Bolån

Finansiera din renovering med ett bolån

2022-03-15 Tone Westerholm
Par som målar en vägg

Har du planer på att renovera din bostad? Drömmer du kanske om ett nytt kök eller
badrum men vet inte riktigt vilken väg som är lämpligast att ta rent ekonomiskt? Ett bolån är en av de vanligaste lösningarna för att finansiera en renovering.

En renovering kan öka värdet på din bostad

Att renovera köket eller badrummet tycker många är omständligt och jobbigt. Därför kollar många på skicket av kök och badrum när de letar efter en ny bostad – är det uppdaterat och fräscht kan bostaden vara mer attraktiv än en annan bostad där kök och badrum inte är det. Ju mindre renoveringsbehov det är, desto fler är villiga att betala mer för just din bostad då det innebär mindre utgifter och renoveringsarbete. 

Har ditt kök eller badrum ganska många år på nacken? Då kan det vara värt att bekosta en renovering av dem. Även andra renoveringar kan öka värdet på bostaden, exempelvis:

  • göra en ut-/ombyggnad

  • bygga ett garage eller balkong

  • fixa trädgård och uteplats

Läs mer: Bo- och byggnadslån – tips och guide

Utöka bolån för att renovera

Att utöka ditt befintliga bolån är troligast det alternativ som både är billigast och mest fördelaktigt om du behöver få loss pengar till dina kommande renoveringsplaner. Det är för att ett bolån oftast har bättre villkor än andra typer av lån.

Räntan på bolån är generellt låg jämfört med andra eftersom du lånar en större summa pengar. Det gör att du oftast har en längre avbetalningstid, vilket i sin tur gör att banken i slutändan tjänar mer pengar samtidigt som du har mer pengar i fickan varje månad.

Vad behövs för att utöka bolånet?

För att kunna ansöka om ett utökat bolån så behöver du ha ett övervärde i bostaden. Det innebär att du behöver ha bolån på mindre än 85 % av bostadens marknadsvärde. Detta beror på att det är taket på den belåningsgrad du får ha på din bostad när det gäller bolån. Vet du redan att din bostad är tungt belånad kan det därför vara svårt att få ett utökat bolån. 

Marknadsvärde = Ett marknadsvärde är det värde som ett objekt (din fastighet) eller en tjänst har på marknaden. Termen marknadsvärde används inom flera olika områden, men handlar alltid om en värdering baserad bland annat på priser på liknande objekt och tjänster.

Belåningsgrad = Hur mycket lån du har på din bostad i förhållande till bostadens marknadsvärde.

Kontakta mäklare för värdering

Om du misstänker att värdet har ökat på din bostad kan du kontakta en mäklare som värderar din bostad. Värderar mäklaren din bostad högre än vad du köpte den för så sänks din belåningsgrad till under 85 % automatiskt. Det innebär att du kan utöka ditt lån för din renovering, då du har ett så kallat övervärde i din bostad.

En medsökande ökar dina chanser till ett lån

Att vara två sökande brukar oftast löna sig och brukar ge större chans till bättre villkor och ränta på låneerbjudandet. En medsökande kan vara en partner eller familjemedlem exempelvis. Får ni ett lån tillsammans är ni lika ansvariga för att lånet återbetalas och är betalningsskyldiga båda två. 

Jämför bolån till din renovering via Zmarta

Zmarta hjälper dig att jämföra bolån upp till 10 000 000 kr. Tjänsten är helt kostnadsfri och vi jämför flera långivare och banker på bara en kreditupplysning. 

Fördelen med att använda vår tjänst är att du slipper gå från bank till bank på egen hand. Du slipper dessutom få en kreditupplysning hos varje bank som gör en bedömning av din ekonomi. För många kreditupplysningar kan påverka din kreditvärdighet negativt och göra att du får svårt att få lån.

Fler i samma kategori

Se alla
hand som håller i penna över ett papper med siffror
Bolån Bör man välja fast eller rörlig ränta 2023?
Ska man välja en rörlig ränta eller inte? Vi tipsar dig om vad du bör tänka på.
Många bostadshus i centrala Sundsvall, fotograferat uppifrån.
Bolån Förhandla räntan på bolånet
Förhandla räntan på bolånet genom att följa våra tips.
Ett lägenhetshus av rött tegel i Stockholm
Bolån Vad är amortering?
Ta reda på allt som har med amortering att göra, och vad som gäller i 2023.