Bilförsäkring

Bilbrand: Täcker försäkringen om bilen börjar brinna?

2023-01-31 Angelica Lindberg
Två brandmän bekämpar en bilbrand.

Varje år anmäls 4 000–6 000 bilbränder till försäkringsbolagen. Det är väldigt svårt att skydda sig mot en bilbrand, speciellt en anlagd sådan. Men vad gäller egentligen om någon sätter eld på din bil, täcker försäkringen? Det går vi igenom i denna artikel.

Läs mer

Bilbrand – gäller försäkringen?

Det korta svaret är: Ja. Ditt försäkringsbolag ersätter dig om din bil skulle börja brinna på grund av en brand, blixtnedslag eller explosion. Men för att kunna få ersättning krävs det att du har rätt bilförsäkring. Du måste ha minst en halvförsäkring på din bil för att få ersättning vid brand.

I vissa fall kan du däremot bli utan ersättning. Till exempel om skadorna orsakas av något som försäkringsbolaget bedömer att du som bilägare hade kunnat förhindra eller förebygga genom korrekt underhåll och service. Det kan exempelvis vara en brand som uppstår genom kortslutning, frost eller köld.

Självrisken vid bilbrand är mellan 1 500–3 000 kronor.

Läs även: Ladda elbil hemma – så minimerar du riskerna för brand

Anlagda bilbränder minskar

De senaste åren har de anmälda bilbränderna minskat, enligt siffror från Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB). Det gäller både det totala antalet bilbränder (oavsett orsak) och antalet anlagda bilbränder, som du kan se här nedan.

Totalt anmälda bilbränder

År

Anmälda bilbränder

Per 1 000 invånare

2019

4 616

0,45

2020

4 435

0,43

2021

4 015

0,38

Antal anlagda bilbränder

År

Anlagda bilbränder

Per 1 000 invånare

2019

1 306

0,13

2020

1 281

0,12

2021

853

0,08

Bilbränder och försök till bedrägeri

Trots att bilbränderna har minskat de senaste åren kostar de försäkringsbolagen upp till 200 miljoner kronor varje år. Eftersom så många som 4 000–6 000 bilbränder anmäls varje år har försäkringsbolagen bestämt att de ska utreda om det kan handla om försäkringsbedrägerier innan de betalar ut någon ersättning.

Under 2021 var cirka 21 % av bilbränderna anlagda.

Leder bilbränder till ökad försäkringskostnad?

Försäkringsbolagen beräknar priset på bilförsäkringen utifrån risken att du skulle råka ut för en olycka. De tittar bland annat på din

  • ålder

  • bil

  • bostadsort.

Läs även: Så mycket kostar bilförsäkringen

När det kommer till bostadsorten tittar de bland annat på hur hög risken för skador är i ditt område. Till exempel kan din bilförsäkring bli dyrare om du bor i en tätort jämfört med om du bor i glesbygden. Likaså kan bilförsäkringen bli dyrare om du bor i ett särskilt olycksdrabbat område. Därför är det inte helt orimligt att anta att bilförsäkringen kan bli dyrare i de områden där bilbränder är vanligare. Det här kan vi redan se på platser som Stockholm som har den högsta snittpremien, men också en stor del bilbränder varje år.

Men om enstaka bränder eller annan skadegörelse på bilar skulle förekomma så kommer det inte leda till att priset på din bilförsäkring chockhöjs från ett år till ett annat. Men det är alltid bra att jämföra och se över sin bilförsäkring så att du inte betalar för mycket i onödan.

Fler i samma kategori

Se alla
Skylt som visar parkerings- och stoppförbud samt att bilen kommer bli bortbärgad.
Bilförsäkring Parkeringsböter
Läs vår guide om parkeringsböter för att undvika oönskade överraskningar på din vindruta.
Kvinna i stickad tröja och orange mössa laddar en hybridbil.
Bilförsäkring Hybridbil
Lär dig allt om de populära och miljövänliga hybridbilarna, vilka olika typer som finns och hur de fungerar.
Bil
Bilförsäkring Ställa av bil: Så fungerar det
Har du en bil som du inte använder? Vi går igenom hur du ställer av bilen steg för steg.