Varför ska jag utöka mitt bolån?
Funderar du på att investera i en ny fastighet? Eller är det dags att renovera köket från 60-talet? Har du kanske bestämt dig för att energieffektivisera din bostad? Ja, då kan det bästa sättet vara att utöka ditt nuvarande bolån.
Låna på huset
När man lånar på sitt hus så används det som säkerhet. På samma gång så utökar man sitt nuvarande bolån så att det blir högre. De vanligaste anledningarna till att låna på huset är att utföra renovationer, alternativt att investera i en ny fastighet.
Vad ska man tänka på när man belånar sitt hus på nytt?
- Att man kan låna upp till 85 % av bostadens värde
- En belåningsgrad på över 70 % ger ett amorteringskrav på 2 %, mellan 50 – 70 % har ett amorteringskrav på 1 %
Vad är skillnaden på att utöka mitt bolån och flytta det?
Bolån är inte så komplicerat som man kan tro. Det finns flera olika saker man borde hålla reda på – men det betyder inte att det behöver vara svårt. När du utökar ditt bolån behåller du oftast samma bank, du jämför och kollar räntan och villkoren för ett bolån på ditt bolån.
Planerar du att flytta ditt bolån så tar du inte ett nytt eller utökar ditt lån. Du tar det bolån som du redan har, jämför och ser om du minskar dina månadskostnader genom att flytta det lånet till en annan bank med bättre villkor och ränta.
Hur mycket får jag låna?
Frågan hur mycket får jag låna kommer väldigt ofta upp när man pratar bolån, och det beror helt på din ekonomiska situation. Har du en medsökande? Några andra lån? Genom att använda dig av en jämförelsetjänst som Zmarta kan du enkelt ta reda på hur mycket du kan låna, samt hur hög räntan och månadskostnaderna kommer att bli.
Varför ska du utöka ditt bolån? Innan du bestämmer dig för att gå vidare i processen borde du svara på denna fråga. Det finns ingen anledning att utöka om du inte planerar att göra någonting med pengarna.
Investera i fastigheter
En vanlig anledning till att utöka ett bolån är för att investera i en ny fastighet. Det betyder inte alltid att du säljer din nuvarande bostad, det kan istället vara att du lånar på ditt hus för att ta hjälp att köpa en sommarstuga, investera i en lägenhet eller har planer att köpa en segelbåt.
Finansiera renoveringen
Att finansiera renoveringen med ett utökat bolån är ett av de vanligaste sätten att uppgradera bostaden. Det hjälper samtidigt till att öka värdet på bostaden, vilket är positivt i längden. Att höja bolånet är bra om du ska:
- Renovera fasaden, bygga om eller bygga ut huset
- Installera klimatsmart uppvärmning
- Renovera köket eller badrummet
- Bygga eller renovera altanen, uterummet eller balkongen
Bra att tänka på innan du höjer bolånet
Om du planerar att utöka bolånet på en villa eller ett fritidshus, kan du behöva ansöka om ett nytt pantbrev hos lantmäteriet. Detta är extra viktigt om du planerar att låna mer än vad det finns utrymme för i ditt nuvarande pantbrev.
Anledningen till att du måste hålla koll på ditt pantbrev är för att du kan vara tvungen att betala mer skulle det vara så att du måste ansöka om ett nytt, det är en kostnad som tillkommer då värdet på fastigheten ökar, samt att den blir större. Dessa kostnader inkluderar 2 procent i skatt för det nya pantbrevsbeloppet, en administrativ avgift till Lantmäteriet samt handläggningsavgift till banken.