Summer 22 - Mobile Summer 22 - Mobile

Utöka bolån

Låna mer på din bostad

?
?
 • Erbjudanden från flera banker
 • 1 kreditupplysning hos UC
?
?
 • Erbjudanden från flera banker
 • 1 kreditupplysning hos UC
?
 • Erbjudanden från flera banker
 • 1 kreditupplysning hos UC
?
 • Erbjudanden från flera banker
 • 1 kreditupplysning hos UC
Hypoteket color logo
SBAB Logotyp
bluestep
partner-nordax-bank-svg
Svea color logo
+

Låna med bostaden som säkerhet

Äga Bostad

Låna på din bostad

Är din bostad värd mer än vad den är belånad för kan du utöka ditt bolån.
SamlaLan03

Lös lån med ett höjt bolån

Du kan samla och betala dyra privatlån och krediter genom att utöka bolånet.
Drömhus

Förverkliga din husdröm

Drömmer du om en helrenovering eller att bygga en altan med kvällssol? Utöka ditt bolån och förverkliga din dröm.

Varför ska jag utöka mitt bolån?

Funderar du på att investera i en ny fastighet? Eller är det dags att renovera köket från 60-talet? Har du kanske bestämt dig för att energieffektivisera din bostad? Ja, då kan det bästa sättet vara att utöka ditt nuvarande bolån.

Låna på huset

När man lånar på sitt hus så används det som säkerhet. På samma gång så utökar man sitt nuvarande bolån så att det blir högre. De vanligaste anledningarna till att låna på huset är att utföra renovationer, alternativt att investera i en ny fastighet.

Vad ska man tänka på när man belånar sitt hus på nytt?

 • Att man kan låna upp till 85 % av bostadens värde
 • En belåningsgrad på över 70 % ger ett amorteringskrav på 2 %, mellan 50 – 70 % har ett amorteringskrav på 1 %

Vad är skillnaden på att utöka mitt bolån och flytta det?

Bolån är inte så komplicerat som man kan tro. Det finns flera olika saker man borde hålla reda på – men det betyder inte att det behöver vara svårt. När du utökar ditt bolån behåller du oftast samma bank, du jämför och kollar räntan och villkoren för ett bolån på ditt bolån.

Planerar du att flytta ditt bolån så tar du inte ett nytt eller utökar ditt lån. Du tar det bolån som du redan har, jämför och ser om du minskar dina månadskostnader genom att flytta det lånet till en annan bank med bättre villkor och ränta.

Hur mycket får jag låna?

Frågan hur mycket får jag låna kommer väldigt ofta upp när man pratar bolån, och det beror helt på din ekonomiska situation. Har du en medsökande? Några andra lån? Genom att använda dig av en jämförelsetjänst som Zmarta kan du enkelt ta reda på hur mycket du kan låna, samt hur hög räntan och månadskostnaderna kommer att bli.

Varför ska du utöka ditt bolån? Innan du bestämmer dig för att gå vidare i processen borde du svara på denna fråga. Det finns ingen anledning att utöka om du inte planerar att göra någonting med pengarna.

Investera i fastigheter

En vanlig anledning till att utöka ett bolån är för att investera i en ny fastighet. Det betyder inte alltid att du säljer din nuvarande bostad, det kan istället vara att du lånar på ditt hus för att ta hjälp att köpa en sommarstuga, investera i en lägenhet eller har planer att köpa en segelbåt.

Finansiera renoveringen

Att finansiera renoveringen med ett utökat bolån är ett av de vanligaste sätten att uppgradera bostaden. Det hjälper samtidigt till att öka värdet på bostaden, vilket är positivt i längden. Att höja bolånet är bra om du ska:

 • Renovera fasaden, bygga om eller bygga ut huset
 • Installera klimatsmart uppvärmning
 • Renovera köket eller badrummet
 • Bygga eller renovera altanen, uterummet eller balkongen

Bra att tänka på innan du höjer bolånet

Om du planerar att utöka bolånet på en villa eller ett fritidshus, kan du behöva ansöka om ett nytt pantbrev hos lantmäteriet. Detta är extra viktigt om du planerar att låna mer än vad det finns utrymme för i ditt nuvarande pantbrev.

Anledningen till att du måste hålla koll på ditt pantbrev är för att du kan vara tvungen att betala mer skulle det vara så att du måste ansöka om ett nytt, det är en kostnad som tillkommer då värdet på fastigheten ökar, samt att den blir större. Dessa kostnader inkluderar 2 procent i skatt för det nya pantbrevsbeloppet, en administrativ avgift till Lantmäteriet samt handläggningsavgift till banken.

Bolån husvärde

Jämför bolån

Jämför kostnadsfritt alla långivare. Se hur mycket du kan spara genom att flytta ditt bolån och få samtidigt betyg på ditt befintliga lån. Någon kreditupplysning behövs inte.

Bra att tänka på när du utökar ditt bolån

Äga Bostad
Du behöver äga en bostad

För att kunna ansöka om att utöka ditt bolån behöver du äga en bostad, som då fungerar som säkerhet för lånet. Marknadsvärdet på bostaden behöver vara högre än dina lån på bostaden.

BetalaSnabbt
Du får låna 85 % av bostadsvärdet

Hos de långivare vi jämför får du låna upp till 85 % (75 % för fritidshus) av bostadens marknadsvärde. Här kan du läsa mer om vad det innebär.

Samla i bolånet
Samla dyra lån eller låna till renovering

Har du privatlån som kostar dig mycket eller har du drömmar om att renovera din bostad?

För dig med många dyra lån & krediter är chansen stor att du kan spara pengar genom att slå samman dessa och få ner din månadskostnad.

Ett utökat bolån kan även ge dig möjligheten att starta ditt renoveringsprojekt redan idag.

Fastanställning
Du behöver inte ha en fast anställning

Du har möjlighet att låna även om du inte har fast anställning eftersom långivarna bedömer flera olika inkomstkällor och din totala ekonomiska situation.

Betalningsanmärkning
Har du betalningsanmärkningar?

En del av våra specialistbanker kan även hjälpa dig som har en historik med betalningsanmärkningar.

Vanliga frågor och svar kring att utöka sitt bolån

Vad kostar det att ansöka om utökat bolån hos Zmarta?
Zmarta jämför lån helt kostnadsfritt och du betalar inga som helst avgifter för tjänsten.
Hur många kreditupplysningar registreras vid ansökan?

Trots att du kan få erbjudanden från flera banker, tas bara en kreditupplysning på dig hos Upplysningscentralen (UC) när du ansöker om bolån hos Zmarta.

Bankerna kan skicka en kopia av kreditupplysningen hem till dig, en så kallad omfrågekopia. Detta likt ett kvitto för dig som kund.
Du kan alltså få hem flera kreditupplysningar, trots att bara en förfrågan registreras hos Upplysningscentralen (UC).

Hur ansöker jag om lån på huset eller bostadsrätten?
Fyll i ansökan direkt här på sidan och få erbjudande från flera banker och långivare.
Vilka banker jämför Zmarta?

Hypoteket, SBAB, Bluestep, Nordax Bank och Svea Ekonomi är de långivare vi samarbetar med i nuläget, men fler tillkommer löpande.

Vi matchar de banker som passar dig bäst basererat på din ansökan och dina villkor. Detta betyder att du kanske inte kommer få erbjudande från alla banker.

Vad krävs för att få låna på huset eller bostadsrätten?
För att låna på huset krävs det att du äger en bostad, är 18 år och har någon form av inkomst. Din belåningsgrad måste dessutom ligga under 85 % av bostadens värde.
Kan jag ansöka om utökat bolån trots att jag inte har fast anställning?
Ja, du kan belåna din bostad utan fast anställning (tillsvidareanställning). Så länge du har någon form av inkomst som visar att du klarar av att betala av lånet, finns det inget som hindrar dig från att ansöka om utökat bolån.
Har redan bolån på en bank, kan jag utöka mitt lån hos en annan?
Har du ditt bolån hos en bank men sedan vill du utöka ditt bolån via en annan bank, behöver du flytta över ditt nuvarande bolån till den nya banken. När du ansöker om utökat bolån hos oss på Zmarta kommer du får erbjudande från flera banker. Banken du väljer kan hjälpa dig med en eventuell flytt av ditt bolån.
Hur mycket får jag låna på bostaden?
Du får låna max 85 % av bostadens marknadsvärde (75 % gäller för fritidshus).
Vad får jag för ränta på mitt bolån?
Långivarna tillämpar individuell räntesättning, vilket innebär att räntan du får baseras på dina personliga och ekonomiska förutsättningar.
Kan jag belåna huset eller bostadsrätten till renovering?
Ja. Det är en vanlig lösning att låna på huset för att förverkliga sina renoveringsdrömmar.
Kan jag belåna min bostad som pensionär?
Ja. För flera långivare räknas din pension som en valid inkomst vilket gör det möjligt för dig att ansöka om att belåna din bostad.
Kan jag ansöka om utökat bolån trots betalningsanmärkning?
Du kan ansöka om att utöka ditt bolån hos Zmarta även om du har betalningsanmärkningar. I vissa fall även vid aktiva skulder hos Kronofogden.
Låna med huset eller bostadsrätten som säkerhet
Vad innebär det att utöka sitt bolån med huset eller bostadsrätten som säkerhet? Behöver du pengar till något är det många gånger bättre att utöka sitt bolån istället för att ta ett ytterligare lån, exempelvis ett blancolån eller handla på kredit eller avbetalning. När du utökar ditt bolån utökar banken pantsättningen av den, ifall det skulle uppstå en situation där du inte kan betala ditt lån. Denna lösning innebär att du oftast kan få mycket förmånligare räntor och villkor än vid ett blancolån eller liknande.
Omvärdering av bostaden

Planerar du att höja ditt bolån på bostaden? Ett av de första stegen blir då att göra en ny värdering, eller omvärdering, av ditt hus eller din bostadsrätt. Detta för att se vad det aktuella marknadsvärdet ligger på. Att omvärdera sin bostad är vanligt för att förbättra ens villkor för bolånet. Det är heller inte ovanligt att detta görs i samband med att priserna på bostadsmarknaden stigit.

Värderingen av din bostad görs av en mäklare på plats hemma hos dig. Det är du själv som bekostar denna värdering. Däremot kan banken ha samarbete med en lokal mäklarfirma och förse dig med en mäklare. Vissa mäklare erbjuder dessutom denna typ av tjänst gratis – ett sätt för dem att göra reklam och få ditt förtroende ifall du vill sälja i framtiden.

Skulle värdet ha ökat på din bostad innebär det större utrymme för att öka ditt lån. Och vice versa, såklart. Hur mycket du kan låna beror på vad din aktuella belåningsgrad är idag. De banker som vi samarbetar med har en belåningsgrad på max 85 % av bostadens marknadsvärde (75 % för fritidshus). Här kan du läsa mer om vad det innebär.

Varför låna på huset eller bostadsrätten?

Varför man väljer att låna på sin bostad kan bero på olika saker. Det kan vara att uppfylla drömmar och idéer eller få bättre koll på sin ekonomi. Här är några vanliga exempel.

Förverkliga renoveringsdrömmar
Går du i tankar om att renovera, bygga ett garage eller få till en altan på baksidan? Finns det utrymme att belåna bostaden kan dina planer för hemmet äntligen bli verklighet. En renovering kan dessutom öka värdet på själva huset eller bostadsrätten, och det är inte ovanligt att man gör en omvärdering av sin bostad efter en renovering.

Bostad till ditt barn
Är det dags för ditt barn att stå på egna ben? Det är inte alltid så lätt att hitta en bostad, och sedan kunna gå in att faktiskt köpa den. Som förälder är det inte helt ovanligt att man belånar sin bostad för att på så sätt hjälpa sitt barn med till exempel kontantinsats

Samla flera lån
Har du flera dyra privatlån eller andra skulder som kostar dig mycket pengar varje månad? I så fall kan du få en bättre överblick över din ekonomi genom att höja ditt bolån. Det är en bra lösning där du blir av med lån eller skulder och för att sedan betala av bara ett lån. På så sätt kan du dessutom sänka dina månadskostnader och stärka din kreditvärdighet.

Chatta med oss! Chatt