en snittpremie på 5 662 kronor. Den billigaste bilförsäkringen får du om du kör en Suzuki som har en snittpremie på 3 147 kronor. Det innebär att priset skiljer sig så mycket som 2 515 kronor mellan den billigaste och dyraste bilförsäkringen – en skillnad på cirka 44 procent!

Genomsnittlig försäkringspremie

Den allra billigaste bilförsäkringen får du därmed om du kör en Suzuki och bor i Västerbotten. Medan du får betala som mest för bilförsäkringen om du kör en BMW och bor i Stockholm.

Anledningen till att en bil som BMW har så höga försäkringskostnader kan bero på flera olika saker. Dels för att BMW, Audi och liknande bilar tillverkar mer motorstarka och dyrare bilar än exempelvis Renault. Av den anledningen är även reservdelarna dyrare och därför blir det också dyrare att laga en sådan bil. Det kan också bero på att många av de som äger en BMW bor i Stockholm, enligt vår data, vilket även det driver upp priset. En BMW av en äldre modell kan såklart vara billigare att försäkra, så statistiken skulle kunna tyda på att bilmodellerna som försäkrades via Insplanet 2021 är relativt nya.

Så mycket kostar en helförsäkring jämfört med en trafik- eller halvförsäkring

I den här tabellen har vi delat upp bilförsäkringarna i de olika omfattningarna trafik-, halv-, och helförsäkring. Här kan du bland annat se att en trafikförsäkring för BMW kostar mer än en helförsäkring för Suzuki som har den billigaste helförsäkringen av alla bilmärken. Vi kan också se att prisskillnaden mellan en trafikförsäkring och halvförsäkring många gånger är väldigt liten. I några få fall är snittpriset för en halvförsäkring billigare än en trafikförsäkring, så det kan löna sig att jämföra de olika omfattningarna.

Så mycket kostar en helförsäkring jämfört med en trafik- eller halvförsäkring

Data från Insplanet, numera Zmarta

Så får du en billigare bilförsäkring

Hur långt är du beredd att gå för att få en så billig bilförsäkring som möjligt? Har du redan tagit fram flyttlådorna och lagt ut en annons på bilen? Eller har du ingen lust att flytta till en annan del av landet och byta din BMW mot en Skoda? Då kan du vara lugn, det finns fler sätt för att få ner priset på bilförsäkringen.

Jämför bilförsäkringar

Ofta kan du spara pengar genom att jämföra bilförsäkringar. Men jämför inte bara priset, villkoren är också viktiga. Jämför redan nu och kolla om du kan få en försäkring med bättre villkor och pris! Det är gratis att jämföra och du binder inte upp dig på något.

Kör mindre

När du tecknar en bilförsäkring fyller du i hur långt du förväntas köra under det nästkommande året. Priset på bilförsäkringen blir högre ju längre du förväntas köra. Har du möjlighet att köra mindre kan du därför spara en liten slant.

Parkera bilen i garage

Vissa försäkringsbolag ger rabatt på bilförsäkringen om du kan minska risken för stöld. Det kan du göra genom att parkera din bil i garage.

Samla försäkringar och få rabatt

Om du samlar dina försäkringar hos ett och samma försäkringsbolag kan du få rabatt – ibland så mycket som 20 procent.

Välj en högre självrisk

Du kan få ett lägre pris på bilförsäkringen om du väljer en högre självrisk. Nackdelen med det är att du då får betala mer om du måste använda dig av försäkringen. Men om du har möjlighet till det kan det vara ett bra alternativ.

Så har vi tagit fram statistiken

Statistiken i den här artikeln fokuserar på hur den genomsnittliga premien ser ut uppdelat på län och bilmärke. Statistiken är hämtad från Insplanets databas och avser tecknade bilförsäkringar hos Insplanet under 2021. Insplanet går numera under namnet Zmarta.

Men det är viktigt att känna till att priset på bilförsäkringen påverkas av många olika faktorer, till exempel ålder på föraren, vilken självrisknivå du väljer och hur långt du kör. Statistiken ger därför endast en fingervisning av genomsnittspriserna i landet.

Bilarna som är inkluderade i statistiken är de 25 populäraste bilarna bland de som tecknat bilförsäkring via Insplanet.

Läs även: Vad kostar det att äga en bil?

Fler i samma kategori

Se alla
Bilförsäkring Elbil försäkring
Under 2017 ökade antalet elbilar i Sverige med 60 %. Men fortfarande står batteribilar och laddhybrider för mindre än 1 ...
Kvinna sitter i sängen och kollar på mobilen tillsammans med en katt.
Bilförsäkring Ska jag välja hel-, halv- eller bara trafikförsäkring till min bil?
Vilken bilförsäkring du ska välja beror delvis på vilken bil du har. Så här väljer du rätt bilförsäkring.
Vägassistans: assistansförsäkring om bilen stannar efter vägen
Bilförsäkring Vägassistans: assistansförsäkring om bilen stannar efter vägen
I halv- och helförsäkringar ingår det ett räddningsskydd som hjälper dig om du blir stillastående efter vägen. Du kan ko ...