Bilförsäkring

Bilbrand - Täcker försäkringen? Vi har svaret

2022-06-13 Angelica Lindberg
Bil

Bilbränder är tyvärr något som blir allt vanligare i Sverige. Varje år anmäls hela 6 000 - 7 000 stycken bilbränder till försäkringsbolagen. Det är väldigt svårt att skydda sig från att bli utsatt för en bilbrand, speciellt en anlagd sådan. Men vad gäller egentligen när någon sätter eld på din bil, täcker försäkringen? Det går vi igenom i denna artikel.

Läs mer

Bilbrand - gäller försäkringen?

Det korta svaret är: Ja. Du får ersättning från ditt försäkringsbolag om din bil skulle börja brinna av olika anledningar. Självrisken vid bilbrand är mellan 1 500 - 3 000 kr. Men! Det gäller att du har rätt bilförsäkring. För att få ersättning vid brand gäller det att du har minst halvförsäkring tecknat på din bil för att få ersättning.

I din halvförsäkring finns det ett ekonomisk skydd för din bil som täcker just brand. Men, skyddet gäller inte alla typer av bränder. Du kan bli utan ersättning om skadorna orsakas av något som försäkringsbolaget bedömer att du som bilägare bör kunna förebygga eller undvika genom korrekt underhåll och service. Det kan exempelvis vara brand som uppstår genom kortslutning, frost eller köld.

Anlagda bilbränder ökar

Antalet anlagda bilbränder har ökat under det senaste 10 åren, enligt statistik från Hem & Hyra. Andelen bränder som anses vara anlagda har ökat med 73%. I kommuner som Göteborg gjordes närmare 250 polisanmälningar under 2018, som går att kopplas till bilbrand. Det är fler anmälningar än 2017 men färre än 2016.

Bilbränder och försök till bedrägeri

Bilbränder är något som kostar försäkringsbolagen stora summor pengar varje år, eller närmare bestämt upp till 200 miljoner kronor. Eftersom så många bilbränder anmäls varje år, 6 000 - 7 000 stycken har försäkringsbolagen bestämt att det ska utreda om det kan handla om försäkringsbedrägerier innan de delar ut någon ersättning.

Försäkringsbedrägerier i samband med bilbrand

Läs även: Försäkringsbedrägeri ökar i samband med lansering av Iphone

Tabellen visar antalet misstänkta bedrägerier fördelat på län 2018.

Av de bilbränder som försäkringsbolagen utredde visade sig 52 % av bränderna ansågs som anlagda och försäkringsbolaget nekade ersättning. Det är ett uppskattat värde på 12,5 miljoner kronor!

Leder bilbränder till ökad försäkringskostnad?

Det är inte orimligt att priset för bilförsäkring i det mest utsatta länen kommer att höjas till följd av det allt vanligare bilbränderna. Försäkringsbolagen beräknar priset på din försäkring utifrån bland annat risken att du skulle vara med om en olycka. Vilket i sin tur innebär om du bor i ett utsatt område är risken att din bil får en skada stor vilket medför en högre försäkringspremie.

Det här kan vi redan se på platser som Stockholm som har den högsta snittpremien men också en stor del bilbränder varje år!

Men om enstaka bränder eller annan skadegörelse på bilar skulle förekomma så kommer det inte leda till att priset på din bilförsäkring chockhöjd från ett år till ett annat. Men det är alltid bra att jämföra och se över sin bilförsäkring så att du inte betalar för mycket i onödan.

Fler i samma kategori

Se alla
Bil
Bilförsäkring Byta till sommardäck: Datum och lagar 2023
Vi går igenom vilka datum och regler som gäller för sommardäck, och tittar närmare på året runt-däck.
Turkos bil mot rosa bakgrund.
Bilförsäkring Vilken försäkring måste finnas på en registrerad bil?
Vi går igenom allt du behöver veta om vilken försäkring som du måste ha på en registrerad bil.
Man i svart skjorta laddar vit elbil.
Bilförsäkring Elbil försäkring
Under 2017 ökade antalet elbilar i Sverige med 60 %. Men fortfarande står batteribilar och laddhybrider för mindre än 1 ...