Billån

Restvärde billån

2021-02-17 Angelica Lindberg
restvärde bil billån

Är du på jakt efter en ny bil, eller kanske en begagnad? Beroende på vilken bil du har
planer på att köpa är det alltid en god idé att fundera på vilket köpeavtal som passar dina behov och ekonomiska förutsättningar bäst. Ett restvärde eller en restskuld är kortfattat det beräknade marknadsvärdet på en bil efter att löptiden på ett billån med restvärde löpt ut.

På 3 minuter eller mindre kan du läsa mer om vad ett restvärde på en bil är och vad det innebär.

Restvärde – vad är restvärde?

Restvärde, eller restskuld, är ett begrepp som ofta används i samband med billån och anger bilens värde efter att billånet löpt ut. Det innebär att lånet för din bil läggs upp så att det inte amorteras tillbaka helt och hållet under den valda löptiden. Återbetalningsplanen läggs upp på x antal år, till exempel 4 år. Man gör då en uppskattning på förhand kring vilket värde din bil kommer att ha när den valda återbetalningstiden löpt ut. Lånet läggs därefter upp så att den återstående skulden på lånet motsvarar bilens framtida beräknade värde.

Billån med restvärde – bra eller dåligt?

Fördelar

Ett billån med restvärde, eller restskuld, ges ofta hos bilhandlare och har många fördelar.

Byt bil oftare

Fördelen med ett billån med restskuld kan vara att du då har möjlighet att byta bil igen om några år via samma bilhandlare.

Lägre månadskostnad och ränta

Likväl innebär låneformen en låg månadskostnad för att ha en ny bil och orsaken är att ränta och amortering inte behöver ske på restskulden. Det innebär även flexibilitet för dig som kund, eftersom du när löptiden för lånet löpt ut, kan välja mellan att lösa lånet och behålla bilen, lämna in bilen och köpa en nu bil eller också förlänger du lånetiden. Det sistnämna innebär att ett nytt restvärde kommer att räknas fram.

Slipp dyra reparationer och service

Nya bilar innebär också att du oftast undviker dyra och onödiga reparationer och kommer mer sällan att behöva genomföra service på din bil.

Billigare försäkringskostnader

Du kommer också att få en lägre kostnad för försäkringen på din bil då du enbart kommer att behöva teckna en halvförsäkring, eftersom vagnskadegaranti redan ingår ett par år på nya bilar.

Läs även: Byta in bil med lån

Nackdelar

Som med det mesta i livet finns det såklart både för- och nackdelar med att ha en restskuld. Sen är det såklart individuellt utefter din situation.

Kontantinsats krävs

Några utav de nackdelar som finns med att ha lån med restvärde kan vara att så fort ett lån har tecknats med säkerhet, så är det lagkrav på att det finns en kontantinsats. För just billån ligger kontantinsatsen på 20%. Det vill säga om bilen är värd exempelvis 100 000 kr, krävs därmed en kontantinsats på 20 000 kr.

Extrabetalning när återbetalningstiden löpt ut

Grundtanken med ett billån med restvärde är att restvärdet på din bil ska lösa ditt resterande lånebelopp när du lämnar åter bilen. Skulle däremot bilen värderas till en lägre summa kommer du att behöva betala mellanskillnaden kontant.

Enbart användbart mot företag

Ett billån med restvärde kan även enbart tecknas vid köp av bil hos en auktoriserad bilhandlare, det vill säga att ett billån med restvärde därmed inte går att använda vid köp av bil från en privatperson.

Bilen som säkerhet

Eftersom du tar ett lån med säkerhet är det bilen som är säkerhet för ditt lån och det innebär att du behöver betala hela lånesumman om du skulle sälja bilen. Skulle du till exempel ta ett vanligt privat eller blancolån, hade du däremot kunnat behålla ditt lån oavsett vad som sker med din bil.

Beräkna restvärde – hur gör du det?

Restvärdet är alltså en uppskattning av vad bilen kommer att vara värd vid en förutbestämd tidpunkt. Det är dessutom väldigt många olika parametrar som påverkar värdeminskningen, såsom exempelvis slitage eller en olycka, så det kan vara klurigt att som amatör att räkna ut det. En bil minskar nämligen i värde så fort du använder den.

Köper du exempelvis en bil för 100 000 kr så är den efter två års användning kanske värd 80 000 kr i stället, eftersom värdet minskat på grund av slitage och användning. Då skulle restvärdet vara 80 000 kr.

Värdeminskning – hur räknar du ut det?

Hur beräknar du då själva värdeminskningen på bilen? Det påverkas av flera faktorer, som till exempel;

  • Slitage och skador

  • Bilens ålder

  • Körsträcka

  • Bilmärke och modell

  • Huruvida bilen fått underkända kontrollbesiktningar

  • Extrautrustning på bilen

Privatleasing – vad innebär det?

Privatleasing brukar innebära att du hyr en bil under en avtalad tid, oftast tre år. Du köper därmed inte bilen utan det är fortfarande bilhandlaren som äger den. Du slipper därmed automatiskt att lägga en kontantinsats som du annars fått göra om du tagit ett billån. Vad du sen ska betala i månaden avgörs av bilens pris, leasingtiden, restvärdet och om räntan är fast eller rörlig.

Restvärde leasingbil – hur fungerar leasingrestvärde?

De flesta är nog vana vid att en oftast lånar pengar för att köpa sin nya bil, med till exempel ett billån eller vanligt privatlån. Det finns fler alternativ idag och privatleasing är ett av dem. Privatleasing är med andra ord en finansieringslösning avsedd för bilar och andra fordon utan några krav på kontantinsats.

Garanterat restvärde

När du kikar på privatleasing av bil är det bra om du känner till ifall bilen har ett garanterat eller kalkylerat restvärde. Ett garanterat restvärde innebär att vi bestämmer och avtalar om ett värde som bilen ska ha när hyrestiden tar slut, och då är det detta värde som kommer att gälla för dig. Det garanterade restvärdet innebär att leasinggivaren förbinder sig att köpa bilen vid avtalstidens slut till ett i förväg överenskommet pris, oftast angivet i procent av bilens bruttopris.

Kalkylerat restvärde

Är det ett kalkylerat restvärde vi pratar om kallas detta också för ett matematiskt restvärde, det vill säga den återstående skulden vid leasingperiodens slut. Detta behöver inte vara samma värde som bilens marknadsvärde.

Jämför billån kostnadsfritt hos Zmarta – endast en kreditupplysning hos UC

Vi har idag ingen möjlighet att hjälpa dig med ett billån med restvärde, men däremot har vi möjlighet att titta på privatlån för ditt bilköp. Ett privatlån är ett lån utan säkerhet där du kan lösa lånet kostnadsfritt när du vill.

Vår jämförelsetjänst är helt kostnadsfri och vi jämför lån från upp till 35 banker och långivare samtidigt, för att få fram det bästa erbjudandet med rätta villkor för just din bilaffär. Totalt tar vi dessutom endast en kreditupplysning hos UC.

Skickar du in din ansökan har du oftast fått svar från samtliga långivare och banker inom 24 timmar. Därefter har du möjlighet att signera avtalet med BankID för att få lånet utbetalt kort därefter. Både zmart och smidigt!

Läs även: Räkna på billån

Fler i samma kategori

Se alla
Kvinna i vit skjorta och blåa jeans står utanför en vit familjebil med sitt barn i en röd barnvagn
Billån Bästa familjebilen
Ta reda på den bästa bilen för dig och din familj och det viktigaste att tänka på inför ett nytt bilköp!
Bilar på en trafikfylld gata i Stockholm
Billån Bästa begagnade bilen 2023
Ta reda på vilken begagnade bil är bäst och passar just din budget och dina preferenser!
Husbil, sten och snö.
Billån Bo i husvagn året om
Tiny living, vanlife eller campingliv året om? Här har du guiden för att bo i husvagn året om.