Renovera köket

2023-02-01 Tone Westerholm
Mor och dotter lagar mat i köket med vitt kakel och vita skåpsluckor. På köksbänken ligger det avokado och andra grönsaker.

Köket är en central del i hemmet, där familjen och vänner samlas för en gemensam stund. Med tanke på kökets funktion och hur mycket tid vi spenderar där är det klart man vill ha ett kök som man uppskattar att vara i. Om du ska renovera ditt kök är det viktigt att ha en genomtänkt plan innan du sätter igång. I denna artikel får du tips och idéer på hur du ska gå tillväga när du renoverar ditt kök.

  • På 7 minuter eller mindre kommer du att läsa om hur du kan renovera ditt kök själv, vad en renovering kostar med professionell hjälp, viktiga tips för din renovering och även vad du bör tänka på med försäkringen. 

Renovera ditt kök själv

Att renovera ditt kök själv kan vara både givande och kostnadseffektivt. Köket är en plats där vi spenderar mycket tid och det ligger mycket kärlek bakom det vi tillagar och gör där. Därför är det viktigt att du tycker om och trivs i köket.

Här hittar du steg för steg hur du ska gå tillväga när du renoverar ditt kök. Kom ihåg att följa instruktionerna noggrant så att du kan skapa ett vackert och funktionellt kök som du är stolt över. 

1. Planering och budget

Se till att planera en tydlig och rimlig budget, samt en plan. Bestäm dig hur du vill ha det och vad du vill uppnå med din renovation. Undersök kostnaden på olika material så att du kan skapa en realistisk budget. Det är olika regler och villkor beroende på om du bor i en hyresrätt, bostadsrätt eller om du äger en villa. Därför är det viktigt att du kollar upp vad du har tillåtelse för att göra i ditt kök. 

2. Förbedelser

Börja förbereda platsen där renovationen ska ske. Det är viktigt att du är försiktig när ditt boende ska renoveras– skador kan orsakas runt omkring det du renoverar. Flytta därför på det som är i vägen som du vill ha kvar, täck golv och andra ytor med plastfilm för att skydda mot skadligt material. Du kan även behöva stänga av vatten och elektriciteten vid platsen för att säkerställa säkerheten för de som utför arbetet. 

3. Verktyg

Om du ska ta bort de nuvarande bänkarna och skåpen är det viktigt att du använder dig av rätt verktyg. Du kommer att behöva bland annat hammare, kofot och en cirkelsåg för att det ska bli smidigt och enkelt för dig att riva det befintliga köket. Se till att ta hand om skräpet på ett ansvarsfullt sätt. Tänk också på att det kan finnas farliga ämnen som asbest i materialet du river. Använd handskar och munskydd eller anlita en professionell som kan hantera det på rätt sätt.  

4. Montera nya köket

När du har gjort dig av med det gamla köket på ett korrekt sätt så är det dags att börja montera ihop det nya köket. Då kan du behöva mäta och skära för att det ska passa in, även borra, limma och skruva dem på plats. Var noggrann och ta din tid för att resultatet ska bli säkert och så bra som möjligt. 

5. Finputsning

När du har fått ditt kök på plats så behöver du avsluta med att finputsa. Måla, kakla, installera ljuskällor och vitvaror som bland annat kyl och frys. 

Bygga om kök

Att bygga om ditt kök kan vara svårt att komma igång med då det är ett stort projekt att ta sig an. Du behöver ha mycket tid och det kommer krävas mycket av dig medan du bygger om köket. Det är rekommenderat att du anlitar en snickare och hantverkare som hjälper dig med ombyggnaden för att det ska bli så smidigt som möjligt. Förutom att det blir smidigare att få hjälp av professionella så har de utbildning och kommer att bygga på ett korrekt sätt för att resultatet ska bli bra och för att det ska hålla. 

Renovera ditt kök: tips

Att renovera ett kök kräver otroligt mycket planering, därför gäller det att vara påläst och helt redo. Här har du ett par tips att tänka på innan du ska renovera ditt kök:

  • Planera i förväg. Det är viktigt att du har koll på sådant som budget, design och tidslinje för arbetet. Det kommer att hjälpa dig att undvika oväntade förseningar och kostnader.

  • Skapa en realistisk budget. Det är dyrt att renovera kök och därför är det viktigt att har du en rimlig budget som du också håller dig till under projektets gång. 

Det är smart att anlita en hantverkare när du ska renovera. Det är ett stort projekt och uppgifterna kräver ofta specialiserade kunskaper och färdigheter. Renoverar du själv utan erfarenhet och ordentlig utbildning kan det vara farligt och resultera i dålig kvalitet på arbetet. Anlitar du en professionell att göra arbetet så genomförs det på ett säkert och effektivt sätt. 

Renovera funkiskök

Funkiskök, eller funktionellt kök som det betyder, finns i många hem. Stilen blev populär på 1920-talet och fokuserade på vilka funktioner man ville ha i sitt hem, bland annat höjden på bänkar, hur ljuset speglar sig och en praktisk planering. Idag har det tillkommit nya designer och funktionaliteter på kök och därför kan man känna behovet av att renovera. Att renovera ett funktionellt kök handlar i grunden om att byta ut köksskåp och lådor, men idag finns det många fler möjligheter för dig som vill renovera ett kök med gamla stommar. Det finns många märken som erbjuder anpassning av köksluckor och lådor för att det ska passa in perfekt hemma hos dig. 

Köksrenovering med hantverkare

Att renovera köket kan vara både komplicerat och tidskrävande. Därför kan det vara smart att anlita en hantverkare som gör detta åt dig. Kostnaderna för detta beror ju såklart på vad du har tänkt att renovera och vilken firma du anlitar.

En budget mellan 50 000 - 100 000 kronor räcker ofta till en liten renovering. En sådan renovering innebär att du kan byta ut bänkskivor, skåp, diskho och någon enstaka hushållsmaskin. Detta arbete kan du själv göra för att hålla ner kostnaderna.

Om du har en budget på runt 200 000 kronor kan du införskaffa dig skåp, diskho, kran, hushållsmaskiner och anlita en hantverkare. Hantverkare kommer att montera köket åt dig på ett säkert och och lagligt sätt. Det du behöver ansvara för i detta fall är att du själv måste riva köket och ta hand om överblivet avfall. 

En budget på över 300 000 kr omfattar oftast en helrenovering av köket, det vill säga att hela det befintliga köket rivs och det monteras in ett helt nytt kök. Ska du göra en helrenovering gäller det att anlita hantverkare. De kommer att utföra arbete som rivning, installation och omhändertagning av avfall som måste återvinnas. 

Vad behöver man i ett kök

När du renoverar ditt kök kan det vara svårt att veta vad du egentligen behöver i ditt nya kök. Alla har såklart olika preferenser men här kan du se några exempel på vad som kan vara viktigt att ha i köket när du renoverar om: 

  • Förvaring i form av skåp eller lådor.

  • Diskmaskin.

  • Ordentligt med ljuskällor.

  • Uttag för att kunna koppla in kaffemaskin och andra köksmaskiner..

  • En bra fläkt ovanför spisen för att slippa matos.

Köksrenovering kostnad

Kostnaden för att renovera ditt kök kommer att skilja sig åt beroende på vad för material du väljer att använda dig av – priset är det du själv som påverkar. Väljer du ett kök från Ikea kan du hålla nere kostnaderna, då du får ett komplett kök med vitvaror och ca 15 köksskåp för 50 000 kronor.

Kök i mellanprisklassen kan du få för mellan 70 000 kronor - 120 000 kronor. Om du vill ha ett platsbyggt kök av en snickare så kommer du behöva betala minst 500 000 kronor. Glöm inte att också jämföra lån från flera långivare samtidigt via Zmarta ifall du tänker på att ta ut ett lån för din renoveringsprojekt

Försäkra ditt kök

Att renovera ditt kök kan orsaka oväntade skador och därför är det viktigt att ha en försäkring ifall något skulle hända. Oavsett hur stor eller liten din renovering är så är det inte kul när det väl sker någon skada och det inte finns en försäkring som täcker kostnaderna för att åtgärda det. Zmarta kan hjälpa dig att hitta den bästa hemförsäkringen för din köksrenovering.

Det är väldigt kostnadseffektivt men däremot tidskrävande att renovera själv och därför kan det vara svårt att veta om du ska göra renoveringar själv eller anlita en hantverkare. På Zmarta kan du hitta många tips och beskrivningar på hur du går tillväga inför, under och efter en renovering. Vi hoppas kunna hjälpa dig att skapa det perfekta hemmet för dig och din familj som du är riktigt stolt över.

Fler i samma kategori

Se alla
foto av persons händer som påtar i jord med vita handskar.
Renovera trädgård: inspiration och tips till drömträdgården
Vi ger dig tips och inspiration till att förvandla om trädgården till din drömuteplats.
Säng med rosa lakan och vita väggar i bakgrunden, samt ett nattduksbord med en bukett rosa blommor på.
Renovera sovrum
Vi ger dig inspiration till sovrumsrenoveringen och berättar om vad du bör tänka på innan du sätter igång.
ett modernt badrum i vitt med kommod och spegel i trä samt toalett, dusch, fönster, handfat.
Renovera badrum - det här behöver du veta innan du sätter igång
Allt du behöver veta om en badrumsrenovering gällande försäkring, tips och regler.