Renovera trädgård: inspiration och tips till drömträdgården

2023-02-02 Tone Westerholm
foto av persons händer som påtar i jord med vita handskar.

En trädgårdsrenovering är ett krävande och spännande projekt att genomföra. Det är kanske inte lika krävande som att renovera hela hemmet, men det är fortfarande ett stort jobb som behöver planering. Här hittar du både inspiration och tips till din renovering, så läs vidare för att ta reda på hur du bäst skapar din drömträdgård.

  • På 5 minuter eller mindre kommer du att läsa om vad en trädgårdsrenovering kan kosta, olika tips för din nya trädgård, och vad du kan få för rutavdrag gällande din renoveringsprojekt. 

Budgetering: hur mycket kostar det att fixa trädgården egentligen?

Kostnaden för en ny trädgård är nästan omöjligt att generellt uppskatta då alla har olika visioner på vad de vill ha. Vissa tänker sig en enkel yta med en ny gräsmatta och några få växter här och där medan andra planerar på att installera en ny trädäck, fina blomrabatter, och flera stora träd. Såklart kommer priset variera mellan dessa två visioner.

Det du kan ha i åtanke är att det finns olika element av renoveringen som man borde ta med i budgeten. Material såsom växter, jord, och sten kan variera i pris beroende på hur stor trädgården är, samt varornas kvalité. För att minska kostnaden kan du välja att odla dina egna växter med frön från början istället; men denna process tar tid, dedikering, och kunskap för att se till att växterna lyckas. 

En ny gräsmatta kan kosta mellan 20-40 kronor per kvadratmeter, och då tillkommer det en kostnad på 5-20 kronor per kvadratmeter för tillhörande jord. Men priset här kan också variera beroende på storleken på ytan – ju större ytan är desto billigare blir priset per kvadratmeter. Priserna kan till och med variera beroende på vilket bolag man köper materialet från. Dessutom måste du se till budgetera för eventuell belysning och utemöbler, också. 

Något annat att tänka på gällande budgeten är om du ska ta hjälp av en professionell hantverkare eller inte. Denna typ av projekt är inte lika enkel att göra själv som att till exempel renovera sovrummet eller toaletten. I och med att en trädgårdsrenovering kräver rätt mycket planering och tekniska kunskaper, som en hel badrums- eller köksrenovering också gör, kan det vara bra att anlita en proffs för hela processen så att du har hjälp från början till slut. En landskapsarkitekt kan planera projektet och rita designen för att ge liv till din vision, men glöm inte att detta arbete kan kosta i snitt 1 000 kronor per timme. Läs mer om våra tips på vare sig du bör anställa en hantverkare eller inte för din renovering om du är osäker på vad som blir bäst för just din projekt. 

Om du vill ta ut ett lån till trädgårdsrenoveringen bör du först jämföra olika lån via Zmarta för att hitta det bästa lånet för dig med låga avgifter. 

Trädgårdsinspiration

Det finns flera sätt att designa en trädgård. Hur vet du vilken upplägg är bäst? Vilka element ska du ta med? Beroende på din budget kommer du kunna välja bland olika designer för din nya uteplats. Här nedan har vi samlat några element som du kanske vill ta med i din design. 

Stenmur i trädgården

En stenmur gjord av granitsten i olika färger är ett underbart sätt att lägga lite vardagslyx i trädgården. Den gör också att trädgården får lite höjd, och bryter upp utrymmet för en mer estetiskt utseende.  

Buskar ger lugn i trädgården

Buskar i trädgården ger en lugnande effekt, vare sig de är gröna eller blommande. Plantera blommande buskar såsom magnolier, syrener eller hortensia för att skapa en oas med goda dofter och fina utsikter. 

Lägg till en grusgång

Om du önskar lägga till sten i din nya trädgård kan du ge en härlig design till trädgården med en grusgång. Den skapar ett flöde genom uteplatsen och bidrar till varierande texturer och materialer i utrymmet. 

Plantera olika växter

Håll dig borta från att plantera samma typ av växt eller blomma genom hela trädgården. Det ser bättre och fräschare ut med varierade blommor, i olika färger och storlekar. Det är till och med smart att både plantera växter som lever från år till år samt några som behöver bytas ut under hösten och omplanteras i vår. På så sätt blir du inte trött på att se samma blommor om och om igen. 

Grillplats i trädgården

Har du tillräckligt mycket utrymme bör du definitivt lägga till en grillplats i trädgården. Denna är en perfekt samlingsplats för både familj och vänner där du kan underhålla i flera timmar. Och för dig som gillar att grilla är det ännu mer rimligt. Du kan även ta projektet ett steg längre och bygga en hel utekök utrustad med allt du behöver för dina fester utomhus.  

Skapa rätt stämning med belysningen

Belysningen kan göra väldigt mycket inom ett utrymme. Maxa mysfaktorn med mark- och rabattbelysning, solcellsbelysning eller även dekorationslampor. Solcellsbelysning bredvid individa växter kan ge en magisk effekt på kvällarna. En dekorationslampa på bordet är perfekt för en sen kvällshäng. Ta även med några ljusslingor på träden för att ge en värmande och välkomnande känsla! 

Rutavdrag för din trädgård

Rutavdraget är aldrig något att glömma vid ett renoveringstillfälle. Vid trädgårdsrenoveringen finns det vissa moment inom arbetsuppgifterna som ger rätt till rutavdrag: 

  • Om du har träd och buskar som ska beskäras, fällas, och tas bort.

  • Om du behöver rensa ogräs eller bekämpa mossa på din nuvarande gräsmatta.

  • Om du har trädgårdsavfall som behöver ihopsamlas och komposteras .

  • Om du behöver gräva om i marken för att gräva upp häckar, rosor eller buskar.

  • Om du ska fräsa stubbar.

  • Om du ska fylla jorden och sådd av gräs efter en uppgrävning.

Det finns också tillfällen där du inte har rätt till att använda rutavdrag:

  • Plantering av träd, blommor, och växter.

  • Anläggningsarbete gällande en gräsmatta, staket, trädgårdsgångar, asfaltering eller stenläggning (för att nämna några).

  • Bortforsling av trädgårdsavfall.

Du hittar en fullständig lista på det som rutavdraget täcker på Skatteverkets hemsida

Kör på!

Nu när du har fått lite inspiration och tips gällande din renovering är du redo att börja planera din projekt! Budgetering är ett viktigt steg – försök att hålla dig till den under projektets gång. 

Kom ihåg att kolla upp din hemförsäkring innan du börjar med renoveringen. Om du idag saknar hemförsäkring, eller vill bara byta din plan, kan du även jämföra hemförsäkringar för att hitta en plan som ger dig bästa täckning.

Fler i samma kategori

Se alla
Säng med rosa lakan och vita väggar i bakgrunden, samt ett nattduksbord med en bukett rosa blommor på.
Renovera sovrum
Vi ger dig inspiration till sovrumsrenoveringen och berättar om vad du bör tänka på innan du sätter igång.
Mor och dotter lagar mat i köket med vitt kakel och vita skåpsluckor. På köksbänken ligger det avokado och andra grönsaker.
Renovera köket
Tips för din köksrenovering. Vad du bör tänka på, vad det kostar, och inspiration.
ett modernt badrum i vitt med kommod och spegel i trä samt toalett, dusch, fönster, handfat.
Renovera badrum - det här behöver du veta innan du sätter igång
Allt du behöver veta om en badrumsrenovering gällande försäkring, tips och regler.