Insplanet Migration Mobile Jumbo

Billig bilförsäkring

Jämför och byt bilförsäkring enkelt och snabbt

Ange ett giltigt registreringsnummer.
?
 • Samma priser som hos bolagen
 • Kostnadsfri rådgivning
Lansforsakringar Stockholm logo
dinaforsakringar 400 retina
ica 400 retina
partner-gjensidige-color
Hedvig Ab - Logo
Watercircles Logotyp
Evoli Logotyp
villaagarna 400 retina
Lin Logotyp

Hitta en billig bilförsäkring

Om du vill spara pengar på din bilförsäkring kan du jämföra bilförsäkringar från flera försäkringsbolag samtidigt via Zmarta. Jämför, byt och teckna din bilförsäkring direkt via oss eller läs vidare om hur vi kan hjälpa dig att hitta en så billig och prisvärd bilförsäkring som möjligt efter dina behov.  

Om du vill hitta en prisvärd och billig bilförsäkring snabbt och enkelt kan du prova vår kostnadsfria jämförelsetjänst för bilförsäkringar. Där kan du jämföra pris, villkor och innehåll från flera försäkringsbolag samtidigt. 

Vad påverkar priset på bilförsäkringen? 

Priset på bilförsäkringen, din premie, påverkas av flera faktorer. Bland annat beroende på 

 • var du bor 

 • hur gammal du är 

 • vilket bilmärke du har 

 • bilens ålder 

 • hur långt bilen körs per år.  

Priset påverkas också av vilken omfattning du väljer på försäkringen. Enligt lag är du tvungen att teckna en trafikförsäkring men övriga skydd är upp till dig att bestämma. Du kan antingen välja att teckna en halv- eller helförsäkring till din bil och därefter finns det en mängd olika tilläggsförsäkringar att välja bland. En annan sak som påverkar priset är hur hög självrisken är. Ju högre självrisk du väljer, desto lägre blir premien. Men här är det viktigt att tänka på hur mycket du är beredd att betala i självrisk om någonting händer som gör att du måste använda dig av din bilförsäkring.  

Billig bilförsäkring – vad du ska leta efter 

Även om du letar efter en billig bilförsäkring är det viktigt att du inte stirrar dig blind på priset. Villkor, innehåll och nivå på ersättningen är minst lika viktiga att jämföra. Men vi är medvetna om att det kan vara krångligt att veta vad man ska leta efter, så här lyfter vi fram några av de saker som du bör vara uppmärksam på. 

När du jämför försäkringar för din bil är det viktigt att du jämför samma typ av produkt hos olika försäkringsbolag, så att du får en korrekt jämförelse. Det är kanske självklart att du inte ska jämföra halvförsäkringar med helförsäkringar, men något som inte är lika självklart är att grundskydden i försäkringarna kan skilja sig åt mellan bolagen. Hos vissa bolag ingår exempelvis drulleförsäkringen i grundskyddet, medan andra bolag kräver att du tecknar en tilläggsförsäkring för att få samma skydd.  

4 saker att jämföra i bilförsäkringen  

 • Maskinskadeskydd: hur länge maskinskadeskyddet gäller varierar kraftigt mellan försäkringsbolagen. Det kan vara allt mellan 10 000 och 15 000 mil och 8 till 10 år i olika försäkringar. 

 • Drulleförsäkring: ingår försäkringen i grundskyddet eller måste du teckna en tilläggsförsäkring? Omfattar försäkringen nyckelförlust, feltankning och kupéskada, och hur hög är maxersättningen i så fall? 

 • Rättsskydd: det kan skilja flera hundratusen mellan högsta och lägsta ersättningen i rättsskyddet, vilket kan vara förödande om du hamnar i en tvist där du blir tvungen att betala för advokat- och rättegångskostnader.  

 • Självrisker & maxersättning: hur hög är självrisken och ersättningen vid olika skador och händelser? Kan du välja själv hur hög självrisk du vill betala om någonting händer? 

Billiga bilförsäkringar online – hur får man det? 

För att hitta den billigaste bilförsäkringen är det bra om du jämför olika bilförsäkringar. Det kan du snabbt och enkelt göra online via en jämförelsetjänst som Zmarta. Det kan skilja så mycket som ett par tusenlappar per år mellan olika bilförsäkringar, så det kan definitivt löna sig att jämföra olika försäkringsbolag online.  

En billig bilförsäkring behöver inte betyda att den har ett sämre innehåll. Försäkringsbolagen bestämmer själva över prissättningen och kan ta hänsyn till olika faktorer när de sätter sina priser. Det kan också vara så att ett försäkringsbolag riktar in sig på en viss målgrupp, till exempel säkra förare, och erbjuder därför ett lägre pris till just dem.  

En del nya försäkringsbolag som finns online har satsat på att vara moderna och digitala. Tack vare att det mesta sköts digitalt av dig som kund kan dessa bolag kapa onödiga kostnader, och på så vis erbjuda dig ett bättre pris.   

7 tips för att få en billig bilförsäkring 

1. Jämför bilförsäkringar regelbundet 

Försäkringsbolagen gör olika riskbedömningar och erbjuder olika försäkringslösningar. Av den anledningen skiljer sig priserna, villkoren och innehållet i försäkringarna. Många försäkringsbolag höjer dessutom premien i samband med att din försäkring förnyas en gång om året, vilket betyder att du som lojal kund riskerar att betala mer än någon som byter bilförsäkring ofta. Det här betyder också att en dyrare försäkring inte alltid behöver vara en bättre försäkring. Därför rekommenderar vi dig att jämföra   bilförsäkringar regelbundet, gärna en gång om året i god tid innan försäkringen förnyas, eftersom det bara är då du har möjlighet att byta bilförsäkring.  

Via Zmarta kan du jämföra, byta och teckna försäkring för din bil. Då får du snabbt en överblick över flera försäkringsbolag och kan enkelt jämföra både priser och villkor.  

2. Ange rätt körsträcka 

När du ska teckna din bilförsäkring behöver du fylla i hur många mil som du uppskattar att du kör på ett år. Ju längre du kör desto högre blir premien på bilförsäkringen, så se till att du anger en så korrekt körsträcka som möjligt och fundera på om du kan köra mindre för att på så vis spara en slant.  

3. Parkera bilen i ett låst garage 

Om du parkerar din bil i ett låst garage kan du få rabatt på bilförsäkringen av vissa försäkringsbolag, eftersom du då minskar risken för stöld.  

4. Samla dina försäkringar och få rabatt 

Om du samlar flera av dina försäkringar hos ett och samma försäkringsbolag kan du få rabatt. Ofta vill försäkringsbolagen att du har två “huvudförsäkringar” samt ett valfritt antal övriga försäkringar samlade hos dem. En huvudförsäkring kan vara en hemförsäkring, villaförsäkring eller bilförsäkring. Ju fler försäkringar du samlar desto högre rabatt kan du få. Vissa försäkringsbolag erbjuder upp till 20 % rabatt. 

5. Välj en högre självrisk  

Hos vissa försäkringsbolag är det möjligt att välja hur hög självrisk du vill betala om du råkar ut för en skada. Genom att välja en högre självrisk kan du få ett lägre pris på bilförsäkringen. Om du har möjlighet att betala en högre självrisk kan det här vara ett bra alternativ för att få en billigare bilförsäkring.  

6. Unga förare: välj försäkring utan ungdomssjälvrisk 

Att hitta en billig bilförsäkring för unga kan vara svårt, eftersom bilförsäkringar för unga ofta är dyrare. Det beror på att ungdomar statistiskt sett är inblandade i trafikolyckor oftare än äldre, mer erfarna förare. Därför bedömer försäkringsbolagen att ungdomar löper större risk för att råka ut för en olycka och därmed blir premien högre.  

Många försäkringsbolag tar också ut en högre självrisk för unga, en så kallad “ungdomssjälvrisk”. Är du under 25 år och vill ha en så billig bilförsäkring som möjligt ska du kolla efter ett försäkringsbolag som inte tar ut någon ungdomssjälvrisk.  

7. Byt bil 

Eftersom priset på bilförsäkringen påverkas av vilket bilmärke du har kan du spara mycket pengar på att byta bil. Det kan skilja flera tusenlappar per år mellan den dyraste och billigaste bilförsäkringen sett till bilmärke. Till exempel mellan en bilförsäkring för en BMW och Suzuki.  

Fördelar med att använda Zmarta för att hitta en billig bilförsäkring 

Det finns flera fördelar med att använda Zmarta när du ska välja försäkring. När du jämför försäkringar via oss får du priser från flera försäkringsbolag samtidigt. På så vis kan du snabbt se vilket försäkringsbolag som kan erbjuda dig det lägsta priset. Du kan även enkelt ta del av försäkringsbolagens villkor och försäkringens innehåll. Det gör att du kan spara både tid och pengar jämfört med om du skulle kontakta varje försäkringsbolag för sig.  

När du har hittat den bästa försäkringen för dig och din bils behov kan du teckna den via oss, snabbt och enkelt. Priserna du får via oss är självklart samma som om du skulle vända dig direkt till försäkringsbolagen. 

Vanliga frågor om billig bilförsäkring

 • Vilken är den billigaste bilförsäkringen?

  Eftersom priset på bilförsäkringen är individuellt är det svårt att säga vilken bilförsäkring som är billigast rent generellt. Men enligt vår egen data får du den allra billigaste försäkringen om du kör en äldre Suzuki som endast behöver en trafikförsäkring, alternativt en Skoda med en halvförsäkring, och om du bor i Västerbotten, Halland eller Gävleborgs län. Är du dessutom över 25 år och bor i en villa där du kan låsa in din bil i ett garage får du också en lägre premie på försäkringen.  

 • Hur kan man få billigare bilförsäkring?

  Det finns flera knep för att få en billigare bilförsäkring. Dels rekommenderar vi dig att jämföra bilförsäkringar regelbundet, dels kan du samla dina försäkringar hos ett bolag för att på så vis få rabatt. Andra sätt att få en billig bilförsäkring är att öka säkerheten genom att parkera bilen i ett garage, välja en högre självrisk och ange en korrekt körsträcka. Slutligen kan du fundera över om det vore värt att byta till en bil som är billigare att försäkra och om du kan klara dig utan exempelvis tilläggsförsäkringar.  

 • Kan man pruta på bilförsäkring?

  Det kan vara svårt att pruta på bilförsäkringen, men det är inte helt omöjligt.Om du har fått ett bra erbjudande från ett annat försäkringsbolag kan du förhandla med ditt försäkringsbolag om att matcha det priset alternativt till en ännu lägre premie. Tänk bara på att försäkringsbolaget kan vilja ha något i gengäld, till exempel att du väljer att samla flera av dina försäkringar hos dem. Då brukar de kunna erbjuda dig rabatt, ibland upp till 20 %.  

  Det enklaste och snabbaste sättet att få ner priset på sin försäkring är dock att jämföra bilförsäkringar via en jämförelsetjänst som Zmarta. 

 • Varför är min bilförsäkring så dyr?

  Det kan finnas olika anledningar till att din bilförsäkring är dyr. Dels beror det på vilken bil du har då en BMW är mycket dyrare att försäkra än en Skoda, dels kan det bero på var du bor. Du får en dyrare försäkring om du bor i en storstad, där risken är större att din bil skadas än om du bor i glesbygden. Din ålder spelar också roll – är du yngre än 25 får du ofta betala en högre premie. Det beror på att unga, mer oerfarna förare rent statistiskt sett oftare är inblandade i trafikolyckor.  

  Att din bilförsäkring är dyr kan också bero på att du har haft samma försäkring under många, många år. Det beror på att många försäkringsbolag höjer premien i samband med att din försäkring förnyas varje år. Därför är det viktigt att jämföra bilförsäkringar regelbundet så att du alltid har en så prisvärd bilförsäkring som möjligt. 

Läs våra artiklar om bilförsäkring

Byta till sommardäck: Datum och lagar 2023

Mellan den 1 december och 31 mars är det lag på att använda vinterdäck om det är vinterväglag. Du bör inte byta till sommardäck innan den 31 mars om du är osäker på om det är vinterväglag eller inte. I artikeln får du veta mer om vilka datum och regler som gäller för sommardäck. Vi går också igenom vad som gäller för året runt-däck: är de bra eller dåliga och framförallt – är de säkra att använda på heta sommarvägar?

Vilken försäkring måste finnas på en registrerad bil?

Alla motorfordon som är registrerade och används i trafiken måste enligt lag ha en trafikförsäkring. Den ersätter personskador och skador på andras egendom. Om du inte tecknar en sådan försäkring måste du istället betala en daglig avgift.

Elbil försäkring

Under 2017 ökade antalet elbilar i Sverige med 60 %. Men fortfarande står batteribilar och laddhybrider för mindre än 1 % av den totala personbilsflottan i landet. Begränsad efterfrågan innebär generellt dyrare försäkring - dels för att nybilspriset är högre och dels för att få verkstäder i Sverige har kompetens för att reparera avancerade elbilar.

Zmarta är Sveriges ledande försäkringsförmedlare. Nedan hittar du all information du behöver när du ska försäkra elbil. Kontakta oss för gratis försäkringsrådgivning!