Billån

Bästa familjebilen

2023-04-21 Tone Westerholm
Kvinna i vit skjorta och blåa jeans står utanför en vit familjebil med sitt barn i en röd barnvagn

Att välja rätt bil för din familj är en viktig uppgift! En bra familjebil ska vara rymlig, säker, ekonomisk och pålitlig. Därför har vi samlat några tips och råd till dig som vill reda ut vilken bil som är rätt att köpa för din familj! I den här artikeln kommer vi att gå igenom några av de bästa familjebilarna på marknaden, samt vad du ska tänka på när du väljer en bil. Vi går igenom både nya och begagnade modeller, och fokuserar också på olika kategorier, såsom sjusitsiga bilar, ekonomiska bilar och rymliga bilar.

  • På 6 minuter eller mindre kommer du att läsa om vilka modeller som är bäst som en familjebil och vad du bör tänka på när du ska köpa en ny bil!

Att tänka på när du vill köpa en bra familjebil

För att kunna hitta den bästa familjebilen för din familj är det viktigt att tänka igenom köpet först. Vilka är de viktigaste faktorerna för er när ni använder bilen? Nedan har vi samlat några viktiga punkter att tänka på innan du köper en ny familjebil: 

  1. Utrymme: Behöver ni en stor bil med 7 sittplatser, eller funkar en mindre bil med 5 sittplatser istället? Se till att det finns tillräckligt med utrymme för passagerare och bagage, både i baksätet och bagageutrymmet.

  2. Säkerhet: Detta är nog en av de viktigaste faktorerna att tänka på! Undersök bilens säkerhetsbetyg och säkerhetsfunktioner, såsom krockkuddar, antisladdsystem och autobroms för att säkerställa att familjen är trygg i bilen. 

  3. Pålitlighet: Kom också ihåg att välja en bil med gott rykte för pålitlighet och låga underhållskostnader.

  4. Bränsleekonomi: Ta dessutom hänsyn till bilens bränsleförbrukning och välj en bil som är ekonomisk att köra.

  5. Komfort: Tänk på att du kan provköra bilen för att se till att den är bekväm för både dig som förare och för passagerarna.

  6. Tekniska funktioner: Om moderna funktioner är viktiga för dig, se till att köpa en bil som är välutrustad med avancerade tekniska funktioner. Är ett bra navigationssystem eller en backkamera viktigast för dig och din familj?

  7. Budget: Bestäm din budget och leta efter en bil som erbjuder bästa möjliga värde inom denna ram. Överväg då om en ny eller begagnad bil bäst kan passa dina behov och budget bättre än en ny bil.

  8. Försäkring och skatt: Glöm inte att undersöka försäkrings- och skattekostnader för bilen, eftersom de kan variera beroende på bilmodell och ålder.

1. Bästa sjusitsiga familjebil

För större familjer eller de som ofta har många passagerare kan en sjusitsig bil vara ett utmärkt val. Dessutom kan det vara smart att ha lite extra utrymme i bilen för att ha tillräckligt med plats för alla barnens grejer såsom sportutrustning och leksaker. En av de bästa 7-sitsiga bilarna att överväga är Volkswagen Tiguan Allspace. Denna bil har sju bekväma säten, utmärkt bränsleekonomi och en rad säkerhetsfunktioner, vilket gör den till en perfekt bil för familjer som behöver extra utrymme! Priset för denna bil som ny ligger på 359 900 kronor. 

Andra bra alternativ i denna kategori inkluderar Volvo XC90, som är känd för sin säkerhet och högkvalitativa interiör, och Kia Sorento, som erbjuder både utrymme och tekniska funktioner till ett rimligt pris.

2. Bästa familjebilen för 5 personer

För familjer med fem personer är det viktigt att hitta en bil som är rymlig nog för att rymma alla passagerare och deras bagage. En av de bästa familjebilarna för 5 personer är Skoda Octavia, med ett nypris på runt 291 300 kronor. Den erbjuder gott om utrymme för både passagerare och bagage, en bränsleeffektiv motor och en hög säkerhetsklassificering, vilket gör den till ett utmärkt val för familjer som behöver lite mindre utrymme! 

Om du föredrar en SUV kan du överväga Mazda CX-5. Den har en rymlig interiör och hög säkerhetsklassificering, samt en stark och bränsleeffektiv motor. Toyota RAV4 är också ett bra val för familjer som vill ha en pålitlig och bränsleeffektiv SUV, men kostar lite mer än både Mazda CX-5 och Skoda Octavia.

3. En ekonomisk familjebil

Att välja en ekonomisk familjebil kan hjälpa dig att spara pengar på bränslekostnader och samtidigt erbjuda tillräckligt med utrymme och säkerhetsfunktioner för din familj. En av de bästa ekonomiska familjebilarna är Toyota Corolla. Med en bränsleeffektiv hybridmotor och en rymlig interiör är Corolla ett kostnadseffektivt alternativ för familjer som vill ha en miljövänlig bil - denna har ett nypris på ungefär 280 900 kronor.

För dem som är intresserade av en elektrisk ekonomisk familjebil kan Nissan Leaf vara ett bra alternativ. Leaf har en räckvidd på över 200 km och erbjuder en rymlig interiör som passar för familjer. Dessutom kommer de lägre driftskostnaderna för en elektrisk bil att hjälpa dig spara pengar i längden.

4. Bästa familjebilen - begagnad

Om du letar efter en begagnad familjebil som erbjuder både kvalitet och värde, kan du överväga en Volvo V60. Den här bilen är känd för sin pålitlighet, säkerhet och rymlighet, och kan hittas till rimliga priser (så låga som runt 110 000 kronor) på begagnade bilmarknaden! Volvo V60 är också utrustad med avancerade säkerhetsfunktioner och en bränsleeffektiv motor, vilket gör den till ett utmärkt val för familjer på en budget.

Andra alternativ att överväga när du letar efter en begagnad familjebil är Ford Mondeo och Volkswagen Passat. Båda dessa bilar erbjuder gott om utrymme, pålitlighet och säkerhet, samt ett brett utbud av motoralternativ. 

Letar du efter den bästa begagnade bilen för 2023? Läs vår artikel för att ta reda på vilka vi tycker är de bästa och få ännu mer inspiration till ditt eget köp. 

5. En rymlig familjebil

För familjer som behöver extra utrymme för passagerare och bagage är en rymlig bil ett måste. En av de mest rymliga familjebilarna på marknaden är Honda CR-V som börjar på 354 900 kronor. Den har en stor interiör som kan rymma mellan 5 och 7 personer, och flexibla säten som gör det enkelt att anpassa bilen efter dina behov. Dessutom har CR-V en kraftfull motor och en hög säkerhetsklassificering, vilket gör den till en trygg och pålitlig bil för familjer!

Andra rymliga familjebilar att överväga är Peugeot 5008 och Citroën C4 Grand Picasso. Båda dessa bilar erbjuder generöst utrymme för passagerare och bagage, samt en rad säkerhets- och bekvämlighetsfunktioner.

Välj en bra familjebil!

När du väljer en ny familjebil är det viktigt att tänka på faktorer som säkerhet, utrymme, bränsleekonomi och pålitlighet. Oavsett om du letar efter en sjusitsig bil, en ekonomisk familjebil eller en rymlig familjebil, finns det flera utmärkta alternativ att välja mellan! Genom att jämföra olika bilar och deras egenskaper kan du hitta den bästa familjebilen som passar dina behov och budget. Läs också våra tips om hur du bestämmer dig för en ny eller en begagnad bil för att underlätta beslutet. 

Och kom ihåg att om du behöver ta ut ett lån till din nya bil, kan du använda Zmartas kostnadsfria tjänst för att jämföra olika lån och hitta det bästa lånet för just dig. Lycka till i jakten på den perfekta familjebilen!

Fler i samma kategori

Se alla
Bilar på en trafikfylld gata i Stockholm
Billån Bästa begagnade bilen 2023
Ta reda på vilken begagnade bil är bäst och passar just din budget och dina preferenser!
Husbil, sten och snö.
Billån Bo i husvagn året om
Tiny living, vanlife eller campingliv året om? Här har du guiden för att bo i husvagn året om.
43 guide till bilköp
Billån Köpa ny bil eller begagnad bil – tips!
Zmarta har skapat en bilguide med all information du behöver för att hitta rätt i bilköpsdjungeln.