Renovera toalett - tips för att komma igång

2023-01-25 Tone Westerholm
toalett på trägolv mot en grågrön vägg

Att renovera en toalett eller ett badrum kräver en plan från början till slut. En renovering kan öka andrahandsvärdet på ditt hem och skapa en känsla av välbefinnande, men det finns risker som vattenskador och försäkringsproblem. Det finns många beslut att fatta, oavsett om du anlitar hantverkare eller gör jobbet själv.

  • På 4 minuter eller mindre kommer du att läsa om hur du kan renovera din toalett själv, inklusive regler för renovering, priset för att utföra en renovering och viktiga steg för att planera och genomföra renoveringen.

Så renoverar du din toalett själv

Här följer de viktigaste stegen för hur du själv kan renovera din toalett:

Steg 1: Gör en plan

Det första steget är att göra en plan och bestämma hur stor renovering du vill göra. Om du bara tänkt dig måla om eller dekorera om din toalett kommer du att ha många färre saker att ta hänsyn till men du måste ändå ha en bra plan för hur du skall gå tillväga. 

Vad har du för typ av boende? Äger du ett hus eller hyr du en lägenhet? Har du en bostadsrätt? Innan du börjar renovera måste du känna till vad som krävs i form av avtal, bygglov och försäkringar – mer om detta kommer senare.

Du kan börja med att leta efter inspiration och anteckna om vilka typer av lösningar och produkter du skulle vilja ha med. Sedan kan du mäta storleken på utrymmet och göra en planlösning.Tänk gärna på vissa detaljer som kan göra toaletten tillgänglig för en funktionsnedsatt person. Se också till att göra en uppskattning av kostnaden och leta efter material och produkter som håller sig inom din budget och passar din smak. 

En mer neutral design kan bidra till ett högre andrahandsvärde, men i slutändan är det din toalett och du kan designa den hur du vill.

Steg 2: Samla verktyg och material

Vilka verktyg och material du behöver beror på hur stor renovering du gör och om du har en stor eller liten toalett. För ett stort projekt eller en totalrenovering kommer du troligtvis att behöva arbetsverktyg som till exempel borr, skruvmejsel, tång, vattenpass, slipborste och slipmaskin. Du kommer även att behöva diverse material som kakel, injekteringsbruk, fogmassa, maskeringstejp, tätningsmedel med mera. 

Slutligen behöver du rengöringsmedel för att skrubba väggar och golv samt skyddsutrustning, som handskar och ansiktsmask.

Steg 3: Förbered väggarna noga

Täck över sprickor, skarvar och hål med spackel innan väggarna målas. Du behöver en spackelspade, spackel, sandpapper, en fuktig trasa och målarfärg. Låt spacklet torka i ungefär en timme. Slipa sedan med sandpapper så ytan blir jämn och slät. Till sist, torka av väggarna med en fuktig trasa för att ta bort damm. Nu är väggarna nästan klara att målas.

Steg 4: Måla väggarna

Det finns ytterligare ett par steg som behöver göras innan du gör det första penseldraget. Skrubba väggarna med tvål och vatten och torka av med en bit bomullstyg eller papper. Måla sedan på grundfärg, även kallad primer, för att skapa en slät yta som färgen kan fästa på. Du bör låta primern torka helt innan du målar den färg du vill ha.  Använd sedan en roller för ett förstklassigt resultat och en vinklad pensel för att måla väggarnas hörn och kanter. Efter att färgen har torkat bör du avsluta med ett eller två lager av sealer för att skydda färgen från fukt.

Steg 5: Installera nytt golv

Det är alltid bäst att lägga golvet innan du installerar toaletten och andra inventarier. För att göra detta måste du först ta bort det befintliga golvet, vilket kan kräva en mängd olika verktyg för att göra ordentligt. Att se till att undergolvet är rent och plant är nästa viktiga steg. Sedan måste du lägga underlag för det nya golvet. Slutligen kan du lägga det nya golvet.

Kakel, vinyl och laminat är bara några av de alternativ du har att välja på för ditt golvmaterial. Vissa typer av golvmaterial är lättare att installera än andra. Det är bra att jämföra olika material för att ta reda på hur vattentätt och motståndskraftigt materialet är mot skador. Dessa faktorer bör beaktas utöver själva kostnaden och utseendet på toalettgolvet.

Steg 6: Installera ny toalett och handfat

Att installera ny toalett och handfat kan förändra hur fin din bostad upplevs. För installation av både en toalettstol och ett handfat måste du först komma ihåg att stänga av vattentillförseln.  Efter att du tagit bort toalettstolen måste du sätta på nya vaxringar och bultar innan du monterar och ansluter en ny toalett. 

Efter att du tagit bort handfatet behöver du ofta fästa det nya handfatet med nya monteringsklämmor innan du ansluter det till VVS och sätter på vattenförsörjningen igen. Här kan det vara läge att anlita en fackman. 

Steg 7: Ordna med övriga inredningsdetaljer

Nu när alla de svåraste delarna är klara kan du fokusera på att inreda toaletten efter ditt tycke och smak. Häng till exempel upp några konstverk som du tycker om att titta på. Tips – använd självhäftande krokar för att sätta upp tavlor istället för att borra eller spika. 

Du kan också sätta upp en extra spegel med en färgglad ram för att ge utrymmet mer dimension och kontrast. En krukväxt kan få din toalett att kännas mer fräsch och grön. Alla dessa dekorationer kommer att ge din toalett ett mer personligt intryck och känsla.

Vissa inredningsdetaljer är huvudsakligen estetiska medan andra kan också vara funktionella. Genomtänkta färgval för mattor och handdukar kan läggas till den övergripande designen av toaletten. Belysning, oavsett om armaturen bara är för spegeln eller inte, kan variera mycket i stil. Handduksstänger kan också väljas för att passa in i den typ av design som du har valt. Slutligen är tvålkoppar som både ser bra ut enkla detaljer som piffar upp inredningen och tjänar ett funktionellt syfte.

När du är klar med dessa steg kommer du och dina gäster att kunna njuta av din nyrenoverade toalett och beundra din inredningstalang!

Regler för att renovera en toalett 

Även om det är lagligt att renovera din toalett själv och kan vara ett kul projekt så finns det flera fördelar med att få professionell hjälp. Ett arbete med bevis utfört enligt AB Svensk Våtrumskontrolls (GVK) branschregler kallas för ett våtrumsintyg. En GVK-auktoriserad firma kommer att kunna ge dig ett intyg som gör dig berättigad till 10 års skydd genom Konsumenttjänstlagen.  Ett intyg utfärdat enligt Byggkeramikrådets (BKR) Branschregler för våtrum (BBV) kallas för ett kvalitetsdokument. Intygen bevisar att din toalett är byggd enligt branschreglerna och därmed kan du ansöka om ersättning för eventuella skador från ett försäkringsbolag. Ett intyg utgör också ett bra bevis att ha vid försäljning av din bostad. Slutligen, om du bor i ett hyreshus eller bostadsrätt krävs det ofta att du informerar dem om din planer att renovera en toalett i bostaden och att du kommer att låta arbetet utföras av en behörig entreprenör.

Det finns allmänt sett fler regler för att renovera ett badrum än vad det gör för att renovera en toalett. För att vara upp till standard måste din toalett ha ett vattentätt golv och ett tätskikt som viks upp 50 mm på väggarna.

Det finns också flera branschregler som är standard och som måste följas för att få ett intyg utfärdat. Det finns Boverkets Byggregler som gäller för arbeten på varje del av ett våtrum eller hygienrum. Till exempel finns Byggkeramikrådets branschregler för våtrum (BBV) specifikt för när du vill använda keramik som golv eller ytskikt. Att följa alla branschregler hjälper dig vid återförsäljning av din bostad, då bostadsspekulanter säkerligen kommer att kontrollera att allt håller branschstandard och att priset anpassats därefter.

Priset för att renovera en toalett

Nu när du vet hur det går till att renovera en toalett och vilka regler som gäller, är det viktigt att tänka på kostnaderna. Det är värt att nämna att kostnaderna ofta kan överstiga de ursprungliga beräkningarna. En helrenovering av din toalett kan kosta mellan 7 000-14 000 kr per kvadratmeter. En renovering av en liten toalett kostar i allmänhet mindre, cirka 70 000 kronor, medan en större toalett kan kosta cirka 90 000 kronor att renovera. Grundrenoveringar kan ligga mellan 10 000 - 30 000 kronor och enkla förbättringar av din toalett kan kosta så lite som 200 kronor. Om din kreditvärdighet inte är på topp, kan Zmarta hjälpa dig med en jämförelse att hitta ett lån med låga avgifter och en räntesats som passar för just dig.

Lika dyrt som det kan tyckas att renovera din toalett, kan kostnaden för att inte renovera toaletten bli ännu högre. Att ha en gammal och omodern toalett kan drastiskt sänka värdet på din bostad när du försöker sälja den. I slutändan är en renovering av din toalett en givande investering i ditt välbefinnande och mervärdet av ditt hem.

Försäkring

Att renovera en toalett kan ge upphov till oväntade skador och därför är det viktigt att ha en försäkring som täcker dessa möjligheter. Zmarta kan hjälpa dig att hitta den bästa hemförsäkringen för din toalettrenovering. Försäkringar är en bra idé när du gör någon typ av renovering av ditt hem, oavsett om det gäller ditt kök, sovrum eller trädgård. Det kan vara svårt att bestämma sig för om du ska göra dessa renoveringar själv eller använda en hantverkare, men hur som helst har vi på Zmarta tips som hjälper dig att slutföra ditt renoveringsprojekt. Vi hoppas kunna hjälpa dig att skapa det perfekta hemmet för dig, din familj och dina vänner.

Fler i samma kategori

Se alla
foto av persons händer som påtar i jord med vita handskar.
Renovera trädgård: inspiration och tips till drömträdgården
Vi ger dig tips och inspiration till att förvandla om trädgården till din drömuteplats.
Säng med rosa lakan och vita väggar i bakgrunden, samt ett nattduksbord med en bukett rosa blommor på.
Renovera sovrum
Vi ger dig inspiration till sovrumsrenoveringen och berättar om vad du bör tänka på innan du sätter igång.
Mor och dotter lagar mat i köket med vitt kakel och vita skåpsluckor. På köksbänken ligger det avokado och andra grönsaker.
Renovera köket
Tips för din köksrenovering. Vad du bör tänka på, vad det kostar, och inspiration.